They live – Oni živijo

Umetniki so že od nekdaj opozarjali na pot v katero gre svet, večinoma preko “znanstvene fantastike”. Tako je tudi s filmom They Live (we sleep) //Oni živijo (mi spimo)// iz leta 1988. Kot pri vseh filmih je tudi pri tem najboljši uvod in sredina, konec je dolgočasen. Izredno lepo je prikazano, kako nekateri slepo tavajo okoli, drugi pa dejansko vidijo kaj se dogaja. V filmu to videnje predstavljajo Očala.

Nekaj primerov skritih sporočil v revijah, reklamnih panojih, znakih, vidnimi le z Očali:

 • to (denar) je vaš BOG
 • glejte televizijo
 • brez neodvisnih misli
 • ne dvomite v oblast
 • ubogajte in se pokorite
 • spite, kupujte, podredite se, brez domišljije, zapravljajte, poročajte in razmnožujte se (danes je obratno)

Poleg tega imajo tudi zvočnike, ki na neslišni frekvenci vrtijo: “Spite, spite, spite,..”

Citati iz filma

Govor iz odlomka:

Naše nagone preusmerjajo. Živimo v umetnem vsiljenem stanju zavesti, ki je podoben spanju.

Revežev in brezpravnih je vedno več. Rasne pravičnosti in človekovih pravic ni več. Ustvarili so zatiralsko družbo, mi pa smo njihovi nedejavni sokrivci.

Oni so uničili speči srednji razred. Vedno več ljudi je revnih. Drugim nameravajo vladati tako, da jim izničijo zavest. Zvabili so nas v trans. Naredili so nas brezbrižne do nas in do drugih. Samo za svojo korist skrbimo.

Prosim razumite, varni so, dokler jih ne odkrijemo. To je njihov osnovni način preživetja. Da ostanemo v spanju, da ostanemo sebični, da ostanemo omamljeni.

Mi smo njihova živina. Redijo nas zato, da bomo njihovi sužnji.

Reklama za gledanje televizije:

Včasih, ko gledam TV, neham biti to, kar sem. Postanem zvezda v seriji, ali pa vodim svojo oddajo. Ali pa se vidim v poročilih. Vse kar počnem je čudovito, ljudje me gledajo, in me imajo radi. Nikoli se ne postaram in nikoli ne umrem.

Navdihujoč govora političnega voditelja:

V Ameriki je nedvomno, napočilo novo jutro, Sveže, živahno. Starega cinizma ni več. Zaupamo svojim voditeljem. Optimistični smo, gre le za sprejemanje. Pesimizma ne potrebujemo.

Argument ljudi, ki se prodajajo:

Samo pomagati jim moramo. Dovolili nam bodo, da obogatimo. Tudi vidva. Vem, da si tega želita, tako kot vsi. Saj se vsak dan prodajamo. Zakaj ne na zmagoviti strani?

 

Ob tem me vedno znova fascinira kako močna je človeška zavest. Kljub vsem tem sporočilom in poneumljanjem, zavest še vedno pronica skozi. Ne sicer pri vseh, nas je pa takih čedalje več.

Nekaj pomembnega iz filma sem namenoma spustil, ker se mi ne zdi bistveno, saj se vse ovire, ki jih moramo presežti, skrivajo znotraj in ne zunaj nas samih. In vse to je mogoče le zato, ker mi to dopuščamo, je pa res, da je koristno vedeti in videti, da nas drugi namerno zavajajo.

Kakšno je pa tvoje mnenje o filmu?

5 thoughts on “They live – Oni živijo

 1. Lemurian

  Mene pri filmih ponavadi najbolj pritegne ideja in nauk. Tko da imaš prav, film v bistvu večinoma sux. Dobra je le ideja in teh nekaj citatov in ta klip, ki je izvzet. Tam do 40 minute se splača gledat.. 🙂

 2. jupidu

  Proti toku ne moremo plavati,a dovolj moči pa imamo da zaplavamo proti obali,se vsedemo nanjo in opazujemo ostale ki jih nosi tok in se utapljajo.Ne sprenevedajmo se in ne pustimo se omamljati potrošništvu,nakupovalnim centrom,ki niso drugo kot templji za poneumljanje ljudi.Sem eden tistih ki sedi na obali deroče reke in opazujem brezmejno človeško neumnost.USTAVITE SE IN ODPRITE OČI!!

 3. Lemurian

  Hja jupidu. Toka sta v bistvu DVA; eden je tok družbe in drugi je tok narave/telesa/duše, ta dva tokova sta si večinoma v nasprotju. Torej v enemu toku se spustiš, drugemu se “upiraš” – kateri je močnejši pa lahko pokaže porast stresa in farmacije.

  Na žalost ali na srečo pa je tako, da se drugim ne da na silo pomagati, niti ne negativnostjo in siljenjem. Največ kar lahko tu pripomore je lastni zgled, to pa pride ko se človek poglobi vase. Takrat te niti ne moti toliko kaj drugi počnejo, kajti mogoče pa je ravno to kar počno to, kar rabijo, da bodo prišli do globljih spoznanj. Saj poznaš tisto: “Skrivnostna so pota Gospodova.”

 4. mustang

  Moj favourite movie. Vsaj eden od njih. Priporočam vsakemu, ki zna malo povezovat…

Comments are closed.