Kdo ima denar in s tem povezano moč?

Pustimo za trenutek to, da je denar le iluzija, da je danes praktično ves denar ustvarjen kot DOLG. Tu si postavimo vprašanje, kdo ima to, kar si predstavljamo pod pojmom denar.

Na splošno velja prepričanje, da imajo denar države in še posebej korporacije (kljub ogromnemu dolgu – pa razumi če moreš). In potem te korporacije proizvajajo izdelke, da jih lahko potrošniki kupujemo, s tem pa ropajo zemljo. Več izdelkov proizvedejo, več je potrebno prodati, več denarja gre za reklame (da ljudje kupijo tisto, kar ne rabijo). In potem s tem denarjem ustvarijo še več stvari, ki jih ljudje ne rabimo, poleg tega pa podkupujejo državne uradnike in institucije, da pišejo zakone in se ravnajo korporacijam v prid, da lahko te še več zaslužijo. Več denarja zase, manj za delavce in manj za davke.

Ampak, kje pa korporacije dobijo denar? Ok, pustimo tukaj privatne korporacije, ki se jim reče banke, katere denar ustvarijo iz zraka – ustvarijo ga takrat, ko nekdo (posameznik, država, korporacija) vzame kredit. Tu se osredotočimo na ostale korporacije – od kje dobijo denar? Od kje dobijo denar, s katerim ljudem perejo možgane, s katerim izsušavajo ljudstvo, s katerim podkupujejo državne uradnike?

Od kje dobijo korporacije denar? Milijon evrov vreden odgovor…..

Od ljudi, kajpak, od potrošnikov. Torej si vsak posameznik sam jamo koplje, s tem ko kupuje nepotrebne izdelke, s tem ko si zagotovi N različnih zavarovanj. Denar ima vsak posameznik, tako kot ima vsak posameznik moč, ampak ker jo prepušča institucijam in korporacijam, se te lahko igrajo z njim. Samo in zgolj samo zaradi tega.

Predstavljajte si za trenutek, da umaknemo nepotrebna zavarovanja, da nehamo kupovati nepotrebne izdelke, da sami kaj naredimo za svoje življenje,…. V mesecu dni cel zajedalski ekonomsko-potrošniški sistem propade – kot hiša iz kart.

2 Responses to “Kdo ima denar in s tem povezano moč?”


 • utopično :)
  bo prej treba do kritične mase priti, oz. bo po mojem lažje kot pa če navade ljudi spremeniš; stara navada – železna srajca, al kako se je že reklo.

 • Oh ta denar …

  Šele ko bo posekano poslednje drevo.
  Šele ko bo zastrupljena poslednja reka.
  Šele ko bo ujeta poslednja riba.
  Šele potem boste spoznali, da denarja ni moč jesti.

  (Prerokba Indijancev Kri)

Leave a Reply