Najenostavnejša vaja na svetu: Zavedanje diha

To je najkrajša in najenostavnejša (duhovna) vaja na katero sem naletel, poleg tega niti ni tako švoh. Na dolgi rok vam prinese več pozitivnih učinkov kot kakšna predavanja, knjige, tečaji.

Meditacijo se izvaja čez dan, čim večkrat, tem bolje. Za začetek odsvetujem v avtu ali katerikoli drugi resni aktivnosti.

Postopek je sledeč: 1. korak: USMERI POZORNOST NA DIH oziroma zavedaj se dihanja.

Kar je tudi prvi in EDINI korak pri tej meditaciji. Samo to je potrebno, usmerit svojo pozornost na dih. En, dva diha sta za začetek čisto zadosti. Lahko še začutite, kako zrak prihaja v nos in kako odhaja, kako se telo rahlo napihne in spusti. Oči so zaprte ali odprte. Pri tem dih le opazujemo, ga ne kontroliramo, opazujemo, smo zavestni, kako inteligenca v telesu to počne.

Kaj je koristno vedeti?

 • Učinek: S tem, ko usmerimo pozornost na dih, prekinemo miselni tok, spočijemo misli, um/razum in se za kratek čas vstopimo v sedanji trenutek (kajti dih je vedno v sedanjem trenutku) in se tako povežemo z Virom. Neprestani miselni tok je tako, kot čebipisalbrezpresledkovincelobrezvejicvamničistničjasnokajnapišem. S temi premori dosežemo tudi to, da so misli bolj USTVARJALNE.
 • Uporaba: Kadarkoli se spomnite, čim večkrat na dan toliko bolje, 20, 30-krat. Na začetku bo malokrat in pozornost trajala le en dih, dva. S časoma bodo pa ti presledki čedalje večji. Daljši so presledki, boljše je. Vendar ni potrebe po naglem napredku, počasi in vztrajno. S tem boste naredili dosti več. Kako se poje slona? Grižljaj za grižljajem!
 • Ciljna publika: Vsi, ki so zmožni usmerit pozornost na dih. Koristna za tiste, ki meditirajo po 2 uri na dan, kot tiste, ki ne vedo kaj sploh meditacija je. Skratka, za vsakogar je primerna in zelo koristna.
 • Prednost: Sem slišal že za podobne vaje, recimo 20 globokih vdihov in izdihov. Vendar so (bile) take vaje zame predolge, nisem zdržal toliko časa v vaji. Sploh pa ne, med kakšno drugo aktivnostjo, recimo sprehodom. Prevelik zalogaj je bilo to zame. Pri tej vaji pa ni izgovorov. Usmeri pozornost na dih, zavedaj se posameznega diha, en sam dih je zadosti. To lahko naredi čisto vsak človek.
 • Ovira: Edina ovira zna bit PREPROSTOST vaje. Ker smo pogojeni, da preprosto ni učinkovito, da se brez napora nikamor ne pride. Zato priporočam, da si daste OPOMNIKE na vidna mesta, ki vas bodo spomnili na to vajo. Sicer boste v kratkem pozabili.
 • Izvor: Prvič sem prebral v knjigi od Eckhart Tolle-ja, Nova Zemlja, A NEW EARTH. Če so korenine še kaj starejše pa ne vem.

Je kaj še bolj preprostega? Pozornost na en samcat dih. Nimate izgovorov da tega ne naredite. Čez leto se vidimo, slišimo ali vsaj tipkamo in poročajte o učinkih.

POMEMBNO: Ta vaja je za prekinjanje ponavljalnega miselnega toka, še vedno pa bo potrebno ubrati druge načina za odstranitev oziroma izpustitev starih, zakoreninjenih misli. Raziskava z metodo Katie Byron (zelo priporočam) na primer.

5 thoughts on “Najenostavnejša vaja na svetu: Zavedanje diha

 1. DevilAngel666

  Zmenjeno. 🙂

  …….Lemurian……….Tko si tudi na Lunin.net, ha? Prav shocke ko sm vidla na gmailu tak nick……sam WTF?! Torej si ti pisal tisto od Davida Ickea dokumentarcev? Od nekdaj se mi je zdel tvoj način pisave znan, aaampak……..Ne bomd ovgovezla. Ti odpišem ob priliki. Ajde 😀

 2. laomin

  Pa le prihaja med širšo publiko,da najbolj učinkovite

  in naravne metode(vaje) nosijo predznak -enostavno- !

  Samo to kar lahko učinkuje na večino ljudi,lahko dela premike v smeri

  ljubeznivega sožitja.

  Vsem lepih uspehov in dobrih misli.

Comments are closed.