Samozdravljenje: Daj iz sebe – pisanje in govorjenje

Bolje je biti nasilen, če že je nasilje v naših srcih, kot pa to prekriti s plaščom nenasilja.
Gandi, učitelj nenasilja

Veliko bolezni današnjega časa nastaja ravno zaradi tega, ker tiščimo v sebi. To lahko povzroči tudi izbruhe kadar ne bi smelo ali pa notranjo stisko sprožamo ob neprimernem času – tipičen primer tega je vožnja oziroma divjanje z avtomobilom ali motorjem. Lahko bi rekel: “Daj iz sebe, sicer te bo pokopalo.”

Obstajajo dosti boljši načini za sprostitev te energije; šport, ples, glasba, pisanje, pogovor,.. Pogovor s prijateljem/ico na primer, kateri potem pol ure utrujaš, kaj se ti je zgodilo.

Stranski učinki utrujanja

Vendar taki načini, kjer utrujamo druge imajo mogoče tudi stranske učinke. Drugega zamorimo in potem kao sočustvuje z nami, ali pa le okrepi našo žalost. Tipičen primer je ko se 2 pripadnika istega spola pogovarjata o drugem, in eden začne jambrati, drugi nekaj časa posluša, potem pa še sam prilije olje na ogenj in nastane precej veliko polje negativne energije. “Boga si, on je pa prasec.. Tko kot so tudi vsi moški.” In obratno seveda. Resnični vir ljubezni.

Bolje je kot držati v sebi, vendar se lahko ujamemo v zgornjo past in smo potem spet v začaranem krogu. Drugo je, če imata kakšnega duhovno razgledanega prijatalja/ico, ki zna to vašo frustracijo preobraziti ali vsaj ne prilivati olja na ogenj. To potem zna povzročiti precejšen oseben in duhoven napredek posameznika. Vendar če človek ni dovolj zrel, si bo hitro našel take ljudi, ki bodo prilivali olje na ogenj. Lažje je kriviti druge, kot se obrniti vase, kot v sebi razčistiti določene stvari. Zato je Aristotel rekel:

Največja od vseh zmag je zmaga nad samim seboj.

Samozdravljanje

Če nočeš utrujati drugih, ti ni treba zadrževati stvari v sebi. Odlična rešitev je pisanje na računalnik. Pišeš svoj lastni zasebni dnevnik, ki ga nihče nikoli ne bo bral, le ti mogoče čez nekaj let. Ali pa tako kot izjemno uspešen manager in politik Zoki, se pogovarjaš s samim seboj. Neverjetno je, koliko več odnese človek, če sam sebi govori na glas v primerjavi s tem, če si govori le v mislih.

Če se ti je neumno pogovarjati s samim seboj se pogovarjaj s steno, plišasto igračko, psom, mačko, drevesom, rožo, namišljenem sogovorniku po mobitelu. Recimo tudi ko se sprehajaš po mestu, si daš slušalko od mobitela v uhelj in se pogovarjaš s samim seboj. Malo le simuliraš pogovor, da ne bo preveč očitno. Odlično samozdravljenje. Precej žensk govori svojemu partnerju(/prijateljici) o problemih zgolj zato, da govorijo, ob tem pa nočejo slišati rešitve. Mar ni potem boljša rešitev govoriti nekomu, ki ti ne more dati nobenega odgovora, nobene rešitve? 😉

Sam osebno nikoli nisem govoril drugim o svojih problemih, sem pa vedno (zadnja 3 leta) dal ven iz sebe. Večinoma je bilo pisanje, dosti pa tudi pogovarjanja s samim seboj. Smešno je tudi to, da sem vedno ob zaključku pisanja stvari obrnil na bolje, poiskal rešitev, izhod iz nastale situacije.
 

Torej, daj ven iz sebe; pisanje ali samogovor, če pa imaš duhovno napredne prijatelje, ki ne bodo prilivali olja na samopomiljevanje ali sovraštvo, pa se izpovej njim. Če nimaš takih prijateljev, z razlaganjem o svojih problemih skoraj da narediš več škode kot koristi – tedaj uporabi pisanje ali samogovor. S tem, da bereš kakšne duhovne knjige (nekaj jih najdeš v zakladnici), ker drugače si lahko spet v začaranem krogu. Koristno je tudi, če si poiščeš nov krog prijateljev/družbe, ker se zna zgoditi, da te stari ne bodo več razumeli – postopoma seveda.

Kaj pa blog? Kakor sem na hitro skeniral izpovedne bloge, se vedno najdejo ljudje, ki bi jih lahko smatral za duhovno naprednejše – predvsem na ednevniku – blog je torej kar v redu rešitev, naj pa bo anonimen.. vsaj za začetek.

12 thoughts on “Samozdravljenje: Daj iz sebe – pisanje in govorjenje

 1. pika

  Eden izmed dobrih načinov je tudi pogovor z ogledalom, v katerem si predstavljaš osebo, s katero moraš “razčistit” problem. Pomaga.

 2. X0A

  Crazy!!! ^^
  Pogovarjanje sam s sabo…
  Jaz to delam, yeah.
  Blog ni dobra rešitev, ker če hočejo kaj o tebi izvedeti sam na tvoj blog grejo in ugotovijo vse tvoje weakpointse, skratka… Cel psihološki profil. No, thanks. ^^

 3. Aljaz

  Heh, ta je dobra. Ko bi ti vedel kok ljudje hecno gledajo, ko od mene ne dobijo več prilivanja na ogenj. Profitirajo oni in jaz. Pomilovanje je najhujša stvar, ki jo lahko narediš. Tudi v najtežjih časih, kot je recimo smrt itd.

  Pomilovanje ni ljubezen, daleč od tega…

 4. Manca

  “Utrujanje” sploh ne bi bilo problematično, če bi se ljudje znali odzvati na jamranje drugih. Ko nekdo pride k nam s problemom in ga začne razlagati, imamo vedno občutek, da mu moramo pomagati najti rešitev. Pa ni vedno tako. Lani junija sem bila na delavnici Kimberly Marooney, ki je to poimenovala ventilčkanje (venting). Dati moramo ven iz sebe. Pravzaprav sploh ne potrebujemo rešitve, usmiljenja ali pomoči, ampak samo spustimo paro ven in s tem zmanjšamo pritisk. Takrat mi je kliknilo, da je težava ravno v tem, da ne znamo poslušati, kdaj nekdo samo “ventilčka” in kdaj resnično potrebuje pomoč. Šele, ko se oseba ves čas vrti v krogu, ponavlja eno in isto in je pri iskanju rešitve popolnoma pasivna, lahko govorimo o jamranju. Takrat pa je naša naloga, da takšno osebo postavimo pred izbiro: če želiš pomoč, ti pomagam, če pa samo jamraš in iščeš nekoga, ki bi se mu smilil pa si najdi koga drugega. Ventilčkanje drugih me ne moti, tudi sama to večkrat počnem in kolegice so se že navadile, da jim tudi povem, da samo ventilčkam in da jim ni potrebno iskati rešitve ali se obremenjevati s tem ka povem. Sicer pa … verjetno vsi vemo kdaj samo ventilčkamo in kdaj resnično potrebujemo pomoč.

 5. Lemurian

  Tega pa še nisem slišal pika, ampak kako se prepričaš, da v ogledalu vidiš drugega in ne sebe?

  XOA, kaj pa imaš takega za skrivati. “Nič takega ni zakopanega, kar ne bo odkrito.” In kdo sploh si ti?

  Ne, pomiljevanje ni ljubezen. Tisti citat, kaj ne da: “Ne trpi z ljudmi v njihovi nesreči. Njihova čustva okrepiš in samopomilovanje bo še večje. Samo pomilovanje je najhujša bolezen, ki se lahko komu pripeti. Bodi z njimi v ljubezni in sočutju.” Sri Sri Ravi Shankar

  No saj, to približno piše. Je pa tko, Manca, da je včasih problem razločiti – z začetka je torej bolje, da se pove.

 6. pika

  Uh, malo sem pozna z odgovorom, ne?
  Seveda vidiš sebe v ogledalu 🙂 . Ko se tako gledaš in jeziš, žalostiš, karkoli že, je slika situacije bolj jasna. Največkrat se ob izrečenem odkrijejo tudi lastne napake. Kar je najpomembnejše. Poleg tega je osebi, na katero smo jezni, prizanešena marsikatera žaljivka, izrečena v afektu. Še vedno se lahko z dotično osebo pogovorimo, pa še slika problema je jasnejša.
  lep dan

 7. Lemurian

  konec koncev gre vedno za naše lastne napake, ki jih vidimo v drugemu – sploh če nas razpizdijo 🙂

  pika, a ti je znana scena z ogledalom v Cool runnings?

Comments are closed.