Pot je CILJ, Jebeš Zmagovalce

Že v nekaj objavah sem napisal (Kam divjajo podjetja, Kam se ti mudi, Nikoli ni zadosti in Cilj opravičuje sredstva), kako nikoli nismo zadovoljni s tem kar imamo, s tem kar počnemo. Vedno hočemo več in več, to kar počnemo nas ne izpolnjuje, ali pa je v najboljšem primeru le sredstvo za dosego cilja. Kar pomeni, da delamo neko stvar zgolj z namenom, da bomo prišli na cilj, ki nas bo “vsega rešil in živeli bomo srečno do konca svojih dni.” Ko pridemo na cilj, spet ni v redu in divjamo naprej. Tako celo življenje, dokler se ne streznimo.

Druga skrajnost je, da cele dneve obupujemo, in čakamo na čira čara palčko, ki nas bo z enim zamahom rešila vseh težav. Princ na belem konju, loterija, in podobne pravljice.

Norost: vedno znova početi eno in isto stvar in pričakovati drugačen rezultat.
Albert Einstein

Jasno nam more nit, da je na ta način škoda življenja. Niti ni pomembno, če na ta način živimo 50 let ali pa 150 let, škoda je življenja. Ker v resnici sploh ne živimo, le preživljamo, vegetiramo.

Ni žalostno to, da ljudje umrejo, žalostno je to, da nekateri sploh ne ŽIVIJO.
na

Živi Življenje

Kaj ti pomaga dober cilj, če si na poti 99.99% časa. Kaj ti pomaga dober cilj, če pa cilj ne bo v redu, če si boš zelo kmalu zadal že naslednjega. Spet boš divjal za naslednjim ciljem, spet boš 99.99% časa na poti. Mar ne bi bilo bolje, da bi bila že sama pot UŽITEK. Da bi bilo že samo potovanje samo po sebi izpolnjujoče? Temu se pravi ŽIVETI, temu se reče, da meditacija postane življenje.

Živeti življenje pomeni delati neko opravilo stoprocentno, da ne mislimo na cilje, da ne mislimo na neke čira-čara palčke, da nas delo izpolnjuje. Uživati v začasnih zmagah in se spopasti z začasnimi porazi. Kajti življenje je ciklično, včasih smo na vrhu, včasih smo od spodaj – stalnost ne obstaja.

Bolje je dobro POTOVATI, kot prispeti.
Buddha

Povedano drugače, jebeš zmagovalce, jebeš prvi, jebeš najboljši,.. počnite tisto v čemer uživate, pa bo to postalo čisto nepomembno. Lepo prikazano v filmu Little Miss Sunshine.

Preseganje in Raziskovanje

Mar je res tako težko, da uživamo v tistem kar počnemo? Da, če se sprijaznimo, da moramo trpeti, da je to nekaj naravnega. Težko je, če se vdamo v usodo, če nič ne naredimo. Takrat ko nas mučijo težave, če mislimo da moramo potrpeti in da bo potem boljše.. potem je to težko življenje. Potrpeti bomo morali cel življenje in nikoli ne bo bolje, kar poglejte svoje babice (večino).

Vendar ni potrebno, da je tako. Potrebno se je odpravit na pot preseganja in raziskovanja. Da, pot je neznana, zato rabiš POGUM (“jajca”), malo ljudi ti zna svetovat, in še tisti ti bodo rekli, da moraš najti svojo lastno pot. Sam si prepuščen samemu sebi – in ravno to je največja blaženost, največja milost, edino kar šteje. Ne poslušaj drugih, sploh pa ne tistih, ki živijo v kletki svoje pogojenosti, ne poslušaj njihovih pogojenih mnenj, mnenj polnih strahu – sam moraš najti pot, edino ti lahko najdeš svojo pot, nihče drug je ne more najti namesto tebe.

Lahko je fizična menjava okolja, lahko pa je zgolj zasuk v načinu razmišljanja, dojemanja situacije. Saj ni vedno vse fizično(zunanje), celo nasprotno, večino dogajanja je PSIHIČNEGA(notranjega). Večino stvari se dogaja ZNOTRAJ vsakega posameznika. Tipičen primer so samomori, na zunaj zgleda OK, čeprav je resnica lahko zelo daleč od tega. Sploh nam Slovencem bi lahko bilo to jasno.

Pot je CILJ po domače

Če je pot cilj, potem pomeni, da v poti uživate, da sicer veste kam greste, vendar ne divjate, uživate na poti.

 • Če pišete bloge za zgolj druge, potem ste že zgrešili cilj, če pišete zaradi tega, da bodo drugi srečni.. Ker pot (=pisanje bloga) ni cilj. Naj bo pisanje samo po sebi navdihujoče, osvobodite se verig cilja in pričakovanj povezanih z njim. Pišite zase, zato ker se sami dobro počutite ob tem in tedaj boste pritegnili tudi druge. S svojo nevidno energijo.
 • Se učite za le dobre ocene, za dober uspeh?.. lahko vam uspe, vendar z veliko več truda in skrbi in živcev. Spremenite način učenja, spremenite pristop k študiju. Ko pot postane cilj, gre vse s polovico manj moči. Plavate s tokom življenja.
 • Hodite v službo samo zaradi denarja? Izguba časa. Delate v službi zato, da boste dobili denar, in ta denar boste porabili za svoje užitke? Mar ne bi bilo boljše, da bi pol manj zaslužili (toliko da še imate za preživetje) in uživali v delu? Tedaj ne bi celo leto čakali na počitnice in na konec tedna in na čas, ko se boste lahko odpravili domov.

Težko je, potrebno je biti vztrajen da najdeš pot. Predvsem zaradi tega, ker smo preveč pogojeni, ker imamo ogromno omejitev v sebi, ker smo navajeni poslušat druge, navajeni smo živet v KLETKI. Zaradi tega je težko – na začetku, dokler tega ne presežemo.

Se res nič ne naučimo iz ZGODOVINE, iz lastne preteklosti? Sicer pa, korak za korakom – Vztrajnost in Potrpežljivost.
(..nadaljevanje objave)

5 thoughts on “Pot je CILJ, Jebeš Zmagovalce

 1. francimedbusanci

  Globoko se strinjam z večino zapisanega, dodal bi le drobno misel, ki se mi je porodila ob branju: po mojih izkušnjah poti niti ni tako strašno težko najti, težje je na njej vztrajati, zaradi vseh polen, ki ti jih nenehno mečejo pod noge tisti, ki izgubljeni stojijo ob poti in si ne upajo stopiti nanjo. A vztrajnost se splača, ker je še kako res da: pot (lahko) osrečuje. Kar zadeva pisanje bloga imam svojo, malček “neprijetno” definicijo, “Moj blog je moja straniščna školjka, kako iz nje smrdi drugim, pa je njihov problem, ne moj”. LP

 2. Lemurian

  @francimedbusanci: Da, vztrajnost, potrpežljivost in lahkotni bojevniški duh.

  Načeloma je tko, da je od vsakega posameznika odvisno kako si napisano/slišano/videno interpretira. Kako komunikacija poteka pa je znano.

 3. DevilAngel666

  Mogoče je problem v tem, da namesto, da bi ubrali enostavno pot, kompliciramo in uberemo tisto pogojeno. Kao cilj ni pot. Hm, je pa zanimivo, mam izkušnje. Npr.: pišem test brez, da bi pomislila, kaj bo in pišem super oceno ravno tam, kjer jo najmanj pričakujem. pr.2.: pišem test z ful skrbmi in obremenitvami, ki mi jih filajo doma “če ne boš pisala najmanj 3 ti sklopimo kable od PCja, ti ne kupimo čokolade, se o ničemer več ne menimo”, pišem slabo. Kakorkoli; bolj kot se izsiljuje, manj se doseže, ne štekajo, da mi je za te stvari useeno. Ah, zabluzila sem. Ja, maš prav, Pot JE Cilj. Se prav trduim meditetivno živet, sam kaj, ko me zmeri odnese tja do Lune… x)

 4. Lemurian

  DevilAngel666: Dober primer.

  Trudiš? Ali se otrok trudi hodit? Mislim da ne. Vstane, hodi in pade. Se brez nekih občutkov neuspeha ali poraza ali truda pobere in hodi naprej. Spet pade, se spet pobere in spet hodi dalje.

  Ne rabiš se trudit, enostavno si prisoten. Te odnese stran, pač.. vrneš se nazaj. Brez truda, le STORIŠ. “Just do it!”

 5. MOJCA

  KDOR IŠČE CILJ, BO OSTAL PRAZEN, KO GA BO DOSEGEL,
  KDOR PA NAJDE POT, BO CILJ VEDNO NOSIL V SEBI.
  (Nejc Zaplotnik)

  KO TI ZAČNEJO METATI POLENA POD NOGE TAKRAT VEŠ, DA SI NA PRAVI POTI(avtor meni neznan)

Comments are closed.