Kam Divjajo Podjetja?

Če pogledate okoli sebe, boste videli da vsi nekam bežijo, vsi nekam hitijo. Poglejte podjetja, divjajo v prihodnost. Ne vedo več kaj je njihov namen, čemu so tam, razen tega, da se bo povečal njihov dobiček, da bodo več prodali in več proizvedli.

Polni vozički

Če gre kupec iz trgovine s polnim vozičkom, potem ste opravili svoje delo izvrstno, je tako? Vi ste mu prodali izdelke, za katere menite, da jih ta človek nujno potrebuje, da brez njih ne bo srečen, brez katerih ne more živet. S tem ko ste mu prodali izdelke je volk sit in koza cela. Vi ste povečali prodajo, s tem dobiček, in kupec je zadovoljen.?

Ne! S tem ko je kupec šel s polnim vozičkom iz trgovine niste naredili popolnoma nič. Zaradi tega se njegovo življenje ne bo bistveno spremenilo, po možnosti se bo kvečjemu polenil. Poglejte sebe. Ste res srečni, ko kupite vso to kramo? Za nekaj časa mogoče, potem pa spet rabite več, boljše, močneje. Se vam zdi, da lahko ta “več, boljše, močneje” kdaj zadovoljimo.

S tem, ko je kupec šel iz trgovine s polnim vozičkom nekoristnih izdelkov, ste izrabili naravne in človeške vire. Koliko materiala je bilo potrebnega, da se je ta izdelek proizvedel? Koliko človeškega truda, koliko idej je bilo potrebnih za to? (Oda razumu.) Koliko izvrstnega M A R K E T I N G A, da ste lahko nekomu vsilili te izdelke?

Kako primeren je tale citat:

Denar je človeška sreča v abstraktnem; tisti, ki ni več sposoben uživati človeške sreče v konkretnem, se popolnoma posveti denarju.
Arthur Schopenhauer

Ja res je. VSILILI ste mu jih! Zakaj pa potem vsak jutri dobim vsaj 3 reklamne letake? (Kdo misli v tvoji glavi.) Pa ne se norca delat iz samih sebe, ne se slepit no, lepo prosim. Delate za dobro ljudstva, za dobro ljudi? Mar ste res tako zaslepljeni, tako ozko usmerjeni? Delate za svojo lastno rit, za svoj lastni dobiček, za potešitev svojih lastnih znorelih misli. (Kdo sem jaz.) Ob tem pa trpi narava, trpi človek in trpite vi sami.

Ekonomski sistem vas sili v to, da odplačate vse te investicije na katere so se še obresti nabrale. To morate vse odplačat, in za to rabite precejšnjo rast. Nagrajujemo najboljše menedžerje, k so povečal dobiček firme – pohvale vredno, res je.

Pokazali ste da ste sposobni, da lahko naredite dober kolektiv, da znate stvari speljat do konca, da ste iznajdljivi, ogromno truda in genialnosti je potrebnih za to. Vendar, v katero smer gre vse to. V kakšne namene uporabljamo svojo genialnost? Le da bo več prodanega, s tem ko imamo zvrhano glavo vsega, vsi problemi človeštva pa začuda še vedno ostajajo, ali se celo še večajo.

Tretji svet

Nekje se pozna razlika, podjetja v lov za dobičkom se poslužujejo zelo dvomljivih ukrepov. Dosti je takih, ki najemajo poceni delovno silo, med tem ko se nezaposlenost doma veča, zaposlenim namenjajo nizke plače, hočejo ukinit plačano malico, plačan prevoz. Zaposlenim čim manj, da bo čim več denarja.

Poleg tega izkoriščajo tretji svet. Recimo ameriška empirična osvajanja, uradno se temu reče “Demokratizacija države“, in izkoriščanje delovne sile v teh deželah. Predvsem je tu hrana. Ali pa seljenje proizvodnje, dostikrat zastarele na ta območja. Doma se delamo demokratične, v tretjem svetu pa izkoriščajo vse povprek. Ni jim mar za zaposlene, ni jim mar za okolje. Celo bogove se delajo, ker so jim omogočili delavna mesta in zaslužek. Oni delajo dobesedno za preživetje, lastniki pa živijo na veliki nogi. The Corporation (2003).

Ni presenetljivo, da lahko slišimo novice kot so “OI kljub slabemu zraku v Pekingu” ali “Zrak zastrupil športnike“. Če ni kaj bolj šokantnega kot to jest ne vem. Korporacije svojo zastarelo proizvodnjo selijo v tretje dežele, ker tam ZAKON dopušča tako proizvodnjo. Ali ti ljudje nimajo nobene vesti, nobene etike, vidijo zgolj denar?

“Tretji svet je velika priložnost za investicije, in velike dobičke, obračajte denar v naši firmi, mi znamo te posle.”…. Vse za dobiček, za več, hitreje, močneje.. vse za srečo, pa čeprav le kratkotrajno. Vse za cilj, čeprav poteptamo vse pred seboj.

Smo res toliko zaslepljeni, toliko poneumljeni, tako ignorantski, da ne vidimo teh povezav? Da ne znamo povezat vseh teh dogodkov, vseh teh novic? Povezovanje pik, ste se kdaj učili to? Veste kako “lepa” slika potem nastane. Dvomim, da večina izkorišča zavestno.

Najhuje pri vsem tem pa je, da mi to podpiramo. S tem ko kupujemo, s tem ko ne naredimo nič, s tem ko se delamo, da se to nas ne tiče.

Naše življenje se začne bližati koncu tisti dan, ko utihnemo o pomembnih stvareh.
Martih Luther King ml.

Koliko časa in trpljenja še rabite, da se boste zbudili. Koliko časa in trpljenja še rabite, da boste videli, da je to slepa pot. Koliko časa in trpljenja še rabite, da boste začeli iskati alternative? Koliko časa in trpljenja še rabite, da boste šli preko svojih strahov in ležernosti?

7 thoughts on “Kam Divjajo Podjetja?

 1. DevilAngel666

  Omg. Ker zrak. Mene bi pobralo sam če bi 1x vdihnila. Kak sploh folk živi tam not v tisti beznici (Peking)?
  Sam je pa res. Nas v ekonomski šoli UČIJO, da je bolj varčno če ima podjetnik podjetje v državah tretjega sveta in poceni delovno silo… Bljak! Da to v šoli učijo resnično JE brezvestno… Da ne govorimo še o čem drugem, kar si ti naštel.
  Ljudje so ignorantski, zaslepljeni in neumni. Ovce, sužnji sistema. Ampak kaj hočeš. Tako je. Mene osebno vse skupaj sploh ne gani več.

  Zdej mi je pa všeč, ker se bo kaj kmalu narava obrnila proti človeku, ker si človek to zasluži, torej… Navijam za mamico naravo. Ah. Pokaži jim! 🙂

 2. vasija

  meni osebno se zdi, da sam konzum po sebi ni slaba zadeva…
  ena bistvenih zadev, da so drzave iz komunizma like slovenija, madzarska, ddr, itd. zelele na zahod je bil konzum – vec produktov!…
  problem pa je tukaj: v komunisticnih drzavah so naredili produkt, da je sluzil svojemu namenu – npr. ruska kamera je imela 2kg al celo vec.. bila je oblike brzostrelke in res totalno neprakticna in tudi slaba kvaliteta oz. nenapredna… je pa res, da jo lahko se danes uporabljas z razliko neke zahodne VHS kamere, ki vprasanje, ce se dela…
  no torej – celoten problem podjetij je ta, da proizvajajo nekvalitetne zadeve oz. kratkega roka (seveda zarad profita – prej se zarnica skur, prej kupis novo)…

  torej… nic slabo, da je vec produktov – sam naj bodo ti produkti kvalitetni in misljeni za daljso uporabo in naj sluzijo svojemu namenu in ne profitu – in to je to… jaz osebno nimam nic proti temu, da imam zdaj PC in ti lahko tko lepo napisem komentar in ne rabim pisat na roko in kupit znamko, da ti postar prinese…

  in ce mi bo zacel pc strkat in bil prepocasen bom kupil se mocnejsi procesor – problem je edino to, ce mi bo procesor preden bo sploh potrebno upgrejtat crknu – in to je celotna fora!

 3. Lemurian

  Jep. Vsem se toliko mudi, in izdelki ki jih dobimo na tržišče so nekvalitetni in ne zdržijo dolgo.

  Pa tudi mi smo tako naravnani – velika večina. Raje kupit poceni, kot pa boljše a dražje izdelke. “Kolk pocen sem to dobil, pa še kr kvalitetno je.” Čez en mesec lahka pa skor sam še stran vržeš.

  V izdelkih ni več tistega čara, tiste čarobnosti, po domače vrhunske kvalitete. Danes dosti več zaslužjo tisti, ki delajo slabo in poceni kot pa tisti, ki delajo odlične izdelke. In mi to podpiramo, s svojimi nakupi.

  Tale članek lepo govori o posledicah te logike.

 4. laiky

  Ljudje res gledajo le še na ceno (tut js sn bil tak ampak tole me pa je prepričal) in ne na kvaliteto, ozadje in stvari oziroma izdelki danes trajajo le še minimalen sprejemljiv čas za človeka in s tem postopnim zmanjševanjem dobe uprabnosti zmanjšuje tudi človekova merila.

 5. MALI

  POZDRAVLJENI.KAM DIVJAJO PODJETJA TO JE KATASTROFA.IN VCEM JE PROBLEM DA DELAMO ZA TA PODJETJA PETKRAT VEC KOT VCASIH.RECIMO MI DELAMO V PODJETJU TRGOVINI PO CELE DNEVE ZA 500 EVROV Z MALICO.NADUR NE PLACAJO KER JIH ZBRISEJO .DENARJA IMAJO DA NE VEJO VEC KAM Z NJIM NAS PA MANTRETIRAJO DA SMO VSE DRUGO RAZEN LJUDJE.TO JE REALNOST SLOVENSKIH PODJETIJ.POTEM GLEDAM TE UBOGE TRGOVKE Z ZIVILI KI DELAJO SE V NEDELJO NAPRIMER MERCATOR ITD.PA BLESAVE LJUDI KI NAKUPUJEJO V NEDELJO CELE VOZICKE HRANE KOT DA MED TEDNOM NI CASA LEPO VAS PROSIM.V AVSTRIJI IN NEMCIJI SO TRGOVINE V NEDELJO ZAPRTE .PROBLEM JE DA SMO SLOVENCI PRAVI HLAPCI.VSE BI BILO DRUGACE CE BI SE UPRLI KOT FRANCOZI ALI NEMCI.KER LE SKUPAJ SMO MOCNI DA LAHKO MARSIKAJ SPREMENIMO.SE SPOMNITE LETA 1991 KAKO SMO SE IMELI RADI PA POGLEJTE DANES KAKSNI HLAPCI SMO .DAJ ZBUDITE SE ZE LEPO VAS PROSIM.MALO POGLEJTE OKOLI SEBE PA SE VAM BODO OCI ODPRLE KOT V MATRICI.LEP POZDRAV

 6. Lemurian

  To se je mal na delavskih demonstracijah pokazal, da smo skupaj močni.

  Jep… Ni pa to problem Slovenije, povsod po svetu je tako. V Sloveniji smo še relativno na varnem.

 7. Pingback: 13 predlogov za boljši svet « glokalna kronika

Comments are closed.