Čarovnik iz Oza

carovnik iz ozaSe še spomnite te stare zgodbice/risanke/filma? Vas zanima kakšen življenjski/duhovni nauk vsebuje?

Zgodba gre v hitri verziji nekako takole. Doroteja je deklica stara okoli 13 let, živi na kmetiji v Teksasu. Tam ni zadovoljna, zato pobegne od doma, a na srečo ne pride daleč, saj jo stari mož s trikom napoti nazaj domov. Ko pride do hiše že močno pustoši orkan, tako da nima druge izbere kot da gre v hišo, kjer pa jo okno zadane v glavo in spravi v nezavest. Ko se zbudi, hiša čudežno leti z orkanom in kmalu pristane v čudežni deželi Oz.

Kljub očarljivosti se takoj hoče vrniti domov, a kot ji pove čarovnica iz severa, je edina pot, da gre do čarovnika Oz-a. Na poti sreča še Strašilo, ki ga povabi zraven, saj nima možganov. Nato se jima pridružita še Pločevinasti človek brez srca ter Lev brez poguma. Vsi štirje gredo k čarovniku po eno stvar, ki jo rabijo, da bodo srečni od konca svojih dni. A izkaže se, da čarovnik le ni tako radodaren in jim obljubi, da jim bo to eno stvar dal, če mu prinesejo metlo (zelo) hudobne čarovnice z vzhoda. Četverica ne more verjeti kaj je slišala, vendar nima izbire, zato se poda na to strašno nalogo.

Težavno nalogo s precej sreče uspešno opravijo ter čarovniku prinesejo obljubljeno metlo. Čarovnik je ves začuden, kajti verjetno je mislil, da se niti ne bodo odpravili na tako strašno nalogo. Izkaže se namreč, da je ta čarovnik sploh ni pravi čarovnik in niti ne zna čarati.

Je pa kljub vsemu zadosti moder, da je uvidel, da nikomur nič ne manjka. In res, še posebej Strašilo, ki mu manjkajo možgani, je bilo izjemno pametno na celotni nalogi, bil glavni za izvedbo načrta, Pločevinasti človek je precej sočustvoval, in tudi Lev je bil pogumen. Tako čarovnik vsakemu podari nek spomin, da se bodo lahko spomnili, da jim nič ne manjka. Strašilu podari diplomo, Pločevinastemu človeku zahvalo ter Levu medaljo časti. Doroteji pa čarovnica s severa pove, da je imela že ves čas moč, da se vrne domov. A prej ji ni povedala zaradi tega, ker ji ona ne bi verjela in zato ne bi mogla tega narediti.
 

Zelo globok duhovni nauk. Srečo/mir/ljubezen iščemo zunaj, ker iz nekega čudnega razloga mislimo, da smo jo izgubili. Iz istega razloga, ker menimo na nam nekaj manjka, ne naredimo določenih stvari, ne sledimo svojim željam, svojim strastem. A navsezadnje nas življenje na tak ali drugačni način spodbudi, da se le spravimo na Pot, na kateri posledično ugotovimo, tako kot ta četverica, da nam nikoli nič ni manjkalo. (Podobno v knjigi Paul-a Coleh-a: Alkimist)

Doroteja ugotovi še drugo pomembno zadevo, ki se na nek način navezuje na prvo: “Če bom še kdaj iskala svoje srčne želje in če jih ne bo našla na svojem dvorišču, jih v resnici niti nisem nikoli izgubila.” Kar pomeni, da če mislim, da mi nekaj manjka za neko nalogo in je to nekaj potrebno iti iskati na drug konec sveta (kar pomeni da se niti ne bom odpravil) se hudo motim. Vse kar rabim za svojo nalogo (v danem trenutku) ali da sledim svojemu srcu, kar v končni fazi pomeni da živim v sreči/miru, imam pred nosom, le malo bolje je potrebno pogledati in uporabiti te stvari.

1 Response to “Čarovnik iz Oza”


 • Strašilo: je pametni, toda naivni ameriški kmet

  Pločevinko je dehumanizirani delavec iz Vzhoda

  Zlobna čarovnica : industrijalci in bankirji, ki nadzorujejo ljudstvo

  Čarovnik: predsednik grover Cleveland ali republikanski predsedniški kandidat Mckinley

  Strahopetni lev: je populistični demokratski predsedniški kandidat Bryan

  Dorothy: mlada Mary Lease ali dobro vzgojeno ameriško ljudstvo

  Dežela Oz – oz je udomačena kratica za unčo

  Cesta iz rumenih opek – “zlati standard”, tloakovan z zlatom, toda nikamor ne vodi

  Makovo polje – grožnja z antiimperalizmom

Leave a Reply