Novinarji, ste pripravljeni na izziv?

Na s12.si sem si pogledal zelo dobro okroglo mizo glede problematike medijev z izjemno primernim naslovom: “Praznost TV zaslona“, kar je bil tudi povod za naslednji članek.

Vest.si je zelo dober portal, ker imam končno priložnost videti, kako poteka cela tiskovna konferenca, kako poteka 40 minutni intervju, kakšne so javne osebe v vsaj delnem zakolisju. Zelo pohvalno. Prav tako vse pohvale Katji Lenart, ki se ni enostavno pripravljena sprijazniti s stanjem kakršen je, in je pripravljena nekaj narediti za to da se izboljša. Pravi sinonim za kreativne in etične novinarje – vsaj po besedah na okrogli mizi sodeč.

AMPAK.. ne vem kaj je takega na vest.si, kar bo meni spremenilo življenje? Kakšno korist imam od tega, če vem kaj se po svetu dogaja in tega ne znam povezati z ostalim dogajanjem. Kaj je zame koristno če gledam kako se obnaša tista slavna osebnost, pa tega ne znam uporabit zase. Torej, kako bodo take vsebine koristile nekemu gledalcu, in v kakšni meri mu bodo koristile? Kakšne spremembe prinašajo v njegovo življenje?

Vsi smo enaki

Če bi res hoteli naredit kakšno spremembo v življenju posameznika, bi povedali, da so VSI politiki pokvarjeni, da gre vsem le za to, da bodo čim bolj nemoteno vladali in sami imeli več koristi in denarja. Nekateri so sicer z iskrenimi nameni prišli v politiki, a je tudi te prevzel vpliv gospodarja prstanov – denarja, tako da sedaj veselo pojejo z ostalimi. Vsi politiki so v končni fazi enaki, le obraz imajo malo drugače pobarvan, drugačno masko nosijo. Tako levi kot desni, ki so pod vplivom iste glave. Nekaj izjem kljub vsemu obstaja, a pri nas so neslišne, v ZDA sta pa to Dennis Kucinihc in Ron Paul.

Nespametno bi se bilo ustavljati tu, potrebno je iti še dlje in biti pri tem iskren. Tudi če bi ti in tvoji sodelavci, ali pa politični komentatorji oz kdorkoli že bili na oblasti, bi bil rezultat po vsej verjetnosti čez leto, dve, tri popolnoma identičen – z malenkost drugačno masko.

Dejstvo je, da bi se več ali manj vsak posameznik, ki bi prišel v politiko, s časoma spridil. To pa je tista točka kjer smo prišli do izjemno pomembne ugotovitve. Sedaj se je pa potrebno vprašati in raziskati kaj je v vsakem posamezniku takega, da se spridi, da ga denar in slava pokvari, ter kako to presežti. Ne mi sedaj govoriti da se “tega ne da narediti, da tako pač je.”

Ko boste začeli raziskovati taka področja (zahodnjaška psihologija ni rešitev), takrat boste lahko rekli, da delate nekaj dobrega za ljudi. Ne pa sedaj, ko objavljate neke površinske informacije – tako kot vsi ostali mediji.

Ekonomija

Poleg tega osebnega vidika imamo še kralja oziroma kraljico vseh kraljic – EKONOMIJO. Z ekonomijo pa je povezano čisto vse, saj smo prilepljeni na denar, zato ta odloča praktično o vsem, vključno o življenju in smrti. K.L. in njej podobni, ki bi radi nekaj pozitivnega naredili, bi se radi šli raziskovalno novinarstvo, tu imam izziv za vas.

Dajte se vprašati kaj je denar, od kje ga dobivamo, kaj sploh je centralna banka in kako deluje. Dajte raziskati po kakšni logiki si vlada SPOSOJA denar od centralne banke katera ji potem zaračuna OBRESTI. S tem da centralna banka denar ustvari iz ZRAKA.

Potem ko boste to raziskali (in o tem poročali) ter se pozanimali kam za vraga gredo vsi davki, zakaj javne službe propadajo, kako to, da so vse države/korporacije ZADOLŽENE, takrat ko boste te novice objavljali, takrat boste lahko rekli, da ste nekaj koristnega naredili za posameznika, ne pa sedaj.

Garantiram vam, če katera televizija vključi Denar kot Dolg, Svoboda ali fašizem, ZeitGeist, Power of the Myth in podobne v prime time, bodo padali rekordi. Enako je z novicami na to tematiko. Ker ljudje se prebujajo, ljudi to zanima, ljudje slutijo da nekaj ne štima, a ne morejo povedati točno kaj, ker je za njih to nevidno. So pa lačni takih informacij, čedalje bolj. Če jih ne bo na TV, bodo morali iti pa na internet.

Poslednje merilo človeka ni na kateri strani je v času miru, pač pa kam se postavi v času sporov in izzivov.
Martin Luther King ml.

Ste dovolj pogumni, da sprejmete izziv, se hočete iti pravo raziskovalno novinarstvo, si dovolj upate, imate dovolj jasno vizijo, da tako ne more iti več naprej, ste pripravljeni med novinarji narediti prvi korak v to smer? Ali pa boste še naprej nemo opazovali katastrofalne posledice takega ignorantskega delovanja, ter se delali, da se nič ne da narediti, da je vse v redu? Če mislite kaj narediti, je čas za to sedaj, jutri bo morda prepozno..

Zadnja sprememba: 4. marec 2008

15 thoughts on “Novinarji, ste pripravljeni na izziv?

 1. Aljaz

  Madonca, to si pa dobro spisal. Zadnji stavek je zakon!!!! 😀 Lepo si zajel v eni objavi vse, kar si mora človek razsjasnit v sedanjem času.

 2. Aljaz

  Prognoza? Upajmo na čim več mladih novinarjev z “jajci”,
  predvsem pa upajmo, da bo čim več novinarjev pred raziskovanjem, raziskalo svojo notranjost.
  Kot si rekel, ljudje se prebujajo, ampak še vedno jim manjkajo te ključne informacije, ki razjasnijo celo sliko.

  Vesel sem, da ima posameznik takšno moč. Lotimo se dela in pokažimo ljudem nove poti, predvsem tiste v njihovo srce.
  Naj glava deluje s pomočjo srca in ne obratno.

  Jaz sem optimist oz. več kot to. Sam sem sprememba in tukaj imam največjo moč, kajti, če bi čakal, da se nekaj “zgodi”, bi prav hitro obupal.

  Vedno večkrat me pa prešine misel, da bodo tudi učitelji in šole imele veliko vlogo pri “spreminjanju” zavesti.

 3. Zoran

  Zgornji članek je čudovita iztočnica za razmišljanje ne le o poštenem novinarstvu temveč tudi o vrednotah in idealih. Ko bi le bilo več takšnih!

  Brez ovinkarjenja: za kakršenkoli napredek je potrebno pravo znanje in objektivne informacije. Znanja pa žal ni, prav tako objektivnih informacij. Zakaj ne? Ker se svet, kot zadnje čase (tudi manj pozorni) opažamo, takšen, da je treba oboje čimbolj odtujiti ljudjem.
  Če želimo razumeti, kaj se v svetovni in tudi lokalni politiki dogaja, moramo razumeti mehanizme, ki upravljajo družbo in svet, ter načrt, ki se izpolnjuje že tisočletja. Denarni sistem je le majhen otoček v tem načrtu. Kje pa dobimo informacije o vsem tem? Nikjer drugje kot pri raznih nepriznanih raziskovalcih in iskalcih resnice, katerih ugotovitve so nemudoma okarakterizirane kot teorije zarot in podobno. Vsak, kdor želi vsaj malo razumeti dogajanje na našem planetu skozi tisočletja, bi si moral prebrati tekste takšnih avtorjev kot so na primer Davida Icke, Semirj Osmanagić, Vladimir Istarhov in podobni; vsi so dostopni na internetu. Seveda nihče od njih nima 100 odstotno prav, toda izluščiti se da informacijo, ki predstavlja drugo, silno pomembno plat medalje.

  Ozadje svetovnega dogajanja razumeš, ko spoznaš zakulisno elito in upravljalske mehanizme, ki vodijo svet ter njihov tisočletni program. Takrat bereš svetovno politiko kot odprto knjigo. Ne le, da veš in razumeš, zakaj se je nekaj zgodilo, celo napoveš lahko, kaj se bo zgodilo in predvidiš izid zapletov. Zakaj? Zato, ker se že tisočletja vse vrti po istem programu: »ustvari (umeten) problem, ki zahteva nujno reakcijo in ponudi (vsiljeno) rešitev«, kar je dobro prikrita manipulacija.

  Novinarji so danes le frizerji vnaprej pripravljenih, izkrivljenih in pogosto tudi lažnih informacij, ki jih pobirajo iz korit »tiskovnih agencij«, ki so v resnici le »agencije za manipulacijo z javnim mnenjem«. Kdor bi hotel biti kaj drugega kot »frizer informacij«, ima samo eno pot: pridobiti si mora potrebno znanje (spoznati mora še drugo plat medalje) in se zatem naslanjati na vire, ki jim lahko zaupa. To pa danes seveda ni lahko. Za to moraš imeti pogum, da kljubuješ zasmehovanju, omalovaževanju in diskreditacijam. A za novinarje je bilo od nekdaj znano, da za pravo informacijo dajo naprodaj tudi svojo kožo.

  Jaz verjamem, da smo Slovenci pogumni in sposobni ljudje – sicer bi se nas peščica, kolikor nas je, že davno utopila v juhi narodov.

 4. Simfly Spirit

  Najprej bi res pohvalil ta portal in avtorja Lemurian, ki stoji za tem. Sam sem nasel kar nekaj kosckov (npr. Money as debt), ki mi pomagajo narediti celotno sliko sveta bolj jasno. Hvala za to.
  Bi pa rad malo pokomentiral in dodal svoje menje.

  >>Ali pa se boste usrali kot vsi ostali?
  Kdor zeli siriti pozitivno energijo in premakniti stvari v pozitivno smer ne dela na grob (kriticen, poucevalen, negativen..) nacin ampak na prijazen, potrpezljiv in dobrohoten nacin. To ne pisem zato, da bi izpadel pameten ampak predvsem zato, ker sem jaz osebno placal (pre??)veliko ceno za taksno spoznanje. In tega ne privoscim nikomur drugemu.
  Je pa res, da je ta negativnost in kriticnost v bistvu ena najvecjih rak ran nase druzbe, ki so jo nam vcepili ze kot otrokom. Odraza se na vseh nivojih predvsem v odnosu do drugacnih menj, pogledov ter vseh ostalih norm, ki imajo nalepko drugacnosti. V taksnem vzdusju je seveda tezko videti, da je mogoce reagirati tudi na drugacen-pozitiven nacin. Zato tukaj kot vzpodbuda da je to mogoce in da je vredno truda! Gre za najbolj naraven odziv Cloveka do drugega Cloveka.

  >>AMPAK.. ne vem kaj je takega na vest.si, kar bo meni spremenilo življenje?…Kakšne spremembe prinašajo v njegovo življenje? Močno dvomim da kaj konkretnega.
  Vprasanje je napacno zastavljeno. Zakaj bi moral NEKDO na vest.si TEBI spreminjat zivljenje? Vsaka spremeba v nasem zivljenju je posledica nase odlocitve/spoznanja. Vest ponuja samo informacijo za ta premik. Kako kaksnemu koristi pa je odvisno od posameznika. Zato bi se jaz vprasal ali nekdo na vest poiskusa na svoj najboljsi nacin dati ustrezno informacijo, ki bi bila v pomoc drugim in na ta nacin pomagati sebi? Ce DA, potem je to najvec, kar lahko ta nekdo konkretno naredi za sebe in druge. Ce NE, pac poiscemo drug kanal.

  >>Ko boste začeli raziskovati taka področja (zahodnjaška psihologija ni rešitev), takrat boste lahko rekli, da delate nekaj dobrega za ljudi. Ne pa sedaj, ko objavljate neke površinske informacije – tako kot vsi ostali mediji.

  Ce pa poiskusajo, pa ne vedo pravih vzrokov za to kaj delajo narobe, in ce jih jaz vem, zakaj pa jim ne pomagam? Zakaj pa jaz ne naredim nekaj konkretnega za prave- resnicne informacije? Kritika ne spremeni nicesar, ravno obratno, resitev oddalji.

  >> Ste dovolj pogumni da sprejmete izziv, se hočete iti pravo raziskovalno novinarstvo, si dovolj upate, imate dovolj jasno vizijo, da tako ne more iti več naprej, ste VI pripravljeni narediti prvi korak v to smer?… Ali pa se boste usrali kot vsi ostali?

  Zopet napacno vprasanje. Ali sem JAZ pripravljen narediti korak v to smer? Lemurian, zakaj pa ne, saj si ze zacel s tem in to na zelo pohvalen nacin. To je korak k ozavescanju ljudi o Resnici, kaj je resnicno v ozadju, alternativa k instituciarnem novinarstvu. Na koncu pa ima vsak svobodno voljo za kaj se bo odlocil.

  Se enkrat, to ni misljeno kot kritika, ampak le menje, ki naj bi privedlo do razmisleka. Sicer pa tega sploh ne bi napisal ce ne bi verjel, da bo koristno.
  Vse dobro pri nadaljnem delu!

 5. Aljaz

  Dva zelo dobra komentarja!

  Takšni blogi kot je ta, bodo rešili svet oz. ga bodo spremenili.
  Ljudje bodo vedno več sami iskali informacije, ki jih potrebujejo.
  V kategorijo dobrih mož bi 100% dal še tudi Michael Tsarion-a.
  Njegov govor Future of the mankind je fantastičen. Dolg je tri ure in pol, ampak to so bile ene najbol izobraževalnih ur v mojem življenju.
  Poda nam zannje, zakulisja, in kaj se resnično dogaja v svetu.

  Res je da imajo mediji glavno vlogo pri razširjanju inormacij, vendar to moč trenutno napačno uporabljajo, oz. je nočejo bolje uporabiti, ker je ne znajo oz. ker za njimi stoji kapital, ki teh resnic noče deliti s svetom.
  Vendar, ponovno, mi posamezniki imamo trenutno največjo moč, da se zavedanje ljudi spremeni. Blogi in nasploh internet je bomba za to!

  LP!

 6. Lemurian

  @laiky: Ljudi, ki razmišljajo s svojo glavo. Od Nietzche-ja si preberi tako je govoril xxy. Kjer opisuje stopnjo razvoja človeka v treh fazah: (a) kamela, ki je pripravljena vse naložit in potrpeti (b) lev, ki se zna postavit sam zase in renči (c) potem je pa še otrok ki igra na flavto, ki ni ne uporniški ne podrejen, enostavno gre svojo pot. Jaz bi rekel da sem nekje med (b) in (c), bolj proti (c).

  Naslednjič pa prosim za mnenje, sicer bo komentar izbrisan. Res je, da so nekatere objave boljše, druge slabše, vendar če bi vsak pisal to je dobro to je slabo… Skratka, povej svoje mnenje ali pa enostavno klikni na palec 😉

  @Simfly Spirit: Če te parafraziram, obtoževanje je tisto, kar nima moči za spremembe (glej tule). Kritičnost, če je narejena izhaja iz nekega centra, potem ima tudi moč spremembe. Poglej Osho-ja recimo. Včasih me malo bolj zanese to priznam, vendar upam da ne preveč. Ker nekako vse izhaja iz nekega razumevanja. Ti pa praviš, da se tega ne vidi v napisanem.. Bom še malo bolj pogledal in bil bolj pozoren na to. Hvala – ne obljubim pa ničesar 😉

  @Zoran: Da, smo sposobni. Pa vendar se meni vse ta alternativna dejstva ne zdijo potrebna v globino raziskovati. Sam pri sebi ne vidim nobene potrebe več po tem. Bistveno je to, da je človek v stiku s samim seboj in z Naravo. Ker tu kopljemo v neki smeri, ki je konec koncev nepomembna. Lahko pa marsikoga spodbudi k temu, da začne delati na sebi in za ta namen tudi jaz uporabljam tole. Je sicer zelo zanimivo in te hitro povleče notri, vendar pretirana študija tega menim da ne koristi preveč.

  @Aljaz: Internet je res idealen, že samo če pogledamo v ZDA in Ron-a Paul-a je super. Je pa kljub vsemu še premalo takih blogov in sem pri nas pričakoval več tega, vendar pustimo času čas.

 7. Mojca

  Hm, štos je v tem, da novinarji (ki niso samostojni raziskovalni oz. t.i. svobodni novinarji) raziskujejo, poročajo, pišejo o tiistem, kar se pokaže, da posluša, gleda, bere večina ljudi (torej povprečje), ker s tem se da krožit. Kaj pa ZAENKRAT ljudje oz. SLOVENCI še vedno najrajši gledajo? No, mislim da ni potrebe razpredati…
  …za Slovence je žal še prekmalu, da bi se zbudili iz sna oluzije, ki jo trajba večina folka kamor se obrneš in pod vplivom česar še vedno živi. Nekatere stvari, pri določeni populaciji že gredo “v promet”, a je to premalo, da bi takšen medij preživel+kot si sam dejal EKONOMIJA, kapitalizem, vse za denar, ki upam ne bo več dolgo sveta vladar…
  ..verjemi mi, ko bo Slovenija pripravljena sprejeti tisto recimo temu “višje” in seveda razumeti v končni fazi…bo prav gotovo komercialna televizija tista, ki bo to postavila v ospredje, saj se tam delajo redne raziskave in se to dejansko sfura v promet, ko se enkrat zazna, da je noviteta sprejeta…zakaj…zaradi dobička (spletna stran je bolj obiskana, tv bolj gledan,…)…naslednja faza bi tu sevada bila, da se ne gre za dobiček pač pa za ozaveščanje…no, pa saj vemo, kaj se dogaja z obtokom denarja in kako bi lahko ustvarjali “neomejen” pritok denarja vsem, če seveda nebi bili neki podložniki pohlepa (tako jim jaz pravim) preveč željni oblasti in bogastva…pa smo pri “začaranem” krogu…

  …popolnoma se strinjam…politika ne bo spremenila ljudi, je le obračanje po vetru…duhovnost bo spremenila ljudi…ampak to se mora nekje začeti…pri nas smo še brž ko ne prav ob začetku, saj posamezniki kot si npr. ti pišejo le preko bloga, namesto da bi se to bralo in videlo, kje bolj vplivno(morda se motim in si kje bolj bran oz. viden…?)…razni Janše in podobni omejeni politiki morajo prejeti svoj karmični dolg, da bo šlo kot mora iti…nočem sedaj nekaj politizirati…ampak vsa to, kako bi lahko bilo, če bi povprečen slovenček štekal…to je preveč za Slovence…
  …če že želimo nekje začeti…moramo najprej dojeti, da ni vladajočih, da smo vsi enkaki in to v globini tega pomena ne le skozi prazne besede…Švedski politični model bi bil za začetek začetko blaginje življenja ljudi super…a zopet, preveč jih je željnjih oblast, da bi se poslužili tega modela, ki je precej “pravičen”..kolikor je lahko politični sistem pravičen…

  …pa še zadnje mnenje…tudi o duhovnosti v Sloveniji lapajo ljudje zelo prazno in nevedno in se ne zavedajo, da to ni kruh in mleko na polici v Merkatorju…o tem bom tudi pisala na svojem blogu…veliko “voditeljev” nekih akademij in šol o duhovnosti je zelo “nizko” na duhovni ravni in to me razžalosti, ker kje bomo pričeli, če ne tam….recimo…

  …vse dobro ti želim… 🙂

  PS: če bom šla nemoteno po svoji poti poslansta, bom gotovo naredila nekaj, da se javno pisanje spremeni…oziroma prične bolj ozaveščati…

 8. Mojca

  ah, še to….
  …piši, objavlja, razširjaj še naprej…saj veš, bolj kot boš energetsko močan…več ljudi boš pritegnil na blog… 🙂

  Bodi dobro…
  M.

 9. Lemurian

  Oi Mojca – lep sončen dan danes.

  Hvala in enako tudi tebi. Najbolj važno pri vsem tem pisanju pa je, da se mi sami učimo in na nek način uživamo ob tem. In upam da ni nič narobe zaradi časovnega zamika.

  Predstavljaj si šefa, ki bi upošteval vsa navodila delavcev. Tako nekako se televizija obnaša. S to razliko, da je pokop dolgoročen.

  Po drugi strani je pa tale polnočni klub kar super zadeva. Pa sej dosti je že, da dajo kakšno oddajo na teden v prime time, to bi lahko komot naredili namesto glupih filmov – recimo torek zvečer na kanalu a. In mislim da bi se jim celo izplačalo… Je pa res, da samo od tega se ne da živeti. Tudi bolj popularne “duhovne” revije se prilagajajo širši množici.

  Ljudje bomo začeli – s pomočjo narave verjetno, politika pa tv se bo pa začela obračati. Recimo.

  Kakšna je duhovnost v svetu in sloveniji pa raje kdaj drugič. Najboljše duhovne knjige niti niso brane – še. Je jasno, saj so tudi zame mogoče preveč preproste a hkrati abstraktne, za razumeti, za dojeti, bolj to. No, saj morem reči da kar štekam. Sam to recimo, koliko so naprednejše od raznoraznih tehnik za osebno rast in skrivnosti in teh zadev. Preskok je res neverjeten.

  Alan Watts dobro pravi o vizijah, o miru v svetu in teh stvareh. “Pa kaj potem?” In v resnici ima prav, nadalnje še pravi “Če nam naše bogastvo in naš način življenja ne dajeta užitka tukaj, nam ga ne bosta dala tudi nikjer drugje. ” in še “Mir lahko prinesejo samo tisti, ki so sami mirni; in ljubezen lahko dajejo samo tisti, ki sami ljubijo.” Tale je tudi zakon: “Nobeno dejanje ljubezni ne more zrasti iz občutka krivde, strahu ali praznine srca, tako kot ne more nikakršnih tehtnih načrtov za prihodnost delati nekdo, ki ni sposoben živeti v tem trenutku.”
  Pa seveda ni edini ki tako pravi, VSI tako pravijo.

  Vse polno je ljudi, ki se gredo neke vizije zaradi krivde, strahu in praznine srca. Namesto, da bi sami pri sebi najprej popucali……

 10. Lemurian

  Simfly Spirit, še nekaj me zanima. Na kaj si ciljal, da se s kritiko ne da ničesar doseči? Mar ni tako, da na ta način nekoga spodbudiš? Saj če je kritično, še ne pomeni, da je obtoževalno. Obtoževanje odbije nekoga, ker se počuti ogroženega. A taka in podobna kritika mislim da to ni to, ali pač?

  Kaj bi pa ti naredil, kakšni so pa tvoji konkretni koraki? Pravo vprašanje je “Jaz?” praviš, vendar zase menim da trenutno počnem vse kar je v moji moči, in vsega seveda ne zmorem sam. Torej je potrebno nagovoriti/spodbuditi tudi ostale. Kakšen način bi pa ti uporabil?
  [Kot vidiš, tak način uporabljam že nekaj časa in se mi zdi približno primeren – je pa tudi najbolje kar znam :)..]

 11. Simfly Spirit

  Lemurian, me veseli, da to še bolj razčistiva.
  Se popolnoma strinjam, da je včasih kritika primerna in celo koristna. S pogojem, da je narejema s pravim (pozitivnim) namenom in na pravi (dobrohoten) način. Verjamem, da si imel dober namen. Vendar po mojem menju ni narejeno na najboljši način. Zmotilo me je, da se v tekstu razbere (čuti) negativno kritiziranje, kot npr.
  “..Ali pa se boste usrali…”
  in negativno posploševanje npr.
  “…Dejstvo je, da VSAK, ki bi prišel v politiko, bi se s časoma spridil…”

  V tem primeru, ko nagovarjaš širšo publiko, obstajajo neke etične norme o pisanju in nagovarjanju drugih. Če greš preko tega, je kritika običajno sprejeta kot obtoževanje. Kritika opozori drugega na napake, običajno na prijazen, dostojen, nežaljiv način, a še vedno dovolj udareno, da drugega pretrese in mu da misliti.

  Seveda to ni lahko in je prava umetnost kako to narediti, v glavnem zavisi od modrosti tistega, ki to kritiko naslavja. Zato je to tudi prostor za lastno učenje in napredovanje tistega, ki podaja kritiko. In še enkrat, ni strogega pravila kako in kaj je pravilno, vse zavisi od določene situacije in seveda v končni fazi kakšen je učinek. Ali je kritika sprejeta pozitivno in povzroči notranjo preobrazbo/spoznanje ali pa je sprejeta kot obtoževanje, in s tem prebudi občutek ogroženosti in utrditev starih stališč.

  Tu mi pade v glavo poučna zgodba iz Budovega življenja:

  V času Bude je živel zelo učen modrec, ki je poznal vse svete knjige in tekste na pamet. Ni bilo vprašanja na katerega ne bi znal odgovoriti. Zato je bil zelo spoštovan, imel je veliko učencev in mnogo ljudi se je obrnilo k njemu po pomoč ali nasvet. Nekega dne je slišal govorice, o izjemno modrem in svetem človeku imenovanem Buda. Kljub temu, da je imel učenjak praktično vse, slavo, znanje, bogastvo…, s svojim življenjem ni bil zadovoljen. Zato se je odločil, da obišče Budo. Ko je prišel k njemu, se je vsedel med množico in ga poslušal. Bil je navdušen nad njegovim učenjem, zato se je ob odhodu zahvalil in poslovil od Bude. Ta pa mu je namenil le dve besedi “Prazna posoda.”. Ko je učeni mož odhajal domov, ga je vseskozi črvičilo, zakaj ga je Buda naslovil z neprijaznima besedama “prazna posoda”. Vedel je, da je Buda velik modrec in da morata imeti njegovi besedi poseben pomen. Po neprestanem premišljevanju in tuhtanju je po nekaj dnevih končno spoznal. Ja seveda, Buda mi je hotel pokazati, da je vse moje učenje, znanje, slava in bogastvo prazno, saj kljub vsemu temu moje srce ni našlo sreče in zadovoljstva. Obrniti se moram navznoter, kjer bom našel pravo modrost ter izpolnitev. Postal je učenec Bude in kmalu zatem postal eden izmed svetih mož…

  Glede tega, kaj bi jaz naredil…
  1.Težko govorim o tem, je zelo hipotetično. Mislim, da je prav, da delaš, kar ti misliš, da je najbolje. 😉
  2.Kaj narediti, zavisi v glavnem od tega, kaj želiš doseči. ;-O

  Če je namen opozoriti oz. prebuditi novinarje je več možnosti:
  1.Postavitev strani, ki govori o zamolčanih resnicah. Tu ti gre dobro, kapo dol 🙂
  2.Če želiš razširiti krog bralcev, se je potrebno usmeriti na nekatera javna občila. Možnosti:
  -napišeš članek in ga objaviš
  -kontaktiraš novinarja/urednika in mu podaš informacije z namenom, da jih objavi
  -pošlješ email oz. drugače informiraš določene napredne novinarje z namenom, da ga spoznaš z zamolčanimi dejstvi. Kako bo to sprejel in kaj bo naredil s tem, je odvisno od njega.

  Pri tem se spomnim dogodka pred meseci, ko sem slučajno poslušal novice ob obletnici 11.9. Ko sem poslušal, sprva sploh nisem mogel verjeti kaj govorijo, sem mislim, da je morda kakšna šala, napaka. Potem pa sem kmalu ugotovil, da so popolnoma resni. Govorijo in VERJAMEJO, da so letala ugrabili nekakšni talibani, ki živijo v jamah, itd…! Posredujejo in VERJAMEJO kaj govori vlada in predsednik ZDA. Ugotovil sem, da ti novinarji nimajo pojma, kaj se res dogaja, le posredujejo informacije, ki jih dobijo in temu verjamejo kot slepe ovce. Zato mislim, da večina novinarjev, sploh ne ve za kaj gre. Kako to spremeniti? Jaz mislim, da edino s pravilnim informiranjem. Predstaviti jim dejstva in zamolčane resnice, da ni vse tako kot so jim povedali. Smiselno je začeti z novinarji, ki so bolj odprte glave in imajo še vedno prisoten raziskovalni duh. Ko bo nekaj novinarjev to sprejelo in spoznalo, bo sledila notranja transformacija in temu bodo sledile tudi ustreznejše informacije. Se pa ta sprememba že dogaja, vedno več je takšnih strani na internetu….

Comments are closed.