zakladnica

 

Nato je Jezus rekel Judom, ki so že verovali vanj: “Če vztrajate v mojem nauku, ste zares moji učenci. Spoznali boste resnico in resnica vas bo osvobodila.” ~ Evangelij po Janezu 8,31-32

“Neki človek je zasadil vinograd in ga dal v najem viničarjem, sam pa je za dalj časa odpotoval. Ko je prišel čas, je poslal k viničarjem služabnika, da bi mu dali od pridelka iz vinograda. Viničarji pa so ga pretepli in odslovili praznih rok. Nato je poslal drugega služabnika. Tega pa so ozmerjali, pretepli in odslovili praznih rok. Poslal je še tretjega, pa tudi tega so do krvi pretepli in vrgli ven. Tedaj je gospodar vinograda dejal: ‘Kaj naj storim? Svojega ljubljenega sina bom poslal, vsaj njega bodo spoštovali.’ Ko so ga viničarji zagledali, so se posvetovali in rekli: ‘To je dedič. Dajmo, ubijmo ga, da bo dediščina naša.’ Vrgli so ga iz vinograda in ubili. Kaj bo torej storil z njimi gospodar vinograda? Prišel bo in te viničarje pokončal, vinograd pa dal drugim.” ~ Evangelij po Luku, 20,9-16
 

Nič ni narobe, če živite v svetu. Ampak svoj um morate upreti proti Bogu, sicer ne boste uspeli. — Ne glede na to, koliko je nekdo preštudiral knjig, vse je zamanj, če ni ljubezni in pobožnosti (bhakti) do Boga, če ni močne želje, da Ga spoznamo. Navaden učenjak brez razlikovanja (discrimination, viveka) in ne-navezanosti (non-attachment, vairagya) ima svojo pozornost zakoreninjeno na “poželenju in pohlepu” (oz. na “ženskah in zlatu”). — “Ženske in zlato” so tvorci samsare/maje, sveta. “Ženske in zlato” so razlog, da človek ne vidi Boga/Resnice. ~ Sri Ramakrisna

 
Nobena od teh jog [karma, bhakti, raja, jnana] se ne odpove razumu, nobena od njih ne zahteva, da se preslepite, ali da predate svoj razum v roke duhovnikom in podobnim. Nobena ne zahteva, da se povežete s katerimkoli nadnaravnim prinašalcem sporočila. Vsaka od njih pravi, da se držite svojega razuma, da se ga močno držite. (…) Razum je tisti, ki se je razvil v inspiracijo; zaradi tega inspiracija ne nasprotuje razumu, ampak ga dopolni. Reči do katerih razum ne more, so osvetljene z inspiracijo; in te ne nasprotujejo razumu. ~ Svami Vivekananda

Berite le tiste knjige, ki so jih napisali avtorji z duhovnimi izkušnjami. —– Knjig je neskončno po številu, in čas je kratek; zaradi tega je skrivnost znanja v tem, da izberete le poglavitno. Vzemite kar je bistveno in poizkušajte na podlagi tega živeti. ~ Svami Vivekananda

 

Učitelji, Mojstri

Jezus Kristus; tudi če beremo le svetopisemske evangelije imajo njegove besede izredno moč. Kar je bilo narejeno v imenu teh naukov s strani nekaterih institucij in organizacij pa pustimo pri miru, ker to z evangelijem nima nikakršne povezave.
Sveto Pismo, predvsem, iz nove zaveze: evangeliji, razodetje,.. iz stare zaveze: psalmi, Izaija, Jeremija,..

Sri Ramakrishna; mistik iz Indije, Callcuta, 18. februar 1836 – 16. avgust 1886, Učitelj Swamija Vivekanande. Sam ni znal niti napisati lastnega imena, brati tudi ni znal. Vse kar se je naučil je bilo preko mojstrov in mojstric, ki jih je srečal na Poti.. Je nekakšen most med različnimi pogledi na duhovnost, na verovanje, na religije, na Boga; most med tistimi, ki pravijo da je Bog neoseben in med tistimi, ki zagovarjajo osebnega boga – Sri Ramakrishna pravi, da sta oba resnična in da se naj človek oprime tistega, kar mu ustreza, ostale poti pa naj ne zaničuje.
V angleščini obstajata dva prevoda; Gospel of Sri Ramakrishna in Kathamrita.

———————————————

Swami Vivekananda (12. januar, 1863 — 4. Julij, 1902); učenec Sri Ramakrishna, katerega nauk je ponesel v zahodni svet (predvsem New York, London, San Francisco). Complete Works of Swami Vivekananda prosto dostopno. Knjige:
  * Raja-Yoga (za navdih in poglobljeno vadbo; prevedena v slo),
  * Karma-Yoga (za boljši odnos do dela, PDF; obstaja tudi slovenski prevod),
  * Bhakti-Yoga ter
  * Jnana-Yoga (za splošno filozofijo, PDF).

The Law of the One (Zakon Enega), the Ra material; lawofone.info, celoten tekst on-line, možnost (tematskega) iskanja; llresearch.org, za prenos knjig v PDFju. Vse skupaj precej obsežno in na trenutke nabito z informacijami, vendar vredno truda. Prva knjiga (brez slik)), začetek razgovora/channelinga na strani 70 (skrajšan PDF, stran 53).
 

————

Zgornji štirje (4; 2 + 2) nauki so moj glavni vir uvidov/navdiha. Imajo pa to pomankljivost, da so malo starejši in tako ne obstaja nobenih video ali audio zapisov. To pomankljivost dopolnijo spodnji, sodobni mistiki:
 

Sergej Nikolajevič Lazarev (novo), sodobni mistik iz Rusije. Karmična diagnostika, razlaga krščanskega nauka, osevtljitev težav današnjega človeka in civilizacija,..

Sadhguru Jaggi Vasudev (novo), sodobni mistik iz Indije. Veliko koristnih uvidov za sodobnega človeka.

Elizabeth Haich; mogoče malo bolj okultno učenje, a še vedno zelo duhovno. Knjige: Initiation (Posvetitev), Wisdom of Tarot (spiritualna pot skozi simboliko), Yoga and sexual evergy (za lažjo prebroditev primarnih nagonov; prevedena v slovenščino, ‘Spolnost in joga’), so “obvezno branje” za vsakogar, ki se ukvarja z duhovnostjo oz. živi duhovno življenje.

Alan Watts (6. januar, 1915, Anglija – 16. novmber, 1973); na internetu ogromno predavanj v audio in video formatu.

Eckhart Tolle; dolgo časa mi je bil glavno učenje in glavno varovalo pred kvazi duhovnostjo. Super energija in precej preprosto vse skupaj. Knjige Nova Zemlja in ‘Zdaj! Resnično tvoj je samo ta trenutek’. Od seminarjev so mi všeč predvsem starejši: Living a Life of Inner Peace, In the Presence of a Great Mystery, Practicing Presence, Even the Sun will Die, Omega Retreat 2004,…

——————————–

Izpostavil bi še naslednje avtorje (od teh treh nisem prebral nobene knjige); alternativna zgodovina in dogajanje v svetu, a kljub vsemu optimističen pogled na prihodnost:

Malachi Martin; odlične informacije o krščanstvu, drugem vatikanskem koncilu, o delovanju Luciferja, o Luciferju v Vatikanu, o delovanju ‘hudega duha’,.. O nevarnosti ‘new age’-a in njegove povezanosti z NWO, o večnem življenju na zemlji brez nečesa višjega, brez višje razvite zavesti, brez Boga,… Radijska pogovora (tole na youtubu je malo izrezano): The Tempters Hour in Kingdom of Darkness.

Marcel Messing; intervju ‘Se bomo prebudili?‘, intervju na ‘Freedom Central

David Icke; Določene reči/koncepte pove zelo dobro: ‘opo-sames’, ‘repeaters’, ‘problem-reaction-solution’, itd..

Viktor Gerkman;
 

leposlovje

recimo temu tako

 • John Ronald Reuel Tolkien (3. januar, 1892, Anglija – 2. september, 1973): trilogija Gospodar prstanov (1954-55) in Hobit (1937); Bil je zelo veren katolik, kar se odraža tudi v njegovih delih; med drugim se ni ravno strinjal s spremenjenim ritualom svete maše po drugem vatikanskem koncilu (1962-65) — oboje smatram za zelo pozitivno. Knjige kot odlična INSPIRACIJA.
 • Lev Nikolajevič Tolstoj (9. september [O.S. (“old style”) 28. avgust] 1828, Rusija – 20. november [O.S. 7. november] 1910),), okoli leta 1882 je imel življenjsko krizo (beri: Spoved (1882)), po kateri naj bi postal precej bolj duhoven/spiritualen: Vstajenje (1899),.. drame: ‘Prvi žganjekuh’, Moč teme (1886),… Kratke povesti: Smrt Ivana Iljiča (1882/86; zgodbo omeni Wayne Dyer v dokumentarcu The Shift: from Ambition to Meaning), Tri vprašanja (v svojo knjigo ‘The Miracle of Mindfulness’ jo vključi Thich Nhat Hanh), Oče Sergij (1890)… spis, ‘The Kingdom of God Is Within You’ (tega nisem (še) prebral) je navdušil Gandija.. Tolstoj, predvsem za boljše razumevanje sveta in čemu je temu tako. (Ane Kareneni ter Vojna in mir nisem bral, nekako ni (še) šlo v “tek”)
  ————————————————
 • Paramahansa Yogananda (5. januar, 1893, Indija – 7. marec, 1952): Avtobiografija jogija (prvi izid leta 1946); lahko bi bil tudi višje na tem seznamu, vendar mi njegova ostala dela niso znana, zato sem ga uvrstil med literarna dela
 • William Somerset Maugham: Ostrina britve (Razor’s Edge (1944)); “‘The sharp edge of a razor is difficult to pass over; thus the wise say the path to Salvation is hard,’ taken from a verse in the Katha-Upanishad.” (wiki). Zabaven roman o življenjskih vprašanjih, o življenju duhovnega človeka v kolikor toliko visoki družbi.
 • C. S. Lewis: Zgodbe iz Narnije, predvsem ‘Lev, čarovnica in omara’, ‘Konj in njegov deček’, ‘Srebrni stol’ ter ‘Poslednji boj‘ (zgodba o “koncu sveta”)
 • Erazem Rotterdamski: Hvalnica norosti (1509); ni pripadal ne katoliški tradiciji, niti protestantom
 • Fran Levstik: Martin Krpan z Vrha (1858), Kdo je napravil Vidku srajčico
 • Paulo Coelho: Alkimist (1988)
 • Antoine de Saint-Exupéry: Mali princ (1943)
 • Sergio Bambaren: Belo jadro, Na morski obali
 • B. Traven: General iz džungle (1940), Mrtvaška ladja (1926), Zaklad Siera Madre (1927); malo bolj “anarhističen”; odlično gradivo da uravnoteži marksistično (in kapitalistično) miselnost, da mora država (korporacije) vse nadzirati

 

Glej tudi
* staro zakladnico: zbudise.net/vcas/zakladnica/
* priljubljeno na gdrlmn1 youtube kanalu
 
 

(zadnja posodobitev: 09. januar, 2015)