Je realno življenje bolj realno?

Dostikrat se v svetu interneta uporablja fraza ‘realno življenje’. Kakor da je življenje na internetu drugačno od tistega izven interneta, kakor da se človek drugače obnaša na internetu kot v živo. Pa to tudi drži?

Verjetno je v veliki meri to tudi res, saj si na internetu varen, skrit za zaslonom anonimnosti, tako da si posledično človek več upa, bolj je direkten. Vprašanje pa je, ali je tedaj bolj ali manj originalen kot v živo. Ali lahko kdo na internetu dejansko šele pokaže svoj pravi obraz, v realnosti pa se skriva za masko? Podobno je vprašanje, kdaj je človek bolj resničen, takrat ko je pijan ali takrat ko je trezen? Kdaj je bolj pristen?

“In vino veritas” (v vinu je resnica) pravi stari latinski rek, bi ga lahko nadomestili z “in internet veritas” (na internetu je resnica)?

Na nekem nivoju lahko tu velja, vendar če gremo še globlje je pa seveda spet vprašanje, kaj je resnica, KDO v resnici sploh sem jaz?

Kaj meniš ti, kdaj si bolj realen/a?

5 thoughts on “Je realno življenje bolj realno?

 1. DevilAngel666

  Eno je obnašanje, drugo je mišljenje. Ko nekoga opiješ, pozabi na obnašanje in ven udari njegovo mišljenje. Tako da ja, lahko bi rekli, da je v vinu resnica. ^^ Alpa v alkoholu, na splošno. Na internetu… Jah, to je tko… Dokler si anonimen si lahk ewil! ^^ Sam žal nekateri niso prefinjeno ali elegantno evil, ampak… prostaški. No, prostaško evil (grožnje) so lahkotudi v “real life”, ko jim rečeš, da so glupi. Hahahaha
  Je pa vsekakor dejstvo, da je narod primitiven. 🙂 Najbrž izhaja iz prostaške zlobe, kateri manjka elegance…

 2. Kognit

  Definitivno je paradoks, da je realno življenje (glede samo-razkritosti) manj realno, kot pa internet, kje se človek načeloma bolj razkrije (seveda tudi tukaj uporablja masko, ki se mu reče nickname). Toda ta maska deluje drugače, ima protislovno vrednost. Ko maska v realnem življenju zakriva, maska na internetu razkriva.

  Glede DevilAngel666 – ne vem, zakaj govoriš o evil, zlem. Zakaj bi moral človek takoj biti evil, če sname masko oz. če da nickname masko nase.
  V bistvu je lahko bolj egalitaren v mišljenju kot pa v realnem življenju ali pa “good”.
  Res ne vem zakaj bi moral biti “evil”???

 3. Kognit

  Razumem. Tudi jaz poznam celiko evil ljudi. Toda – inteligentno, neelegantno, glupo evil je še zmeraj evil. Mar ne?
  Tudi iz tvojega imena lahko sklepam, da imaš prav poseben odnos do zlega. Ali ni tako?

Comments are closed.