Res ne razumeš? Tudi mi te ljubimo!

Iz knjige Richard Bach, Polet v Globine (založba Alpha Center, naslov izvirnika: Running from Safety; 1994); vedno me gane, ko preberem oz. se spomnim na te besede:

“Poznaš skrivnost, Richard? Nisi brezimni brodolomec na nekem planetu, podobnem izgubljenemu otoku. Misliš, da nisi imel sreče, ker si srečal svoja druga življenja, se učil z njimi? Z nami. Ti si mi!”
Obmolknil je, iskal besede, ki bi jih mogel razumeti.
“Izbral si nas za svoje učitelje? Tudi mi smo izbrali tebe. Ti je mar za vedenje, ki ti ga dajemo? Tudi nam je. Misliš, da smo v tvojem življenju zato, ker nas ljubiš? Res ne razumeš? Tudi mi te ljubimo!
Položil sem roke na skalo, pritiskal. Zakaj je tako težko verjeti, da nam tisti, ki jih ljubimo, ljubezen vračajo?
“Nikoli nisi odšel, ne?” sem nazadnje rekel. “Spremenil si obraz, včasih si postal neviden, a si bil ves čas tu. Tudi v najhujših časih, ob ločitvi in stečaju in porazu in smrti?”
Zlasti v najhujših časih.
(str 205)

 

P.S. Upam da te besede začutite vsaj približno toliko kot jaz, če pa ne, vas pa povabim k branju te knjige.

Všeč mi je tudi tole:

..med poslušanjem (predavanj filozofije) sem si predvsem prizadeval, da ne bi zavpil: “A je to sploh važno?” (5)

Moja žena je čudovita in lepa ženska, duša dvojčica, ki sem jo našel, potem ko sem opustil iskanje. (24)

Če hočeš varnost, si se znašel na napačnem prizorišču. Edina varnost je ‘Življenje Je’ in samo to je pomembno. Absolutno, nespremenljivo, popolno. Varnost v videzu? Tudi sikamora nekega dne razpade v prah. (120)

Iz nekega razloga si izbral vse, kar se dogaja okoli tebe. Vzdrži, Richard, preživi, čim bolje znaš, in kmalu boš odkril, zakaj. (206)

Vsa ta leta čakamo, da bi našli nekoga, ki bi nas razumel, sem pomislil, nekoga, ki bi nas sprejel take, kot smo, nekoga s čarobno močjo, ki bi stalil kamen v sončno svetlobo, ki bi nam prinesel srečo namesto muk, ki bi se ponoči zmogel spopasti z našimi zmaji, nas spremenil v dušo, ki smo se odločili biti. Šele včeraj sem odkril, da je tisti magični Nekdo obraz, ki ga vidimo v ogledalu (*ko vidimo preko tega obraza, ko vidimo globino*): To smo mi sami v svojih domačih maskah.
Vsa ta leta – in naposled se srečamo.
Zamislite si.
(207)

0 Responses to “Res ne razumeš? Tudi mi te ljubimo!”


Comments are currently closed.