Kaj je cilj človeškega življenja?

Znanje, ki človeka vodi k spoznanju Boga je resnično znanje. Vse ostalo je nepomembno. ~Sri Ramakrishna

Ni cilj človeka neko lepo
in brezskrbno življenje na tej zemlji;
hiša, mož, družina in pes.
Ni cilj visoko razvita tehnološka civilizacija.
Ni cilj ne-stresno življenje.
Ni cilj poigravanje z mentalnimi močmi.
Ni cilj samo-hipnoza v neko lažno resničnost.
Ni cilj večna rast.
Ni cilj vitka postava in telesne akrobacije.
Ni cilj da (iz gozda) preženemo in pobijemo vse kar nas ogroža.

Cilj je spoznanje Boga, jaz si to predstavljam kot neko čisto spremenjeno stanje zavesti, Vilinsko stanje zavesti, da postanemo (skorajda kot) angelska bitja, bitja svetlobe. In na poti do tja nam tehnologija in lagodno življenje ne bost čisto nič pomagala.
 

Jezus Kristus bi temu rekel večno življenje, drugi celostna preobrazba zavesti, tretji nirvana, četrti morda novi Jeruzalem (Raz 21,2), peti… Tudi meni so takšne reči izjemno blizu; a kako tja priti, kako doseči ta cilj?

Če hočem nekam priti, če hočem nekje živeti, v takšnem okolju zdržati in se udobno počutiti, moram na nek način biti dovolj zrel. Kroničen kadilec bi težko shajal v okolju nekadilcev. Nek nasilen človek, ki se rad izživlja nad drugimi, živi uživaško življenje, takšen človek s svetimi ljudmi ne bi shajal. Orku bi bilo prebivališče Vilincev neudobno (pomnite že Boromirja v Lothlórien-u).

Za vstop v večno življenje, v novi Jeruzalem, so torej potrebne priprave. Potrebno se je pripraviti. Medtem ko smo tu na tej zemlji, se moramo čim bolj potruditi, da bomo živeli v skladu z vrednotami, ki jih ima večno življenje. Kakšnimi vrednotami?

Mislim da so te precej dobro opisane v svetih knjigah in v knjigah nekaterih drugih svetih ljudi. Na primer:

‘Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem srcem in z vso dušo in z vsem mišljenjem.’ To je prva in največja zapoved. Druga pa je njej enaka: ‘Ljubi svojega bližnjega kot sam sebe.’ ~Mt 22,37-38

Če kdo hoče biti prvi, naj bo izmed vseh zadnji in vsem služabnik. ~Mr 9,34

Zato tudi vi ne sprašujte, kaj boste jedli in kaj boste pili. Ne delajte si s tem skrbi! Po vsem tem sprašujejo pogani. Vaš Oče vendar ve, da to potrebujete. Iščite prej njegovo kraljestvo in vse to vam bo navrženo. Ne boj se, mala čreda, kajti vaš Oče je sklenil, da vam da kraljestvo. Prodajte, kar imate, in dajte vbogajme. Naredite si mošnje, ki ne ostarijo, in zbirajte neminljiv zaklad v nebesih, kamor se tat ne približa in kjer molj ne razjeda. Kjer je namreč vaš zaklad, tam bo tudi vaše srce. ~Lk 12,29-34

In še na desetine drugih nasvetov in primerjav in zgodbic, da bi ja razumeli, da bi ja dojeli, da bi ja imeli vero v resničnost teh besed in da bi po veri tudi delovali.

Ampak ljudje smo preveč pametni, vemo boljše, vemo, da so te reči le neke pravljice za tiste, ki so izgubili svoj smisel v posvetnem življenju. Mi imamo tehnologijo, imamo institucije, imamo podjetja; kdo rabi Boga, še sočloveka skorajda ne rabimo več – mi smo sami sebi zadosti.
 

.. Kaj pa je sploh tehnologija naredila za človeka, za človeški Razvoj, za razvoj srčnosti? Ste že kdaj razmišljali o tem?..(sledi)…
 

0 Responses to “Kaj je cilj človeškega življenja?”


Comments are currently closed.