Archive for the 'Vaje/Predlogi' Category

mentalna vadba: Dual n-back

beta verzija
 

Načeloma nisem pristaš takšnih in podobnih “umetnih” metod, so mi ljubše naravne, kot so: qi-gong, joga, meditacija, molitev, stik z naravo, etično življenje,… ampak ta test zgleda precej v redu.

Test oz. vaja/vadba, mentalni trening (prvotna verzija leta 1958, tn-back, Wayne Kirchner) je namenjen povečanju koncentracije, spomina in kot je pokazala raziskava leta 2010 [1], tudi IQja. Npr. 25 minut na dan, 1 mesec (brez vikendov), in IQ se je povečal za nekaj točk.

Obstaja več verzij tega testa, večinoma online, nekatere pa tudi z možnostjo downloada, npr. ‘brainworkshop.net/download.html’

dual_n-back--brainworkshop484

Dual, dvojni test, ker je HKRATI vizualno in auditorno/slušno. V seriji slišimo 24 (pri tem programu) črk in hkrati se pojavi moder kvadratek v enem izmed 9ih polj. Npr. sosledje črk (zvočno) je (hkrati se pojavljajo tudi modri kvadratki v posameznih poljih):
“K L H H T R H K L K L Q K L K H Q K H H S L S H”
in sedaj, pri začetni stopnji, “2-back test”, torej DVE (2) nazaj, moramo pritisniti tipko “L” na tipkovnici (tako je nastavljeno pri tem programu (brainworkshop)), takrat ko slišimo črko, ki se je pojavila dva koraka nazaj. Torej v našem zaporedju so to črke označene z odebeljenim slogom:
“K L H H T R H K L K L Q K L K H Q K H H S L S H”
(‘K’ se je pojavil na 8. mestu, zato je ‘K’ na 10. mestu pravilna izbira;; ‘L’ na 9., zato ujemanje ‘L’ na 11. mestu,..). Enkrat je več vizualnih, drugič slušnih ujemanj; vizualno in slušno sta medsebojno NEODVISNA.

2-back, 2-nazaj, je začetna stopnja, in ko je vaditelj (tisti, ki vadi) dovolj dober (uspešnost nad 80%), (lahko) gre naprej na “3-nazaj” in tako naprej, celo do 8, 9,.. Na primer. …
 

** gledal predavanja o psihologiji (MIT OpenCourseWare, PSYchology, 9.00SC, Fall 2011, Lecture 14, Intelligence, https://youtu.be/bihrpOS0qtY?list=PL44ABC9278E2EE706 (omenjeno pri 31min 24sec)) in je bila omenjena ta vadba in raziskava [1]; zanimivo predvsem to, kako ne videz nepomembna vaja vpliva na vsa ostala področja, tudi na IQ, za katerega je dolgo veljalo, da tekom življenja, od 10/11/12-tega leta naprej, ostaja nespremenjen
** [1] http://www.pnas.org/content/early/2011/06/03/1103228108.abstract
avtorji: Susanne M. Jaeggi, Martin Buschkuehl, John Jonides in Priti Shah
** Dual N-Back FAQ http://www.gwern.net/DNB%20FAQ
 

Troje vprašanj za preverjanje realnosti

(reality check (questions)) Kje ste, kakšna so vaša stališča, prepričanja, vrednote, pogledi na svet, kakšni so vaši pogledi v prihodnost, vizije, aspiracije,…. Katera so tista področja in reči, za katere ste najbolj/najgloblje prepričani, da je vanje vredno vlagati svoj trud in energijo.
Lahko papir in svinčnik, ali meditativni položaj in vizualizacija.

!Pazite! Prihodnost ne obstaja; torej ko mislite, ko se vživite v miselno predstavo, jo živite, jo živite v sedanjosti, kot da bi bila resnična (in resnična zares je – čeprav (za enkrat) zgolj v umu).
 

a) imate le še 7 dni življenja v tem telesu, kako jih boste preživeli?
Ali, da ne bomo tako tragični – če se že bojite odhoda iz telesa, tukaj imenovanega smrt – le še 7 dni boste živeli v zdajšnjem okolju, potem boste odšli na “drugi konec sveta”, kjer bodo boljši pogoji za udejanjanje vaših interesov, in verjetno se ne boste več vrnili (vsaj ne fizično in predvsem ne za dlje časa); prav tako ne bo nobena možnost ohranitve stikov preko e-maila, telefona, navadne pošte,..
Kaj boste počeli, kaj boste povedali družini in prijateljem, kaj boste še naredite, preden jih za zmeraj (bolj ali manj) zapustite? Bi mogoče teden podaljšali na dva ali tri, z morebitno možnostjo ponovnega podaljšanja ~ ker je še toliko NUJNIH reči za narediti, za povedati? Katere so te reči?
 

b) “zadeli ste na loteriji” (ali kje drugje), neomejene količine denarja, lahko si kupite vse, kar je z denarjem možno kupiti (kar, če smo iskreni, ni ravno veliko).
Kako zapravljate ta denar? Kako poteka vaše življenje? Kaj delate in imate v načrtu narediti zase, za druge. Kako preživljate ves ta prosti čas?
 

c) zamislite si, živite večno; vaše telo se je zmožno samodejno pozdraviti (neprimerno hitreje kot sedaj), ne starate se (vse celice telesa se že sedaj v 7ih letih zamenjajo), ste v najboljših letih, tako vaše misli kot vaše telo deluje optimalno (karkoli si že pod tem pojmom predstavljate). Na telo niste priklenjeni, lahko ga zapustite kadar želite, in prevzamete drugo telo/obleko (kajti človek je “spirit”/duh, duhovno bitje) na drugi lokaciji, lahko tudi na drugem planetu in kot že odrasla oseba, po želji. Nikamor torej niste fizično priklenjeni.
Kaj počnete? V kakšni družbi živite? Kako izražate svojo kreativno energijo? Kako uporabljate in razvijate svoje talente? Katere svoje sposobnosti krepite? Katere so tiste vrednote, po katerih živite?
 
 

Se torej te vrednote in pogledi razlikujejo od sedanjih? Zakaj, čemu? Kaj jih naredi drugačne?

Bi mogoče kaj od tega lahko že sedaj udejanjili v praksi – čeprav v veliko manjši meri?
Bi lahko naredili danes en korak ali dva v smeri svojih vizij, da bi mogoče tam nekoč lahko tudi živeli? Čeprav bi za to potrebovali 20 let, ali pa morda prihodnje življenje?
Bi se bilo tudi v tem primeru vredno boriti, vredno postavljati temelje? (Duhovne, mentalne, čustvene; in fizične, če ne drugega, kot v oporo prejšnjim trem.)
 
 

Eckhart Tolle ~ A New Earth (Nova Zemlja)

eckhart tolle nova zemljaEna od najboljših knjig, ki obstajajo na duhovnem področju. V tej knjigi najdemo vse; kdo v resnici smo, od kje smo prišli, kam gremo, kakšen je naš namen bivanja na Zemlji, v kakšni povezavi smo z ostalimi bitji, kje se skrivajo sreča, notranji mir in Nebesa… do potankosti razloži kaj vse je EGO in kako vpliva na naše življenje , kakšno vlogo imajo misli in besede, kako preko pretiranega in nenehnega klepeta v glavi “ubijamo” sebe in svet. Mogoče se zdi na prvi pogled vse preveč teoretično, vendar če pogledamo bližje, vidimo, da nam ravno ta neraziskana vprašanja prinašajo streh, nestrpnost, sovraštvo, nemir, beg v prihodnost…

Poleg tega, da zajame vse pomembne teme, jih razloži s neko posebno srčno energijo, “teorijo” pa podkrepi z mnogimi primeri iz vsakodnevnega življenja, starodavnimi zgodbicami in praktičnimi vajami. Vse to knjigi prinese precejšnjo moč, zato je vredna večkratnega branja, kajti vedno odkrijemo nekaj novega, dobimo kakšen nov uvid ali pa nas enostavno spomni, kar smo pozabili.

/// Veseli me tudi, da je Oprah naredila korak naprej in se je tako prvič v zgodovini neko knjigo preučevalo preko interneta, gledanost je (bila) izjemna. Oddaje so se začele z marcem 2008 in končale v maju, a si kljub vsemu temu času še vedno lahko pogledate posnetke 10ih oddaj po eno uro in pol brezplačno preko interneta. Seveda pa velika prepoznavnost prinese tudi marsikatero nekoliko nezrelo in preuranjeno kritiko. ///
 

Kaj je meni prinesla knjiga, kaj me je najbolj pritegnilo?

 1. Za razliko od drugih duhovnih knjig, po mojem mnenju, ta najbolje razloži ego in njegove številne manifestacije. In tu mi je najbolje odprla oči, kajti šele tedaj sem se zavedal, kaj vse povzroča to v končni fazi nezavedno delovanje. Prav tako sem opazil, da je sorazmerno malo pristnosti v naši družbi in nadvse zanimivo, tudi v duhovnih krogih. Eden od teh kazalcev je tale: “Kadarkoli se čutiš komurkoli nadrejenega ali podrejenega, to je tvoj ego.” Enostavno, kaj ne? Sedaj pa pomislite, kolikokrat se znajdeno v takšnih situacijah; ali odzgoraj ali odspodaj..

  Pa vendar lahko nekaj ozdravimo le, če se tega zavemo. Zato se nima smisla skrivati pred temi stvarmi, in se delati da jih ni. So in pika! Najboljše pri vsem temu pa je to, da so relativno enostavne za odpraviti. Vse kar rabimo je malo razumevanja/iskrenosti, prisotnosti in potrpežljivosti – do sebe in drugih. Razumevanje delovanja ega v drugih in v sebi, prisotnosti da imamo moč in vedno ne podležemo, ter potrpežljivosti, da ne pričakujemo takojšnjih rezultatov. V končni fazi zgleda to tako kot učenje vožnje s kolesom – predvsem rabimo potrpežljivost (in vztrajnost/odločnost).

 2. Kaj lahko pričakujemo od Življenja je izjemno enostavno za videti. Kakor se obnašam do Življenja v tem trenutku, tako se bo Življenje obnašalo do mene. Ne rabim gledati v preteklost ali se obremenjevati s prihodnostjo, vse kar rabim je pogledati svoj odnos s tem trenutkom in zato z Življenjem – kajti Življenje je ZDAJ.. Sem lahko prištejemo tudi vsa vedeževanja in prerokovanja – enostavno, kar seješ sedaj, to boš v prihodnje dobil..
 3. Všeč mi je tudi Eckhart Tolle-jev pogled na namen človeškega življenja. On razdeli namen na notranjega in zunanjega. Notranji zadeva bivanje, sedanji trenutek in je primarni; zunanji pa zadeva početje, nek cilj in je sekundarni. Notranji je skupni vsem, to je prebuditev; zunanji je odvisen od posameznika, prav tako pa se s časoma spreminja.

  V praksi zgleda to takole: ko občutim žejo, je moj namen to čim prej potešiti, tako da se bom odločil za korake, ki me bodo vodili od te uresničitve. Šel bol v kuhinjo, vzel kozarec, si natočil vodo in jo popil. To je zunanji namen in je drugotnega pomena. Primarni namen je bivanje, sedanji trenutek. To v praksi pomeni, da ne bom hitel v kuhinjo in pogoltnil vodo, ampak bom vsakemu koraku na tej poti posvetil vso pozornost; hoji do kuhinje, nalivanju vode in pitju. Nikamor ne bom hitel, ne bom hitel, da vodo čim prej dobim v želodec – vse bom naredil v duhu pozornosti/prisotnosti in nekako užival v tem. Nekateri temu rečejo čuječnost oziroma MINDFULNESS.

Spomnil sem se še nekaterih stvari, vendar kdaj drugič – konec koncev pa tudi veliko pišem o teh stvareh. Prilagam pa še svoj izbor citatov iz vsakega poglavja posebej, da malo začutite Novo Zemljo (A New Earth).
Nadaljuj z branjem zapisa: ‘Eckhart Tolle ~ A New Earth (Nova Zemlja)’

Umetnost učenja ali kako se učinkovito učiti?

Vaša preteklost niso vaši potenciali.
M. Ferguson

Obkroži se z okoliščinami/pogoji, katere hočeš udejaniti. — Surround yourself with the conditions you want to produce.
Wayne Dyer

 

Opomba: ta zapis je bolj vzpodbuda, da bolje raziščete to področje ali pa si preberete/preučite kakšno knjigo, na primer Umetnost učenja (Accelerated Learning)

V današnjih časih je tako, da se precej stvari smatra za samoumevne, in tudi če ne funkcionirajo, se jih ne raziskuje, ne išče rešitev (pri večini), “pač tako je,” “potrebno je potrpeti.” In sem spada tudi učenje.

Ampak če to berete, potem je velika verjetnost, da ste spoznali, da je stara “modrost” potrpeti močno nesmiselna. Verjetno ste prišli do vprašanja, ali se sploh znam učiti? Je šola zame pravi kraj? Je to vse kar je in sem v brezizhodnem položaju ali se da še kaj narediti? In še kako prav imate, da se da še veliko narediti. Kako se torej učiti?

umetnost_ucenja--collin_rose Na to vprašanje dobimo odgovor v meni najboljši knjigi na tem področju, sicer že malo stari, pa vednar: Umetnost učenja (Accelerated Learning -1991) od Colin Rose-a in Luise Goll-a. Je izjemno enostavna in privlačno napisana in strukturirana; avtorja ne komplicirata s pretiranim pisanjem, hkrati je pa veliko slikic, grafov, tabel, miselnih vzorcev, poučnih primerov in vprašanj za bralca.

Knjiga temelji na predpostavki, da smo vis izredni učenci. Od rojstva smo se mnogo stvari že naučili; hoditi, teči, plezati, skakati, voziti s kolesom, risati, pisati, govoriti razumljiv jezik, šteti, uporabljati računalnik in televizijo, kuhati, pospravljati, žogati,…. Ravno tako ima vsak človek izjemne možgane s 50-100 milijardami (10^11) možganskimi celicami ali nevroni, medtem ko jih ima čebela le 7000. Smo torej rojeni učenci.

Vendar učenje do šole je bilo aktivno, zabavno in sproščeno, veliko pogovarjanja in spraševanja,.. v šoli se pa pravila spremenijo. Aktivnost učenca se močno zmanjša in s tem tudi zanimanje za učenje. Ravno tako je učenje s knjig dosti zahtevnejše, kot učenje od staršev. Ali povedano drugače, za formalno učenje se je potrebno USPOSOBITI. A kot rečeno, za to imamo vse sposobnosti, med drugim tudi (vsaj) 7 različnih vrst inteligenc (Howard Gardner): (1) jezikovno, (2) matematično/logično, (3) vidno/prostorsko, (4) glasbeno, (5) medosebno, (6) avtorefleksivno, (7) telesno/gibalno. V letu 1999 pa je Howard dodal še (8) Naturalistično inteligenco.

V knjigi najdemo veliko število nasvetov, kako se lažje in bolj sproščeno in aktivno učiti. Najbolj pomembna je priprava na učenje, kajti pod stresom se naučimo veliko manj kot v sproščenem stanju. Pri preučevanju in poglabljanju s pomočjo vsemi 7 inteligencami, pa je pomembna stopnja aktivnosti. To se da povečati z; pisalom in markerji, zapisovanjem vprašanj, živo predstavo (vizualizacijo), glasnim branjem težjih predelov, kljukanjem, krajšim sprehodom po sobi, miselnimi vzorci, igranjem vlog,.. Ob vsem tem pa ne gre pozabiti na redne odmore (na 45minut, če ne celo manj).

Naj za konec naštejem še 6 faz, po katerih naj bi potekalo učenje:

 1. priprava, sproščanje
 2. dejstva prilagoditi svojim sposobnostim; pregled in ustvarjanje okvirja
 3. preučevanje in poglabljanje
 4. zapomniti si ključna dejstva
 5. ponovitev; pokazati kaj sem se naučil
 6. refleksija; presoditi, koliko sem se naučil

Podrobnejše o teh korakih, pa kot že rečeno, najdete v knjigi oz. kje drugje..
 

Še en navdih: kolega, ki mi je priporočal to knjigo, je delal prvi letnik faksa 3 leta, potem pa končal s precej visokim povprečjem ( nad 8 ) in s pohvalo dekana – tudi naprej mu gre zelo dobro.. Tudi meni je ta knjiga tudi veliko pomagala, vendar sem spoznal, da me veliko bolj zanimajo druge stvari, kot tiste, na zame neustreznem faksu.
 

P.S. Preletel sem tudi ostale knjige, vendar je tam notri premalo spodbujanja ter po mojem mnenju preveč teorije in klobasanja. Te knjige so: Skrivnosti hitrega in uspešnega učenja (Dominic O’Brien), Kako uspešno opravimo vsak izpit (Brian Duncalf), Krog odličnosti (Diana Beaver) in Učim se učiti (Dušica Kunaver).

kako_urimo_spomin-dominic_o0brien(05.03.2013) Če se ne motim, (mislim, da se ne), sem bil pa nad knjigo “Kako urimo spomin”, prav tako od Dominic O’Brien-a, prevej navdušen — priporočam.
 
 
 
 
 

P.S.S. (05.03.2013): Zelo koristen je (zadnje čase) tudi INTERNET (priporočljivo znanje angleščine): ogromno predavanj, razlag, predstavitev; tekstovne, grafične, video. Matematika, fizika, kemija,….
* najlažje in najhitreje najdete na youtube.com
* MIT ima na primer “OpenCourseWare”, kjer imajo celoten semester nekega predmeta, mnogokrat tudi z vsem dodatnim gradivom:
** youtube.com/user/MIT/videos?view=1&flow=grid
** ocw.mit.edu/index.htm
*** eno od boljših so na primer predmeti/predavanja iz fizike of Walter Lewin-a:
**** 8.01 Klasična mehanika (jesen 1998) youtube.com/course?list=ECF688ECB2FF119649
**** 8.02 Elektrika in Magnetizem (pomlad 2002) youtube.com/watch?v=3omwHv3Cmog&list=PLC2CEECFD938FD494
* videolectures.net; malo bolj popularni od kar so dobili nagrado — rtvslo: “Portal Videolectures.net, ki ga ustvarjajo na Institutu Jožefa Stefana, je prejel nagrado Združenih narodov in Unesca za najboljši produkt desetletja v kategoriji ‘e-znanost in tehnologija’.”
– nekaj skušajo tudi pri nas narediti z e-učilnicami, vendar je (za moje pojme) preveč vsebinsko površno in preveč tehnično zapleteno
 

Skratka, bodite ustvarjalni in raziskovalnega (pa tudi selektivnega) duha, privoščite si pa tudi kvalitetno sprostitev/počitek.
 

Kako produktivno začeti dan

Velika verjetnost je, da se vam dogaja to, kar se dogaja veliki večini ljudi – dan/teden mine zelo hitro, na koncu pa ugotovite, da niste nič konkretnega naredili. Po domače povedano ste sanjarili, sanjarili v najslabšem pomenu besede. Tudi jaz sem bil precej časa v takem delovanju, nedavno sem pa naletel na tale sistem, ki mi je še dodatno pomagal.

 1. Preden greste spat si izberite dve opravili za naslednji dan. Kakšna naj bodo ta opravila? Odločajte se po pomembnosti in ne po nujnosti. Nujne stvari so le v glavi in na dolgi rok dokaj nepomembne. Prav tako verjetno ni nič narobe, če si jih prestavite. Pomembne stvari so ponavadi take, ki vam na dolgi tok prinesejo določeni razvoj, ni njuno da takoj. Če imate probleme, da svojemu razvoju ne posvečate čez dan dovolj pomembnosti, potem naj bodo jutranja opravila sestavljena iz takšnih stvari. Če pa vedno lovite zadnji rok, če se izogibate določenim poročilom, večjim nalogam, tedaj pa naj bodo predvsem taka opravila na jutranjem spisku. Skratka, prisluhnite sebi in poglejte kaj vam dela preglavice.

  Pomembno je, da si opravila izberete preden greste spat, kajti tako imate nek fokus/namen že takoj zjutraj, ko se zbudite. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da boste zjutraj na cel sistem pozabili, kajti mudi se v službo, “nujno” je narediti to ali ono in potem ste spet na starih tirnicah.

  Komur se zdi dve opravili premalo, lahko sicer kasneje poveča na tri ali štiri, vendar za začetek je to povsem dovolj. Bolj da človek naredi dve opravili stoodstotno, kot da si napiše več opravil, ter jih veliko ostane nedokončanih. Ko pa vam gresta ti dve opravili odlično od rok, pa lahko povečate, vendar ne več kot štiri.

 2. Nalog se lotite takoj zjutraj. Takoj po telovadbi, jutranjem umivanju in morebitni malici. Nekateri so sicer zjutraj zaspani in utrujeni, potrebni neskončne doze kave. Rešitev je v tem, da greste pravi čas spat, zvečer manj televizije (omejiti vnos negativnih misli), več meditacije, predvsem pa zjutraj telovadba, razgibavanje – par minut, nekaj vdihov in izdihov svežega zraka. Nadaljuj z branjem zapisa: ‘Kako produktivno začeti dan’

Kaj lahko JAZ naredim? Takoj ZDAJ!

Po ogledu vseh teh dokumentarcev in razmišljanj o teh stvareh je ena od prvih misli, ki se pojavijo, “kaj pa lahko jaz pri tem naredim, po možnosti takoj zdaj.” Res je, zelo malo lahko posameznik naredi pri družbenih spremembah, kajti te potrebujejo nek delež posameznikov, ki bodo to izpeljali.

Spreminjati drugih se pa ne da, na žalost ali na srečo se “na silo” (takšno in drugačno) ne da spreminjati drugih. Še pri samemu sebi težko uvedem kakšne nove navade, kako lahko to isto pričakujem od drugih? In ali mislim, da potem, ko se bodo drugi spremenili, da bo meni življenje lažje? Mar ni to zgolj nek izgovor, ki mi preprečuje, da grem še globlje? Je moje notranje stanje res odvisno od zunanjih dogodkov? Mnogi sicer pravijo da je, vendar nekaj mojstrov pravi da temu le ni tako. Je torej to trenutno moje notranje stanje ključ do lepše sedanjosti ali le na bolj prikriti način nadaljujem staro? Sem res prerasel ego, izvirni greh? Kajti če nisem, potem bom vedno znova ustvarjal stari svet – potrebno je iti še globlje.

Ampak ego je zvit, pravi: “Pa kaj meni pomaga moje stanje zavesti, če me bodo pa odtali od zunaj uničili. Ekonomija, zrak, voda, hrana,.. Nekaj je potrebno narediti.” Se delno strinjam, nekaj je potrebno narediti. Kajti nekdo mora začeti, nekdo mora pokazati na vse te probleme. Vendar je zelo ključno, s kakšno energijo se tega lotevam, kajti tako energijo kot dajem navzven, s tako energijo vplivam na druge in s tako energijo ustvarjam zunanje stvari. Kar je ustvarjeno v jezi/nezadovoljstvu, lahko prinese le jezo/nezadovoljstvo, kar temelji le na zunanjih spremembah brez globlje preobrazbe, je obsojeno na propad. Lep primer je komunizem.

Zunanje spremembe

Druga pomembna stvar pri vseh teh dokumentarcih (predvsem o denarnem sistemu) je ta, da vidim, da se bo sistem sam od sebe sesul – to ni paranoja, to je neizogibno, da vidim še bolj kako znorel je svet. Kako lahko sedaj to informacijo uporabim sebi v prid? Kot že rečeno, bolj poslušam sebe, se še dodatno poglobim vase, da pridem do korenin vsega negodovanja/negativnosti/trpljenja, prav tako pomembno pa je, da ne dolivam energije temu sistemu več kot je potrebno, ne denarne ne energijske.

Ne ženem se za denarjem, za družbenim ugledom, delam toliko kot je potrebno – pot je cilj. V službi raje malo manj dobim plačano in delam tisto kar me sorazmerno veseli, kot pa da sem v službi kot na bojnem polju, kjer je potrebno druge premagati, da dobim višjo plačo, ki pa zahteva od mene mnogo več energije in živcev. Če imajo energija in živci in čas tudi svojo ceno, se mi res splača? Ali kdo pomisli, kaj bo, če jutri vsega tega prigaranega denarja ne bo več? Če te delo veseli, to niti ni takšen problem, veliko večji je, če si žrtvoval svojo energijo za neko namišljeno prihodnost.. Če ne prilivam olja že na tako razrahljane odnose, sem v svojem centru, čim bolj, čim večkrat, tedaj sem balzam za svoje sodelavce, in kaj je lahko več kot to?

Kupim toliko kot rabim in kupujem kvalitetne ter domače izdelke. Če se le da, ne glede na to, da so malenkost dražji. Kajti s tem podpiram domačo proizvodnjo, lokalno ekonomijo. Vse se vrne, kot bumerang. Kupujem tuje izdelke, doma raste brezposelnost, s tem se veča socialna pomoč, nezadovoljstvo in vse ostalo.. Prav tako kupim toliko kot rabim, ne zadovoljujem svojih neskončnih ponorelih želja in si grabim zaklade, ki pa jih nikoli več ne pogledam enkrat ko so moji. Kot zmaj. Kupim malo in tisto kvalitetno ter tisto uporabljam.

Ne gledam televizije niti ne poslušam radia, kajti kot sem lahko videl, nič bistvenega ne povedo, le poneumljajo. Ne povedo kako si naj uredim življenje, zmanjšam stres, ravno tako z novicami zgolj zavajajo. Je res ta aktualnost toliko pomembna? Mi bo to kar vidim/slišim res kako bistveno spremenilo življenje, če tam umre 1000 ljudi, kaj to meni pomaga, če to vem?.. Skratka, omejiti vnos negativnih misli, to je ena od bistvenih stvari.

Ta čas, ki ga prihranim z nepotrebnim kupovanjem, gledanjem televizije, poslušanjem radia, z zmanjšanjem delovnega časa, porabim doma za ukvarjanje s samim seboj in z meni dragimi osebami. Kajti to je največ, kar rabimo, to je največ, kar lahko en drugemu damo. Kdo drug bo poskrbel za nas in naše najdražje, če ne mi sami? Država?!? Ravno tako več meditiram, berem predvsem pa poslušam in gledam duhovni material, po možnosti takega, ki me bo ponesel preko ega (izvirnega greha).

Skrbim za svoje telo, za to, kakšno hrano vnašam v svoje telo. Pojem toliko kot je potrebno za telo in to z užitkom, ne pa da z zastrupljeno hrano polnim svoje pomanjkanje praznine. Redno telovadim, grem v naravno na sprehode. Ne kupujem farmacevtskih izdelkov oziroma zmanjšati na minimum, telo ima neverjetno imunsko sposobnost, če mu le dopustimo, damo čas in ga pri tem še dodatno ne oviramo.

Skratka, pomembno je to, da vidim, da jaz poganjam ta sistem – tako energijsko kot denarno, da je sistem odvisen od mene veliko bolj kot se zavedam, veliko bolj, kot sem jaz odvisen od sistema. Veliko moje odvisnosti je predvsem psihološke. Da pa je sistem odvisen od mene pa dokazuje dejstvo, da dobim toliko reklam na dom, da so reklame na televiziji in radiu tako drage.
 

Če zaključim, vse kar rabim narediti je to, da DOPUSTIM spremembam, da se zgodijo. Tako znotraj mene, kot zunaj mene. To je ključno. Ko pa to dopustim, pa to pomeni, da sem odprt novemu stanju zavesti in zunanje manifestacije bodo prišle. Kako in kaj bom jaz naredil, je precej postranskega pomena – ključno je stanje zavesti, ki sega v dno moje duše in karkoli pride ven iz tega, ima odlične temelje za uspeh. Kajti tudi misli govorijo, se z drugimi pogovarjajo, prav tako tudi notranja energija. (Saj poznamo Revolucijo od Beatles-ov?)

Vprašanje za vsakogar: “Kaj sočloveku na miselnem in energetskem nivoju govorim jaz?

Rešitev problemov v 4ih korakih

Kot je lepo prikazano v prejšnji objavi, je nenehno razmišljanje nepotrebno. Zelo pomemben razumski počitek, ker ravno med počitkom dosežemo največ. Informacije se na nek način usedejo, uredijo in odpre se prostor za nove ideje. Na tem temelju sloni univerzalni postopek reševanja problemov v samo 4ih korakih.

Koraki so sledeči:

 1. LOTITE se problema; kot vsakokrat do sedaj.
 2. sproti si pišite VPRAŠANJA; med reševanjem je koristno, da imate poseben blokec, kamor pišete svoja vprašanja. Dobro je tudi, da si nabavite lepljive listke, in jih nalimate na mesta, kjer se ta vprašanja pojavljajo. Blokec zaradi tega, da imaste vse na enem mestu, listki pa zato, da boste najdli vprašanja v zvezku recimo.
 3. pojdite na ODDIH, z dodatnim zaupanjem, da bodo odgovori prišli; ko se vam je zataknilo, ali ko se že učite 30, 45 minut, pojdite na oddih. Delajte karkoli že in se temu posvetite, čim bolj sprostite razum, ali pa ga vsaj usmerite v neko drugo aktivnost. Razmišljanje o problemu tu ne koristi, dopustite da moč pasivnosti opravi svoje. Nadaljuj z branjem zapisa: ‘Rešitev problemov v 4ih korakih’

13 predlogov za boljši SVET

Tu je tisti spisek, kaj lahko vsak takoj naredi zase in s tem prispeva k boljšemu svetu.

 1. OMEJIMO nakupe. Omejimo svoje nore potrebe, po nenehnem več in več. Kupimo tisto kar res rabimo. Ne tisto, kar “nam bo prineslo srečo,” ker tega ne bomo dočakali nikoli.

  Naredimo spisek stvari, ki jih rabimo, potem pa preglejmo prodajne kataloge in se s tem spiskom odpravimo v trgovino. Sicer se bo nakup povečal precej. Ker trgovci zlo dobro poznajo kako deluje razum in njegovi mehanizmi.

 2. Kupujmo kvalitetne izdelke, ne kupujmo cenenih izdelkov. Kvaliteta namesto kvantitete. Prodaja cenenih izdelkov močno škodi tistim, ki delajo kvalitetno, poleg tega škodi tudi nam, saj ni za dolgo uporabo. Škoda denarja in materiala za proizvodnjo. Ponavadi sploh ne gledamo na to, važno je le, koliko poceni smo dobil, ne koliko časa bomo uporabljal, ni važna kvaliteta.

  S tem podpiramo tak način proizvodnje, ki jo je zaradi tega čedalje več, podpiramo izsuševanje Zemlje in tretjega sveta (ker večina izdelkov pride iz tam). Tule je zlo dober članek na to temo. Zaradi nenehnega kupovanja je zemlja iztrošena, poglejte kakšen je zrak v Pekingu, poglejte kako živijo v tretjem svetu. Stalno več in več, drugi pa plačujejo ceno. Kdaj bo konec, kdaj bomo zadovoljili svoje požrešne potrebe? Smo že kdaj raziskali, od kje te potrebe sploh pridejo? Nadaljuj z branjem zapisa: ’13 predlogov za boljši SVET’