Protesti in kaj se lahko naučimo

Hecno, ali ni? V Egiptu so bili 30 let pod diktaturo, sedaj pa se borijo za svobodo in demokracijo.

To me spominja na malo mlajšega kolega, ki sem ga srečal pred lokalom v katerem je delal kot kuhar. Mlad poba, že dve ali tri leta dela v kuhinji, delal tudi med srednjo, sedaj srednjo že končal – pred letom ali dvema. Nekaj takšnega. In se pritožuje, da mu je počasi vsega dosti, da mu kuhinja ni več izziv, da bi rad poizkusil še kaj drugega, zato se je odločil, da se bo vpisal na faks. Logično, narejena diploma, več možnosti za službo, nove naveze, novi izzivi,.. Medtem pa jaz, že dve leti izven faksa. Hja…

Egipt se bori za svobodo in demokracijo, na drugi strani pa imamo mi v Sloveniji to dvoje že precej časa, pa ravno tako iščemo nove poti. Iščemo nov način življenja, ki bi končno prinesel reči, po katerih vsi hrepenimo; Mir, Sreča, Izpolnitev, Razumevanje, Sočutje, Spoštovanje, Ljubezen, Zdravo pamet, Modrost,….
 

Ljudem gre čedalje slabše in slabše, ne naredijo nič kar bi obrnilo tok dogajanja, slepi so za opozorila, nekega dne pa POK! Četudi je bila le mala iskrica.

Stanje se slabša povsod po svetu, zato utegne priti do takšnih protestov povsod po svetu. Ker za miren prehod, za mirno preobrazbo večina ljudi enostavno ni dovolj “izobraženih”. Ne morejo zmagati z modrostjo, ne morejo zmagati s svojim Duhom, niso uslišani, zato bodo svoje mnenje povedali z miroljubnimi protesti, ki pa se lahko hitro sprevržejo v nasilje. V državah, kjer je veliko revnih, je velika verjetnost da se to zgodi, medtem ko v državah, kjer je srednji sloj še kar močan, na primer v Sloveniji, je možnost za izbruhe nasilja manjša (ob dobri organizaciji).

Težko je reči kaj prinesejo protesti, kaj prinesejo razdejanja v državi,.. ali je pač bolje biti tiho? Američani še ne protestirajo, pa vendar imajo oblasti pripravljene FEMA camps – zapore za državljane. Če bi prišlo do množičnih nasilnih protestov v ZDA, bi jih bile oblasti sposobne zadušiti? Verjetno.

Ampak bolj vprašanje to, sedanji protesti v Egiptu – ljudje hočejo odstop voditelja in svobodo. In kaj bo sledilo? Kdo bo naslednji voditelj? Zgolj želeti si “mirno življenje” ni zadosti, potrebna je neka vizija – vsaj nek osnutek vizije. Kaj bo sledilo temu kaosu? Kaj bo sledilo, ko bodo imeli svobodo? Ker svoboda je spet ena takšna pretkana (tricky) zadeva. Svoboda pomeni možnost izbire, izbire med dobrim in slabim, za dobro odločanje pa je potrebna modrost. Kajti brez modrosti, svoboda hitro postane suženjstvo. Američani pravijo, da so svobodni – a vendarle so sužnji svojemu poželenju in strastem, ter navsezadnje tudi sužnji diktaturi pod pretvezo demokracije.

Pojavlja se novi voditelj opozicije, ki so ga nastavili Američani, in ki zagotovo ne bi prinesel nobenih bistvenih sprememb – le navidezne.. Gre morda svet v kaos? V tako velik kaos, da bo nastopil antikrist kot odrešenik? (Prihod antikrista je napovedan pred drugim Kristusovim prihodom.) Kajti antikrist naj bi prišel na ta način: (a) Človeštvo bo v globalni krizi – demonstracije in nemiri po svetu, (b) prikazal se bo voditelj/antikrist, ki bo imel odgovor za vse človeške probleme in rekel, da je Bog ter (c) ljudje ga bodo častili kot Boga. V nekem vsesplošnem kaosu brez jasnih vlog, kjer se ne ve kdo pije in kdo plača, bi bil to eden od verjetnih izidov. Kjer naivni ljudje, brez upanja in modrosti, popolnoma že obupani in utrujeni od vojn, hočejo le konec nemirov in ustaljeno življenje naprej. V tem stanju pa bi bili pripravljeni sprejeti tudi najbolj absurdne odločitve in se marsikateri pravici odpovedati na račun “miru”. “Obljubil vam je red, obljubil vam je mir in vse kar je hotel v zameno je bila vaša tiha ubogljivost.
 

Tako da bi vsem svetoval, dokler je še čas, da se pripravite in oborožite z znanjem in modrostjo (o človeku, čustvih, svetu, in Bogu) ter da imate noge na zemlji in Duha v Nebesih.

6 Slišali pa boste o vojnah in novice o vojskovanjih; glejte, da se ne daste zbegati! Vse to se namreč mora zgoditi, vendar to še ne bo dovršitev. 7 Vstal bo narod zoper narod, država zoper državo. Lakota in potresi bodo na raznih krajih, 8 vendar bo vse to kakor začetek porodnih bolečin. 9 Takrat vas bodo izročali mučenju in vas bodo morili. Vsi narodi vas bodo sovražili zaradi mojega imena. 10 Veliko jih bo takrat klonilo. Izdajali bodo drug drugega in se sovražili. 11 Nastopilo bo veliko lažnih prerokov in bodo mnoge premotili. 12 Ker bo krivica narasla, bo ljubezen pri mnogih ugasnila. 13 Kdor pa bo vztrajal do konca, bo rešen. 14 In ta evangelij kraljestva bodo oznanjali po vsem svetu v pričevanje vsem narodom, in takrat pride dovršitev. ~ Mt 24,6-13

0 Responses to “Protesti in kaj se lahko naučimo”


  • No Comments

Leave a Reply