Veličina človeka

Swami Vivekananda:

So nekatera dela, ki so, tako rekoč, skupek, vsota velikega števila manjših del. Če stojimo blizu morska obale in slišimo valove kako treskajo ob prodnato obalo, mislimo, povzročajo velik hrup. Vendar vemo, da je val v resnici sestavljen iz milijonov in milijonov manjših valov: vsak od teh dela hrup, a vendar ga ne slišimo; edino, ko postanejo velika celota, jih slišimo. Določena dela čutimo in postanejo vidna za nas; a v istem času so celota številnih manjših del.

Če bi res radi ocenili karakter človeka, ne glejte njegovih velikih predstav. Vsak tepec se lahko obnaša kot heroj sem pa tja. Glejte človeka pri njegovih najobičajnejših opravilih; to so v resnici stvari, ki vam bodo razkrile pravi karakter velikega človeka. Velike priložnosti spodbudijo celo najnižje od ljudi do neke vrste veličine; ampak le tisti je resnično velik človek, čigar karakter je vedno velik, enak kjerkoli že je.

Ali kot pravi Tomaž Humar (oz. velja v alpinizmu (?)): “Velikega alpinista spoznate po tem, kako pripravlja svoj nahrbtnik.
 

1 Response to “Veličina človeka”


 • Zelo dobro napisano.
  Vem da obstajajo vnaprej določene stvari, po katerih lahko na hitro ocenimo človeka. Se pravi izgled, obleka in pristop. Vendar ne, to še ne pomeni, da če ni primerno pristopi da je tepec in če pravilno pristopi, da je heroj.
  Sam največ vidim po energiji in sami energičnosti človega. Vzporedno čutiš ter slišiš njegov glas, ki ti prav tako nekaj pove.

  Srečal sem veliko ljudi, ki so mislili da so heroji “carji”, vendar samo zase. Z svojo umetno masko so zgledali bolj tepci kot heroji. Prav tako sem srečal ljudi, ki so po mojem heroji, v svoji naravi so skromi, dobri in odprti. So takšni kot so in sprejemajo sebe in svojo življenje kot del potovanja. Brez mask ter odvečne navlake, niti izgled jih ne moti, saj je unikatni zgled ravno tisti ki naredi človeka edinstvenega.

  Tudi sam poskušam živeti čim bolj pozitivno, nekateri pravijo da imam toliko energije da je glas kot da bi pel med pogovori. Veseli me če lahko naredim komu uslugo, polepšam dan.. Se pa sprašujem zakaj drugi ljudje ne morejo biti še sami tako pozitivni? Zakaj nosijo maske in skrivajo pravi obraz? Zakaj ne delajo tisto kar jih veseli ter drugimi z nerganjem kvarijo dneve?

  Veliko je zakajev, ki jih mora pri sebi razčistiti vsak posameznik. Majhne dobre stvari lahko dvignejo človeško mišljenje in pozitivno energijo, ki podira vse zidove. Dober primer je že sam pozdrav kakšnega starejšega nevoljnega človeka, kako se mu oči zasvetijo ter uste raztegnejo v nasmeh. Ljudje rabimo pozitiven odnos, nasmehe ter pozitivno energijo ki jo lahko dobimo iz majhnih stvareh. Spoštuj majhne stvari in ceni svoje življenje, bivanje ter samo okolico (lepoto, ki ti podarja)… Majhne stvari nas naredijo velike in hkrati nas velike stvari naredijo majhne!

  LP

Leave a Reply