Skrivnosti besed – osebnost

Osebnost v angleščini pomeni ‘personality’, oseba pomeni ‘person’. Persona pa izhaja iz stare Grčije; nanaša se na maske, ki so jih igralci uporabljali v gledališču. Igralec (prava oseba) z določeno masko predstavlja nek lik (namišljeno osebo). Per-sona ima prav tako pomen v latinščini, označuje stvar, skozi (per) katero prihaja zvok (sona).

Socialne maske

Če pogledate na internetu, vidite, da se te maske nanašajo predvsem na socialno vlogo. Razno razni protokolarni zahtevki; komu se je potrebno nasmehniti/prikloniti, katerega se ne sme pogledati, kako se je potrebno obleči in te neumnosti. Potem so tu pravila obnašanja na delovnem mestu, v mrežnem marketingu, taktika za pridobivanje prijateljev/partnerjev in tako naprej. Skratka, vse vrste socialnih vlog. Pristna osebnost je prekrita s kupom socialnih mask, odvisno pač od vloge, ki jo igramo.

Vendar, če je tega preveč, to na dolgi rok ne deluje. Bral sem neko študijo, ki je pokazala, da so trgovke močno nagnjene k depresiji. To pa zaradi tega, ker kažejo vesel obraz, čeprav v notranjosti čutijo drugače. Tako se v telesu ustvarja dodatna napetost, ki je obsojena na to, da ostane zaprta. A nekako se mora sprostiti zato išče druge izhode.

Vedno maske

Kaj pa takrat, ko smo taki kot smo, ko ne igramo. Bi lahko rekli, da tudi takrat nosimo maske? Smo srečni, veseli, žalostni, jezni,.. vedno kažemo svoj pravi obraz. V nekem trenutku sem jezen in pokažem jezo, v naslednjem trenutku sem vesel in takrat pokažem veselje – so to tudi moje maske? Če so to maske, kaj v resnici zakrivajo, kaj potem predstavlja pravi obraz?

V psihologiji poznajo nek fenomen, ki mu rečejo razcepljena osebnost. Ampak, mar nismo to vsi, mar nismo vsi razcepljeni? Jaz vem da sem; vesel, žalosten, srečen, jezen, nesrečen, ljubezniv, sovražen,… Kako pa bi sploh izgledala nerazcepljena oseba. Stalno bi imela eni in isti obraz, stalno eno in isto faco, neprestano nasmešek. Bedarija samo po sebi.

Seveda psihologi niso tako subtilni in to smatrajo za normalno, torej taki pač smo ljudje. Razcepljeno osebnost uporabljajo res za ekstremne primerke. In to je smešno pri naši psihologiji, malo ekstrema in že smatra za bolezen. Med tem ko so že pri normalnem človeku očitni vsi ti zametki. Torej, lahko bi rekli, da smo vsi razcepljene osebe. Nosimo različne maske ob različnih situacijah, nadenemo tisto masko, ki ustreza našemu razpoloženju.

Kaj je pravi obraz?

Vprašanje pa še vedno ostaja, kaj je pravi obraz? Bi bil lahko odgovor najden tukaj? Bi lahko rekli, da je osebnost maska (OSEBNOST = MASKA) nečesa neopisljivega, maska duše, maska neskončne zavesti?

– “Ti si pa taka in taka oseba, osebnost.
– “Ni res, to je le moja maska, jaz pa sem mnogo več od tega.

And it makes me WONDER, it really makes WONDER.” Več o personi na everything2.com.

3 thoughts on “Skrivnosti besed – osebnost

 1. Morska

  Samo eno pripombo bi imela… kar se tiče razcepljene osebnosti. To, da človek prehaja iz enega razpoloženja v drugega, je čisto normalno, a pri tem še vedno ostaja celovita in ENA osebnost. Razcepljenja osebnost pa s tem nima povezave, ker v njenem primeru gre pač za več različnih osebnosti, ki so med seboj ločene in se ne zavedajo ena druge. Eno so razpoloženja, prilagajanje, različne vloge, ki jih igramo, drugo pa je bolezensko stanje razcepljene osebnosti, kjer že sama beseda pove, da gre za razcepitev.

 2. Aljaz

  Kdo v resnici smo? Nič! Težko sprejeti, ampak mi smo vse in nič hkrati. Me kdo razume kaj hočem povedati?

  Velikokrat sem razmišljal o “norcih”. Vtaknejo jih v umobolnice, ker v nimajo pojma, katero masko želijo nositi v življenju. Potem se jim pa totalno sfiži, ker jim noben ne pomaga razumeti, da vse te igre in vse te maske nič ne pomenijo. Saj res, kdo jim bo pa pomagal, če pa so skoraj vsi tako dobri igralci in vsi se tako oklepajo vseh teh mask.
  To je tista prava duševna norost. Biti suženj mask in iger.

  Lp!

 3. Lemurian

  @Aljaz: lepo

  @Morska: Ja… Če pogledaš ekstremna razpoloženja, recimo takrat ko se nekomu strga po domače povedano. Ali pa ko znori, koga udari in tako naprej. Edina razlika med razcepljeno osebnostjo je ta, da se tega dejanja zaveda. Dostikrat je slišati, nekaj me je prevzelo. Sicer je pa tko, da tudi razpoloženje bi lahko bilo neke vrste osebnost.. Če gledamo malo širše, izven okvirov teh definicij.

  Sicer pa hvala. 🙂

Comments are closed.