Skrivnosti denarnega sistema

Zaradi denarja folk hodi v službe, ki jih ne mara, študira stvari, ki jih ne zanima, podjetja spodkopavajo konkurenco, ki jih ogroža, korporacije nam prodajajo/vsiljujejo izdelke, ki jih ne rabimo. Večinoma vse zaradi tega, da bi imeli več. Več denarja, posledično večjo svobodo, srečo, moč in vpliv.

Pa ste se kdaj vprašali kaj v zvezi z denarjem?

 1. Kaj sploh je denar? Kdaj je nastal, kako je bilo pred tem?
 2. Od kod pride denar, kdo ga ustvarja?
 3. Kaj je centralna banka (v ZDA je to Federal Reserves)? Kdo je večinski lastnik?
 4. Čemu obresti? Od kje denar za plačilo obresti?
 5. Kako je možno, da je večina držav, korporacij, podjetij in družin zadolženih?
 6. Ali je ekonomija, ki temelji na eksponentni rasti sploh stabilna? (gospodarska rast 2% na leto je…… eksponentna! in ne linearna)

Ustavite se, se vprašajte ta vprašanja, zapiše odgovore, nato berite dalje.
 

Na vsa ta vprašanja in se več na zelo nazoren in enostaven način odgovori v kratkem, 47-minutnem dokumentarcu, Denar kot DOLG (Money as Debt). Zajema temelje našega denarnega sistema, ki jih kljub preprostosti nikjer ne učijo. Učijo nas le kompleksne ekonomske analize in teorije. Zakaj je temu tako je jasno ko spoznate temelje tega sistema.

[googlevideo width=”400″ height=”326″]http://video.google.com/videoplay?docid=6354095210349753481[/googlevideo]
http://video.google.com/videoplay?docid=6354095210349753481

Bistvo sistema

Bistvo našega denarnega sistema je izjemno enostavno z razliko od zapletenih ekonomskih analiz. Ste pripravljeni? Banke posojajo denar, ki ga NIMAJO, na katerega nam zaračunajo OBRESTI! Jasno je, da če dolga ne odplačamo, nam vzamejo lastnino. Če ne odplačamo denarja, ki ga v resnici sploh ni, nam vzamejo nekaj, kar ima resnično vrednost. To je tako, kot da bi vam jest posodil denar, ki ga NIMAM, recimo 25,000€ vi bi mi pa vrnili 26,500€. Če slučajno niste sposobni odplačat, vam pa vzamem hišo, posestvo, ženo,..

Le majhne laži je potrebno zaščititi. Velike so na varnem zaradi ignorance javnosti.
Marshall McLuhan, medijski guru

Je težko verjeti, da to res tako deluje? Zelo težko! “Ljudje na oblasti so pošteni in take stvari bi marsikdo opazil“. Ja, saj dosti ljudi, ki se res spoznajo na ta sistem to opazijo, a večinoma ne upajo na glas povedati – vsaj dokler so v redni službi. V medijih, izobraževalnih institucijah in religijah pa informacije o takih stvareh ne pričakujte, kajti kdo pa bi pljuval v lastno skledo in delal v korist ljudstva?

Ko veš na kaj biti pozoren niti ni težko videt. Banke so najvišje zgradbe v mestih, razkol v prebivalstvu se veča, čedalje več je revnih, javna sociala propada, dolgovi se povečujejo,.. Ampak, DAVKI se začuda tudi večajo! Kam torej gre denar od davkov? Večinoma za odplačevanje obresti. Vlada odplačuje obresti bankam, ki so ta denar ustvarile iz nič, zaradi tega propadajo javne službe, ker se dolg povečuje in čedalje več denarja gre za odplačevanje dolga, kar pomeni, da ga manj ostane za javne službe.

Dovolite mi da izdajam in kontroliram državni denar, pa me ne zanima kdo piše zakone.
Mayer Amschel Rothschild, mednarodni bančnik

Centralna Banka VS Vlada

Smiselno se je vprašati, zakaj vlada sama ne bi tiskala/ustvarjala denarja, ki bi bil neobremenjen obresti? Odgovor je zaradi tega, ker potem mednarodni bančniki ne bi imeli take koristi kot jo imajo sedaj.

Ni pa vedno bilo tako, vlada je že tiskala svoj denar, in izjemno uspešno (recimo Lincon 1861 – greenbacks, ali lokalno; Lokalni denar in Čudež tirolskega župana), a so bančni karteli v 20. stoletju zmagal, točneje od leta 1913. Pred tem se je ustvarjanje denarja zamenjalo okoli 8-krat. Ogromno vojn, ogromno kriz, zaradi kontrole nad denarjem. Poglejte si The Money Masters, zlo lepo in poglobljeno razloži zgodovino denarnega sistema.

Ne smemo pozabit, da Centralna banka NI v lasti države, kljub zelo zavajajočemu imenu. Federal Reserves (Zvezne Rezerve) v ZDA, pri nas Centralna Banka Slovenije, nimata nič skupnega z državo, sami preverite. V ZDA je tako, da predsednik sicer izbere člane odbora v Zveznih Rezervah, vendar je ta izbor že vnaprej zrežiran. V resnici se sploh ne ve, kdo so ljudje/podjetja, ki imajo v lasti centralno banko. Centralna Banka pa kontrolira cel ekonomski sistem.

Zdaj si pa predstavljajte, da je namen teh ljudi kontrola in obubožano ljudstvo. Matrica človeštva – reloaded. S povečanjem in nato zmanjšanjem obtoka denarja ti ljudje določajo vrednost denarju, in s tem imajo moč, da sesujejo celotno ekonomijo. Dva taka zloma sta že bila, leta 1920 in 1929, kjer se je zgodil “največji rop v zgodovini.” Kajti podjetja in posestva so kupovali za drobiž.

Ron Paul in Dennis Kucinich sta edina kongresnika v ZDA, oba kandidirata tudi za predsednika, ki nasprotujeta Zveznim rezervam. Zakaj tega ne slišimo v našim medijih? Če veste kako mediji delujejo, potem je to več kot očitno. Dobrodošli v deželi resničnosti!
 

Prihodnost takega sistema je kot že rečeno, obsojena na propad, saj vse skupaj temelji na eksponentni rasti. Dolg se povečuje izjemno hitro in kmalu ga ne bo več mogoče odplačati. Tako da je potop neizogiben, vprašanje je le še, kdaj se bo vse to dokončno sesulo.

Kaj pa rešitev? Rešitev je torej edino ta, da (1) vlada ustvarja svoj lastni denar in da se (2) ukinejo obresti. Dokler pa tega ne bo, je izjemno priporočljiva uvedba lokalnega denarja. Kajti ko se bo globalni sistem sesul, bo potrebno ustvariti način izmenjave na lokalni ravni. Denar je tako ali tako le ideja, sredstvo za izmenjavo in je lahko karkoli, tudi v elektronski obliki – ni nujno, da je odzadaj zlato ali srebro. Seveda pa je potrebna poštenost udeležencev.

Tako nekako jaz razumem te stvari, je pa to seveda zgolj okvirna ideja. Kaj pa meniš ti o vsem tem (po ogledu dokumentarcev in razmisleku)?

Dokumentarci in članki za nadaljnje raziskovanje

Nazadnje spremenjeno: 16. februar 2008

12 thoughts on “Skrivnosti denarnega sistema

 1. Lemurian

  Še nekaj meni ljubih citatov. Da boste vidli, da ni to odkrivanje nafte, ampak zelo zelo stara zadeva. A nikoli bolj aktualna kot sedaj.

  The Government should create, issue, and circulate all the currency and credits needed to satisfy the spending power of the Government and the buying power of consumers. By the adoption of these principles, the taxpayers will be saved immense sums of interest. The privilege of creating and issuing money is not only the supreme prerogative of government, but it is the government’s greatest creative opportunity.
  Abraham Lincoln, assassinated president of the United States

  I am afraid that the ordinary citizen will not like to be told that banks can and do create money …And they who control the credit of the nation direct the policy of Governments and hold in the hollow of their hands the destiny of the people” ~
  Reginald McKenna, past Chairman of the Board, Midlands Bank of England

  Some of the biggest men in the United States, in the Field of commerce and manufacture, are afraid of something. They know that there is a power somewhere so organized, so subtle, so watchful, so interlocked, so complete, so pervasive, that they better not speak above their breath when they speak in condemnation of it.
  Woodrow Wilson, The New Freedom (1913)

  Tale je pa eden najbolj žalostnih in zaskrbljujočih citatov:

  I am a most unhappy man. I have unwittingly ruined my country. A great industrial nation is controlled by its system of credit. Our system of credit is concentrated. The growth of the nation, therefore, and all our activities are in the hands of a few men. We have come to be one of the worst ruled, one of the most completely controlled and dominated Governments in the civilized world, no longer a Government by free opinion, no longer a Government by conviction and the vote of the majority, but a Government by the opinion and duress of a small group of dominant men.
  Woodrow Wilson, ameriški predsednik 1913(ustanovitev centralne banke) – 1921, napisal pred smrtjo leta 1924

  All of the perplexities, confusion, and distress in America arises, not from the defects of the Constitution or Confederation, not from want of honor or virtue, so much as from downright ignorance of the nature of coin, credit, and circulation.
  John Adams, Founding Father of the American Constitution

  We are grateful to the Washington Post, the New York Times, Time magazine and other great publications whose directors have attended our meetings and respected the promises of discretion for almost forty years. It would have been impossible for us to develop our plan for the world if we had been subject to the bright lights of publicity during those years. But, the world is now more sophisticated and prepared to march towards a world-government. The supranational sovereignty of an intellectual elite and world bankers is surely preferable to the National autodetermination practiced in past centuries.
  David Rockefeller in an address to a Trilateral Commission meeting in June of 1991

  P.S. Upam da znate anglešk, če pa ne, se pa čimprejt naučte.

 2. DevilAngel666

  Kako spodbudno tisti P.S. na koncu. Gre bolj za to, da smo nekateri preleni. xD Drugače pa hvala, to je res zanimivo. Sem že velikokrat slišala o tem, da denarja kao ni pa plačujemo obresti na dnar in ga odplačujemo, pa sploh ne obstaja… (čudno povedano, sam sem zaspana, sam poglej uro)…pa sm sam se vprašala: WTF?! To je nemogoče, hmm?
  Pa sem te želela tudi vprašat, ko bi prebrala tisto Matrico človeštva do konca, ampak zgleda, da nekako bereš misli in si me prehitel z novim blogom. 😀 Super. 😀

 3. Mojca

  Tole se mi je zdelo pa tako zanimivo, da sem nekaj filmčkov, ki sem jih zbrskala dala na pogled še bralcem ki se zaletijo k meni na blog…res super!!!

 4. sebo

  ma no, ni vse tako črno, tudi ti lahko ustanoviš svojo banko/hranilnico če hočeš- pa služiš od obresti (in denarja ki ga nimaš), sam rabiš precej znanja, kapital ni taka ovira- ni nikjer prepovedano ustanavljat bank

 5. Aljaz

  Ja, ampak ko se bo centralni banki sprdnalo ustvarit gospodarsko krizo (zaradi lastnih koristi), boš ti na kaj hitro propadel…

 6. sebo

  zato pa moraš “imeti precej znanja ” 🙂
  -pa še nekaj- V bivši jugi je imela država popolni nadzor nad tiskanjem denarja- pa veste kam je to pripeljalo- do hiperinflacije in zatem do devalvacije (markovič) pa spet inflacije

 7. Lemurian

  @sebo: Seveda samo to ni rešitev, potrebna je tudi revolucija duha in ta je bistvena. Ker ne glede na to, kako idealen sistem postaviš, brez etičnosti in morale NE more funkcionirati.

  Tudi pravni sistem ne more funkcionirati brez tega… Za silo že mogoče, kaj več pa ne. Kako bi bilo, če bi se za vsako stvar tožili – a ni bolje reči: “sej smo razumni, se bomo že sami zmenili, brez vtikavanj države.”….

 8. sebo

  revolucija duha- to je še ena puhlica; sistem je kakršen je, če se s tem oberemenjuješ ne prideš daleč, poskrbeti moraš le da ga spoznaš, se mu prilagodiš in ga znaš uporablajti- lahko se pa greš tudi asketa, sam žal smo ljudje precej socialna bitja :).

  Pogovarjat se kak sistem bi bil popoln je brezplodno(edino če ti je to v veliko veselje), bolje uživati v tem kot je (menim da ni tako slab, ne pravim pa da ne bi moglo bit še bolje)

 9. Lemurian

  Živjo sebo. Res je, če se obremenjuješ ne prideš daleč. Prav tako da ni rešitev, da si zakrivamo oči pred temu kar je. Niti ne, da se kar enostavno sprijaznimo da tako pač je. Ker ni potrebe da je tako, tako je le zaradi tega, ker smo predolgo gledali in se zanašali na voditelje, ki so moč izrabili le za svoje lastne namene.

  Kdo pravi da je slab? Nor, blazen – prej bi to rekel. Slab? Ne.

  Če verjameš da je življenje vse neka nesreča, nekaj kar v končni fazi ne bi smelo biti, če verjameš v to, da smo LOČENI od vsega vesolja, potem imaš moje sočutje. Bruce Lee, Senna, Einstein,… vsem tem je bilo jasno, da je življenje mnogo mnogo več.

  Pa veliko veselja in raziskovanja pri prebiranju te in sorodnih strani.

Comments are closed.