Sončna osebnost leta 2007

Zopet se zbira sončno osebnost leta. Za razliko od prejšnjih let je letos glasovanje za naj projekt in posledično bodo udeleženci tega projekta sončna osebnost, skupina ali posameznik. Poleg tega se odvija še glasovanje za ekološko usmerjeno podjetje in sončno knjigo. Vabljeni k glasovanju. Glasujete lahko TUKAJ ali če kliknete na sliko.

Projektov razen S12 ne poznam, tako da gre moj glas v to smer. Močno upam da se bo to malo bolj razživelo, ter da bodo ljudje več časa namenili pogovorom. Namesto večernega gledanja televizije je to idealna zamenjava – če ste omejeni zgolj s slovenščino ali vam je ta bolj domača seveda ;-). Drugače je tu CMN.

Sončna knjiga

Zame je nesporni favorit knjiga Nare Petrovič-a: Človek: Navodila za uporabo. To je knjiga, ki je še kako potrebna za današnji čas. Če na hitro povzamem, knjiga govori o naših dogmatičnih navadah in osupljivih posledicah na naše življenje. Te dogmatične navade so postale tako vsakdanje, da v njih nihče več ne dvomi, spregledamo pa katastrofalne posledice, ki jih prinašajo. Stol in miza, sedeče iztrebljanje, neprestano sedenje, koledar, odmik od narave,.. Ob tem pa najdemo veliko drugih koristnih zgodbic, primerjav, nasvetov in konkretne korake za samo-spremembo. Ni ravno duhovna knjiga tipa Nove Zemlje, je pa kljub temu nujno potrebna za današnji čas.

Kar je moteče v tej knjigi je že uvodni citat, ki vsebuje besedo IDEJE. Zaradi idej pa vemo kaj vse se je dogajalo v zgodovini in kaj vse se še vedno dogaja. Poleg tega pa nas ideje oddaljujejo od Življenja, od sedanjega trenutka, od tega kar je. To kar je ni v redu, zato hočem nekaj boljšega. To pa je eden poglavitnih razlogov za stres in nezadovoljstvo.

Nekaj malega odlomkov iz knjige si lahko preberete na internetu, vendar je popolnoma drugače, če to berete v knjigi:

 

Na drugi strani je trenutno v vodstvu knjiga Igorja Kononenka (in Irene Roglič Kononenko): Učitelji modrosti. Izjemno cenim njuno delo in velikokrat tudi sam uporabim prevedene citate. Lepo je imeti nek tak okvirni spisek mojstrov ter predvsem zelo uporabnih stičnih točk.

Vendar knjiga je sestavljena tako, da je nekaj malega opisa od določenega mojstra, potem pa sami citati. To je nekako tako, kot če bi bilo svetovno nogometno prvenstvo na vsake 3 mesece.
 

Seveda je pa to zgolj moje mnenje. (Ostalih knjig pa ne poznam, razen od Al Gora ki tako ali tako …)

2 thoughts on “Sončna osebnost leta 2007

  1. Skrivnosti Sveta

    Knjiga, ki je tudi med kandidati za Sončno knjigo leta 2007 in si zasluži posebno omembo, je knjiga SRČNE ZGODBE, avtorja Roya Goreye. V knjigi je zbranih 20 resničnih življenjskih zgodb iz Slovenije o volji, pogumu in vztrajnosti, kako so ljudje uspeli v življenju kljub zavrnitvam, kako so okrevali po težki prometni nesreči in tudi kako se uspešno zoperstavili hudi bolezni, npr. rak.

    Knjiga je vsekakor vredna branja, saj človeka resnično navdihne in mu pokaže luč na koncu predora. V njej niso predstavljene misli že zdavnaj preminulih modrecev, temveč ljudi, ki so med nami, so podobni nam in živijo v našem prostoru in času. Vse je možno, če le verjamemo vase.

  2. Lemurian

    @Skrivnosti Sveta: bom uvrstil v čakalno vrsto, hvala za priporočilo. Starodavna znanja in modrosti pa še kako rabimo v tem “naprednem” času.

Comments are closed.