Nikoli Ni Zadosti

Kot sem že večkrat omenil, stalno hočemo več in več, nikoli ni zadosti. Tu sem zbral nekaj vsakdanjih primerov:

 • Statistika spletne strani. Gledaš statistiko spletne strani, pričakuješ 200 obiskov, se zgodi čudež in jih je 250. Zlo dober, kar presenečen si. Vendar čez eno uro greš že gledat, če jih je 290. Razočaran ugotoviš, da jih je le 270. Če bi jih bilo 300, bi naslednjič pričakoval 330 in če ne bi bilo, bi bilo sranje.
 • Maili ali ali me ima kdo rad. Pogledaš zjutraj, 6 mailov, “vauu ful dobr”. Odpišeš na tiste, ki je za odpisat. Čez 2 uri si že spet na mailu, “ali bo kej, ali bo kej?”. Ni nič, si kar malo razočaran. Pogledaš spet čez pol ure, spet nič. Kar živčen ratuješ. Si daš malo predaha in pogledaš čez 2 uri. “VAUU 2 nova maila! To!” Prebereš, in si spet že čez pol ure na mailu, da vidiš če je kaj. Če ni nič si spet razočaran. Sploh pa je hudo, ko odpišeš, in pričakuješ hiter odgovor, pa ga ne dobiš… To je šele hudo.
 • Ena bogataška. “K bom dubu avto, bom srečen.” Dobiš avto. “Ja, ampak mercedes bo pa res zakon”.. čez nekaj časa ga dobiš. Mogoče še kaj boljšega. Greš na žurko, in vidiš tam samo elito, sam ti imajo pa že barke in to 30 metrske. In si kupiš barko, 30 metrsko. Pol se s tem voziš okoli, sam v marini zgleda dokaj majhna. Kupiš 600 metrsko.. Ko si že toliko daleč, greš v San Marino na dirko formule ena, in se skriješ pred unimi 200m barkami.
 • Medalje. “Joj, ko bi vsaj dosegli kakšno medaljo na tem prvenstvu.” Dosežeš zlato medaljo že prvi dan. “Vauuu. Kolk bi bilo fino, če bi bla še ena.” Je tretje mesto. “Zdej pa manjka samo še srebrna.” Ni srebrne. No, ful dobr, sam škoda da ni bilo srebrne.
 • Vsakdanje življenje. “Ko bom diplomiral, dobim službo in sem frej za cel življenje.” Diplomiraš, se celo zaposliš, redna plača. “Nov avto rabim, ta ni več dober.” Dobiš avto. “Zdej pa sam še en stanvanje, da bova lahka s punco v mir živela.” Čira čara, dobiš stanovanje, čez nekaj časa otroka, dva. “Sam k bo pa tale otrok odrastu, bo pa tle mal gužva, še en stavnvanje rabmo, pol bo pa to to.”….

Mrežni marketing in novačenje ljudi, denar na borzi, mobilni telefoni, status v družbi,.. povsod je enako, na enem področju se najdejo eni, na drugem drugi, mehanizem pa vedno isti. S tem kar imamo nisem zadovoljen, zato hočemo več, nekaj novega, boljšega, da bom lahko končno srečen do konca svojih dni. To kar počnem je zgolj sredstvo za dosego cilja, cilja, ki mi bo končno prinesel srečo. V Peaceful Warrior je to lepo prikazano.

Ujeti v te mehanizme, če jim verjamemo, če jih ne raziščemo, če jih ne prepoznamo, smo lahko vedno sužnji. Če jih boste imel za svoje, če boste svojemu glasu v glavi verjeli kot bistven del sebe, potem ne boste nikoli svobodni.

Ampak ko se ustavite, ko prepoznate te mahenizme, si jih malo ogledate, raziščete kaj je za njimi, potem začnejo zgubljat moč. Ker ti mehanizmi imajo moč edino takrat ko jih ne prepoznamo, ko jih ne odkrijemo, ko jim verjamemo. Le tedaj imajo lahko oblast nad nami. Če mislite, da bo enkrat zadosti se motite – vztrajnost in potrpežljivost, vedno znova in znova.

Iskanje izpolnitve v PRIHODNOSTI

V resnici se tu zadaj skriva nekaj drugega. Iščemo namreč izpolnitev v prihodnosti. To, kar imamo ni zadosti, in rabimo le še malenkost več, da bomo lahko končno izpolnjeni in srečni do konca svojih dni. Zato rabimo prihodnost, zato divjamo v prihodnost, tako podjetja kot posamezniki. Ker nezavedno ali zavedno iščemo obljubljeno deželo, kjer bomo lahko končno srečni do konca svojih dni. Ob tem smo pa nesrečni s tem kar imamo v tem trenutku.

Vendar prihodnost nikoli ne pride, prihodnost ne obstaja, vse kar obstaja je ta trenutek. In če ta trenutek ni zadosti, ne bo nikoli in nič zadosti. Zato je tako pomembna hvaležnost, da smo hvaležni za to kar imamo.

Kako se to ujema z iskanjem novih poti?

Trenutno je tako, da (a) vztrajamo na stari poti, čeprav vidimo da je nekaj hudo narobe in (b) iščemo izpolnitev v prihodnosti, ker to kar imamo ni v redu. Se pritožujemo in hkrati nič ne naredimo.

“Več” je pogojenost mehanizmov, ki slepo iščejo zadovoljitev v prihodnosti. Da pa iščeš nove poti, da iščeš nek globlji pomen, tu zadaj se skriva notranje vodstvo. In ko najdeš to pot, na katero te vleče, potem veš da si na njej. Ker takrat dejansko uživaš v tem kar počneš, ni zgolj sredstvo za dosego cilja, pač pa početje samo po sebi prinaša zadovoljitev. Ne delaš zgolj za več, več, več, ampak te delo že samo po sebi izpolnjuje. Povedano drugače, pot postane cilj.

Zna pa se zgodit, da misliš da te delo izpolnjuje, v resnici pa delaš zgolj za nek cilj. Še posebej v mrežnem marketingu, ko hodiš na seminarje, ki umetno vzdržujejo voljo do dela. Ti mehanizmi znajo bit zelo zelo prebrisani, zato pazljivost ni odveč. Potopite se v svoje globine in našli boste pravi odgovor.

7 thoughts on “Nikoli Ni Zadosti

 1. laiky

  Ja, to je pa čist res. Še in še, več in več, to je dandanes kot vodilo. Skoraj noben človek ni več zadovoljen s tistim, kar ima, mogoče ma sosed nov avto, pa ga vidi sosed in si gre kupit nov in boljši avto od soseda. V bistu to povzroča tudi naša tekmovalnost.

 2. stefan

  Pozdravljeni.realnost je ta da clovek potrebuje najvec za duso socloveka ki mu stoji ob strani v hudem in slabem.Danes tega ni vec.Ni vec socutja .tudi v sluzbi vidim samo brezvezno tekmovalnost.najbolj zalostno pa je da slovenci eden drugega sovrazimo .MENE JE SRAM DA ŽIVIM V SLOVENIJI.POKRAJINA JE LEPA SAMO KAJ PA OSTALO KATASTROFAte materjalne dobrine unicujejo ves svet .vendar na koncu umremo vsi.od cloveka ostane le prah.MOJA LJUBEZEN JE VECNA TO PA JE ZAME NAJVEC LE TO VZAMEMO NA DRUG SVET IN PRAV JE TAKO.BODITE LJUBEZEN .LEP POZDRAV

 3. Lemurian

  @laiky:Od kje pa pride tekmovalnost?

  @stefan: Človek potrebuje za svojo dušo LJUBEZEN. Najlažje jo je dobit od drugega človeka, ni pa to edini vir. Glej objavo Resnični Vir Ljubezni.
  Doskrat je pa tko, da se da prebit čez vso to navlako zaprtosti. Če si sam v ravnovesju, lahko začutijo to tudi drugi ljudje, in postanejo bolj človečni. Vendar je potrebno izjemna notranja moč. Ponavadi na žalost prej obupamo.
  Ker če obsojamo druge, pol spet nismo nič naredli, smo spet na istem. Umetnost je vidit preko te pogojenosti. Jo opazit, in vidit preko. Kar odkrijemo zna bit presenečenje…

 4. laiky

  Naša tekmovalnost v bistvu pride iz želje po tem, da bi bili boljši od drugih, torej, da ne bi bil slabši od drugih, tega pa si želi veliko ljudi.

 5. karmen

  to je po mojem želja po tem,da se dokažeš drugim,ker se sam sebi ne znaš, ker nas niso naučili lastne vrednosti,kaj šele ljubezni do sebe, kaj šele , da bi nas vzpodbujali v ustvarjalnem duhu, namesto tekmovalnem. če deluješ iz ustvarjalnosti, ti tekmovalnost še na misel ne pride.
  lp, karmen

Comments are closed.