Brez meditacije ni življenja

Vsakdo meditira, tudi TI

Vsaj nekajkrat na teden. Ne verjameš?

Popivanje, tisto kvalitetno, ko si toliko pijan, da ti je čist vseeno kaj si bodo drugi mislil, ko te ne skrbijo posledice dejanj, ko pozabiš na včeraj, ko pozabiš na jutri. Šport, vse kar je važno je koš/gol, žoga in igralci, na vse ostalo pozabiš. Delo je lahko meditacija, učenje, umetnost, samoizražanje, sprehod, ples, borilne veščine,.. Ena najkvalitetnejših je lahko ljubljenje in seks, če se znaš res sprostit, odstranit predsodke in prepustit.

Meditacija v širšem smislu

Kaj sploh je meditacija v širšem smislu. Meditacija je to, da si v tem kar se trenutno dogaja. Da nisi obremenjen s tem kaj ti je včeraj šef rekel, kaj se ti je zgodilo v otroštvu, kaj si vse narobe naredil,.. nisi obremenjen s spomini, s preteklostjo. Prav tako nisi obremenjen s tem, kakšne naloge imaš jutri, kaj vse moraš jutri naredit, kakšni so tvoji cilji, nisi obremenjen s pričakovanji, s prihodnostjo.

Prav tako nisi obremenjen s tem, kar drugi mislijo o tebi, ne obremenjuješ se, ali boš povedal tako kot se spodobi ali pa po svoje. Pozabiš kdo so tvoji prijatelji, svoj ime, priimek, kako te je nekdo užalil, ranil, prizadel, kje boš čez eno leto, kakšni so tvoji načrti za jutri, pojutrišnjem. Pozabiš na vse te neumnosti.

V tistem trenutku si samo ti in dogajanje, nič drugega ne obstaja. Vse se dogaja samo od sebe, brez da bi karkoli vnaprej premišljeval. Tvoj um, tvoje misli so stoprocentno v dogajanju, ali jih celo ni.

Standardna predstava pod pojmom meditacija je človek, ki ure in ure sedi v lotosovem položaju; zravnana hrbtenica in prekrižane noge. To je zelo omejena predstava, vendar največkrat predstavljena na žalost. Pod meditacijo lahko štejemo dihalne vaje, meditacijo v gibanju, jogo recimo ali ples pri katerem se samoizraziš.

Brez meditacije ni življenja

Kot smo lahko videli vsakdo meditira. Ali bi zdržali, da ne bi meditirali? Čemu sploh potreba po meditaciji?

Dosti ljudi enostavno ne zdrži, da so sami, sami s seboj. Da je nekdo sam v hiši, brez interneta, brez televizije, brez radia, brez telefona, brez koristnega dela.. Pa sej ne zdrži. Kar živčen postaja, rabi nekaj da ga bo zamotilo, nek hrup, neko družbo, karkoli že, sam da se zamoti. Kaj je toliko stresnega v taki situaciji, da nas spravlja ob živce?

Nenavadno vprašanje, a jasen odgovor. To so naše lastne misli, naš lasten skupek misli. To, in samo to nas spravlja ob živce, saj drugega ni! Naše lastne misli nam povzročajo nemir. Ko smo dejavni, misli nimajo prostora, a ko se umirimo, pridejo na plano.

Misli kot so; “nihče me ne mara”, “nisem sposoben”, “zguba sem”, “vedno bom sam”, “vedno jaz nastradam”, “kako se mi upa kaj takega naredit”, “s tem človekom sem se oženila”, “kdaj bom dobila fanta, da bom lahko srečna do konca svojih dni”.. Imate predstavo?

Verjetno ste tudi že slišali, ko pravijo, “pejt v družbo, pa se nehaj smilit samemu sebi”. Ja, pejte v družbo, zbežite od teh groznih misli v aktivnost, in zbežite hitro, morda jih pustite zadaj za večno. Ampak…. dragi bralci in bralke… če boste bežal od teh misli, boste bežali večno, in kamorkoli boste šli, karkoli boste naredili, vedno bodo z vami, le čakale bodo na pravi trenutek. Zatorej, če bežite, se ne ustavljajte, kajti tekom poti ste si verjetno še več takih groznih misli nabrali. A večno bežat je nemogoče, zato se ustavite sedaj, ko ste še pri močeh.

Nekateri bežijo in bežijo, ne vidijo izhoda, bojijo se ustavit, moči jim zmankuje, nimajo se več kam skrit… Edina možna rešitev je samomor.. Nekateri pravjo zgolj začasna.

Namen meditacije

Namen meditacije je svoboda, svoboda pred svojim lastnim mišljenjem (k to v resnic sploh niso, glej: Kdo misli v tvoji glavi). Pred svojimi predsodki, prepričanji, vrednotami, skrbmi, strahom, pričakovanji,… Oddih od vsega tega. Zato tolikšna potreba po meditaciji.

Ker človek se rabi sprostit, dovolj ima teh agresivnih misli, išče neko zatočišče. Nek del se hoče nekam skrit, nekam umaknit, malo zadihat. Nekateri gredo k jogi, drugi bolj resno meditirajo, tretji športajo, plešejo, četrti se cele noči zabavajo, popivajo.. Hvala Bogu da to obstaja, sicer bi že zdavnaj znoreli. Škoda, ki jo na ta način naredimo denarnici in telesu ni nič v primerjavi s svobodo, ki jo doživimo, četudi traja le nekaj ur.

Tudi gledanje televizije je neke vrste meditacija, vsaj ne razmišljaš o svojih problemih. Se priklopiš na skupinsko razmišljanje, nekdo drug razmišlja namesto tebe, misli namesto tebe. Vsaj pred svojimi mislimi si svoboden. Podobno z igranjem igric (se z nečim zaposliš) in poslušanjem radia.

Ampak na žalost imajo nekatere vrste meditacije na dolgi rok zelo uničujoče učinke. Gledanje televizije recimo, misli postanejo še bolj podivjane, telo zakrni. Pri popivanju telo onesnažujemo s toksini, ga počasi zastrupljamo, zato je telo precej bolj občutljivo na bolezni.

Joseph Campbell pravi tej širši meditaciji “bliss station”. Pravi, da nej bi si vsaj eno uro na dan časa vzeli zase, da se odklopimo od vsega zunanjega. Slikajte, plešite, pojte, športajte, meditirajte,.. karkoli že, sam odklopte se oziroma iskreno se izrazite, brez predsodkov. Bruce Lee: “Bodi voda” (3min). Še kako koristni so ti nasveti.

Vsi smo na isti barki

Kot smo videli, tisti ki se ukvarjamo z meditacijo v ožjem pomenu besede (sedeča meditacija, joga, dihalne vaje,..), in tisti, ki tega ne poznate, vsi smo na isti barki. Le načine smo si različne izbrali. En način ima dolgoročne pozitivne učinke, drugi je le začasen, na dolgi rok vodi v pogubo.

One thought on “Brez meditacije ni življenja

 1. DevilAngel666

  Ej no! Prvi tvoj blog, ki sem ga v celoti prebrala! Jutri bom še drugega in pol še tretjega… 🙂
  Drgač super. Ful lepo, vse na easy poveš pa tako 🙂
  Sem ugotovila, da meditiram najmanj 6 ur na dan. 😀
  Btw, kdaj mi boš odpisal na tisto sporočilo, ko si reku, da mi boš ‘danes ali ju3 zvečer’?
  Aiide mei se 😉

Comments are closed.