Mediji in moja svoboda

Televizija, radio, časopisi, revije, internet. Že kar nekaj časa me te stvari ne zanimajo. Na televiziji so eni in isti filmi, z malenkost drugačno zgodbo, na radiu napovedovalci z dneva v dan uporabljajo v temeljih iste fore in nenehno predvajajo junk pesmi, revije vedno znova iščejo znane osebnosti, iz katerih bodo brile norca. Vsem medijem pa je skupno poročanje aktualnih novic. Športnih, političnih, finančnih, gospodarskih, lokalnih, nacionalnih, evropskih, svetovnih. Sicer ne vem kako vi na to gledate, vendar za moje pojme ne povedo nič novega, nič bistvenega.

Finančne in gospodarske novice; borza gori, borza doli, ono podjetje šlo v stečaj, tisto podjetje je prevzelo drugo,… ne povedo pa (ker ne vedo – velika večina), da je denar ustvarjen kot dolg. Na politični sceni gledamo leve in desne, kako se med sabo prepirajo, slišimo o podtikanjih, o različnih pogledih na stvari, kako so drugi napačno ravnali, kako bi naši znali ravnati boljše,.. ne povedo pa (ker ne vedo – velika večina), da sta leva in desna stran le dve strani istega kovanca, dve peruti iste ptice, tako da glava vedno ostaja nespremenjena. Če ne verjamete, počakajte nekaj mesecev in videli boste, da “rešitelj” Obama ni nič drugačen od Busha.

Ali pa športne novice ter prenosi; doping tu, doping tam, zmagal naš, zmagal oni, popravljen ta rekord, popravljen tisti rekord,… ne povedo pa, da bi bilo veliko bolj zdravo, če bi vsak poskrbel za lastno rekreacijo na dnevni osnovi, namesto da sedi doma pred televizorjem in spremlja tekmo/dirko. Niti ne povedo, da če je zlata medalja ali ne, bodo čez dva dni še vedno prišli na dan stari problemi. Kruha in iger, da lahko narod pozabi na svojo mizerijo.
 

V principu gre torej vedno za površinske dogodke, medtem ko gnile korenine ostajajo neraziskane, potem pa se ljudje čudijo, kako to, da gre vse rakom žvižgat. Sicer pa, “če se hočeš nečesa znebiti, moraš dopustiti, da se razcveti..” Večina tako ali tako že vidi nesmiselnost vsega tega, manjka le še malenkost, da to udejanijo. Da ima folk vsega zadosti in je lačen spremembe, hkrati pa nima dovolj moči, da bi to sam storil, dokazujejo vsake volitve, kjer zmaga tisti, ki se dere “sprememba.” Seveda kmalu nadaljuje po stari poti predhodnikov, ljudstvo pa je še enkrat več izviselo. To se ponavlja toliko časa, dokler velika večina posameznikov ne dojame, da je vsak sam odgovoren za svoje stanje in da lastno moč najboljše uporabi tako, da jo uporabi za lastni razvoj.

Lep primer tega je človekova zunanja svoboda; DVD predvajalniki omogočajo, da gleda karkoli hoče, mp3ji omogočajo izbiro lastnega programa v avtu ali doma, internet pa odpira okno v svet in s tem tudi ogromno izbiro alternativnih novic. A se kljub vsej tej svobodi ljudje še vedno oklepajo starih stvari; na mp3 predvajalnike si naložijo popularne pesmi, ki jih slišijo po radiu, na internetu pa spremljajo novice velikih medijskih hiš. Bo že držalo, da “je lahko človek na zunaj svoboden, pa še veno v kletki.”
 

Če pa razmišljate, da bi prenehali spremljati uradne medije, potem naj vas potolažim – niste edini. Jaz si že par let sam izbiram kaj bom gledal, poslušal in bral, s tem da sem v zadnjem mesecu popolnoma prenehal spremljati (uradne) novice – navdihnil me je tale članek.

Ko gre človek malo v neznano, izven main-streama, se mu ponudi morje možnosti, ki ponujajo popolnoma drugačen pogled na stvari kot ga je navajen. To pa tudi pomeni širjenje obzorij in s tem večanje možganskih sposobnosti. Na internetu lahko najdete zelo dobre dokumentarce o tabu temah, na tisoče govorov, intervjujev, inspirativnih filmčkov, citatov, zgodbic,.. od najbolj priznanih ljudi na svojih področjih. Drugače povedano, učite se iz najboljših možnih virov – nekaj le teh najdete v zakladnici. Internet to omogoča, zakaj ga ne bi izkoristili (sem štejem tudi amazon.co.uk)?

  Ni pa veliko širše obzorje edina pridobitev, ostale so:

 1. več časa in energije zase; večerno gledanje televizije znese v povprečju tri ure, branje novic na internetu pa jemlje tudi kar nekaj energije. Namesto tega ta čas uporabim za telovadbo, meditacijo, branje knjig, poslušanje govorov, gledanje dokumentarcev, intervjujev,…
 2. manj odvisen od kolektivne miselnosti; sedaj v teh časih je povsod o novo nastajajoči vladi, o volitvah v zda, bliža se božični čas, s tem pa voščila in božične pesmi, “praznično” vzdušje. Niti ne vem, zakaj bi moral biti nek letni čas bolj poseben od drugega? Zgolj zaradi tega, ker je to eden od obdobij, za katerega celo leto večina gara? Osvobojen pred tem se raje posvečam raziskovanju lastne notranjosti in občudovanju lepot življenja.
 3. manj odvisen od ure; sprememba ure ni kaj bistveno vplivala na moj ritem, ob vezanosti na televizijo, pa to ne bi bilo mogoče. Poročila ob 19ih, film ob 20ih – suženjstvo.
 4. povečana samoiniciativnost; saj si sam določam svoj program, kaj bom gledal, poslušal in bral – izbira pa ni vedno lahka. Pridobljena samoiniciativnost se kaže tudi na ostalih področjih.

 

Mediji imajo velik potencial pri širjenju človeških obzorij in se že najdejo taki, ki to zelo dobro izkoriščajo. Vendar se vse to ne bo spremenilo toliko časa, dokler jim ne bomo dali podpore – predvsem energijske in časovne. Vse kar je potrebno je to, da namesto uradnih medijev, začnemo spremljati alternativne (s12.si).

Kajti kot pri vsaki stvari, je tudi pri medijih zelo pomemben tržni delež. To pa pomeni, da vsak posameznik odloča o kvaliteti programa. Povedano drugače, “čemur posvečamo pozornost, to se povečuje.” Zatorej če hočemo boljši program, za začetek ne podpirajmo, česar ne maramo. Res je, da se lahko na začetku znajdete v temi in počutite malenkost nelagodno, vendar če boste odločni in vztrajni, boste kmalu začutili prednosti novih navad.

Tudi v tem primeru je moč v vsakem posamezniku in nikjer drugje. Nehajmo se pretvarjati in igrati majhne in uboge kapljice v oceanu… ter spoznajmo, da smo hkrati tudi celoten ocean.
 

Ste tudi vi opustili spremljanje (uradnih) medijev? Ste ravno v obdobju, ko zbirate moč, da prekinete to navado? Ali pa se ne morete odlepiti od medijev? Kakšne so vaše izkušnje z vsem tem?

9 Responses to “Mediji in moja svoboda”


 • Jst sem se že par let nazaj odklopu od vsega tega cirkusa :) V bistu internet pri tem zelo pomaga,ker si pač sam zbiraš kere novice in teme boš prebiral in ob kateri uri :) Se pa ta preskok oz odklop zgodi sam po sebi takrat,ko izstopiš iz tega kolektivnega razmišljanja in ubereš svojo pot.Takrat ti postanejo te teme,novice,filmi ki se večinoma vrtijo po Tv totalno nezanimivi in dolgočasni.

 • To so pač aktualne novice.. stvari, ki se dogajajo, stvari o katerih se pogovarjaš z drugimi. Vsaj večino. Lahko temu rečeš tudi “površinski dogodki”. A so lahko neka skupna točka. Izbereš pa pač tisto, kar te zanima in na način, ki ti ustreza. Ne gledam TVja že nekaj let, spremljam pa na netu tisto, kar me zanima. Tudi odklopit povsem iz dogajanja okrog sebe, se mi ne zdi smiselno. Še vedno je fino poznat okolje, v katerem se nahajaš, vsaj v osnovi.

  Pozdrav

 • Odličen članek, priznam, čeprav sama delam v enem od medijev. Ravno zato lahko iz prve roke potrdim vse zgoraj zapisano. Žalostna resnica, s čim mediji fotramo folk, in vse, kar jim plasiramo, večina pogoltne, popolnoma nekritično in neselektivno… Ne bom se spuščala v to, zakaj to počnemo ravno tako, je odlično opisano v Zelandovi trilogiji Transurfing realnosti; smo pod totalnim vplivom nihal. Sama opažam, da me tovrstno delo vse bolj pušča hladno, ne čutim več izziva, ne vidim več smisla, nasprotno – na trenutke se mi upira. In vse bolj razmišljam, da bi zamenjala službo…in ta članek je bil prava brca v rit. Hvala in se priporočam :)

 • Ja itak da smo bombandirani s strani medijev. Človek se lahko odloči ali bo padel v to njihovo manipulacijo, ali ne. Zavestno se lahko odloči,katere novice bo spremljal in katere prezrl.

 • Pri meni se je zgodilo vse skupi spontano(ne gledanje tvja) sem se raj odločil za kšno rekreacijo(tek ali sprehod), meditacija, na netu(dokumentaci,muska,kšn film) ali pa branje knjige,…tko da sem šele čez čas opazil da sem nehal gledati tv :)ta nenehna izmenjava informaciji se mi je zdela malo mimo :) nekateri uporabljajo tudi te informacije mogoče za beg pred sabo, saj se čisto poglabljajo v nji in začnejo živeti največ od tračev in pa tekma z okolico, ki jim posledično postane sovražna in jo treba poniževat, uničevat… da jest dobim na pomembnosti in lahko živim s seboj(egom) :)
  uglavnm začaran krog

  LP,pa cool članek ;)

 • Pozdravljen.

  Me zelo veseli, da se je spremenil način pisanja in “energija” v teh pisanjih, ker nekaj časa nazaj je bilo zelo veliko jeze in neproduktivnih kritik, ki po moje ne peljejo daleč. Pohvalna sprememba. Veseli me tudi to, da se zakladnica vztrajno veča (in ureja ;) ) kar koristi vsem.
  Izboljšava je tudi zaključno vprašanje, ki zaključi pisanje in bralca spodbudi k komentarju – moj je sledeč: moje spremljanje uradnih medijev se je močno spremenilo. Če že gledam TV, sem pri tem veliko bolj kritičen in pozoren na to, kaj gledam, zakaj bi to gledal, kakšno je sporočilo oddaje, filma, serije ipd. Zavedanje je tisto, ki je pomembno. Ne smeš se kar prepustiti, da ti TV vsebina vsiljuje svoja čustva in načine odzivanja. Ob tem žal (ali pa še dobro) ugotoviš, da je večina TV vsebine slaba (sploh na tujih komercialnih kanalih), površna in daleč od izobraževalnih in ustvarjalnih vsebin, ki bi bile veliko bolj primerne za tak množičen medij. Na internetu obstaja že kar nekaj boljših alternativ.
  Lep pozdrav in še naprej tako!

 • No evo z vsem se zelo strinjam. Tudi sam sem opustil TV, gledam samo še serije zvečer, tu pa tam pa še MTV pogledam, kateremu se res ne morem upreti. Ampak upreti se mu ne morem samo iz enega razloga; sem še dijak in kaj mislite o čem se dijako oz. mladi pogovarjamo v šoli med 5-minutnimi odmori. Ja seveda o kakšnem novem komadu, o tem kaj je rekel Dr.House, o epskih govorih Horatia itd.(čeprou zadnje čase počasi opuščamo pogovore o serijah) Zato vse več časa preživim pred internetom, kjer res lahko pogledam samo tisto kar me zanima, ne pa to kar mi nudijo na 1-urni informativni oddaji.
  Problem je tudi v tem, da mi potem sarši vedno “težijo” zakaj sem po cele dneve na kompu in zakaj ne pridem z njimi gledat televizije. Ja ok, en dan si rečem pa ajde bom pršu tja mal z njimi sej nimam kej zgubit. Pa pridem tja in se takoj na začetku razočaram; na TV-ju je “slavna” Kmetija, ki je živi dokaz manipulacije z ljudmi. Snemano pred “enim” letom, kar nanese na dogovorjen scenarij za 10 epizod vnaprej. Ok, ker sem “borec” in se ne dam tako hitro, se pač usedem zraven in gledam. Oh pozabu sm rečt, da je recimo to petek, kjer vsi doma zagrizeno spremljajo dvoboj med Goranom in Sergejom. No nekaj časa traja dvoboj in ker jst valda ne morm bit tih ker me to ne zanima (beri: tja sem prišel samo zaradi tega, da ne bom spet mtko v skrbi spravu)spregovorim mal kaj se je kej čez dan dogajalo. Ok, mtka me še posluša, ampak seka pa fotr pa obadva name, naj bom tih itd. In 1x sm jim tko reku, da so res otroci medijev in da z njimi manipulira ena navadna škatla. Valda me noben ne vzame resno in jst itak nč druzga ne nardim ampak jezno odidem v sobo.

  No tko, ne vem če je prou da sem v ta blog napisal kaj se mi je zadnjič zgodilo, ampak če dobro pomislimo, pri tem gre za manipulacijo medijev do ljudi.
  Vseeno, nekje sem se moral “spovedat” in izbral sem ta blog

  LP in uživaj Lemurian in ostali tudi ;)

 • Zanimiv blog!

  Nekaj za tvojo zakladnico!

  Anthony De Mello: The rediscovery of life

  http://www.facebook.com/video/?oid=10533155839

 • Zanimivo razmišljanje. Na eni strani tratim čas že s tem, da prebiram tale blog. :)

Leave a Reply