V katero smer se vrti plesalka

Ali katero možgansko polovico uporabljam?

v katero smer se vrti plesalka

Ta slika je veliko krožila po internetu, original je na ‘Daily Telegraph‘ nekaj govora pa je bilo tudi na slovenskih blogih; owcka in multipraktik.

Glede na smer vrtenje plesalke, ki jo vidite, lahko ugotovite, katero možgansko polovico uporabljate (v danem trenutku). Če se vaša plesalka vrti v desno, v smeri urinega kazalca, potem uporabljate desno možgansko polovico. Če v levo, potem levo možgansko polovico.

Posebnosti leve možganske polovice
analitična (delčki)
linearna/zaporedna obdelava
logična, razumska
jezik, branje, pisanje
matematika
Posebnosti desne možganske polovice
holistična (celota)
istočasna/vzporedna obdelava
intuitivna, kreativna
vizualna, predstave, globina
melodija, ritem


Pa je to res? Ni! Moja plesalka se ves čas vrti v LEVO, v nasprotni smeri urinega kazalca. Če kdo vidi drugače in mi to dokaže, mu/ji dam takoj 40€.

Štos te fore je namreč v tem, da je animacija narejena iz 34 slik. Ko gredo slike po vrsti, se plesalka vrti v smeri urinega kazalca. Ko se vrstni red zamenja, torej od konca proti začetku, se vrti v nasprotni smeri urinega kazalca, torej v levo. Večinoma na internetu se vrti v desno, zato sem tu namenoma obrnil.

Na originalni strani so včasih verjetno menjali smer vrtenja, sedaj ne opazim več, da bi se vrtela v levo. V vsakem primeru pa je najboljše posneti s screen record – če le imate malo novejši računalnik.

Še vedno ne verjamete? Plesalka se vrti v DESNO:

v katero smer se vrti plesalka

Za največje dvomljivce (in prav je tako) še grand finale – obe plesalki SKUPAJ:

v katero smer se vrti plesalkav katero smer se vrti plesalka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Dodano ob uvidu 30 min po objavi
: Toliko truda in kompozicije, da lahko na koncu rečem, da, je OPTIČNA ILUZIJA. Torej vse kar odzgoraj piše lahko praktično preskočite. Ker ravno sedajle sem posnel 37 sekund iz svoje leve plesalke, ki se je vrtela v desno, pa v levo in v desno – isti posnetek namreč. Neverjetno je to, da ima levo nogo stalno na tleh, vendar ni nujno. Na nek način lahko da tudi desno nogo doli. Je nekaj takih slik, kjer ni razvidna stran plesalke in tam pride do obrata. Čeprav še vedno veliko vpliva, v kakšnem redu se animacija predvaja – vsaj pri meni; če naprej, je bolj očitna desna stran, če nazaj, je bolj očitna leva stran. Nekaj bo tudi na tem, na katerem mestu se začne gledati plesalko; to dobro razloži Simfly Spirit.

Res neverjetno vse skupaj, še vedno mi ni jasno, ampak je lep dokaz, da se da možgane/vid prevarati, ter da ni vedno neke objektivne resnice. Tudi če več ljudi skupaj gleda, vidijo različno. Za vse skeptike, ki še vedno mislite, da je montaža ali karkoli že, je najbolje, da si pogledate video, ker gif-u le ni za verjeti. Zato prilagam še posnetek iz youtube:

Za sorodni video klikni tule.

24 Responses to “V katero smer se vrti plesalka”


 • Hehe, meni se tudi nekaj časa vrti v levo, čez 30 sekund pa v desno :)

 • Z možem sva jo gledala skupaj istočasno in se nama ni vrtela v isto smer. Nekaj časa da, nekaj časa ne.

 • Ravno v opticni varki je poanta.. fora je v tem kaj ti vidis, ne pa kako grejo slike po vrsti..

 • Obe plesalke lahko s pravo koncentracijo “obrnem”. :D

 • he he…meni se je najprej vrtela v desno….potem pa…čaki mal…zdej pa gre u levo…
  …pa sem bla že happy za tole, da testira možgančke… he he he

 • Ko sem tole prvič nekje videla, sem kmalu ugotovila, da se v nekem trenutku (v neki stranski poziciji) plesalka obrne. V desetinki sekunde “preskoči” z ene na drugo nogo…in obrne smer. In potem ljudem nič jasno kaj dogaja…In potem sledijo “analize” delovanja možganskih hemisfer…ipd. Super fora ! :) :)

 • Gre za naso percepcijo!
  Meni uspe na željo spreminjati vrtenje, začne se mi vrteti v desno, ko spremenim osredetočenost (ne me vprašat kako točno) pa se smer vrtenja obrne v levo. Nato zopet nazaj v desno, pa levo…
  Zelo prijetno za gledat….

 • Se enkat jaz. Malo sem se igral z gledanjem… Zadaj mi uspe spremeniti zelo hitro, samo malo zamižim, želim videti vrtenje v drugo smer in hop plesalka gre drugo smer… pa spet v desno, levo…

  Pri tem mi je tole padlo v glavo zakaj se to dogaja. Znanstveno je potrjeno, da je naša fizična percepcija gledanja v bistvu zaporedna-diskretna. Mi vidimo realnost kot zaporedje slik, vsako sliko možgani obdelajo v cca 10ms (za št. nisem čito prepričan). Kakorkoli že je čas, dejtvo je da mi vidimo samo sekvenco slik, naš um pa naredi kot da je to gibanje/videnje zvezno, to je brez presledka.
  Pri tej plesalki gre verjetno za dobro izbrano zaporedje slik, ki se menja v skladu z našim diskretnim časom obdelave (10ms). Na kratko to pomeni, če začnemo gledati na sliki, ki se vrti v desno, bomo videli čez 10,20,30ms slike ki se vrtijo v desno, če pa začnemo gledati sliko, ki se vrti v levo, pa bomo gledali slike, 15,25,35ms…, ki se vrtijo v levo.
  Zelo enostavno in zabavno!

 • Plesalka se vrti v tisto smer, katero sam izbereš.
  Smer ji najhitrje zamenjaš, če se osredotočiš samo na noge.
  Če pa se močno skoncentriraš, lahko dosežeš, da ne naredi niti enega celega kroga ampak dela polkroge oz. stalno spreminja smer!
  Luštna vaja za možgančke, pa zabavna povrhu!!!

 • vsem ki jim prej kot v minuti ni jasno za kako enostavno prevaro gre (=iluzija) bi nekoč v prihodnosti zamenjali levo in desno polovico možganov :).

 • Popravek: :-)
  Človeški um je sposoben obdelati 24 slik na sekundo, kar pomeni, da za eno sliko rabi približno 40ms.

 • Lepo, ko se natreniraš in vidiš plesalko menjavati smer za vsako, ko se obrne za 180°. To ciklično ponavlja v nedogled.

 • meni uspeva menjavat smer z gledanjem sence tiste noge,ki je v zraku. prava finta

 • men se je že v prvo zdel da se vrti v desno ampak če tak dolgo gledaš si že zamišljaš da se vrti v levo.vse to povzročajo možgani.
  možgani,hrbtenjača in živci uravnavajo in uskladujejo delovanje našega telesa.zaradi delovanja možganov se smejemo,jočemo,sanjamo,hodimo.razmišljamo,se spominjamo,predvidevamo.sporočila potujejo po živcih v možgane kjer podatke možgani obdelajo in pripravijo nova sporočila.

 • ja …no ne vem …ne vem več ka naj rečem…sam to je res cool…
  :)se mi zdi da se malo vrti u levo… ne….pol pa desno..:):):)
  al pa tut ne vem…haha

 • ha, kein problem ko imaš 1x koncentracijo na dovolj velikem nivoju :)
  potem si pa izbiraš stran vrtenja ki ti je ljubša :)

 • Neumnost, da rabiš met koncentracijo na ne vem kakem nivoju.
  Vse kar je potrebno narediti je, da se preprosto skoncentriraš in potem z lahkoto spreminjaš smer vrtenja.

  Teli kvazi nivoji pa služijo edino ločevanju-lažnemu ustvarjanju razlik med nami.

  Pa smo si res tako različni?

 • @ Vesna:
  sama si rekla da se moraš skoncentrirati, besedico “nivo” sem pa uporabil le zato, ker se moraš vendarle malo bolj skoncentrirati kot pa da samo zijaš noter in čakaš na čudež.
  Nisem pa popolnoma nič nameraval ustvarjati nekih razlik z kao nivojskim sistemom.
  Ne nismo si prav nič različni :) samo vsake oči imajo svojega malarja, zato pride do razhajanj. :)

 • Js mam dominantno desno možgansko hemisfero in se mi je plesalka (vse plesalke) na začetku vrtela v smeri urinega kazalca. Lahk pa z mal koncentracije spreminjam smer vrtenja plesalk.

  Mal bol zanesljiv način kako preveriti, katero možgansko hemisfero imaš dominantno pa je sledeč:
  Skleneš roki tako, da se palca rok prekrivata. To narediš hitro, brez da bi mislil na položaj palcev. Če je palec desne roke nad palcem leve roke potem imaš dominantno levo hemisfero, v obratnem primeru pa desno.

 • hej, meni se prva slika vrti mal v levo mal v desno:)LP

 • men se je najprej vrtel v smeri uringa kazalca pol pa se mi je spreminjal pol se mi je zdel k da bu sam na nogi nihaala k da se neb vrtela….

 • jas sem prvo gledala pa se je vrtela v levo pol se mpogledala spodno pa se je v desno pol pa spet zgorno pa se je zgorna tut v desno, pol pa sem pogledla čist spodno pa se se vse vrtele v levo…nič mi ni več jasno. :$

 • pakšu od enakret

  ma sj se ist vrtita sam drugo nogo masta u zraku. :D

 • pa sej razlaha modelka kaj je fora…ni fore u slikcah…sej če poslušate pove kaj je fora

Leave a Reply