The Nox ~ Mogoče boste nekega dne spoznali, da vaš način ni edini način

The Nox – Maybe one day you will learn, that your way is not the only way from gdrlmn on Vimeo.

Meni eden najbolj navdihujočih odlomkov..


Za tiste, ki ne poznate Stargate (Sg-1): na planetu Zemlja so odkrili velik obroč, premera 5.7 metrov. Po dolgih letih raziskovanj in preučevanj so ugotovili, da lahko preko tega portala potujejo, in tako so postopoma odkrili “klicne naslove” planetov. Bistvo nanizanke SG-1 je v tem, da potujejo na različne planete in raziskujejo različne načine življenja, se srečujejo z različnimi ljudmi, tehnologijami, in na seveda na njih pretijo tudi raznorazne nevarnosti.

Največji sovražnik zemljanov v začetnih epizodah so Goa’uldi, ki se imajo za bogove in od prebivalcev različnih planetov zahtevajo, da jih temu primerno častijo in za njih izkopavajo določene rudnine. Imajo zelo napredno tehnologijo: vesoljske ladje, manjša vesoljska plovila, raznorazna energijska orožja, razpolagajo z veliko vojsko služabnikov, Jaffa,..

No, v tej konkretni epizodi se SG-1 odpravi na planet, kjer živi bitje Fenri, ki ima sposobnost postati neviden. Zemljani se hočejo dokopati do te tehnologije, saj bi jim pomenila veliko prednost v boju z Goa’uld-i. Zgodi pa se, da naletijo na znanega nasprotnika, Goa’uld-a Aphophis-a, v spremstvu le štirih služabnikov. Zato mu pripravijo past, vendar jih preseneti Aphophis-ov za naboje neprebojni energijski ščit – tako vsi razen Teal’c-a izgubijo življenje. (vidno v daljšem delu – glej na vimeo)

Vendar niso mrtvi, zbudijo se v majhni kočici, živi, ki je v lasti preprostih nezemljanov, Nox-ov. (začetek videa) Nox-e bi lahko na hitro primerjali z indijanci, vendar odprava SG-1 že kmalu ugotovi, da so mnogo več. Starešina Nox-ov (in s tem tudi ostali), se je namreč precej hitro naučili njihovega jezika (1.12).

Zemljani, vojna bitja, takoj zahtevajo orožje nazaj, ker je v bližini sovražnik, vendar jim te želje Nox-i ne odobrijo. Tako izdelajo loke in puščice. (4.39) Nox-om skušajo razložiti nevarnost v kateri so se znašli, vendar se zdi, kot da jih ti ne razumejo, saj se ne zmenijo za nobeno potencialno nevarnost:

starešina Nox-ov: Nafrayu (najmlajši izmed Nox-ov) ne boš naučil vaših poti.
(..)
O’Neill: Poizkušal sem zaščititi otroka.
starešina: Zaščitil si njegovo telo medtem ko si zastrupil njegov um. (Protect his body after poisoning his mind.)
O’Neill: Ali me boš poslušal? Razlog, da Goa’uld-i lovijo ta leteča bitja je ta, ker hočejo zvedeti kako se lahko skrije, če ugotovijo, da ste to vi..
starešina: Naši načini so nam služili vse odkar živi naše ljudstvo. (Our ways have served us for as long as our people have lived.)
O’Neill, se ne da in trmasto vztraja, da jim grozi strašna nevarnost: Ampak pred tem niso vedeli, da obstajate. Enkrat ko bodo izvedeli, vas bodo zasužnjili.
starešina: Mi nismo nobenemu sužnji. (We are slaves to no-one.)

Najpametnejši je Daniel (3.01), ki nekako ugotovi njihovo napredno znanje, a skuša znanje na silo izvleči: “Morate imeti določeno znanje, ki ga mi nimamo, lahko bi se veliko naučili od vas, res si želim, da bi bili z Nox-i prijatelji. Prijatelji si delijo znanje.” Starešina prepozna odnos in pravi: “Da, veliko se imate za naučiti.” In: “Znanje zahteva čas. Čez čas mlade naučimo modrosti. (Over the years we teach the young to be wise.)” Daniel tudi ugotovi, da je ta starešina star 432 let.

Med tem se zgodijo še določeni dogodki: eden od Noxov je ranjen, ranil ga je Jaffa (služabnik Apophisa), ki se je ravno tako zdravil. (5.36) Noxi ga pozdravijo, Jaffa vidi postopek zdravljenja in vse videno sporoči svojemu gospodarju. Apophis medtem najde Nafraju, oz. Nafraju zaradi svoje radovednosti in naivnosti pride k Apophisu, in ta ga ubije. Starešine Nafraju najdejo, nesejo nazaj v svojo vas, in opravijo obred zdravljenja. Medtem jih Apophis s spremstvom poskuša napasti (kar je bil njihov namen), a SG-1 Nox-e uspešno ubranijo. Tako so se nekako oddolžili za njihovo obuditev od mrtvih.

(6.48) SG-1 se nato brez slovesa odpravi proti portalu, tam pa se prikažeta starešina in Nafraju.

starešina: Vašega sovražnika smo poslali skozi vrata.
O’Neill: Vrnili se bodo
starešina: Ko boste odšli, bomo vrata zakopali. (če so vrat(/portal) zakopana, jih z druge strani ni možno “odpreti”)
O’Neill: Naslednjič bodo prišli z ladjami; pripeljali bodo vojsko.
starešina: Mogoče.
(..)
starešina: Bojite se za nas, da?
O’Neill: Da
starešina: Zakaj?
Teal’c: Naš način je, da močnejši zaščiti šibkejšega. (ne vem zakaj se Teal’c tukaj vmešava, ker on je jaffa in je šele kratek čas z zemljani.)
O’Neill: Bojimo se za vas. (Še vedno ne verjamejo njihovim sposobnostim: teleportacija, nevidnost, zdravljenje, hitro učenje,.. in mislijo, da so Goa’uldi s svojimi vesoljskimi ladjami močnejši.)
starešina: Preden greste, O’Neill – nekaj bi vam radi pokazali.

[razkrijejo jim veličastno leteče mesto, tudi to z možnostjo postati nevidno – sedaj jim je postalo jasno, da jim Goa’uldi ne morejo do živega]

starešina: Ne bojte se. Mogoče boste nekega dne spoznali, da vaš način ni edini način. (Maybe one day you will learn, that your way is not the only way.)

O’Neill: Zakaj nam tega ni povedal že na začetku.
Daniel: Mislim, da so na svoj način to povedali. (I think, in their way, they did.)

——–

Ja… Nekako je to odnos današnje miselnosti. Mislimo da rabimo vso to uničujočo tehnologijo, da življenje ne more obstajati na nikakršen drugačen način kot ga živimo. Da moramo imeti velika mesta, tehnologijo (ki je v resnici zelo primitivna oz. če že to ne, izjemno uničevalna in neprijazna Življenju), velike socialne strukture, da rabimo toliko hrane za svoje življenje, za vzdrževanje telesa (čeprav mnogo ljudi živi brez hrane ali z minimalno hrane), da za zdravje rabimo tablete in injekcije in operacije in cepljenja (čeprav je dokazano in pokazano, da je možno zdraviti tudi energijsko), da moramo biti sužnji telesu in divjati le za čutnimi/materialnimi/telesnimi užitki, da smo srečni lahko le, če smo popularni, nas imajo vsi radi, imamo veliko premoženja, garaže polne nepotrebnih reči (ne vem kako so potem lahko bili srečni 1000 let nazaj…),….

Tko no.. nekako inspiracija za različen življenjski slog; podobno kot Vilinci v Gospodarju Prstanov, v Rivendell-u in Lothlorien-u.. In mogoče, nekega dne nekaj takšnega tudi doživimo, ko bomo živeli bolj duhovno življenje, ko bomo duhovne Resnice in spoznanja utelesili in živeli v vsakdanjem družbenem življenju…
 

0 Responses to “The Nox ~ Mogoče boste nekega dne spoznali, da vaš način ni edini način”


  • No Comments

Leave a Reply