Eckhart Tolle ~ A New Earth (Nova Zemlja)

eckhart tolle nova zemljaEna od najboljših knjig, ki obstajajo na duhovnem področju. V tej knjigi najdemo vse; kdo v resnici smo, od kje smo prišli, kam gremo, kakšen je naš namen bivanja na Zemlji, v kakšni povezavi smo z ostalimi bitji, kje se skrivajo sreča, notranji mir in Nebesa… do potankosti razloži kaj vse je EGO in kako vpliva na naše življenje , kakšno vlogo imajo misli in besede, kako preko pretiranega in nenehnega klepeta v glavi “ubijamo” sebe in svet. Mogoče se zdi na prvi pogled vse preveč teoretično, vendar če pogledamo bližje, vidimo, da nam ravno ta neraziskana vprašanja prinašajo streh, nestrpnost, sovraštvo, nemir, beg v prihodnost…

Poleg tega, da zajame vse pomembne teme, jih razloži s neko posebno srčno energijo, “teorijo” pa podkrepi z mnogimi primeri iz vsakodnevnega življenja, starodavnimi zgodbicami in praktičnimi vajami. Vse to knjigi prinese precejšnjo moč, zato je vredna večkratnega branja, kajti vedno odkrijemo nekaj novega, dobimo kakšen nov uvid ali pa nas enostavno spomni, kar smo pozabili.

/// Veseli me tudi, da je Oprah naredila korak naprej in se je tako prvič v zgodovini neko knjigo preučevalo preko interneta, gledanost je (bila) izjemna. Oddaje so se začele z marcem 2008 in končale v maju, a si kljub vsemu temu času še vedno lahko pogledate posnetke 10ih oddaj po eno uro in pol brezplačno preko interneta. Seveda pa velika prepoznavnost prinese tudi marsikatero nekoliko nezrelo in preuranjeno kritiko. ///
 

Kaj je meni prinesla knjiga, kaj me je najbolj pritegnilo?

 1. Za razliko od drugih duhovnih knjig, po mojem mnenju, ta najbolje razloži ego in njegove številne manifestacije. In tu mi je najbolje odprla oči, kajti šele tedaj sem se zavedal, kaj vse povzroča to v končni fazi nezavedno delovanje. Prav tako sem opazil, da je sorazmerno malo pristnosti v naši družbi in nadvse zanimivo, tudi v duhovnih krogih. Eden od teh kazalcev je tale: “Kadarkoli se čutiš komurkoli nadrejenega ali podrejenega, to je tvoj ego.” Enostavno, kaj ne? Sedaj pa pomislite, kolikokrat se znajdeno v takšnih situacijah; ali odzgoraj ali odspodaj..

  Pa vendar lahko nekaj ozdravimo le, če se tega zavemo. Zato se nima smisla skrivati pred temi stvarmi, in se delati da jih ni. So in pika! Najboljše pri vsem temu pa je to, da so relativno enostavne za odpraviti. Vse kar rabimo je malo razumevanja/iskrenosti, prisotnosti in potrpežljivosti – do sebe in drugih. Razumevanje delovanja ega v drugih in v sebi, prisotnosti da imamo moč in vedno ne podležemo, ter potrpežljivosti, da ne pričakujemo takojšnjih rezultatov. V končni fazi zgleda to tako kot učenje vožnje s kolesom – predvsem rabimo potrpežljivost (in vztrajnost/odločnost).

 2. Kaj lahko pričakujemo od Življenja je izjemno enostavno za videti. Kakor se obnašam do Življenja v tem trenutku, tako se bo Življenje obnašalo do mene. Ne rabim gledati v preteklost ali se obremenjevati s prihodnostjo, vse kar rabim je pogledati svoj odnos s tem trenutkom in zato z Življenjem – kajti Življenje je ZDAJ.. Sem lahko prištejemo tudi vsa vedeževanja in prerokovanja – enostavno, kar seješ sedaj, to boš v prihodnje dobil..
 3. Všeč mi je tudi Eckhart Tolle-jev pogled na namen človeškega življenja. On razdeli namen na notranjega in zunanjega. Notranji zadeva bivanje, sedanji trenutek in je primarni; zunanji pa zadeva početje, nek cilj in je sekundarni. Notranji je skupni vsem, to je prebuditev; zunanji je odvisen od posameznika, prav tako pa se s časoma spreminja.

  V praksi zgleda to takole: ko občutim žejo, je moj namen to čim prej potešiti, tako da se bom odločil za korake, ki me bodo vodili od te uresničitve. Šel bol v kuhinjo, vzel kozarec, si natočil vodo in jo popil. To je zunanji namen in je drugotnega pomena. Primarni namen je bivanje, sedanji trenutek. To v praksi pomeni, da ne bom hitel v kuhinjo in pogoltnil vodo, ampak bom vsakemu koraku na tej poti posvetil vso pozornost; hoji do kuhinje, nalivanju vode in pitju. Nikamor ne bom hitel, ne bom hitel, da vodo čim prej dobim v želodec – vse bom naredil v duhu pozornosti/prisotnosti in nekako užival v tem. Nekateri temu rečejo čuječnost oziroma MINDFULNESS.

Spomnil sem se še nekaterih stvari, vendar kdaj drugič – konec koncev pa tudi veliko pišem o teh stvareh. Prilagam pa še svoj izbor citatov iz vsakega poglavja posebej, da malo začutite Novo Zemljo (A New Earth).

 

 

Eckhart Tolle – A New Earth (Nova Zemlja)

 1. Razcvet človeške zavesti; Podedovano ne-delovanje, Vstajenje nove zavesti; Duhovnost in religija; Nujnost preobrazbe; Nova Nebesa in A New Earth (Nova Zemlja)

  a-new-earth-awakening-to-your-lifes-purpose-eckhart-tolle2Zaslepljeni s pohlepom, nezavedni povezave s celoto, ljudje vztrajajo v sedanjem stanju, ki se lahko konča, če se nadaljuje neovirano, le z lastnim uničenjem.

  Dober ne postaneš s tem, da poizkušaš biti dober, ampak le z odkritjem dobrote, ki je že v tebi.

  Človek je ustvaril Boga po svoji podobi. Večno, neskončno in neopisljivo je zmanjšal v miselni idol, v katerega je potrebno verjeti in častiti kot ‘mojega boga’ ali ‘našega boga.’

  Ego ni nič drugega kot to: poistovetenje z oblikami, primarno z miselnimi oblikami. Če ima zlo kakršno koli realnost – in ta je kvečjemu relativna, ne absolutna – je to definicija: popolno poistovetenje z oblikami; fizičnimi, miselnimi in čustvenimi.

 2. Ego: trenutno stanje človeštva; Navidezni jaz; Glas v glavi; Vsebina in struktura ega; Poistovetenje s stvarmi; Iluzija lastništva; Hotenje; potreba po več; Identifikacija s telesom; Mir, ki preseže vso razumevanje

  Vse kar lahko zaznamo, izkusimo, o tem razmišljamo, je le površina realnosti, manj kot vrh ledene gore.

  Celo kamen, in še lažje cvetlica ali ptica, ti lahko pokaže pot nazaj k Bogu, k Viru, k samemu sebi.

  Ego sebe poizkuša najti v stvareh, ampak nikoli resnično ne uspe in se celo izgubi v njih. Taka je njegova usoda.

  Življenje ti bo dalo najboljšo možno izkušnjo za razvoj tvoje zavesti. Kako vem, da rabiš to izkušnjo? Zato, ker je to izkušnja, ki jo imaš v tem trenutku.

  Kadarkoli narediš nekaj z notranjim odporom, bo ustvarilo zunanji odpor in vesolje ne bo na tvoji strani; življenje ti ne bo v pomoč. Če so rolete zaprte, sončna svetloba ne more skozi.

 3. Jedro ega; Pritoževanje in nezadovoljstvo; Reaktivnost in zamere; Jaz imam prav, ti narobe; Branjenje iluzije; Ego ni oseben; Vojna je stanje uma; Hočeš mir ali dramo; Ego-va potreba po nadrejenosti; Ego in slava

  Karkoli zameriš in na karkoli močno reagiraš v drugem, je tudi v tebi. Ampak to ni nič več kot oblika ega, in kot taka, popolnoma neosebna. Nič nima opraviti s tem, kdo ta oseba je, niti nima nič opraviti s tem, kdo ti si.

  Le Prisotnost te lahko osvobodi ega, prisoten pa si lahko le Zdaj, ne včeraj ali jutri.

  Ko spoznam sebe kot Bitje, karkoli se zgodi v mojem življenju nima več absolutne pomembnosti, ampak zgolj relativno. To stvar spoštujem, a izgubi svojo resnost, svojo težo.

 4. Igranje vlog: veliko obrazov ega; Malopridnež, žrtev, ljubimec; Definirane vloge; Starševstvo: vloga ali funkcija; Skrivnost sreče; Ego v bolezni; Kolektivni ego

  Ego ne ve, da je vir energije znotraj, zato jo išče zunaj.

  Za vsako pozitivno samopodobo je skriti strah, da ne bi bil dovolj dober. Za vsako negativno samopodobo, je skrita želja biti najboljši ali boljši kot ostali.

  Kadarkoli se čutiš komurkoli nadrejenega ali podrejenega, to je tvoj ego.

  Ego je morda prebrisan, ampak ni inteligenten. Prebrisanost sledi svojim lastnim malim ciljem. Inteligenca vidi večjo celoto v kateri so vse stvari povezane.. Prebrisanost ločuje; inteligenca vključuje.

 5. Bolečinsko jedro; Rojstvo čustev; Nošenje preteklosti; Kolektivno žensko bolečinsko jedro

  Fizični organizem, vaše telo, ima svojo lastno inteligenco, tako kot jo ima organizem vsake druge življenjske oblike.

  Nikoli se ni nič zgodilo v preteklosti, kar bi ti lahko preprečilo, da bi bil v tem trenutku prisoten; in če ti preteklost ne more preprečiti, da bi bil sedaj prisoten, kakšno moč sploh ima?

  Le en vzrok nasilja je na tem planetu: človeška nezavestnost. Spoznanje tega je pravo odpuščanje. Z odpuščanjem tvoja vloga žrtve razpade in pojavi se tvoja prava moč – moč Prisotnosti. Namesto, da obtožuješ temo, vanjo prineseš luč.

 6. Osvobajanje; Prisotnost; Vrnitev bolečinskega jedra; Bolečinsko jedro v otrocih; Nezadovoljstvo; Pretrganje poistovetenja z bolečinskim jedrom; Sprožilci; Bolečinsko jedro kot sredstvo za prebuditev; Osvobajanje od bolečinskega jedra

  Bolečinsko jedro potrebuje tvojo nezavednost, saj ne more prenesti luči Prisotnosti.

  Ko začutiš bolečinsko jedro, ne misli da je s teboj kaj narobe. Delati iz tega problem – ego to ljubi. Videnju mora slediti sprejemanje.

 7. Ugotavljanje kdo v resnici sem; Kdo misliš da si; Obilje; Poznavanje sebe in poznavanje stvari o sebi; Kaos in višji red; Dobro in slabo; Ni mi mar kaj se zgodi; Ego in sedanji trenutek; Paradoks časa; Odstranitev časa; Sanjač in sanje; Povzpeti se preko ovir; Veselje Bitja; Dovoliti zoženje ega; Kakor zunaj, tako znotraj

  Preden si zastaviš katero koli drugo vprašanje, se najprej vprašaj najbolj osnovno vprašanje: Kdo sem jaz?

  Dejstvo je: Karkoli misliš, da ti svet prikriva, ti prikrivaš svetu. Prikrivaš pa zaradi tega, ker globoko spodaj misliš, da si majhen in da nimaš česa dati.

  Mišljenje izolira situacijo ali dogodek in ga poimenuje kot dobrega ali kot slabega, kakor da ima ločen obstoj.

  Trije načini so, kako ego ravna s sedanjim trenutkom: kot sredstvo za dosego cilja, kot oviro ali kot sovražnika.

  “Jaz bom karkoli hočeš da sem,” pravi Življenje ali Sedanji Trenutek. “S teboj bom ravnal kot ti ravnaš z menoj. Če me vidiš kot problem, bom zate problem. Če me imaš za oviro, bom ovira…” Najhujše pa je, da Življenje smatrate kot sovražnika. “Vojna je to kar hočeš, in vojno boš dobil,” odgovori Življenje.

 8. Odkritje notranjega prostora; Predmetna zavest in Prostorska zavest; Padec pod misel in dvig nad njo; Televizija; Prepoznavanje notranjega prostora; Zaznavanje brez poimenovanja; Kdo izkuša; Dih; Odvisnosti; Zavedanje notranjega telesa; Notranji in zunanji prostor; Zaznavanje vrzeli; Tišina

  Svet te ne more izpolniti, narediti srečnega, dati občutka varnosti, povedati ‘kdo ti si’, in ko nimaš več teh pričakovanj, se vso samo-ustvarjeno trpljenje konča.

 9. Notranji namen; Prebujenje

  Notranji namen zadeva Bitje in je primaren. Zunanji namen zadeva početje in je drugotnega pomena.. Tvoj notranji namen je prebujenje.. Tvoj zunanji namen se tekom časa lahko spreminja.

  Veličina je mentalna abstrakcija in najljubša fantazija ega. Paradoks je v tem, da je temelj veličine spoštovanje majhnih stvari sedanjega trenutka in ne lov za idejo veličastja.

  Ne dopustite, da vam nori svet dopove, da je uspeh karkoli drugega kot uspešen sedanji trenutek.

  Sredstva in cilj so eno. In če sredstva niso pripomogla k človeški sreči, niti cilj ne bo.

  Kar te pričakuje v prihodnosti, zavisi od tvojega stanja zavesti v tem trenutku.

  Če je zate negotovost nesprejemljiva, se spremeni v strah. Če je popolnoma sprejemljiva, se spremeni v živost, budnost in ustvarjalnost.

 10. A New Earth (Nova Zemlja); Kratka zgodovina tvojega življenja; Prebujenje in krčenje; Prebujenje in širjenje; Zavest; Prebujeno delovanje; Trije načini prebujenega delovanja; Sprejemanje; Veselje; Navdušenje; A New Earth (Nova Zemlja) ni utopija

  Ni važno koliko smo aktivni, koliko truda vlagamo, naše stanje zavesti ustvarja svet, in če ni spremembe na tej notranji ravni, še tako veliko število akcij ne bo prineslo nikakršne spremembe.

  Ne kaj delaš, temveč kako delaš kar delaš določa ali izpolnjuješ svojo usodo ali ne.

  Če nisi v stanju sprejemanja, veselja ali navdušenja, poglej bolj podrobno in boš videl, da ustvarjaš trpljenje sebi in drugim.

  Če ne moreš najti veselja ali prinesti sprejemanja v to kar počneš – se ustavi. Kajti sicer ne sprejemaš odgovornosti za edino stvar, za katero si lahko resnično odgovoren, ki je hkrati najpomembnejša stvar: tvoje stanje zavesti.

  Sindrom “čakati, da začnem živeti” je ena najpogostejših iluzij nezavednega stanja.

  Nič nas ne BO osvobodilo, kajti osvobodi nas lahko le sedanji trenutek. Spoznanje tega je prebujenje.

Kaj pa ostale Eckhart-ove knjige? Ravno tako odlične, vendar mogoče za začetek malenkost težje razumljive – vsaj moja izkušnja je bila taka. Če boste prebrali to knjigo, bodo ostale veliko lažje razumljive. V primeru pa, da imate raje zvočne ali video informacije pa ni kaj skrbeti, gradiva ogromno (v angleščini seveda).

Sigurno pa knjiga koga ne bo pritegnila in se mu/ji bo zdela brezvezna. Kot pri vsaki stvari, in ta knjiga tu ni izjema, ni s tem popolnoma nič narobe, pač nobena stvar ni primerna za vse. Tudi če je vam všeč, ni nujno všeč tistemu, kateremu jo boste tudi podarili/priporočali. V tem primeru je najbolje, da človek ravna po svojih notranjih vzgibih in knjigo za nekaj časa odloži. V različnih obdobij pridejo prav različne stvari, tako lahko tudi ta knjiga, četudi leži nekaj časa na polici, naposled posamezniku marsikaj doprinese.

Knjigo lahko dobite v angleščini na amazonu ali pa v knjigarni Vale Novak, za enkrat pa še ni prevedena v slovenščino – po namigu lahko izid knjige pričakujemo v nekaj mesecih. Veliko veselja ob branju, spodaj pa vabljeni, da tudi sami kaj poveste o knjigi.
(zapis prenovljen 27. septembra 2008)
 

Zunanje povezave

34 Responses to “Eckhart Tolle ~ A New Earth (Nova Zemlja)”


 • ok, hvala, obstaja pa tudi kot e-knjiga

 • TUDI JAZ SE ZAHVALJUJEM ZA TOLE OBJAVO.SEM ŽE KAR NEKAJ ČASA ČAKAL NA TO.ŽAL PA NISEM ZELO NAVDUŠEN NAD TEM PISANJEM.SE MI ZDI ZGOLJ NA POL RELEVANTNO, TUTTI-FRUTTI ….

  SKRATKA, NI VSE OK, NI PA VSE TUDI NAPAČNO…. TOPOGLEDNO PAČ IZJEMNO PRIMERNO ZA OPRAH IN NJENO SCENO …. DA PA NE BO POMOTE, SEM ŠTEJEM TUDI NAPORE NAŠEGA POKOJNEGA DRNOVŠKA IN SE ZAVEDAM, KAKO POMEMBNO JE,DA SE NEKA RESNA STVAR ZAČNE NA POL OBRAVNAVATI
  PO RAZLIČNIH TALK-SHOWIH, KI SO ŽE PO DEFINICIJI HRANA ZA ZAČETNIKE… IN KER JE NEKJE PAČ TREBA ZAČETI IN KER JE VSAK ZAČETEK TEŽAK JE TAKE STVARI VEDNO TREBA SPREJETI Z ODOBRAVANJEM IN JIH PODPRETI….. NAVSEZADNJE JE OPRAH S TEM NAREDILA VELIKO DOBREGA ZA POVPREČNEGA AMERIČANA TAKO KOT DRNOVŠEK ZA POVPREČNEGA SLOVENCA, KI SE MU O TEH STVAREH PREJ NI KAJ DOSTI SANJALO… SKRATKA,TUDI POLRESNICE IMAJO SVOJO VLOGO IN SVOJ POMEN NA TEJ POTI, SPLOH,ČE GOVORIMO O PRVIH KORAKIH IN SPOZNANJIH.

  1) EGO JE STRAH V SAMEM SVOJEM BISTVU.ŠELE POTEM SE NA TO NANESEJO POISTOVETENJA IN ILUZIJE ITD.BOLJ JE ČLOVEKA STRAH, VEČJI EGOIST JE .
  IN OBRATNO.KLJUČ JE TOREJ : KAKO SE STRAHU ZNEBITI. REŠITEV TEGA PROBLEMA PA SE SKRIVA IZKLJUČNO V VSAKODNEVNI ISKRENI MOLITVI IN
  MEDITACIJI.DRUGE POTI NI.

  2) CITIRAM:”NIKOLI SE NI NIČ ZGODILO V PRETEKLOSTI, KAR BI TI LAHKO PREPREČILO, DA BI BIL V REM TRENUTKU PRISOTEN…!”

  TO NA ŽALOST NE BO DRŽALO….. TO PA ZATO, KER SO NAMREČ DEJSTVA DRUGAČNA.

  POVPREČNA ČLOVEŠKA DUŠA ( TA HIP ŽIVI NA ZEMLJI CCA 6.700.000.000 INKARNIRANIH DUŠ V ČLOVEŠKIH TELESIH – IN VEČINA TEH DUŠ SPLOH
  NISO ČLOVEŠKE DUŠE – KAR SE LEPO VIDI, ČE SI OBRAZE LJUDI BOLJ NATANČNO POGLEDATE …. ! ? ! ) IMA ZA SEBOJ 500 DO 600 INKARNACIJ NA ZEMLJI.
  IZ TEGA NASLOVA PRIHAJATA TAKO KARMA ( USODA ) KOT TUDI DHARMA ( TISTO, KAR NAM GRE KOT REAKCIJA VESOLJA NA NAŠA DEJANJA V OKVIRU
  TEKOČE INKARNACIJE ).

  KAR SE TIČE USODE JE STVAR VEDNO DEFINIRANA TAKO NATANČNO, DA SE CELO PRESLIKA V CELOTNO DNK V VSEH CELICAH NAŠEGA FIZIČNEGA TELESA
  IN SE NA TA RAČUN VEDNO 100% TUDI IZPOLNI ………… SE MORA IZPOLNITI, SICER INKARNACIJA IZGUBI VSAK SMISEL.TOREJ:DA BI SE LAHKO NAŠA USODA
  ZRUŠILA NA NAŠA RAMENA SE NUJNO MORAMO V DOLOČENIH TRENUTKIH NEČESA NE-ZAVEDATI. SEVEDA OBSTAJA MOŽNOST, DA SE OGNEMO KAKŠNEMU
  NEIZBEŽNEMU UDARCU, LAHKO TUDI VEČIM, VENDAR SE NAZADNJE VSE SKUPAJ SAMO SEŠTEJE V EN VELIK UDAREC, KI VEDNO POKRIJE VSE ZA NAZAJ.
  ČE PA POKRIJE ŠE VSE ZA NAPREJ, POTEM SE NAM ZGODI EN LEP DRUŽBENO SPREJEMLJIV ROMPOMPOM POGREB IN S TEM SLOVO OD FIZIČNEGA TELESA.

  KARMA NAREDI ČLOVEKA SLEPEGA IN GLUHEGA ZA VSE,KAR NE SPADA V NJENO DOMENO.NEZAVEDANJE KOGARKOLI ZA KARKOLI JE POSLEDICA NJEGOVE
  LASTNE UJETOSTI V KARMO, KI NI NIČ DRUGEGA KOT ZAPORNA CELICA IZ DOBA, PRIREJENA OKUSU IN POTREBAM POSAMEZNIKA V TEKOČI INKARNACIJI.

  IN TU JE TUDI IZVOR NASILJA.V SVETU DVOJNOSTI POTEKA NENEHNA BITKA MED LUČJO ( KI DELA EPP ZA LJUBEZEN ) IN TEMO ( KI DELA EPP ZA NASILJE ).
  IN PO VEČ KOT NEKAJ DESETTISOČLETJIH IZKUŠENJ, KI JIH IMA POVPREČNA ČLOVEŠKA DUŠA Z NASILJEM, JE TO NJEN OSNOVNI MODUS VIVENDI
  LEPO ZAKODIRAN V DNK NJENEGA FIZIČNEGA TELESA IN ZATO ZANJO NAJBOLJ NARAVNA STVAR…LJUBEZEN JE ZA TAKO DUŠO VRESNICI NEKAJ,KAR JO V
  TEMELJIH LOMI IN SE JE ZAVOLJO TEGA V BISTVU BOJI…

  SVOJO USODO VEDNO IZPOLNJUJEMO S TEM KAR POČNEMO.PIKA.KAKO TO POČNEMO PA DOLOČA KOLIKO DHARME BOMO NA TO NAVEZALI DODATNO.
  Z NAČINOM SVOJEGA DELOVANJA LAHKO NEKO KARMIČNO TEŽAVO BODISI POVEČAMO ( DHARMIČNI MALUS ) ALI PA ZMANJŠAMO ( DHARMIČNI BONUS ).

  3) ZELO JE VAŽNO KAJ POČNEMO IN KAKO SE TRUDIMO. IZJEMNO. POD TO SE V TEH ČASIH ŠTEJE REDNA VSAKDANJA MOLITEV IN REDNA VSAKDANJA MEDITACIJA.VSE OSTALO PA POTEM NAREDIJO SVETI.NAMREČ, MI NISMO SPOSOBNI PONOVNO REAKTIVIRATI SVOJE DNK, KI TA HIP ITAK VEGETIRA NA
  1% SVOJE MOŽNE IZRAZNOSTI.V PRISTOJNOSTI SVETIH JE, DA POČASI ODKLAPLJAJO RETROTRANSPOZONSKO-HISTONSKO MOLEKULARNO KLETKO OKOLI
  99% T.I. “JUNK-DNA”….IN KDOR TO DOŽIVLJA NA SVOJI KOŽI DOBRO VE, DA TO NITI MALO NI PRIJETNO… DA NE OMENJAM POLEG TEGA ŠE T.I. JEHOVINE PEČATE ( J-SEALS ).

  4) SAMO BOG & Co NAS LAHKO OSVOBODIJO IZ TEH NAŠIH ZAPORNIŠKIH CELIC.SAMO ONI LAHKO TUDI SPREMENIJO (PREUREDIJO !) NAŠO KARMO. MI TEGA
  SAMI V TEM STANJU ZAVESTI NISMO SPOSOBNI. IN DA SE NAM TO ZGODI, DA LAHKO SKOČIMO NA TA VLAK,POTREBUJEMO VSTOPNICO. IN VSTOPNICA NI NIČ DRUGEGA KOT VSAKDANJA REDNA ISKRENA MOLITEV IN VSAKDANJA REDNA MEDITACIJA.

  5) SUMMA SUMMARUM: GOSPOD E. TOLLE JE TOREJ PO MOJE ZGOLJ ODLIČNO BRANJE ZA POPOLNE ZAČETNIKE, TAKO KOT UMOTVORI NAŠEGA POKOJNEGA PREDSEDNIKA.

 • Igor, vprašal bi te, če poznaš bonton internetne komunikacije? Čemu velike črke, ali to pomeni vpitje? Če ne, potem bi prosil, da pišeš z malimi.. Hvala.

  Ego ni enako egoist. Ego je bližje temu ….
  http://www.gape.org/gapes/prispevki/egooshoeng.htm (nekje obstaja slovenska zadeva)
  aha, tule je http://www.gape.org/gapes/prispevki/egooshoslo.htm

  Res je, sami (kot ego) se ne moremo osvoboditi. Rabimo Boga – ampak kako definiraš boga?
  http://localhost/new/blog/2008/06/kdo-je-bog-kaj-je-bog/

  Pa si kdaj sploh bral Eckhart Tolle-ja? Mogoče je res, da nima kaj pametnega povedati na ravni idej, prepričanj, novih teorij,.. Če hočeš doumeti to pisanje, moraš brati s SRCEM – ko boš pa bral na tak način, pa boš videl, da ima ogromno povezave tudi s tem, kar ti pišeš.

 • 1) Sem pogledal Oshovo umevanje ega.Osho je podobna štorija kot Eckhart….tutti – frutti !

  2)Resnico vsakdo od nas lahko spozna direktno s pomočjo in sodelovanjem treh svojih teles: Intelektualnega + Intuitivnega + Emocionalnega.Za ta projekt ni potrebna nobeno šolanje in noben socialni “gleichschaltung”.Pogoj pa je njihova celovitost(nedeformiranost) in prisotnost vsaj enega od človeških staršev.Glede tega predlagam ogled knjige Ge. Alice Miller: DRAMA JE BITI OTROK…. Vsekakor ima na zalogi več relevantnih dejstev o egu kot pa pokojni Osho.

  3)Bo držalo, ja, da vsi govorimo o isti stvari…. ampak, ves čas ostaja v zraku eno samo samcato vprašanje : kaj je res ? Namreč odgovor na to vprašanje definitivno odloča o čisto vsem, kar se tiče
  kogarkoli, kjerkoli in kadarkoli….Eden od zakonov karme se namreč glasi : “Kamorkoli že si se namenil da boš šel, tja boš zares tudi prišel”.( V originalu: wherever you go, there you are ! )

  4)Bi še pohvalil tale tvoj blog in njegovo novo podobo. Kljub temu da sem res nov v tem svetu
  se zavedam, da to ni majhna stvar in da je bistveno bolj pomembna, kot se mogoče to na prvi pogled komu morda zdi.Vsekakor pa Slovenska Demokracija nekaj takega potrebuje bistveno bolj kot Sahara vodo, če smem spregovoriti o “der stand des geistes” v Sloveniji ta hip …

 • Kot že rečeno, govorimo o isti stvari, s skoraj popolnoma enakimi besedami..

 • 1) Res nisem vedel do danes da nekaj takega kot “bonton internetne komunikacije”obstaja.Meni osebno je ljubše in dosti lažje brati velike črke…ker pač tudi te obstajajo na tipkovnici jih uporabljam.Ker pa se v tem cyber-prostoru res začetnik tega nisem vedel, bom pa to na tvoji strani seveda upošteval…….in seveda hvala za opozorilo !

  2)Eckharta sem prebral toliko kot si ti uspel o njem zapisati ( nekaj glavnih misli ) in to mi zadostuje…….Seveda pa lahko vsak trenutek postane drugačen in bolj relevanten !

  Hočem reči, da po določeni kilometrini v svetu tovrstne literature ( in še posebej Zavestnega Iskanja Resnice !) zelo hitro lahko ugotoviš, kdo je kdo in koliko je ura. Svet dvojnosti je že sam po sebi izjemno problematičen,iskanje resnice v tem Gigantskem Civilizacijskem Morju Laži pa je podvig par excellence!To seveda ne pomeni, da je projekt nemogoč in vnaprej obsojen na uspeh… pomeni pa, da so težave, ki se pojavijo na tej poti tisti hip, ko nanjo stopimo,neverjetno gigantsko dizajnirane( če lahko uporabim ta poetski izraz)…

  3)Kaj je BOG ? Marsikdo je o tem napisal marsikaj. To navsezadnje opažaš tudi ti v svojem prispevku o njem .Problem je kljub temu en sam: in sicer, kaj je res? Ne more biti vse res, kar se ravno komu zdi pa sploh ne. JEŠUA ben JOŽEF ( Jezus sin Jožefa) je nekoč predlagal:”Iščite resnico kajti le resnica vas lahko osvobodi!”.Jaz bi samo dodal, da jo iščite iskreno in za vsako ceno, ker se samo to splača, pa čeprav bo cena, ki jo boste morali plačati za to, da jo najdete, ogromna… Cena slave je bila pač vedno določena s številom žrtev ( to je bil priljubljen izrek že upokojenega prof. statistike na psihologiji v Lj.).

  Najkrajša definicija Boga bi bila naslednja: Vedno je najprej kura in šele potem je jajce.Nikoli in nikdar ne more bii drugače s stališča vesolja !

  BOG je centralno sonce Našega Vesolja. To je Bog Oče.ON je tisti, ki je manifestiral več kot 100 milijard galaxij našega vesolja v enem samem trenutku, ki ga znanost pozna kot
  big bang.Bog Oče je BOG v manifestirani obliki.Boga Očeta pa rodi BOG v nemanifestirani obliki… to je BOGINJA MATI, Velika Praznina, Neskončno BItje Zavedanja.Ko se ONA,
  BOGINJA odloči za manifestacijo vesolja xyz, potem se sama najprej lokalizira v Veliko Osnovno Nemanifestirano Centralno Sonce, ki rodi Centralno Sonce tega vesolja in ciklus se potem preko Boga Očeta ponovi. Centralni Sonci sta torej v vsakem vesolju dve : Nemanifestirano rodi Manifestirano in slednje rodi Vesolje.Tako OČE kot MATI sta neskončna, medtem ko pa vesolje ni neskončno.(Kadar na zemlji gledamo sonce, gledamo torej Boga Očeta!) Zgodba se potem ponovi z vsako galaxijo in z vsakim sončnim sistemom. Vsaka galaxija ima dve centralni sonci, ki nista vidni z očmi.Vsak planetarni sistem pa tudi ima dvoje sonc, ki pa sta tokrat vidni z očmi tistih bitij, ki prebivajo na planetih, ki krožijo okoli obeh.Naš sončni sistem je zaradi enega samega sonca velik unikum v našem vesolju, enako tudi naša Zemlja, ki je za planet izjemno velika ( drugo sonce na Zemlji pa uspešno preigrava Luna, in sicer kot resnična metafora za Boginjo mati in kot resnični nadomestek za drugo sonce).

  TOREJ: če ni Boga, ni Vesolja ( veselja!) in če ni vesolja ni sončnih sistemov in če ni sončnih sistemov ni manifestiranih bitij, ki bi v okviru takšne ali drugačne biologije bila sposobna zaznavati sebe kot del vesolja in BOGA kot njegov in svoj izvor.Poanta kreacije je v oddaljenem pogledu na Boga in seveda v tem, da nekdo, ki je narejen po božji podobi(kar človek nedvomno je ravno zato, ker lahko ljubi !) v tretji dimenziji lahko odigra vlogo Boga tako, kot se spodobi za Božjega Otroka. Mi smo si zapomnili Jezusa, Pred njimje bil Buda,pred njim denimo Lao -Tse.Ni jih bilo ravno mnogo, toda bili so in za sabo so pustili neizbrisno sled… in po tej poti stopamo danes mi vsi, pa če to vemo ali ne.

  Kdo si je torej izmislil Boga in po čigavi podobi je hudo nerelevantno vprašanje s stališča resnice.S stališča človekovega umevanja pa je vprašanje čisto relevantno. Vendar : obstaja UMEVANJE česarkoli in obstaja RAZ-UMEVANJE česar koli. Gre za dva izraza ki opisujeta dva popolnoma različna procesa opisovanja sveta…in obadva tudi pripeljeta
  do čisto drugačnih zaključkov….včasih so stari jogiji nenehno ponavljali : ” Resnica tega sveta je vse, kar je, vendar obrnjeno na glavo ! ” Umevanje nikoli in nikdar ni sposobno takšnega preskoka v salto mortale, razumevanje pa vedno in povsem naravno počne natančno to in seveda pri tem brezobzirno potepta ves dogovorjeni socialni konsenz o vsem kar je in kar ni in se pri tem še zabava….in to ne malo…dokler seveda ne pride do revolta in se ne spravi v pogon kolesje inkvizicije … vendar so ti časi, hvala BOGU, dokončno
  mimo.

 • Igor ali si probu bit nekaj časa bit v sedanjem času ? In ali se je pri tebi kaj spremenilo ?

 • @DEJAN: Sem imel to srečo, da sem bil po 17. letih iskanja resnice za vsako ceno kar naenkrat postavljen pred zid in alternativa je bila samo še ali samomor ali poskus rešiti se z iskreno molitvijo… Potem sem nekega sončnega popoldneva v nekaj sekundah DOJEL, da je rešitev iskrena molitev in samomor ni bil več opcija. Odkar vsak dan iskreno prosim Boga, naj mi sestavi dan tako kot on misli, da je zame dobro in prav, imam ves čas občutek, da živim samo še v sedanjem času in lahko rečem, da se dejansko dogajajo stvari, ki se mi sicer ne bi niti pod točko razno.

  Tako da: če razmišljam o tvojem vprašanju, bi dejal, da se z Božjo pomočjo življenje VSAKOGAR,ki iskreno moli enostavno prestavi v sedanji čas … in seveda velja tudi obratno ->
  Če človek s svojo voljo in/ali namero prestavi svoje obrate v sedanjost je enako mogoče, da se že samo s tem poveže z Bogom, ker Bog pozna samo sedanji čas in se na ta način avtomatično naravnamo na njegove vibracije.

  S te plati bi pa jaz tebe vprašal, kakšne so tvoje izkušnje s tovrstno telovadbo ? Me res zanima, in tudi mislim, da bi to lahko zanimalo še koga drugega … ! Vnaprej se ti zahvaljujem za informacije iz prve roke v zvezi s tvojimi izkušnjami glede tega in te lepo pozdravjam.

 • Hvala Igor :) evo tudi tebi pozdrave nazaj, ravnotako kot tebi so meni tud že hodili samomori po glavi… in pa imel sem dosti vzorcev od staršev, ki pa so me nekako omejevali mogoče bi lahko temu reku strah pred življenjem, trema v vseh možnih pogledih sploh pa pred občinstvom, recimo kupiti salamo v trgovini pr prodajalki je bil tud problem :)…. in nekako ko sem odpravil ta strah (aja ne odpravil ampak sem ga sprejel kot del mene nakar se je pa zgodilo da je bil vse manjši in manjši dokler ni kr zginil :)., in kar naenkrat se je vse spremenilo kakor da bi skoču na čisto drugo življensko pot.
  in potem sem se začel vse več ukvarjat s seboj in osebnim razvojem, tudi prebral nekaj literature od oshota,…. in pa tudi eckhart mi je pršu pod roke.. tko da ko sem probal biti še bolj prisoten v sedanjem času, v službi mi je postalo čist ok… vse stvari naredim bolje in pa več si zapomnm(bolj sem efikasen)….

  Res je da vsi mojstri učijo eno te isto sploh pa o tem sedanjem trenutku, tko da jest sem probal biti vedno več v njem kot npr. ko hodim proti trgovini ne razmišljam več kaj treba kupt? kaj se je zgodilo včeraj? kaj treba postorit jutri? ampak enostavno čutim korake, svoje dihanje, kako me sončni žarki grejejo in pa pihljanje vetra,.. tko da čez čas sem vedno bolj začel čutiti recimo da telo ali moje energijsko polje..aja res pa je da sem vmes začel mediterati in pa tudi prehrano sem spremenil iz vsejedca na vegeterjansko in zdej sem kaj pa vem malo več kot pol leta na presni prehrani mogoče je tudi to vplivalo na večje čutenje energijskega polja…(tu je tudi samo fora pri prehrani da se ne odpoveduješ stvarem ampak zadevo prerasteš oz. sprejmeš, tm kamor gre pozornost gre energija)…. ko si prisoten in v zavedanju(saj pri meni je tako) tkaoj vidim kdaj se pojavi ego.. oz. um ki spet hoče skakat v skrajnosti….tko da meni osebno je zlo pomagal :) kej več pa mi ne pade na pamet.. to je to zaenkrat fajn bodte

 • UAU! Dejan, tole si pa dobro spesnil.KO SI SPREJEL STRAHOVE,si jih sprejel zato, ker si jih začel imeti rad-sicer jih sploh ne bi mogel sprejeti.In ker so del tebe, si na ta način začel imeti rad sebe, po delčkih… in po tej poti si zadeve spravil v zavest ( nisi jih več porival v podzavest ) in s tem si nad te pošasti spravil ZBIRNO TOČKO, ki ti je počasi vse te travme konvertirala nazaj v luč in te razparceliranega od njih počasi začela sestavljati nazaj v eno samo celoto… kjer ni ostalo sčasoma nič več od tega, kar te je prej oviralo…(razen spomina).

  Življenje v sedanjosti te je spravilo v red,nisi se več ukvarjal z mešano solato sestavljeno iz različnih vsebin sedanjosti, preteklosti in prihodnosti,svoje obrambne mehanizme si pustil na cedilu in se raje gol in ranljiv prepustil temu, kar ti že ravno prinaša rahel vetrič sedanjega trenutka… ego in um si lahko odrinil na stranski tir in začel hoditi po srednji poti… vse to so dejansko bonusi, ki vstopijo v naše življenje tisti trenutek, ko vanj implementiramo Boga in njegovo pomoč, na kakršenkoli način- važen je itak vedno samo praktičen rezultat !

  To bi bila moja razlaga tvojih naprezanj v tej smeri… Še enkrat hvala in veliko poguma še naprej !

 • je ta knjiga že prevedena v slovenščino?

 • Em, kje se da ta knjiga sploh dobit? Ker jaz jo ne najdem nikjer. :(

 • Živjo Katja!
  V kolikor jaz vem, knjiga še ni prevedena v slovenščino, naj pa bi bila, po podatkih od julija, prevedena enkrat v tem času (konec septembra). Tk da bomo vidli kako in kaj..

  Hoj Jasmina!
  V Vale Novak (Ljubljana) se jo da dobiti, če je pa slučajno nimajo, jo pa lahko tudi naročijo iz tujine – cena je okoli 11€.

  Se pa pa v zadnjem času “povpraševanje” po tej knjigi nenadno in drastično povečalo – od kje, ne vem…

 • Živijo
  Komaj čakam to knjigo v Slovenskem jeziku!!!
  p.s.(Zame je vsak dan nekaj posebnega….):-)))))
  lep pozdrav

 • Jaz sem jo dobila na internetu v hrvaščini in jo takoj natisnila in dala vezat.

 • Slovenski prevod knjige izide 15. junija pri založbi Ganeš.

  P.S.: zelo dobra stran

  Lp, Blaž

 • Vsaka vam čast fantje ,ker ni veliko takih,da razmišljajo tako pametno.Sicer sem starejša,zato mi je to še toliko bolj všeč.lp

 • Zdravo! Mene samo zanima, če je datum izida knjige res točen? To knjigo res nestrpno čakam in nisem še nikjer zasledila o prevodu te knjige! Ali kdo morda ve kaj več o izidu knjige Nova zemlja???

  Lep sončen pozdrav :)

 • Knjiga Nova Zemlja je res nekaj posebnega, od vseh, ki sem jih prebrala do sedaj, da ti razmišljat na en poseben način. Kupila sem jo v ZG, stane 20€.
  Lep pozdrav vsem

 • Založbo Ganeš sem vprašal glede izida knjige, pa so mi odgovorili, da imajo nekaj težav.
  Novi predvideni datum izida je letos jeseni.

  Lp, B.

 • Komaj čakam da preberem to knjigo :) pa ne zato..da bi mogoče dobila “odgovore na življenjska vprašanja” …ampak samo zato..ker čutim, da mi bo dobro dela, vsakič ko se bom spomnila na njegove besede
  … in glih to je point, kokr js čutim :)

  lp vsem ;)

 • 15. oktobra bo mars aktiviral tisti veliki sončni mrk v Aziji julija letos. Fokus bo med 23 & 46 stopinjo severne širine. Nova zemlja se bo takrat začela rojevati kar pred našimi očmi in ne bo treba brati nobenih knjig o tej temi. Začetek bo zelo boleč, globalni termonuklearni jederski holokavst, v katerem bo dokončno poravnana vsa karma človeštva. Kdo bo to preživel ? Vsak, ki verjame v Boga
  oz. je z njim kakorkoli povezan….. in glih v tem je point, kokr vem….

 • 24. oktober in še vedno tukaj … lol

 • Kdaj je naslednji datum izida?

 • Mogoče bomo celo dočakali to knjigo.. Nov datum je 10.12.2009. Aja, pa sej ne čakamo, ampak uživamo, ker smo…hehe

 • Knjiga je že naprodaj. Pri Založbi Ganeš dajo 20% popusta. (cca.23€)

 • kje je ta E-KNJIGA v slovenščini???? najde-vam samo hrvaške prevode.BU. prosim za pomoč. hvala

 • je pa tudi angleški original, tako da naj bi pokrilo vse potrebe Slovencev in Slovenk. Starejši znajo srbohrvaško, mlajši znamo pa angleško :).

 • če bi imel kaj za povedat ne bi rabil toliko napisat.
  A dobro da si saj tvoja zloženka vibrira da intelektualno nisi dojel
  manj je več.
  veliko spodrsljajev še naprej.

 • po še to IgOr…

 • A si res ne pridete gor da je the new age torej eckart tollejeva nova zemlja, religija illuminatov, the new world order is the new earth people!!!!

 • Hja Banana, v kakšnem smislu naj bi bil Eckhart Tolle new age? A smislu instant religioznosti: kjer smo in moramo biti vsi srečni in veseli in naspidirani; kjer ne sme biti nobene bolečine, smrti, umiranja, bolezni, težav; kjer če imaš kakšen problem, uporabiš auto-hipnozo in je rešeno, oz. če je malo večji problem, greš na vikend tečaj in si vse pošlihtat; kjer egoistična zavest ne klanja nobenemu bogu/Bogu, ker je ta zavest sama postala bog/Bog; kjer živimo brez odgovornosti, kjer če se kaj pokvari enostavno zavržeš in kupiš novo; kjer se duhovnost meri z količino denarja in veličino materialnih dobrin; kjer si okoli sebe zgradiš lep in pravičen svet, ne zanima te pa, kaj se dogaja okoli, niti te ne zanima, od kje vse te reči, ki jih imaš pridejo;…

  je Eckhart Tolle takšne vrste učitelj, ki to spodbuja? Lahko rečem, da ga od takrat, ko je bil z Novo Zemljo na Oprah ne spremljam več. Od kar je opstal bolj slaven, se mi zdi*, da je njehova iskrenost usahnila. Pred tem je imel delavnice in predavanja za ožje skupine, in so bila precej spontana: glej na primer ‘Living a life of inner peace’, ‘The omega retreat’ (2003 in 2004)… in ta predavanja/govori imajo dosti večjo moč kot sedanja, kjer imajo EckhartTolleTV in neke naročnine in svojo organizacijo in podobno…. Pa še to: če veš kam spada določen učitelj, na kateri stopnji je, ne more narediti nobene škode. Če pa neko učenje smatraš na najvišje in najboljše, kar obstaja v vesolju, in da ni ničesar večjega.. in to postane dogma.. potem pa znajo biti težave…

  Se pa strinjam, da je new age religija novega svetovnega reda, HPBlavatsky & Teozofija & Lucis Trust (po nekaterih informacijah je bil na začetku Lucifer Trust). Precej zajeb situacija. …

 • Moje mnenje:
  Vse kar so govorili jiddu,eckhart,osho,itd…je spet različen spekter predstave kdo smo ali kako se izrazimo kdo smo: bog,bitje,ne um,razsvetljenstvo,zavest….. Ne se omejevat na besede,bistvo je razumevanje v notranjem dojemanju in ne na podlagi uma,oziroma doživet in ne analizirat.KAJ JE STRAH?Jasno je,da samo brez straha lahko živimo maksimalno srečno,nasprotje straha je ljubezen.Strah so Misli,ki ustvarjajo tvojo identiteto,ki je lažna.Kdaj se najbolje počutimo,ko se odklopimo,ko se mislec pomakne,to se zgodi s pomočjo drog,lahko pa na naraven način,kar je pa malo težje.Ne vem zakaj vsi analizirate norost,pa vaša dejanja,edino razumeš jih,ko jih opazuješ brez sodbe. Niste to kar mislite,da ste!Če ste,potem ste omejeni.Če hočeš da bo vsak dan srečen,miren dan moraš vsako minuto psihično umreti,to se lahko zgodi samo v stanju uma,kjer ni misli,kjer ni jaza,oziroma v sedanjosti.Kako lahko veš kdo si,če ti pa mnenja vsiljujejo starši,prijatelji,učitelji…Vse misli so stare!!! Govorim vam iz svojih izkušenj,od samomora do sreče,ko si jo večina ljudi niti predstavlja ne.
  Ne zahtevam,da mi verjamete,hočem samo da sami preverite ali eckhart govori resnico ali pa ne.Ne pa neka sranja iluminati,države,religije,vse je manipulacija,dokler sam ne ugotoviš resnice. Edina resnica si TI!
  Če razumeš ta stavek potem veš najbolj pomembno resnico v življenju:
  Bog, ali kakorkoli bi ga imenovali, je, ko vas ni. Ko ste, Ga ni. Ko niste, je ljubezen. Ko ste, ljubezni ni.

Leave a Reply