Rešitev problemov v 4ih korakih

Kot je lepo prikazano v prejšnji objavi, je nenehno razmišljanje nepotrebno. Zelo pomemben razumski počitek, ker ravno med počitkom dosežemo največ. Informacije se na nek način usedejo, uredijo in odpre se prostor za nove ideje. Na tem temelju sloni univerzalni postopek reševanja problemov v samo 4ih korakih.

Koraki so sledeči:

  1. LOTITE se problema; kot vsakokrat do sedaj.
  2. sproti si pišite VPRAŠANJA; med reševanjem je koristno, da imate poseben blokec, kamor pišete svoja vprašanja. Dobro je tudi, da si nabavite lepljive listke, in jih nalimate na mesta, kjer se ta vprašanja pojavljajo. Blokec zaradi tega, da imaste vse na enem mestu, listki pa zato, da boste najdli vprašanja v zvezku recimo.
  3. pojdite na ODDIH, z dodatnim zaupanjem, da bodo odgovori prišli; ko se vam je zataknilo, ali ko se že učite 30, 45 minut, pojdite na oddih. Delajte karkoli že in se temu posvetite, čim bolj sprostite razum, ali pa ga vsaj usmerite v neko drugo aktivnost. Razmišljanje o problemu tu ne koristi, dopustite da moč pasivnosti opravi svoje.
  4. spet se LOTITE vprašanj. Koliko dolg naj bo ta oddih je odvisno od aktivnosti in kaj hočete naredit. Od nekaj 5 minut, pa do približno dveh dni (za max ne vem čist točno, probajte sami to pa vzemite za orientacijo).

Garantiram vam, da boste dobili bistveno več odgovorov, kot če tega ne bi naredili. Kar ostane pa lahko brez problema vprašate kolege ali pa boste dobili idejo kje poiskat odgovore.

Bistven je tu predvsem tretji korak, torej da si daste (miselni) ODDIH. Že to ogromno pomaga. Če dodate vprašanja, se moč še toliko bolj poveča. Ker na nek način daste svojemu nezavednemu delu orientacijo, daste mu napotke, na kaj naj bo pozoren, kaj naj išče.

Saj vam je znano tisto, ko ste z nekom pregovarjali, in vam šele čez nekaj ur pride v glavo, kaj vse bi lahko povedali nazaj. To deluje točno na tak način. Ali pa ko pošljete kakšen mail, in se šele potem vse spomnite, kaj bi lahko še napisali.

To lahko res lahko uporabljate kjerkoli, pri pisanju, pri vprašanjih (najprej zapišete in počakate, če še vedno nič ni po nekaj 5 minutah, vprašate), pri študiju, pri generiranju idej,.. skratka povsod.

Preveč preprosto, preveč “neznanstveno”? Najbolj učinkovite so preproste stvari, a razum hoče bit pomemben in zato vse zakomplicira. Sicer pa sami preizkusite ta postopek in nato povejte, ne pustite svojim zakoreninjenim prepričanjem, da vplivajo na vaše življenje. Bi radi imeli prav ali bi radi bili svobodni? Če prvo, potem se držite svojih starih prepričanj, če drugo, potem imejte odprto glavo in sami z zaupanjem preizkusite stvari.

0 Responses to “Rešitev problemov v 4ih korakih”


  • No Comments

Leave a Reply