Dragi, naredi me bolj ZAVESTNO ali namen odnosov

(in obratno) Trenutni pogled je tak kot nam je prodan preko medijev, pesmi, filmov, knjig in okolice. Partnerstvo naj bi nam rešilo vse naše probleme in težave ter prineslo izpolnitev do konca svojih dni. To je nekako tipična romantična zgodbica, ki se dostikrat konča na ta način – s poroko ali medenimi tedni.

Vem da je lepo poslušati zgodbice o ljubezni, ki prinese srečo do konca svojih dni. Lepo je videt, ko sta dva zaljubljena. Nič ni narobe s tem. Vendar delat si neke ideale, in se tega oklepat za vsako ceno, pa kot lahko sami pri sebi vidimo, prinese več škode kot koristi.

Kaj storiti? Dostikrat sem omenil, da če nekaj ne deluje, je smiselno najti nove rešitve – fizične ali pa “zgolj” način dojemanja situacije.

Vsak na svojem planetu

Kaj sploh je namen PARTNERSTVA, namen odnosov? Je to izmenjava ljubezni, je to skupno življenje, ustvariti skupno družino ali kaj tretjega?

Čemu nismo vsak na svojem planetu in bi se izognili veliko težavam in problemom. Bili bi vsak na svojem koncu toliko časa, dokler se ne bi naučili v polnosti sprejemat samega sebe in ljubit takega kot smo, potem pa bi nam bilo dovoljeno oditi na planete, kjer ljudje živijo skupaj. Ker bi ljubili samega sebe, bi privlačili tudi take partnerje, in vse bi bilo kot v pravljici. Da, to lahko deluje.

Vendar iz nekega čudnega razloga mi ne živimo na ta način, nismo na svojem planetu. Mi smo obsojeni odnose, nemogoče je živeti brez razmerij. Čeprav pravijo “človek človeku volk” ali če citiram Sartre-ja: “Pekel so drugi (ljudje).” Ampak na vesoljno žalost ne moremo brez drugih, četudi bi si to želeli.

Zamenjava pogleda

V redu. Smo na tem svetu in je kot pač je. Pritoževanje in izogibanje ne prinese nič dobrega, le več negativnega. Kaj lahko storimo? Star način razmišljanja ne deluje, je napačen. Torej bi bilo smiselno spremenit način razmišljanja, pogled na celotno situacijo.

Kaj pa če bi šli v odnos z namenom, da nas partner naredi zavestne. Kot pravijo mnogi duhovni učitelji: “Odnosi so duhovna vaja za zahod.” Torej odnosi kot pripomoček, da se zavedamo nekaterih stvari, ki so znotraj nas skrite. Saj veste, odnosi kot ogledalo, partnerstvo kot idealno ogledalo.

Na nek način nam ljudje servirajo nazaj in pritiskajo na gumbe, ki si jih sami sebi nočemo priznat, za katere hočemo, da ostanejo skriti. Vendar narava življenja je taka, da nič ne bo ostalo skrito. In bolj kot poizkušamo skriti, več težav nam prinese.

Ravno to je to kar se sedaj dogaja. Čedalje več imamo odseva, čedalje bolj vidno je. A mi tega nočemo videti, delamo se slepe in zatiskamo si oči. Koliko časa še? Česa nas je strah? Raziščimo te strahove in presenečeni bomo.

Revolucija

Si predstavljate kakšno REVOLUCIJO bi prineslo v življenju, če bi na odnose in partnerstvo gledali kot “kaj mi s tem hoče povedat, kaj je tu takega kar skrivam, česar si nočem priznati?” In šli v odnos bi šli ne zaradi izpolnitve in konec vseh naših tegob, ampak zaradi tega, da nas partner hitreje naredi zavestne.

Skrivanje pred odnosi in iskanje razno raznih izgovorov, kot so najprej morem sprejet samo sebe, najt ljubezen v sebi,.. je LAHKO (ni nujno da je) le prijeten izgovor pred soočenjem s samim seboj. Seveda pa Življenje vedno najde načine, da dobimo odsev tistega, česar sami nočemo videti.

“Lahko bežimo, a skriti se ne moremo.”

3 thoughts on “Dragi, naredi me bolj ZAVESTNO ali namen odnosov

 1. DevilAngel666

  Sm prebrala ampak še vedno ne štekam, kaj hočeš sporočiti s tem blogom. ??? :O
  Da partnerstvo JE ali da NI dobro?
  Hm, meni se zdi, da ni, ker človek postane suženj nekoga drugega (seveda govorim nasplošno, ker je v 95% zvez vmes Ego).
  Jaz sem že mela 1x fanta ampak mi je blo totalno bezveze… Sm se dolgočasila… Ok, sej, si zaljubljen in vesel in te pizdarije sam ko se mal zamisliš ugotoviš, da ti je dolgčas. Zdej mam enga prijatelja se dama vsake toliko dol in je volk sit in koza cela, hmmm…
  😉

 2. Lemurian

  Z zapisom ali člankom, defenitivno pa ne z blogom. Blog je vse skupaj.

  Kaj je dobro, kaj je slabo? V resnici je vse odvisno od našega pogleda. Tako pravi celo William Shakespeare

  Če greš v partnerstvo z namenom, da bo nekdo drug rešil tvoje težave in boš srečna do konca svojih dni.. Potem ti ta ideja lahko prinese veliko trpljenja. Ker v končni fazi nihče nima sposobnosti, da bi te osrečil. Nič zunaj tebe te ne more osrečit – za daljši čas.

  Tako da je dosti bolj, da greš v partnerstvo s tem, da boš lažje odkrivala kar je skrito v tebi. Da se boš bolj zavedala svojih skritih in zakopanih stvari. In bližje ko ti je človek, boljše ti lahko to pokaže.

  Mnogi pa danes iščejo vse sorte izgovorov, da se temu izognejo. Ker je seveda bit boleče v vezi, ker ti nekdo stalno stopa na žulj. Inb če tega ne znaš obrnit sebi v prid in naredit iz tega duhovne vaje zavedanja recimo, si lahko v velikih škripcih.
  In v tem trenutku verjamem, da bi velika večina najraje živela na samotnem planetu, vendar tako žal ne gre.

Comments are closed.