SPOMIN in IZKUŠNJE so lahko

… ovira!

Kot je bilo lepo vidno v prejšnji zgodbici o opicah je jasno, da kar je veljajo včeraj, ni nujno da velja tudi danes. Zaradi česar so bili kaznovani v preteklosti, ni nujno, da bomo kaznovani tudi danes. In obratno, kar je včasih delovalo, ni nujno, da deluje danes.

Vse se spreminja, mi pa imamo v glavi (spominu) še vedno zastarele podatke, skozi katere čudno gledamo na sedanjost, na podlagi katerih delamo nesmiselne projekcije v prihodnost. Vsak v informacijskem sistemu ve, da je to slepa pot. .

Saj poznate tiste zgodbice, “tam sem že bil, in majo tko zanič hrano, da odsvetujem obisk.” “Kdaj si pa bil nazadnje tam?” “Ja no, ene 7 let nazaj.” ?!?! 7 let nazaj si bil tam, pa še vedno misliš da je stanje ENAKO?! Kljub temu da gostilna še vedno obratuje?

Zato je vedno dobro vprašat za časovni okvir pri teh zgodbicah. Ker ljudje govorijo, kot da se nič ne spreminja, kot da vse ostaja enako, “ostalo bo enako na veke vekov”.

Ali pa, “joj, tega človeka se pa ne da prenašat, zadnič ko sva bla na večerji….”. Tega človeka si enkrat videl, nekaj malega slišal o njemu in že imaš zacementirano mnenje? Ne veš niti kaj se je temu človeku dogajalo tisti dan, niti kaj preživlja v življenju, niti kako se obnaša v privat življenju. Nič ne veš, pa že popaš nalepke.

Zelo nesmiselno je obsojat in ocenjevat druge ljudi. Saj nič ne vemo kaj vse so že preživljali, kakšne traume, kako se drugače obnašajo, kaj trenutno preživljajo. Ja, neko okvirno mnenje, vendar če ni fleksibilnosti, je to kletka, zapor. Sodit na podlagi neke izkušnje.. A to neprestano počnemo.. Po eni strani ne more bit drugače, ampak potrebna je fleksibilnost, sposobnost prilagajanja.

Dresiranje Slonov

Poznate zgodbico o Dresiranju Slonov (v cirkusu)?

Malega slona z močno verigo privežejo ob drog. Slonček se trudi in trudi da bi se osvobodil, a brez uspeha, veriga je premočna. Tako poskuša kar nekaj dni, tednov,.. A naposled odneha, vidi da ne bo uspeha.

Čez nekaj let ta mali slonček zraste v močnega slona, a je še vedno privezan ob drug z verigo. Niti pomisli ne, da bi se osvobodil, saj se spomni – sloni imajo izjemen spomin – kako je bilo v preteklosti, spomni se, da je že poizkušal in je bilo zaman.

Tako ostane privezan in ujet celo življenje.

Se tudi vi obnašate kot tale slon? Kljub temu, da ste si tekom let nabrali sposobnosti in izkušnje se še vedno ne upate rešiti nekaterih travm iz preteklosti? Ker ste že poizkušali, pa se je slabo končalo? Poznam nekaj takih ljudi.

Kdo je bolj neprijazen

»Zen meniha Tanzan in Ekido sta hodila po podeželski cesti, ki je zaradi velikega deževja postala izredno blatna. Blizu vasi sta srečala mlado žensko, ki je hotela prečkati cesto, ampak blato je bilo tako globoko, da bi lahko uničilo srebrni kimono, ki ga je nosila. Tanzan jo brez pomisleka dvigne in prenese na drugo stran.

Meniha sta nadaljevala pot v tišini. 5 ur kasneje, ko sta že bila blizu templja, se Ekido ni mogel več zadrževati.
“Zakaj si nesel dekle preko ceste?” vpraša. “Mi menihi naj ne bi počeli takih stvari.”
“Jaz sem odložil dekle že ure nazaj,” odgovori Tanzan. “Ali jo ti še vedno nosiš s seboj?”

To je pa najbolj absurdna uporaba spomina. Koliko je takih primerov, ko nosimo preteklost s seboj. “A veš kaj mi je ta hudič naredu?” Pa tega je bilo 4 mesce nazaj (lahko so tudi leta), dogodek se je zgodil ENKRAT, a v glavi si ga vrtiš neprestano.

Kdo je potem bolj neprijazen do tebe? Tisti, ki ti je nekaj hudega enkrat naredil, ali ti, ki si ta dogodek vrtiš v glavi? Znano je, da med tem kar se dogaja v glavi in med tem, kar se dogaja v resnici, da ni bistvene razlike. To lepo opisuje v Down the rabbit hole, vidno je na primeru sanj, strahov, fobij,..

Ne rečem, je bil hud dogodek, neprijazno od te osebe, vendar ne razumeš stiste človeka. Nihče ni sposoben naredit nič hudega, če ni pod vplivom zelo znorelih misli. Misli ga dobesedno obsedejo, nato mu je pa žal.

Niti ni nujno, da je kakšen hud dogodek. Dosti že je, da nam nekdo reče kaj grdega, še posebej če nam je ta oseba blizu. Kaj je hujšega kot to. Rekel je enkrat, po možnosti pod vplivom stresa, mi pa to nosimo neprestano s seboj.

Res je, da takrat pride na dan najgloblje, a še vedno je to zgolj nek skupek znorelih misli, ki jih nikoli nismo/niso vzeli pod drobnogled. In če bomo še mi temu verjeli, se lahko ujamemo v začaran krog. Modrec je rekel: “Oče odpusti jim, saj ne vedo kaj delajo.”

Ali tudi ti tako kvalitetno uporabljaš spomin? Da nosiš preteklost s seboj, da zacementirano predalčkaš, da sodiš na podlagi zastarelih izkušenj?

One thought on “SPOMIN in IZKUŠNJE so lahko

  1. DevilAngel666

    Ahm, jz ponavadi vse kar se je dogajalo, pozabim.
    In jaz tut jaz poznam tak folk.
    Sam kaj hočeš če so ljudje takšni so takšni, nihče jih ne bo spremenil, sami se morajo.

Comments are closed.