Mar bomo vedno OVCE

Še vedno čakamo na neke rešitelje, da nas bodo rešili, pomahali s čudežno palčko in tako bo vse v redu in živeli bomo do konca svojih dni. In srečni in zadovoljni bomo in vsega bo v izobilju, počeli bomo lahko karkoli bomo hoteli, skratka raj na zemlji. Kako prisrčno. Spet stara pravljica, “nič ne bi naredili, imeli bi pa vse”.

Ovce smo sedaj, ko slepo sledimo in podpiramo politične voditelje. In nekateri bi radi bili ovce tudi naprej. Čakajo na prihod nekega velikega učitelja, ki bo vse odrešil in odpravil trpljenje. Ali pa si najdejo nekega voditelja, rešitelja in mu slepo sledijo. Vse za to, da ne bi bilo potrebno sprejet odgovornosti, vse za to, da se lahko razbremenjeno bremena napake.

Guruji, takšni in drugačni

Ne manjka ovc v religijah, politiki, niti jih ne manjka v duhovnih organizacijah. Ko se množice dobesedno limajo na njihovega voditelja ali guruja. Vse kar on reče drži, on je Bog na zemlji, dvomit v njega je greh. Vendar, to sem nekje že videl. Čaki, čaki.. Aha, krščanstvo, islam, pa mogoč tudi budizem. Spet na začetku, pri DOGMAH.

Kdo je odgovoren za tako stanje, voditelj/guru ali posamezniki? (Poglejte si tale članek, ko Osho-jev učenec Kiran opisuje njegove izkušnje.) Guru, če je pravi, naredi kar zmore, a množica ta sporočila spregleda in mu kljub vsemu slepo sledi. Kaj naj potem takšen guru naredi? Pač jim da tisto kar hočejo, sem pa tja jih pa malo bockne.

Če nekdo nekoga lima nase, potem samo stran. Primer političnih in verskih voditeljev, tudi nekaterih duhovnih. Ko dobesedno privržence izrabljajo za svoje egoistične namene, za pumpanje svojega ega, za kazanje svoje pomembnosti. Strup za um in dušo.

Evolucija zavesti

Evolucija zavesti gre v to smer, da naj bi spoznali kdo smo, glej Kdo sem jaz ali pa se vsaj zavedali svojih potencialov in notranje moči (Majevski koledar). Ne intelektualno, ampak spoznali. Vendar pot do tega ni preko črede, pot do tega ni preko slepega sledenja. Koristni so nauki, jih upoštevat, a slepo jim sledit, se obešat nanje.. to pa posameznika le še bolj pohabi.

Pot do spoznanja je preko meditacije, preko premagovanja ovir in izzivov, preko sledenja lastnemu srcu, “follow your bliss”, preko tega, da prerastemo strah in poželenje (fear & desire).

Veliki Učitelj je že prišel

Učitelj ne prihaja, je že nekaj časa tu. Vendar ta učitelj ni fizičen, ta je v vsakem od nas. Preko trpljenja in izzivov in (družbene) norosti nam kaže pot, kaže nam kaj imamo v sebi, kakšne mezanizme (Oda razumu). Sili nas da se prebudimo. Z izzivi, s sledenjem svojemu srcu, svojim najglobljim željam, s premagovanjem strahov (in poželenj). Če pa to ne gre, potem pa je tu trpljenje. Kaj boste izbrali?

Norost in trpljenje se stopnjuje, zavest se povečuje, zavest se dviga in širi, ljudje se prebujajo. Čedalje več spoznanj, uvidov, prebliskov doživljamo. Le stopnjevalo se bo. Enigma v Gravity of Love poje: “The expirience of survival leads to the gravity of love”. “Izkušnja preživetja vodi k gravitaciji ljubezni.”

“Pomagaj si sam

in Bog ti bo pomagal,” znana ljudska modrost. Kako resnična je. Čemu ne bi sami kaj naredili, česa se bojite? Meditirajte na to vprašanje; zastavite si vprašanje in spremljajte/zapišite odgovore, ki pridejo na plano.

Mar mislite, da sami niste dosti močni? Se bojite kaj bodo drugi rekli, ko vam bo malo spodrsnilo? Se bojite kaj vam bodo rekli ljudje, ljudje, ki živijo v kletki svojih strahov (in lenobe), pod svojimi zmožnostmi? Se bojite, ker ne vidite celotne poti? Česa se bojite?

Sej vas razumem, dosti lažje je zgolj slepo sledit in ubogat. Ker če je kej narobe, nisi ti nič kriv, sej so drugi tko rekli. Razbremeniš se odgovornosti. Pa tud če si kaj narobe naredil, imaš celo čredo s seboj. Vprašaš so-črednika, in seveda se bo strinjal s teboj.

A cena za tako življenje je ogromna. Kaj pomaga dolgo življenje, dolgo životarjenje, kaj pomaga varnost, če je človek prazen znotraj, če je človek zatrl svojo svobodo na račun navidezne varnosti, če tak človek živi zlagano življenje.

Most people are other people. Their thoughts are someone else’s opinions, their lives a mimicry, their passions a quotation.
Oscar Wilde

Vsi imamo v sebi enako moč, veliki mojstri so te stvari le malenkost prej spoznali, sicer so iz istega “mesa in krvi” kot mi. Pojdite ven iz svoje ptičje kletke, iz svojega kurnika, ker če boste čakali na čira čara.. ne boste nikoli dočakali rešitve. Le več trpljenja boste dočakali. Povzdignite svoje strahove (in lenobo in poželenja)! Pojdite preko njih!

One thought on “Mar bomo vedno OVCE

Comments are closed.