mentalna vadba: Dual n-back

beta verzija
 

Načeloma nisem pristaš takšnih in podobnih “umetnih” metod, so mi ljubše naravne, kot so: qi-gong, joga, meditacija, molitev, stik z naravo, etično življenje,… ampak ta test zgleda precej v redu.

Test oz. vaja/vadba, mentalni trening (prvotna verzija leta 1958, tn-back, Wayne Kirchner) je namenjen povečanju koncentracije, spomina in kot je pokazala raziskava leta 2010 [1], tudi IQja. Npr. 25 minut na dan, 1 mesec (brez vikendov), in IQ se je povečal za nekaj točk.

Obstaja več verzij tega testa, večinoma online, nekatere pa tudi z možnostjo downloada, npr. ‘brainworkshop.net/download.html’

dual_n-back--brainworkshop484

Dual, dvojni test, ker je HKRATI vizualno in auditorno/slušno. V seriji slišimo 24 (pri tem programu) črk in hkrati se pojavi moder kvadratek v enem izmed 9ih polj. Npr. sosledje črk (zvočno) je (hkrati se pojavljajo tudi modri kvadratki v posameznih poljih):
“K L H H T R H K L K L Q K L K H Q K H H S L S H”
in sedaj, pri začetni stopnji, “2-back test”, torej DVE (2) nazaj, moramo pritisniti tipko “L” na tipkovnici (tako je nastavljeno pri tem programu (brainworkshop)), takrat ko slišimo črko, ki se je pojavila dva koraka nazaj. Torej v našem zaporedju so to črke označene z odebeljenim slogom:
“K L H H T R H K L K L Q K L K H Q K H H S L S H”
(‘K’ se je pojavil na 8. mestu, zato je ‘K’ na 10. mestu pravilna izbira;; ‘L’ na 9., zato ujemanje ‘L’ na 11. mestu,..). Enkrat je več vizualnih, drugič slušnih ujemanj; vizualno in slušno sta medsebojno NEODVISNA.

2-back, 2-nazaj, je začetna stopnja, in ko je vaditelj (tisti, ki vadi) dovolj dober (uspešnost nad 80%), (lahko) gre naprej na “3-nazaj” in tako naprej, celo do 8, 9,.. Na primer. …
 

** gledal predavanja o psihologiji (MIT OpenCourseWare, PSYchology, 9.00SC, Fall 2011, Lecture 14, Intelligence, https://youtu.be/bihrpOS0qtY?list=PL44ABC9278E2EE706 (omenjeno pri 31min 24sec)) in je bila omenjena ta vadba in raziskava [1]; zanimivo predvsem to, kako ne videz nepomembna vaja vpliva na vsa ostala področja, tudi na IQ, za katerega je dolgo veljalo, da tekom življenja, od 10/11/12-tega leta naprej, ostaja nespremenjen
** [1] http://www.pnas.org/content/early/2011/06/03/1103228108.abstract
avtorji: Susanne M. Jaeggi, Martin Buschkuehl, John Jonides in Priti Shah
** Dual N-Back FAQ http://www.gwern.net/DNB%20FAQ
 

0 Responses to “mentalna vadba: Dual n-back”


  • No Comments

Leave a Reply