Trinitas I ~ plagiat, ‘zanimivo’, odpoved vsemu

platiat; pojavila se je potreba po kategoriji, v katero bom lahko zapisal več (tri) krajših misli/idej/prebliskov/opažanj. Ime (trinitas (lat) – trinity (eng) – trojica (slo)) in osnovni koncept/zamisel/idejo sem si sposodil od blogerske kolegice oneeno (sheehs). Je to plagiat? Malo čuden občutek je, ko ponoviš zamisel, ki jo je uporabil zgolj nekdo drug pred tabo, in še ni stalna praksa. Hkrati se pa takšna miselnost ne zaveda, da zamisel ni vse. Še vedno je potrebno pokukati iz množice, še vedno je potrebno to idejo zagovarjati, in še vedno jo je potrebno na svoj način izvesti v praksi. Sem tudi navedel avtorja/ico, od katere sem pobral to idejo, čeprav verjetno sheehs ni prva, ki je uporabila ta koncept.
 Aha, zakaj pa latinščina? Ne vem, tako malo za hec. Da v tem globalnem svetu ni vse angleško; čeprav je tudi latinščina, še vedno, neke vrste globalni jezik.
 Koliko časa bo to trajalo, bo uspešno – to pa tako kot vedno, pustimo se presenetit. Nečemu bo verjetno že koristilo.
 

zanimivo; dva citata od Eckhart Tolleja: “To so lucidne sanje. Lahko so zanimive in fascinantne, ampak ne bodo vas osvobodile.” “V tem smislu ta knjiga (Nova Zemlja) ni ‘zanimiva’. Zanimivo pomeni, da ohranite razdaljo, se v glavi igrate z idejami in koncepti, se strinjate ali ne.”
 Preberem kakšno revijo, brskam po internetu,.. Veliko zanimivih člankov, pisanj, razmišljanj,.. Po enem tednu, ostane kaj od tega? Praktično nič. Zanimive povezave, heci, filmi, govori, pesmi,.. zanimive turistične destinacije, zanimive izjave,.. Koristno mogoče za kratkočasje, za zaposlitev čustev in včasih intelekta, a kaj drugega ne.
 Lahko rečem za Swami Vivekanando, da je njegov pogled na svet zanimiv? Da je evangelij Sri Ramakrishne zanimiv? Da so evangeliji Jezusa Kristusa zanimivi? Nop… Nikakor niso zanimivi.. Ta besedila so življenjskega pomena, vsaj zame. Ta branja ostanejo, vodijo moje življenje, po njih se poizkušam čim bolje ravnati in jih upoštevati, so osnovni smerokazi, osnovni aksiomi življenja. To so reči, ki bi lahko rekel, da so moji duši domače – in kot takšne niso zanimive! Že sama misel, da bi jih imenoval zanimive, se mi zdi.. odvratna.
 Danes je problem to, da je preveč zanimivih stvari, premalo pa tistih, ki so življenjsko pomembne, katere bi bile vredne tega, da „prodamo vse in tej ideji sledimo“. ..
 

odpoved vsemu;

“Kdo izmed vas, ki hoče zidati stolp, najprej ne sede in ne izračuna stroškov, ali ima dovolj, da bo zidavo končal? Sicer se lahko zgodi, da postavi temelj, zidave pa ne more dokončati; in vsi, ki bi to videli, bi se mu začeli smejati, češ: ta človek je začel zidati, pa ni mogel dokončati.” ~Jezus, Lk 14.28-30
“Kadar smo nagnjeni k pritoževanju, da je naše prizadevanje za resnico, katero si tako močno želimo, zaman – namesto da se pritožujemo, bi morala biti naša prva dolžnost, da pogledamo v lastno dušo in ugotovimo ali je naše hrepenenje srca resnično.” ~Swami Vivekananda

 Že nekaj časa se počutim kot zidar stolpa.. Torej, kaj me še drži ujetega v “tem svetu”, katera prepričanja, katere želje, poželenja, katera dejanja so tista, s katerimi zapravljam energijo za nepomembne reči?..
 Ljudje načeloma gledajo in iščejo vzroke za svoje težave zunaj, ker pridejo k nam nasproti od zunaj. Ampak kar je zunaj je tudi znotraj, in naša prva odgovornost je do notranjosti. Zato, če se mi neka ideja/želja ne uresniči, če nisem še zmožen živeti življenja na takšen način, kot bi si ga želel, pomeni dvoje. Ali je ta ideal še preveč oddaljen in imam trenutno še druge zadolžitve, ali pa pomeni, da so znotraj mene še ostanki stare mentalitete, ki mi preprečujejo novo življenje…
 

8 Responses to “Trinitas I ~ plagiat, ‘zanimivo’, odpoved vsemu”


 • Torej, kaj me drži ujetega v “tem svetu”, katera prepričanja, katere želje, poželenja, katera dejanja so tista, s katerimi zapravljam energijo za nepomembne reči?..

  Mislim, da nas omejuje le primerjanje z drugimi in realnostjo.če bi sledili svojemu Bogu, bi bili vsako sekundo popolnoma zadovoljni, naša rast pa bi se iskrila kot unikatna slika na tem svetu- za to smo prišli. Velikokrat se zadržimo stran od svoje rasti samo ko poimenujemo in identificiramo da so nekatere stvari, okoliščine pravilne nekatere pa nepravilne. Ko iz našim oči sije božja energija… vav… prizor je čudovit in vse je v najlepšem redu. Stopamo po stopnicah življenja lahkotno in presrečno. Nikoli več ne planiramo, zahtevamo, se trudimo, vsak trenutek imamo v podzavesti da če bi radi zgradili stolp, bo bog naredil vse, da ga bomo lahko zgradili.
  lepo se imej, imam še nekaj zanimivega zate

 • Aha, ti ne rabiš vseh teh naukov, da boš lahko uresničil svoje poslanstvo tukaj. Niti približno. Sam imaš vse potrebno, da slediš svoji rasti. Vsa ta sporočila, izročila, ki so ti pri srcu, so le bonus in inspiracija za tvojo pot, ki jo izbiraš.

 • Hojla klavdi!

  Hvala za podporo, dober namen
  in spodbudne besede; čeprav so mogoče preveč splošne in.. pokroviteljske ;-) Pa tudi, nekako ne čutim, da bi se to konkretno nanašalo name.. oziroma, da bi me res razumela, “našla” v “temi”, in mi pomagala iz nje – od tam kjer sem..

  “prizor je čudovit in vse je v najlepšem redu. Stopamo po stopnicah življenja lahkotno in presrečno. Nikoli več ne planiramo, zahtevamo, se trudimo, vsak trenutek imamo v podzavesti da če bi radi zgradili stolp, bo bog naredil vse, da ga bomo lahko zgradili.”
  hja… verjetno res nekoč pride do nečesa takšnega.. A do takrat bo potrebno še nekaj poglabljanja in raziskovanja..

 • Nikoli te ne bom iskala v temi, ker tam ni naše pravo mesto. Bog je vedno v svetlobi in ti da priložnost, da vedno prideš k njemu.

 • Bog je velikokrat stopil v temo, “in luč sveti v temi, a tema je ni sprejela”. Jn 1,5
  Bhagavad Gita 4.8: “Za zaščito pravičnih, za uničenje hudobnih, in za vzpostavitev dharme, se utelesim v vsaki dobi.” Buda, Jezus, Ramakrishna (npr),..

  “Nikoli te ne bom iskala v temi, ker tam ni naše pravo mesto.” To pravi Abraham Hicks, ampak ni pravo, je močno zavajajoče. Tej new age channelingi so morda dobri za boljše trenutno počutje, lahko najdeš kakšen koristen košček sestavljanke, ampak za neko trdno teologijo/filozofijo nikakor niso primerni – po mojem mnenju, to je.

  Ni me treba iskati v temi. Ampak če me vidiš, da sem v temi, kako tavam… ali bolje, če me vidiš, kako se utapljam in da se bom težko sam izvlekel iz te situacije, zaradi takšnih in drugačnih razlogov, mi čisto nič ne pomaga, če zgolj stojiš na bregu.. Čemu se pa bojiš podati roko, ali vreči vrv oz. podati palico? Se bojiš, da ne boš dovolj močna? Da, lahko se zgodi, ampak v tem primeru je na tebi, da poiščeš/pokličeš druge na pomoč… Seveda je edino pravilno, da poslušaš sebe in se ne preceniš, se ne spustiš v nekaj, kar bi potem tudi tebi sami škodilo; ampak nekaj pa moraš naredit (v kolikor hočeš pomagati), nekje me moraš najdet, nekaj mi moraš vreči.. česar se bom lahko oprijel. ….

  Ja, v vodi kjer se komaj obdržim na površju ni moje mesto, ampak tam trenutno sem – in nobena (samo)hipnoza ne bo rešila..

 • lahko ti pokažem kako igrati kataro, vendar da ti igraš kitaro- to je ključno (imeti lastno iskušnjo)!
  Spesni pesem in jo zaigraj. Ali bo polna drame in razglabljanja, kako je če si stran od boga ali pa bo mir in ljubezen. Sami se odločamo. Največje orožje je odločitev (weapon of choice)- to sem napisala tako dramatično, zato ker se na to najbolj odzivaš, to vidiš.
  Velikokrat pa nas nekaj boli, ker še vedno zagovarjamo staro stvar, čeprav smo se osebno razširili. Ko boš razširil svojo svobodo, ko boš zgradil prvo nadstropje na že obstoječih temeljih, takrat boš prišel na breg. Tam te nekdo čaka.

 • ..po dolgem (kratkem?) času – Pozdravljam!

  p.s. čudovito si me prevedel v slovenščino! Všeč, res :)

 • pozdrav nazaj!

  oz. v latinščino ;-)

  P.S.
  Ah… Pokapiral…

Leave a Reply