Zvočne Knjige in Govori

Ali po domače Avdio knjige (Audio knjige) in govori. Če ste približno tako kot jaz, je vaša prva asociacija na motivacijske knjige, ki jih dobite pri mrežnem marketingu. Veliko se najde tudi tehnik za osebno rast kot so: NLP (neuro lingvistično programiranje), Accelerated Learning od Brain Tracy-a, FotoBranje od Paul Scheele-ja.

Tako gradivo ima nedvomno svoje mesto in svojo zelo koristno uporabnost, zaradi česar je izjemno popularno in za nekatere edino kar poznajo s področja zvočnega gradiva. Vendar če ste na nek način že šli preko tega, nimate razloga da ste razočarani, ker je prav tako veliko, očem sicer malo bolj skritega, gradiva od največjih mojstrov modrosti.

Zakaj zvočno gradivo

Avdio material je v primerjavi s knjigami tako, kot če bi primerjali pisana sporočila in telefonski pogovor. Preko pisanja lahko začutite misli te osebe, lahko začutite energijo, vendar je bistveno drugače, če se pogovarjate po telefonu. Slišite glas, kar takoj doda neko novo energijo, bolj začutite človeka preko tona in ritma glasu, njegove premore in poudarke. Zaradi tega je tudi sporočilo učinkovitejše predano. Seveda je malenkost boljši video, ker doda še vizualno, nič pa ni v primerjavi s srečanjem v živo. Ampak avdio zna bit tudi transformativen.

Tako je tudi z zvočnim gradivom največjih mojstrov modrosti. Predvsem zaradi tega, ker niti ne gre za polnjenje z informacijami, torej polnjenje miselnih konceptov, idej, ampak gre predvsem za dimenzijo preko misli, kar je močno spregledano tudi v “duhovnih” krogih. Odpiranje tega kar v resnici smo, česar se preko knjige ne da tako dobro izrazit in začutit. Pri govorih pa ustvarjajo to TIŠINO s premori med besedami, bodite pozorni na to.

Enim bolj, drugim manj

Seveda pa kot z vsako stvarjo, enim ustreza bolj, drugim manj. Za ene je to del njihove poti, za druge pač ne. Nekaterim ne ustreza glas, drugi bi radi bolj v ameriškem stilu napovedovanja nogometa, tretjim je nerazumljivo. Meni osebno je to izjemno koristilo, na to gradivo pa sem naletel po čistem naključju. Pred tem sem dobil že nekaj priporočil, vendar zgolj knjige ali tečaji.

Res pa je, da sta Osho in Krishnamurti malo težje razumljiva z začetka, verjetno zaradi tega, ker sta Indijca. Medtem ko Eckhart Tolle (meni je najboljše njegovo avdio in video gradivo), rojen v Nemčiji, govori izjemno razumljivo in konec koncev tudi preprosto. Tako da tudi tisti, ki malo slabše razumete angleško a znate osnove, bi nedvomno dojeli bistvo. Na žalost zvočnega gradiva vrhunske kvalitete ne boste našli v slovenščini.

Krishnamurti ima material avdio in video zastonj na internetu, ki je celo podkrepljen s tekstom. Od Eckhart Tolle-ja pa lahko nabavite v evropski knjigarni, kjer poštnina zastonj, a so cene nekoliko dražje kot na amazonu. Od ostalih avtorjev (Osho, Katie Byron,..) najdete na amazon-u in na video.google.


http://www.youtube.com/watch?v=RofybYVNCe4

Eno je brati knjige, čisto nekaj drugega pa je poslušanje govorov. Če še nikoli niste poslušali nobenega avdio govora katerega od največjih mojstrov modrosti, po mojem mnenju zamujate zelo veliko. In tudi če poslušate, brez uporabe v vsakdanjem življenju, za kar rabite vztrajnost in pozornost in strpnost (do samega sebe), se vsa globina hitro izgubi – tako kot pri vsaki stvari.

2 thoughts on “Zvočne Knjige in Govori

  1. Drugi svet

    Mislite, da bo običajno knjigo kdaj zamenjala zvočna knjiga oziroma avdio material nasploh? O tem je težko soditi, dejstvo pa je, da zvočna gradiva postajajo vedno popularnejša, med zagovorniki “zvočnosti” pa je tudi Lemurian. Na svojem blogu se je razpisal o prednostih zvočnih gradiv, hkrati pa vam svetuje, katere avdio knjige in govore izbrati, da ne boste razočarani.

  2. Aljaz

    Echart Tolle je mojster! Ko sem ga prvič poslušal mi je šel orng na živce. Vsa ta tišina med besedami itd.
    Počasi pa sem se začel zavedati zakaj vsa ta tišina.

    Super učitelj je.

Comments are closed.