Pa smo spet tam

Mogoče je malo čudno, da molk prekinem ravno na takšen način, a naj bo kljub vsemu. S tole našo košarkaško reprezentanco smo si precej na ti, veliko bolj kot pa z nogometno. Je neka vez med nami – že od nekdaj. Predvsem zaradi tega, ker so vedno favoriti, pa nikoli do sedaj (razen zadnjega EP) ni bilo kaj prida od njih.

Včasih se sprašujem, te izjave po tekmah in novinarske konference; kako se igralci v resnici počutijo? Jim je to v breme in kot neka obveznost? Je to spodbuda za nadaljnje tekme ali bolj izgubljanje energije? Kako bi jaz kot igralec odgovoril na takšna vprašanja? Kako jaz kot igralec odgovorim na vprašanja?

Pa se vživimo v okoliščine; visoka zmaga nad Avstralijo v osmini finala svetovnega prvenstva v Turčiji, pred nami pa naslednja visoka ovira – Turki, domačini, po sedaj prikazanem na prvenstvu eni izmed favoritov. Slovenija je že med osem najboljših, do zgodovinskega preboja med najboljše štiri in boja za medalje na svetovnem prvenstvu, oddaljeni le eno tekmo; dvomilijonska država, a košarkarsko izjemno močni, vedno po imenih med najboljšimi, a nikoli po rezultatih.. Naš pogovor se je odvijal takole:
 

Visoka zmaga nad Avstralijo. Kje je bil ključ uspeha?
“Ja, dobra in lepa zmaga, ni kaj. Zdelo se je precej lahko, vendar verjemite mi, nobena tekma (na prvenstvu) ni lahka, vsaka ima svoje izzive, tudi če ob polčasu vodiš za 20 pik proti na papirju kolikor toliko enakovredni reprezentanci. Pripravili smo se odlično, od vsega začetka smo vedeli kaj hočemo in po kaj smo prišli in igrali zbrano celotno tekmo, kjer je vsaka žoga pomembna – in to je edino pravilno, le na takšen način je možno zmagovati.”

Morda pri vas tega ni videti, vendar je doma evforija na vrhuncu, navijači vas vidijo že v finalu. Kaj rečete na to?
“Finale? Kaj je to? Za nas je pomembna le naslednja tekma s Turčijo. So močan nasprotnik, gladko premagovali svoje nasprotnike, na to prvenstvo so se pripravljali od leta 2004 naprej, in sedaj po takšnih predstavah, imajo upravičeno visoka pričakovanja. A tudi mi smo marsičesa sposobni, tudi mi čakamo na kakšno vidnejšo uvrstitev na velikih tekmovanjih že dolgo časa. Torej, tudi za nas je to zelo pomembna tekma. Ne bojimo se nikogar, sploh pa ne s takšno igro in pristopom, kot smo ga pokazali v zadnjih tekmah.”

Pa vendarle, če premagate Turčijo, ste že med najboljšimi štirimi na svetovnem prvenstvu..
“Hja, če že moram odgovoriti na to vprašanje, bi bilo izredno lepo. A če vam iskreno povem, si tega niti ne znam predstavljati kako bi bilo – če bi igrali v (pol)finalu na svetovnem prvenstvu. Zavedamo se, da bi bil to izredno dober občutek, da bi spravili državo na noge, da bi marsikomu povrnili upanje in dali razlog za veselje in svetlejšo prihodnost, pa tudi sami zase bi si prigarali tisto, kar nam je toliko časa uhajalo iz rok. Veste kako je to, ko veš da si nečesa sposoben, a vendar ti je bilo to vedno (do sedaj) odvzeto, zaradi takšnih ali drugačnih razlogov – in sedaj je pred nami nova priložnost, nova možnost. Naučili smo se veliko, marsikaj spremenili, marsikaj izboljšali, tako mi kot strokovni štab in verjetno tudi vi novinarji in navijači, sedaj bomo pa videli, če bo to zadosti.. (Pol)finale? Ja, verjetno bi se počutili kot bi bili v nebesih, bili v neke vrste nirvani, ekstazi…. Ampak, če povem po pravici, si tega ne morem živo predstavljati, tega ne morem občutiti v srcu ali v telesu. Ostaja le kot neka lepa, a hkrati oddaljena, ideja v glavi.. Kot da ne bi verjel, da smo kaj takšnega v resnici sposobni, kot da bi bilo preveč veličastno, če bi se to dejansko zgodilo………… …… ………. …….. No, pustimo sedaj to….. … … ……. Za nas je pomembna le sredina tekma s Turčijo, pomembna tako kot vse druge. Glavno je, da imamo pravilen pristop, da gremo odločno in borbeno v igro, pokažemo kaj znamo in česa smo se naučili, ter da na parketu pustimo telo, srce in dušo. Kakšen rezultat bo na koncu in kaj bo to prineslo… No… To bomo pa videli v.. oziroma, nič, nas zanima le tekma in edino ta je pomembna. Ostalo se bo pa že uredilo..”

Hvala vam za pogovor.
“Hvala vam!..”
 

0 Responses to “Pa smo spet tam”


Comments are currently closed.