Primarna matrica

Matrica, kot ste opazili je to meni zelo ljuba beseda. Je prispodoba za navidezni svet, za film za katerega mislimo, da je resničen. Matrica je torej navidezni/umetni svet, ki deluje po svojih zakonih in z dejansko realnostjo nima kaj dosti povezave. Govoril sem že o matrici, ki jo izvajajo avtoritete, ter o matrici, v kateri danes živimo – v svojem umetnem svetu, z umetnimi zakoni, odtujeni od naravnih zakonov. A tako kot pri vsaki stvari je tudi z matrico – vse se začne v GLAVI.
 

Primarna matrica je matrica naših notranjih filtrov skozi katere vidimo zunanji svet. Ti filtri delujejo kot projektor v naši glavi, vidimo to, kar nam projecirajo, ne vidimo pa realnega stanja. Ali imamo pozitivni projektor in se delamo, kot da je vse v redu in ni nobenih problemov, ali pa vidimo le probleme in nobene dobre strani – oboje je slepilo.

Ta projektor je tudi POIMENOVANJE in definiranje objektov; damo ime in si delamo utvaro, kot da vemo vse o določeni stvari. Recimo o drevesu; to je hrast, tam je smreka in je taka in taka – znamo vse povedati, analizirati v nulo.. vendar kot pravijo mojstri, na ta način drevesa nismo spoznali, spoznali smo le svoje nalepke. Drevesa nismo začutili, nismo začutili njegovega bitja. Če hočemo priti v stik z drevesom, moramo biti notranje tihi.. Tako kot v VAUUU trenutkih, ko ni drugega kot čudenje, ko se vsi miselni procesi ustavijo.

Skratka, primarna matrica je ta nenehni miselni klepet, ki neprestano razmišlja, poimenuje, primerja, nasprotuje,… Dokler pa je vsa pozornost v glavi, tedaj ni stika z realnim svetom, ni življenja/živosti/energije. Kar pomislite, kdaj se najbolje počutite – kaj se tedaj dogaja v vaši glavi. Adrenalin, alkohol, droge, igrice, ples, petje,..

Pa da ne bo kdo narobe razumel, kot je pogosto pri takih stvareh. Z razmišljanjem in poimenovanjem in definiranjem ni nič narobe, vse to je še kako potrebno. Vendar če je to vse kar človek pozna, če se to dogaja neprestano, potem zmanjka prostora za druge še pomembnejše stvari; mir, ljubezen, ustvarjalnost,.. Že napredni psihologi pravijo, da je nepotrebnega klepeta v glavi več kot 90% – ta klepet pa porabi tudi veliko telesne energije.

 
Kar poglejte, kako je pri enostavnih opravilih – sploh nismo prisotni pri tem kar počnemo; hranjenje, pitje, vožnja avtomobila, sprehod,… Vse delamo avtomatsko, pri hranjenju v popolni odtujenosti od telesa. Samo zato je mogoče, da se nažiramo, kajti iščemo zgolj umske potešitve, pozabimo pa na inteligenco in potrebe telesa. Ampak ker smo izključno v glavi, telesa sploh ne čutimo, dokler res ni preveč ali ne zmanjka hrane in se tako misli za trenutek poležejo.. V nasprotnem primeru, če med hranjenjem ohranjamo stik s telesom, če imamo pozornost tudi na telesu, do nažiranja ne bo prišlo – zelo dobra preventiva.

Ali pa pri izdelkih, storitvah. Ne vzamemo si časa, neprestano hitimo in tako trpi kvaliteta. Miselna usmerjenost je neprestano v prihodnost, in če hočemo hitro priti tja, ne smemo preveč časa posvečati sedanjemu trenutku, realnosti. Ampak realnost je resnična, prihodnost je pa le v glavi.. in ker prihodnost v resnici nikoli ne pride za dolgo, jo neprestano lovimo, nikoli ne moremo počivati.

Vse to izjemno lepo pove tudi Alan Watts v uvodu govora Still the mind:

Oseba, ki neprestano misli nima o ničemer drugem razmišljati kot o misli. Tako izgubi stik z realnostjo in živi v svetu iluzij. Z razmišljanjem mislim na klepetanje v glavi, neprestano in prisilno ponavljanje besed. Ne pravim, da je razmišljanje slabo, kot vse ostalo je koristno v zmernosti; dober služabnik, a slab gospodar. In vsi tako imenovani civilizirani ljudje so postopoma postali nori in samouničevalni, kajti zaradi prekomernega mišljenja so izgubili stik z realnostjo.

To pomeni, da zamenjujemo znake, besede, številke, simbole in ideje z resničnim svetom. Večina od nas bi raje imela denar kot oprijemljivo bogastvo, velika priložnost je za nas nekako pokvarjena razen če ni slikana in brati o njej naslednji dan je bolj zabavno kot prvoten dogodek. To je katastrofa. Kajti kot rezultat zamenjave resničnega sveta narave z golimi znaki, kot so bančni računi, pogodbe,.. uničujemo naravo. Tako smo utesnjeni v svoj um, da smo izgubili svoje čute. Čas je, da se prebudimo.

Seveda je razlika med tem ali mi mislimo, ali pa misli mislijo nas. Na splošno so v naši civilizaciji misleci zelo cenjeni. Vendar res kvaliteten mislec, rabi veliko prostora za svoje misli, veliko miru, kajti če je neprestano v glavi, tako kot je to pri večini, razmišlja le še o konceptih in se izgubi v njih. Zato je možno, da tekom časa teorija popolnoma zgreši dejansko stanje; kajti če je tak teoretik zaprt v izključno v svoj svet in nima stika z realnim svetom, nastanejo iluzije, niti ni prostora za nove, sveže ideje.. Zatorej morata iti teorija in praksa z roko v roki – aktivnost in počitek, mišljenje in miselni počitek (oz .občutenje realnega sveta); eno brez drugega je uničujoče.

One thought on “Primarna matrica

 1. IGOR

  MATRICA : VIRTUALNI SVET? PRISPODOBA ? …. ali morda kaj tretjega?

  “The Matrix”, filmska zgodba , je imela povedati kar nekaj globokomorskih misli, več kot to pa ne.
  Ampak film je kljub temu zelo pomemben, ker je masi poneumljenih ljudi skozi fikcijo predstavil, kakšen okus naj bi v ressnici imela enolončnica, ki ji ponavadi rečemo “realnost”.

  Bistvo trilogije je pokazano že kar takoj v uvodnih taktih, ko čez celo platno drvijo od zgoraj navzdol kolone trakov nabite s številkami….Potem pa je tu samo še tisti prizor z modro oz. rdečo tabletko, kar ni nič drugega kot izbira med TEMO ( rdeča t.) in LUČJO ( modra t.), ; gre za izbiro, ki jo v svetu DVOJNOSTI vsak od nas, ki tu živi ,opravlja dobesedno vsak – božji – dan – non – stop – vsako – sekundo… in se pri tem sladko smeje ali pa bridko joka ali pa doživlja KARKOLI nekje vmes, predvsem se pa tega SPLOH NE ZAVEDA.

  Kolone številk torej ! …. Kdor je pozorno bral Carlosa Castanedo, ta je moral prebrati kar nekaj pasusov o ZBIRNI TOČKI in o t.i. ČLOVEŠKEM PASU, znotraj katerega se ta običajno giblje.
  Ta točka je v bistvu fokus, energetski center, ki zbira te kolone, ki prihajajo iz vesolja in jih transformira v substanco, ki potem formira vsa naša energetska telesa ( ta hip jih je 7; 5 pa jih je stand by in samo čakajo 12.12.2012). In znotraj teh kolon dejansko obstajajo numerično kodirani paketi energije, ki sestavljajo te kolone – trakove vesolja kot njihov neizbežni in nujni sestavni del.

  Ko trakovi vesolja po transformaciji definirajo vsa naša telesa (v skladu z našo karmo), potem vse skupaj zapušča neše energetsko polje skozi energetski center tam nekje okoli popka.Tokrat so to že naši trakovi in ZATO mi vidimo to kar vidimo in doživljamo, kar doživljamo … temu DON JUAN mirno reče OPIS SVETA, opis našega, subjektivnega sveta, seveda.(Zbirna Točka je locirana nekje na sredi zadaj med lopaticama, praktično paralelno z vstopom v srčni energetski center).

  Zbirna Točka je torej neke vrste ” vsemogočni kuhar “, ki iz povsem nevtralnih sestavin vesolja,ki so brez vsakega okusa, skuha čisto določeno jed s poudarjenim okusom in videzom, ki ima običajno ime in priimek…, pa tudi vse, kar tega ravno nima, ima pa ušesa in oči, noge , roke, senzorje, bičke ali klorofil.

Comments are closed.