Troje primarnih platform

Troje primarnih matric ali podpornih sistemov, brez katerih življenje/eksistenca ne bi bila mogoča.
V hierarhičnem vrstnem redu gre to nekako takole:

1. Bog
2. materija
3. družba

1. Bog, Enost, One Infinite Creator, Intelligent Infinity, Bhrama, Resnica,.. kar je komu ljubše
na nižjih nivojih je to: Ljubezen, Modrost,
intuicija, in-spir(it)-acija,..
um, intelekt, inteligenca, sposobnost zavedanja, sposobnost mišljenja,..

2. materija; “fizično” vesolje, osončje, primeren planet, narava/ekosistem, telo, kamnine, minerali,…

3. družba; družina, rodbina, skupnost, vas, mesto, država, unija, rasa, človeštvo,…
 

Brez družine, brez očeta in mame, brez moškega in ženske, ni otroka, ni nadaljevanja življenja.
Brez materije, brez trdne podlage, brez zaščite, vode, hrane, vira toplote in ostalih surovin, bi telo bilo izgubljeno in hitro propadlo. Materija nudi osnovne pogoje preživetja in občutek varnosti – enkrat ko se bitje nauči in prilagodi njenim osnovnim zakonitostim.
In Bog? Intuicija, intelekt, intuitivni prebliski, zavedanje, da obstaja nekaj večjega kot zgolj življenje odvisno od materije. Umetnost, lepota, dobrota, Ljubezen, Modrost, Resnica,.. Tisti, ki daje materiji življenje, tisti, ki je preko svoje zavestne inteligence poskrbel, da vse poteka v kolikor toliko urejenih ciklih.

Sicer je mogoče življenje brez zavedanja Boga, vse zgoraj našteto jemati kot samoumevno,… a vendar, bolj ko človek, prodoren opazovalec, znanstvenik, opazuje svet okoli sebe, bolj ko se poglablja v materijo, več skrivnosti odkrije in bolj in bolj dobiva občutek, da je le nekaj več kot slepo naključje, da tudi materija ni tako neumna in brezčutna, kot se zdi na prvi pogled. … Več intuitivnih uvidov kot ima človek v svet okoli sebe, bolj ta svet razume in bolj se mu lahko prilagodi; odkriva nove in nove izume, ki (naj bi mu v idealnih razmerah) olajšali življenje, in ga naredili bolj in bolj čistega, tako da bi bil s časoma manj in manj odvisen od materije in golega preživetja, z manj surovin in živil bo lahko dobil več hrane in energije, in bolj in bolj bo dobival moč za življenje iz duhovnih vrednot: iz Ljubezni, Modrosti, Resnice. Na to nakazujejo tudi naslednje besede iz Evangelija po Janezu: “Človek naj ne živi samo od kruha, ampak od vsake besede, ki pride iz božjih ust.
.
.
Če se tega torej zavedamo, če se zavedamo, da je Bog tisti, ki daje življenje, in ne materija, niti ne družba, potem se avtomatično postavlja naslednje vprašanje: Kaj narediti z družbo, ki prezira drugo platformo (materijo), in popolnoma zanemari prvo (Boga, Resnico; Ljubezen, Modrost, Dobroto,..)? … …
 
 

4 Responses to “Troje primarnih platform”


 • Zakaj ne raje “kaj narediti s seboj v takšni družbi” kot “kaj narediti z družbo”?

 • Hoj!

  Zato ker “kaj narediti s seboj v takšni družbi” posameznika postavlja v pasivni, podrejeni položaj. Nakazuje na to, da ima družba absolutno moč nad posameznikom, in da posameznik nima druge izbire, kot da se na takšen ali drugačen način znajde ZNOTRAJ te družbe in njenih vrednot.

  “Kaj narediti s takšno družbo” pa družbo postavlja v položaj objekta, ki bitju ni lasten, ni poglaviten del obstoja, je zgolj nek predmet, pripomoček, katerega lahko posameznik uporabi v kakšen namen, ali pač ne (v idealnih razmerah). V manj idealnih razmerah mora s tem nekaj časa živeti in se na takšen ali drugačen način odzvati na izzive, ki prihajajo od tam. “In this world but not of it.” Biti v tem svetu, vendar mu ne pripadati.
  Iz, Pisma Rimljanom 12,2: “In nikar se ne prilagajajte miselnosti tega sveta, ampak se tako preobrazujte, da boste prenavljali svojega duha. Tako boste lahko razpoznavali, kaj hoče Bog, kaj je dobro, njemu všečno in popolno. ”
   

  Družbi nihče in nič ne daje pravico da počne kar počne. Ima sicer trenutno moč delati karkoli se ji zahoče, vendar slej ko prej bo prišla revizija, in bodo pogledali, kako se je s to močjo ravnalo. Je bila uporabljena v dobre ali slabe namene.

  (..) kakšno pravico ima utilitarist predvidevati, da je družba večna? Družba ni obstajala pred leti, in verjetno ne bo obstajala v prihodnje. Najverjetneje je ena od minljivih stopenj, preko katere gremo k večji evoluciji. In vsakršni zakon, ki je zgolj produkt družbe, ne more biti večen.
  ~ Svami Vivekananda

   

  In ne bi rad bil v koži predstavnikov družbe in tistih, ki so jim sledili, ko bodo polagali račune za svoja dejanja, npr. Luka 11:

  49 Zato je tudi rekla božja modrost: ‘Poslal bom k njim preroke in apostole. Nekatere izmed njih bodo umorili in pregnali, 50 da se bo od tega rodu terjala kri vseh prerokov, ki je bila prelita od stvarjenja sveta: 51 od Ábelove krvi do krvi Zaharíja, ki je bil ubit med oltarjem in svetiščem.’ Res, zagotavljam vam, od tega rodu se bo terjala.

 • Vendar… Vprašanji sta identični. Ali je fokus na opazovalcu ali na opazovanem, ni pomembno.

  Kar tebi nesprejemljivega si videl v prvem, si to isto skril tudi v drugem. Drugega si samo bolj spretno zamaskiral.

  Ali če ti zrcalno vrnem nezadostnost “tvoje izbire”:

  “Zato ker “kaj narediti v takšni družbi” družbo postavlja v pasivni, podrejeni položaj. Nakazuje na to, da ima posameznik absolutno moč nad družbo in da družba nima druge izbire, kot da se na takšen ali drugačen način znajde ZNOTRAJ tega posameznika in njegovih vrednot.”

  Tega ravno tako nikoli ne boš mogel sprejeti.

  To vprašanje je koan in ga ne boš mogel rešiti v klasičnem smislu.

 • V idealnem svetu posamezniki ustvarijo družbo. Zbere se skupina ljudi, kateri imajo podobne oz. enake temeljne vrednote, in začnejo delovati za cilje, ki so jih določili.

  Tako da v tem primeru ni nekega razkola med tem kar hoče posameznik, in med tem kar hoče skupina. Oz. vse sproti urejajo. Skupina vpliva na posameznika in posameznik vpliva na skupino. Posameznik si nima pravice podrediti skupine v svoje egoistične namene, niti si nima skupina pravico podrejati tistih posameznikov, kateri se ne strinjajo, za svoje namene.
   

  Posameznik ne bo nikoli imel absolutne moči nad družbo, razen če je ni sam ustvaril, in je res nek super duper dark magician. Medtem, ko je za družbo precej lahko, da ima absolutno moč nad posameznikom, in se do njega obnaša kot do živine v štali (kar ljudje v tej “družbi” tudi so)
  &nbsp:

  Poleg tega pa stremljenje po absolutni moči… To je spet.. delovanje iz prvih treh čaker, zablokiranost na tem nivoju, kjer entiteta ne vidi preko. Moč, moč, moč,… Obstajajo dosti bolj pomembne reči kot pa absolutna moč; kot na primer Ljubezen, Modrost, Resnica.

  Mora pa posameznik vedno imeti na izbiro, da si izbere pot, po kateri želi hoditi. Izbiro, da se odloči ali hoče biti korak bližje Bogu, ali malo bolj bližje laži.. Tako da ne gre za neko absolutno moč nad družbo ali karkoli podobnega, le željo, da je glas slišan, da tvoje mnenje nekaj velja, da imaš možnost prevzeti in biti odgovoren za lastno življenje in se s čim manjšo pomočjo drugih znajti v nekem okolju; svoboda do raziskovanja, odkrivanja, ustvarjanja, kreativnosti, popravljanja in učenja na lastnih napakah,… … … (ker če z odprtimi očmi pogledaš na današnje stanje lahko vidiš, da se te reči posamezniku jemlje)

Leave a Reply