Vzgajanje Sužnjev – Nared pa tih bod!

Dej nared tko k ti rečem pa ne sprašuj!” Ala, “nehej že enkrat razmišljat s svojo glavo, kdaj boš dojel da nimaš pojma?” Komu zveni znano?

Enako je ko otrok starša vpraša, “zakaj je pa to tko?” “Zato, ker sem jest tko reku!” Čist isto. Neki ukazujemo, brez neke podlage, al smo pa tolk preponosni sami nase, da bi povedali, razložili. A je tolk težko?

Sej vas razumem. To, da nekdo vpraša ali pa naredi na malo drugačen način, interpretirate kot nezaupanje ali ne spoštovanje, zato je taka reakcija pričakovana. Čutite se ogrožene, zato odreagirate. Samo to je zgolj vaša nezrela interpretacija, ki je niste nikoli raziskali, vaš skupek nekih pogojenih misli, nič več in nič manj od tega.

V resnici je ta oseba hotela le dodatno obrazložitev, ker vsak malo po svoje vidi stvari (kljub trudu, da temu ne bi bilo tako), in verjetno nima iste predstave kot vi. Čemu je tak problem razložit ali objasnit? Čas, ki ga boste “izgubili” na ta način se bo v prihodnje krepko obrestoval. Nasprotno, če tega ne boste storili, tak človek ne bo vedel namena svojega početja, čemur bo sledil padec učinkovitosti in povečanje možnosti za napako.

Če si za človeka ne vzamete časa in ga ne naučite lovit ribe, mu jih boste morali vedno znova nosit, 10, 15, 30 let. Zgleda strašna izguba časa in energije, sploh če je potrebno večkrat razložit. Koliko bi namreč vi sami ujeli v tem času. Vendar na dolgi rok ni računice.

Kako odgovorit takim ljudem? Mirno, potrpežljivo. Ker to je zgolj en skupek misli, ki govori iz teh ljudi. Ni kaj za zamerit, prosiš da razloži. Malo bo pojambral, verjetno ne bo glih pedagoško, vendar bo razložil. Najslabše pa je, da podležete, da ne sprašujete, s tem naredite največ škode ravno sebi.

Nismo še tam

Nič ne rečem, ni lepšega če se dva brez besed zastopita, nekaj najlepšega. Vendar je lahko pot do tja dolga, potrebno je gradit na tem, ne pride samo od sebe, ponavadi ne.

Dokler še nismo tam, dajmo situacijo ali postopek malo bolje razložit. “Dej pejt tja, KER …..“, “to je zato in zato.” Ne pa samo “pejd tja“, “tko nared pa pika“. Četudi te nekdo uboga na besedo, ob tem pa ne ve za kaj se gre – verjamte, tak človek ne bo znal nič sam od sebe naredit, nič novega pogruntat, človeški ROBOT po domače. Za vse mu boste morali povedat in konec koncev, tudi vi niste zmotljivi. Ampak je dober občutek, ko te nekdo uboga, občutek moči, veličine – kaj ne da? Na kratki rok celo zgleda, da se izplača.

Ustvarjanje Sužnjev

To je idealni način za ustvarjanje SUŽNJEV, ljudi, ki brez besed ubogajo kar nadrejeni reče. Kdo si ne želi takih uslužbencev? Tako vzgojen otrok ne bo znal po svoje razmišljat, velik strah bo imel pred avtoriteto, in kakršno koli neumnost mu bo nadrejeni rekel, jo bo storil, čeprav se ne bo ravno strinjal s tem in mislil da je napačna. Naredil bo zaradi tega, ker je avtoriteta tko rekla.

Je kaj čudnega, da je danes tako lahko MANIPULIRAT ljudi? Neka skupinca se nekaj odloči, potem večina to izglasuje – v resnic niti nimajo pojma o čem glasujejo – in potem se raznese na urade, iz teh uradov na šefe, iz šefov na uslužbence. In neverjetno, nihče v celi verigi nič ne podvomi. Ker je prišlo iz vrha, je že moglo bit v redu.

Bomo to res še naprej SLEPO podpirali in celo strukturo držali skupaj?

One thought on “Vzgajanje Sužnjev – Nared pa tih bod!

Comments are closed.