Genialne opice ~ Ape Genius (2008), PBS Nova

“Ape”, višje razvita opica, oz. “great ape”, velika opica, 4 vrste: šimpanzi (pan troglodytes; živijo severno od reke Kongo), pritlikavi šimpanzi (bonobo; pan paniscus; živijo južno od reke Kongo; vrsti naj bi se ločili z nastankom reke, pred 1.5 – 2 milijoni let), orangutani in gorile. Dokumentarec Ape Genius (2008), PBS Nova.
http://www.pbs.org/wgbh/nova/nature/ape-genius.html
* celoten zapis dokumentarca (transcript)
* imena sodelujočih znanstvenikov in povezave do njihovih strani

Nekaj čudnega se dogaja v gozdovih Afrike. Šimpanzi počnejo reči, katere nihče do sedaj ni videl; zabavajo se v mlakužah (pool). Ampak to še ni vse. Na prizorišču imenovanem ‘Fongoli’ v Senegalu, so iznašli presenetljive načine, kako priti do kosila. Izdelujejo sulice in z njimi lovijo, ravno tako kot naši predniki.


Ape Genius PBS Nova
 

* reševanje problema: hrana v tubi, tuba pritrjena na kletko – kako priti do hrane? (@5min, 30sec); Josep Call, Max-Planck Institute for Revolutionary Antropology
apegenius-PBS_2008-tube2
apegenius_tube
Tudi za človeka precej težavna naloga, mar ne?
Šimpanz najprej hoče tubo povleči, nekajkrat poizkuša, vidi da ne gre, opusti poizkušanje in se usede. Po 10ih minutah dobi idejo in reši problem: v tubo nalije vodo.

Hecno, da tak način reševanja problemov, recimo temu ‘metoda oddiha‘, deluje tudi pri šimpanzih; da namreč opustijo aktivno reševanje problema, in jim v “prostem času” “podzavest” dostavi rešitev (oz. vsaj novo zamisel).
 
 

* miselna naloga: (zapomni si) zaporedje števil (@28 min, 38 sec));
Tetsuro Matsuzawa, Kyoto University;
29-letna šimpanzovka ‘Ai’ in njen 7-letni sin Ayumu

apegenius_shorttermmemory1

apegenius_shorttermmemory2

‘Ai’ so naučili kaj pomenijo števila, tako, da je število pik na zaslonu povezala z ustreznim simbolom/številom. Potem jih je “morala” razvrstiti po naraščajočem zaporedju. Ko se je to naučila, so preizkusili še njen spomin tako, da ko je pritisnila na prvo število, so se ostala zakrila (slika 2) – s tem ni imela nikakršnega problema.
Za vsako število posebej je bilo potrebno zelo veliko vaje. Nekako ji ni uspelo ugotoviti splošnega vzorca.

Na spodnjem posnetku (ni vključen v dokumentarec) pa je njen sin Ayumu, ki si zapomni pozicijo 9-ih števil, števila od 1 do 9, brez vsakršnega napora!!! !!!! Kako dobri ste vi v tem? ;-)

Brez panike; to vajo ima v “genih” in v okolici in v direktnem prenosu znanja mati-sin oz. bolj splošno: mojster-učenec; imel je veliko treninga, njegova uspešnost pa je približno 79%. Pravijo, da lahko z vajo tudi človek to doseže.
 
 

* razumevanje jezika (@37:00); Sue Savage-Rumbaugh, Iowa, Great Ape Trust;
velika opica, bonobo Kanzi, razume 3000 izgovorjenih angleških besed!!! !!! Sporočila lahko sprejema preko telefona in odgovarja preko simbolov.


 
 

* puzzle box (@41:00); Victoria Horner, University of Texas

Otroci ponovijo vse tako kot naredijo starši oz. naredi avtoriteta, medtem ko velika opica preskoči nepotrebne korake.
 
 

Velike opice izdelujejo orodja, razumejo simbole, razumejo jezik,.. kaj jim torej preprečuje nadaljni razvoj, kot se sprašujejo v dokumentarcu? Pravijo, da je za to glavni vzrok predvsem njihova IMPULZIVNOST oz. prevelika čustvena reaktivnost, nesposobnost nadzorovanja/podrejanja čustev.. S pomočjo simbolov so lahko to ublažili! pripovedovalec pravi: “Simboli vas lahko osvobodijo.” Če pomislim na človeka in simbole: je morda zaradi tega toliko simbolov v religiji in duhovnosti? Da se preko njih lažje osvobodimo naše telesne narave?

——–

Zakaj je vse to zanimivo? Zaradi naslednjega:

(1) evolucija zavesti in preskok v novo dimenzijo bivanja ali žetev (harvest). Ljudje postajamo višje razvita bitja, 12 strand DNA, indigo otroci, vse te “nove” sposobnosti in podobno, medtem ko opice postajajo ljudje.

Ta preskok ni na enkrat, ampak postopen, zgodi se lahko v okviru generacije in pol (19.9). Prosti prevod:

19.8 Vprašanje: Kje so bitja iz druge-kompaktnosti (density) (npr. big foot-i, višje razvite opice) dobila sredstva/vozila (vehicles) tretje-kompaktnosti (ljudje) v katera so se lahko inkarnirala.

Ra: Jaz sem Ra. Med temi bitji druge-kompaktnosti so bila nekatera, ki so bila izpostavljena vibracijam tretje-kompaktnosti in so prestopili v tretjo-kompaktnost, vi bi temu rekli, da so postala človeška bitja.

Torej, izgubili so dlake po telesu, kot vi temu rečete, morali so telo zaščititi z oblačili, spremenila se je struktura vratu, čeljusti in čela, da so se lahko lažje sporazumevali, in še nekatere druge spremembe. To je bila normalna preobrazba.

19.9 Vprašanje: Kako dolgo se je odvijala ta preobrazba? Verjetno je bila zelo kratka?

Ra: Jaz sem Ra. Domneva je pravilna, znotraj generacije in pol, kot vi poznate te reči. Tisti, ki so se inkarnirali na ta planet so bili sposobni uporabiti na novo ustvarjene fizične komplekse (telesa), ki so primerni za učenje na nivoju tretje-kompaktnosti.

Verjetno pri ljudeh ta preobrazba v t.i. “homo-dei” ni tako očitna. Priporočam: Elizabeth Haich, Posvetitev, poglavje ‘Prihodnost’ (str 206).
 

(2) J.R.R. Tolkien, Gospodar prstanov; vilinci so naučili celo drevesa, da so postala višje razvita in se naposled lahko premikala in celo govorila – Ent-it. (Pa niso bila zamišljena tako neumno kot so predstavljena v filmu.) Takšen odnos so imeli do vseh (živih) stvari. Npr., Aragon, ki je veliko časa preživel med vilinci, je znal umiriti neukrotljivega konja.

Če se vrnem k našim velikim opicam: šolane so v precej neprijaznih prostorih, tak občutek sem dobil. Tudi ti znanstveniki se precej “otročje” obnašajo do njih.. Če sedaj upoštevamo najnovejša znanstvena odkritja, da zavest vpliva na okolico, da vpliva kako avtoriteta/učitelj dojema učenca na to ali se bo ta hitro naučil ali pa bo imel odpor do določenega predmeta.. .. Predstavljajte si, da bi te šimpanze učil nek vilinec/”svetnik”/mojster/buda/nox-ovec/xyz v primernem okolju,.. Da bi bilo teh ljudi več, npr. živeča skupnost/vas/mestece, da bi neko sveto vzdušje vladalo v tej okolici.. V takšnih pogojih, s takšnimi ljudi, naučiti opico govoriti v roku generacije ali dveh ne bi bil noben problem..
 

(3) aliens nicola tesla polution outdated mentality outdated technology vesoljci nikola tesla onesnaževanje zastarel pogled na svet zastarela tehnologija

Kaj si pa “vesoljci” mislijo o nas? Kako to, da imamo tako kolikor toliko napredno tehnologijo, a hkrati tako omejen pogled na svet? Kaj nam onemogoča, da bi bili bolj človekoljubni, manj sebični in egocentrični, bolj sočutni, da bi konec koncev imeli bolj okolju/rastlinam/živalim/ljudem prijazno tehnologijo? Kaj je tisto, kar človeka naredi tako brezbrižnega, da lahko ima vilo in ne vem koliko avtomobilov in bazene in pohištvo in opremo… medtem ko skorajda čez cesto tudi za jesti in obleči nimajo nič? Kaj je v človeku takšnega, da se zakoplje v številke in so mu edino številke pomembne – in ves čas govori le o številkah in bilancah… Le kaj… … …
 

P.S. Če vas dokumentarec spomni na film/nanizanko Planet opic… definitivno priporočam knjigo.. Filmi sux, s čudno energijo in sporočili; naredili so ga ameriški socialisti, ki so imeli precej negativne projekcije v prihodnost in edino rešitev so videli v tem, da človeka zasužnijo oz. podredijo diktatu tehnologije/robotov/vlade/poživil,… medtem ko je knjiga plod francoskega pisatelja Pierre Boulle (20. februar 1912 – 30. januar 1994), ki je bil zgrožen nad stanjem takratne človeške miselnosti – danes bi bil verjetno še toliko bolj – in je definitivno vedel o čem piše; priporočam tudi ostale njegove knjige.. … …
 

ažurirano: petek, 13. julij 2012

0 Responses to “Genialne opice ~ Ape Genius (2008), PBS Nova”


  • No Comments

Leave a Reply