Koliko časa še rabiš?

Večina še vedno misli, da rabi več časa da se prebudi, postane bolj pozorna, bolj prijazni do okolice, da sprejme ta trenutek ZDAJ, bolj duhovna ali karkoli že. Tipična reakcija takega človeka na nek dogodek je: “Tega pa ne bom sprejel, danes ne, mogoče jutri. Danes se mi še ne da, jutri ko bom imel več energije bom lahko to storil, danes ne.

Vse kar v resnici počne tak človek je, da slepi samega sebe. Ko reče “jutri”, je to mišljen čas, ki ne obstaja. Danes je nedelja, “jutri” ponedeljek, vendar je tu hakeljc, da ta “jutri” ne pomeni ponedeljka, ampak pomeni “jutri,” ki nikoli ne pride. V ponedeljek spet pomisli, da bi se začeli učiti, in spet pride nekaj drugega in spet rečete, “jutri” bom. Spet misli, da “jutri” pomeni torek, a ta vaš “jutri” dejansko pomeni nikoli.

Vedno je “jutri” in ta “jutri” je že tako usidran v zdravo pamet, da se zdi nekaj čisto običajnega. Kar poglejte svoje življenje, koliko je bilo takih stvari, ko ste rekli “jutri”, pa niso nikoli prišle. Ali pa vprašajte študenta, ki pravi “jutri” se bom začel učit.” Nikoli se ne začne učiti, ker je vedno “jutri”, kjerkoli je, je vedno “jutri”, kadarkoli se spomni da bi se učil, je vedno “jutri.”

Zakaj pa ne že danes? “Ah, danes se mi ne da, ni vreme najboljše in imam druge stvari za počet. Glih en dober film in ena tekma je na sporedu, bom jutri.” Česa te je strah, česa se bojiš? Skoči v vodo in plavaj! Dlje ko boš čakal, večje bo odlašanje, večji bo strah. SKOČI!
 

Pri duhovnih vajah kot je sprejemanje tega trenutka takšnega kot je in ostalih “jutri” ravno tako pomeni nikoli ali pa v najboljšem primeru le odlašanje. Danes ne bom sprejel tega trenutka, “jutri” ga bom. Četudi (običajno ni) je mišljena točno določena točka v času (“jutri” kot ponedeljek tega in tega), si daste še en dan časa, da ste v nesprejemanju. Še en dan gradite nevronske mreže v možganih, ki tako postajajo čedalje močnejše, kar pomeni, da bo še malenkost težje obrniti barko v drugo smer. Čemu se pa danes ne da? V čem bo “jutri” drugačen od danes? Je morda vse skupaj le psihološka igrica ker vas je preveč strah, ker preveč uživate v problemih?

Sreča, notranji mir, ljubezen, vse to je brezčasno, ni odvisno od nekih zunanjih okoliščin, ni odvisno od časa. Ne glede na to, kako slab je dan, če srečate neko osebo, lahko v trenutku pozabite na vse skupaj in dobesedno zacvetite. V končni fazi to pomeni, da nekaj kar ni odvisno od časa, brezčasno (sreča, notranji mir, ljubezen), se ne da spoznati preko časa, se ne da spoznati preko “jutri.” DANES, takoj ZDAJ ali pa nikoli! Znebite se tega “jutri,” oziroma prepoznajte njegovo iluzijo in bo sam od sebe izginil.

Pri kakšnem opravilu lahko “jutri” dejansko pomeni “jutri,” a so to izjeme. Če rečete “jutri” v petek 11. januarja 2007 dopoldne se začnem učiti in si to še zapišete v koledarček/planer, ste s tem določili točno določeno točko v času in to ni več običajni psihološki “jutri.” Pri duhovnih vajah se pa tega žal (ali na srečo) ne da narediti.
 

Kdaj, če ne ZDAJ?… “jutri”?

3 thoughts on “Koliko časa še rabiš?

  1. Lemurian

    DevilAngel666 – dober spomin je kljub vsemu uporaben, se da natranirati – “use or lose it” pravijo 🙂

    Manca, ta je originalna :D. Bo potrebno narediti en foto. Ampak res.

Comments are closed.