Vloga novodobnega voditelja

Sedaj smo v času, ko vidimo da klasična vloga voditelja ne funkcionira več. To pa predvsem zaradi tega, ker si klasični vodja (starši, šefe, država,..) naloži preveč odgovornosti, kar posledično pomeni, da ostalim vzame to odgovornost. S tem ko nase prevzame odgovornost dobi moč, ostali pa moč izgubijo, ker so jo dali voditelju.

Kaj to vse povzroča lahko vidimo v današnjem pravnem sistemu. Kjer se v ZDA tožijo zaradi tega, ker se je neka gospa poparila z vročo kavo, na embalaži pa ni pisalo, da ne sme piti vroče kave. Take in podobne bedarije se dogajajo. Ni teorije, da z zakonom in napisi opozorimo na vse nepravilnosti in nevarnosti. Je nekaj, čemur se reče zdrava pamet. Vendar če mislimo, da morajo vedno drugi poskrbeti za nas (starši, šefe, država,..), potem smo v globokih škripcih.

Ali pa v zdravstvu. Kdo je odgovoren za posameznikovo zdravje, zdravnik ali oseba sama? Kdo je odgovoren za ozdravitev pacienta, zdravnik ali pacient? Vemo namreč, da k zdravljenju izjemno pripomore pozitivna naravnanost, pacientova lastna angažiranost v času zdravljenja. Do te pa ne more priti, če pacient in zdravnik mislita, da je le zdravnik tisti, ki je EDINI dolžan ozdraviti pacienta.

Neo-voditelj

Več kot očitno je potrebno poiskati nov način vodenja. Tak način vodenja, kjer voditelj ne bo prevzemal preveč odgovornosti nase, kjer jo bo precej pustil tudi ostalim. Tak način vodenja, kjer ostali ne bodo dajali preveč odgovornosti in s tem moči za reševanje problemov voditelju.

Daj človeku ribo in si ga nahranil za en dan. Nauči ga kako se ribe lovi in si ga nahranil za celo življenje.
Lao Tzu

Sicer smo spet v začaranem krogu. Voditelj, ne glede na njegovo etičnost in dobro namernost, si s prevzemanjem odgovornosti napaja moč, ostali pa tako ali tako nočejo biti odgovorni zase, saj je to povezano s krivdo. Lažje je, če ti ni potrebno sprejeti odgovornosti za lastna dejanja in preložiš odgovornost voditelju. Jasno je, da kot družba tako ne moremo funkcionirati. Skrb mi namreč zbujajo duhovne organizacije, kjer se to dogaja in v principu smo spet pri starem sistemu religij. Nekaj te skrbi sem omenil tudi v objavi Mar bomo vedno ovce.

Novodobni voditelj mora uvideti, da na tak način na dolgi rok nič ne more delovati, da vodi le v propad in kaos. Mora biti toliko moder, da se odpove določeni moči, ki jo dobi od množice – za dobro vseh. Lepo je seveda, da se tega tudi množica zave. Da tudi množica prepozna, da je v njih ista moč kot jo ima voditelj, le da jo še niso odkrili. Voditelj namreč ne more narediti ničesar namesto posameznika, prav tako ga ne more narediti srečnega, vsaj ne za daljši čas. Množica bi to seveda rada, a to je na žalost oziroma na srečo nemogoče. Vir moči in ljubezni je namreč v vsakem posamezniku.

Naloga novodobnega voditelja je torej ta, da pokaže potencial v drugih, da jim pokaže lastne voditeljske sposobnosti, da jih “naredi” za samostojne in celovite osebnosti. Ne pa da jih prilima nase. Noben cilj ni vreden tega, ne glede na plemenitost. Ne pozabi pot je cilj, kajti vse kar obstaja je SEDANJI trenutek, ZDAJ.

5 thoughts on “Vloga novodobnega voditelja

 1. Manca

  V iskanju osebnega in duhovnega razvoja so zgornje besede nekaj skoraj samoumevnega ampak… Velika večina ljudi žal ni pripravljena prevzeti odgovornosti. Veliko lažje jo je namreč položiti v roke drugemu potem pa jamrati in tarnati kako so drugi nesposobni.

  Prevzeti odgovornost za svoja dejanja, svoje misli, svoje besede in konec koncev svoje življenje je nekaj, česar se ljudje kar na veliko izogibajo. Ko bomo kot človeštvo enkrat dosegli nivo, da bo vsak prevzel odgovornost zase, ne bodo več problem ne stari ne novi voditelji, ljudje ne bodo več ovce pa še marsikaj drugega bo izginilo: konflikti, vojne, lakote…

  Vendar prevzemanje odgovornosti zase ni nekaj novega. Ta modrost se skriva že v starih pregovorih: najprej pometi pred svojim pragom, kakor si boš postlal tako boš ležal, vsak je svoje sreče kovač itd.

  Vprašanje je, kako ljudem pomagati, da to ozavestijo. In novodobni voditelj je pravzaprav psiholog, svetovalec, motivator, duhovno zrela oseba, ki ljudem pomaga ozaveščati, naj prevzamejo odgovornost. Bolj kot voditelj je njihov mentor.Uh, veliko dela nas še čaka!

 2. Aljaz

  Da. Pravi učitelj je tisti, ki ti pokaže pot, kako biti sam svoj mojster in učitelj. Velikokrat so ljudje razočarani, ko se napotijo na vzhod kakšnemu duhovnemu učitelju, on pa samo sedi in je samo tiho.
  Pravi učitelj ti ne bo dal več informacij in hrane za misli, prav nasprotno.

  Lep pozdrav…

 3. Lemurian

  Živjo Manca. Lepo povedano. Seveda ni nič novega, vse je že staro in pozabljeno. Tudi ljudje, ki veliko hodijo na razno razne tečaje, to vedo – a redno pozabljajo zaradi ne-vsakodnevne uporabe. Ker konec koncev ni to drugega kot umska navada..

  Aljaz, tisto z vzhodom je dobra fora, da. Hočejo filati informacije, pa ne gre.. 🙂 Vendar to se vidi tudi na zahodu. Ljudje pridejo k nekomu in mislijo da bo vse naredil namesto njih – če je voditelj nespameten, se ujame v to igrico. Nekaj časa mu godi, potem je pa poraz…

 4. Mojca

  Točno tako!
  …najprej ena smešna zadeva…kok mi je smešno, ko opazim, da imajo generacije tam med 50 in 60.letom še vedno sprane možgančke…kako govorijo o Titu in socializmu, kot nečem najboljšem kar je bilo na tem svetu..saj verjamem, da je za njh bilo, ko pa so vsi sprogramirani…sem pa imela izredno zanimivo debato na to temo z Američanko, staro ravno okoli 60, sicer živečo 25 let v USA in priseljeno iz Irske…imela je precej bolj odprt pogled na socializem in Tita.Lahko rečem bolj realnega(vidi tako +/- stavri v tem). Medtem, ko večina te generacije znori, če rečeš kaj čez Tita. :-)))

  Mitja Gaspari je dejal na eni izmed okroglih miz med pred.kampanijo, da potrebujemo način vodenja, ko ustvariš, razdeliš in greš oz. pustiš, da deluje samostojno…
  …si kdo predstavlja trenutne vladajoče, da bi šli na to foro?? he he he…jaz si jih ne, ker…no…kaj naj rečem, saj sami kažejo…

  …sam zopet ta začaran krog…
  Voditelj mora biti ustreznega mišljenja, odprt in predvsem zaupati v proces in sebe…problem je predvsem, ker se bojijo, da se bo našel sposobnejši in prevzel njegov položaj…kakšna bedarija….
  …pa smo spet pri posamezniku in njegovem nivoju…
  hm…?

 5. Lemurian

  Hja Mojca, tko je, če prideš do zaključka, da je vse v posamezniku, kar je eden najboljših zaključkov, dokazuje na širino in uvid sklepanja.

Comments are closed.