Karte Osho Zen Tarot

osho zen tarotOdlična besedila in izjemne slikice – odspodaj prilagam primer ene karte in priloženega besedila. Sam jih uporabljam na dnevni osnovi, da se na ta način še lažje spomnim česa, kar sem morda pozabil ali pa dobim vpogled v stanje v katerem sem v določenem trenutku. Priporočam vsakomur.

Pri meni je bilo tako, da sem jih kupil leta 2005 in sem jih uporabljal za vedeževanje, ali me ljubi ali ne. Pri meni to vedeževanje ni najboljše delovalo, ker je možna tisoč in ena interpretacija, zato sem razočaran po nekaj mesecih odložil. Maja 2007, po kakšnih dveh letih od kar sem kupil karte, sem jih hotel darovati v dobrodelne namene, saj mi niso ničemur služile. Ampak po nekem čudnem naključju so ostale pri meni. Počasi sem jih spet začel uporabljati ter uvidel njihovo globino, sedaj pa so del mojega vsakdana.

Uporaba se je spremenila, nič več vedeževalno ampak meditativno. Na dan izberem eno karto, ter preberem spremljajoči tekst v tej karti, ki je skromno rečeno izjemen. Polen je modrosti, kratkih zgodbic in odličnih primerjav. Kot rečeno, karte so super zaradi tega, ker se lahko uporabljajo kot modrost dneva, kajti še posebej na začetku, se modrosti po razno raznih tečajih zelo hitro izgubijo.

Prav tako s kartami dobite pogled na določene stvari iz malo drugačnega zornega kota. Predvsem na trenutno duševno stanje. Zna se zgoditi, da določena karta omogoči vpogled, katerega sicer ne bi odkrili. Ne glede na to, ali je “pozitivna” ali “negativna” karta je pomembno, da poiščete, če je kaj resnice na tem, škodilo ne bo nič. Saj poznate tisto od William Shakespear-a: “Predvsem to, do samega sebe bodite iskreni,” in pa od Jezusa: “Nič ne ostane zakopano.” Na tak ali drugačen način se bo vse odkrilo; ali boste sami sebi ali pa vam bo nekdo drug odkril kar skrivate v sebi.

Za pokušino prilagam karto USTVARJALNOSTI

ustvarjalnost

Ustvarjalnost je notranja vrednota, ki jo vlijete v dejavnost, katero opravljate. Je odnos, notranji pristop – kako gledate na stvari.. Ne more biti vsakdo slikar – in tudi ni nobene potrebe po tem. Če bi bili vsi slikarji, bi bil svet zalo grd; težko bi živeli v njem. In ne more biti vsakdo plesalec in tudi po tem ni nobene potrebe. Toda vsakdo je lahko ustvarjalen.

Karkoli delate, če delate z radostjo, če delate ljubeče, če vaše dejanje ni zgolj pridobitniško, potem je ustvarjalno. Če v vas iz njega nekaj raste, če vam daje rast, potem je duhovno, je božansko, je ustvarjalno.

Čim bolj ustvarjalni ste, tem bolj ste božanski. Vse religije na svetu trdijo, da je bog stvarnik. Ne vem ali je stvarnik ali ne, vem pa eno: čim bolj ustvarjalni postanete, toliko bolj božanski ste. Ko vaša ustvarjalnost doseže vrhunec, ko postane ustvarjalno vse vaše življenje, živite v bogu. Zato bo najbrž res stvarnik, kajti ljudje, ki so bili ustvarjalni, so mu bili najbližje.

Ljubite tisto, kar delate. Bodite meditativni pri svojem delu – pa naj bo kakršnokoli že.

Komentar: Od alkimije ognja in vode spodaj do božanske luči, ki prihaja od zgoraj, je oseba na karti cela dobesedno prežeta z ustvarjalno silo. V resnici je doživetje ustvarjalnosti vstop v skrivnost. Postopek, tehnika in znanje so samo orodje; ključ je prepustitev energiji, ki daje rojstvo vsem stvarem. Ta energija nima oblike ali strukture, vendar iz nje prihajajo vse oblike in strukture.

Nobenega razločka ni, kakšno obliko prevzame vaša ustvarjalnost – slikanje ali petje, negovanje vrta ali kuhanje kosila. Pomembno je biti odprt do tistega, kar se hoče izraziti skozi vas. Pomnite, da nismo lastniki svojih stvaritev; niso naše. Resnična ustvarjalnost vznika iz združitve z božanskim, z mističnim, z nespoznavnim. Tedaj je radost ustvarjalcu in blagoslov vsem drugim.
© OSHO International Foundation – dovoljena uporaba

O tem sem že veliko govoril, Pot je cilj, Kaj boste storili če pa še kje. Če bo sreča v prihodnje pride še kakšna karta.

Karte se da kupiti na internetu recimo pri Om-Ezoteriki imajo pa tudi v nekaterih knjigarnah – malo povprašajte.

Takle so pa na om-ezoteriki opisali:

Ko je življenje polno dvomov in negotovosti, se oziramo okrog sebe, da bi našli odgovor: kaj me caka v prihodnosti? Kako bo z zdravjem, z otroki? Kaj se bo zgodilo, ce se odlocim tako in ne drugace? Prav v ta namen, izpolniti si željo po spoznanju preteklosti in prihodnosti, se je do zdaj uporabljal tradicionalni tarot.

Osho zen tarot se osredotoca na razumevanje sedanjega trenutka. To je sistem, utemeljen na modrosti zena, modrosti, ki pravi, da so dogodki v zunanjem svetu zgolj odraz naših misli in custev, ceravno nam morda ta trenutek ni cisto jasno, katere so te misli in custva. Pomaga nam torej, da premaknemo pozornost proc od zunanjih dogodkov in si pridobimo jasen uvid, kaj se dogaja v naših srcih.

Podobe na kartah so prirejene za današnji cas; srednjeveške simbole so nadomestili sodobni, s katerimi celo brez poprejšnjih izkušenj zlahka navežemo stik. Zunanja dogajanja in duševna razpoloženja, upodobljena na kartah, so prikazana v svojem predhodnem in preobražajocem bistvu. Spremno besedilo v prirocniku nam pomaga razumeti podobe z razlago v preprostem, neposrednem in vsakdanjem jeziku zena.

2 thoughts on “Karte Osho Zen Tarot

  1. X0A

    Ooooo!!! Čudovito!!! Zgleda zanimivo! Ko bom mela keš jih bom naročila, torej 1x čez nekaj mesecev… XD
    Drugače pa je tut super, če gledaš barve in se ful osredotočiš nanje videš v njih neko življenje… Kr zgleda, da se ti stanje zavesti spremeni. Jaz sem to probala na mojih nogavicah. XD

  2. Lemurian

    Tega še nisem probal, sliši se interesantno. Čeprav jaz nimam dosti barvnih nogavic 😀

    Je pa lepote wordpress-a, ko ti napiše: “You are posting comments too quickly. Slow down.”

Comments are closed.