Gospodar prstanov je razkrit

Verjetno ste vsi gledali film Gospodar prstanov. Zgodba je taka, da je hudobni vladar Sauron naredil ‘mogočen prstan’, ki je zasužnjil in pokvaril večino ostalih prstanov; 9, katere so jih imeli kralji človeškega ljudstva, 7 prstanov od škratskih vladarjev, ni mu pa uspelo pridobiti preostale 3 prstane od vilinov. “Eden, ki vsem gospodari; Eden, ki jih vse doseže; Eden, ki jih vse prinese in v temi jih poveže; v deželi Mordor, kjer polegajo Sence temine.

Kaj menite, kaj bi lahko predstavljal ta ‘mogočni prstan’ v današnjem času?

Jaz sem prišel na idejo, da je ta gospodar prstanov danes DENAR. Imamo celo rek: “Ekonomija je kralj.” Preko medijev nam na dnevni osnovi kažejo, kako pomemben je denar. Kaj lahko vse z denarjem počnemo, kaj nam denar prinaša. Avto, ki te bo naredil bolj srečnega stane toliko in toliko, potovanje v one kraje, ki je nalašč namenjeno zate, te ne bo postilo ravnodušnega, z denarjem si lahko kupiš hišo in obleko, ki te bo naredila srečnega do konca svojih dni… Skratka, z denarjem je vse povezano, brez denarja nisi nič, skoraj da nisi človek, če nimaš denarja, sploh pa ne moreš biti srečen.

Denar je gospodar prstanov v tem smislu, ker nas sili v lov, da bi ga imeli čim več. Spregledamo pa dejstvo, da v denarju ni sreče, da je sreča povsod okoli nas, v bližnjih odnosih, v naravi, v enostavnih stvareh, konec koncev v nas samih in za to ne rabiš denarja. A to malo kdo opazi, kajti denar ima magično moč, nekateri pravijo, da deluje kot gravitacija, da ima neverjeten gravitacijski poteg.

Kaj se zgodi človeku, ki ga mogočni prstan/denar prevzame, lahko vidimo na primeru Smeagla, ki je zaradi prstana/denarja pozabil na ves svet, pozabil tudi na sebe in na koncu ga je to naredilo skorajda za živega mrliča, postal je Gollum. Ves smisel obstoja mu je predstavljal ta prstan, za prstan bi naredil vse, tudi ubijal, tudi zapostavil lastno življenje. “Kdo sem jaz brez prstana, kdo sem jaz brez denarja?
 

Denar ima danes res veliko moč, predvsem pa zaradi tega, ker ljudje mislijo da veliko denarja reši vse probleme. Kajti ljudje na televiziji so bogati, so slavni, imajo veliko denarja in malo problemov. Torej hočem tudi sam to. In kdor ima denar, ima ponavadi moč in oblast in status.

Denar lahko kupi marsikaj; boljšo zdravstveno oskrbo, potovanja, velika posestva in tudi roko pravice, nemoralna dejanja, .. a večinoma zaradi tega, ker so vsi ljudje toliko odvisni od denarja, ker mu pripisujejo tako moč. Predvsem je tu problem, ko gre preko morale/etike.

Vladar Sauron, tisti, ki ima nadzor nad denarjem pa tudi vemo kdo je. Precej zvito vse skupaj. Postavili so si sistem, v katerem imajo monopol nad denarjem, ob tem pa vse ostale preko medijev naredili odvisne od denarja. Posledično pomeni, da lahko preko denarja naredijo karkoli hočejo, preko denarja imajo ljudi v oblasti, izredno enostavno manipulirajo, po večini brez groženj, umorov.. “Če boš naredil tako, kot sem jaz rekel dobiš denar, sicer pa ne bo nič.” Problem se pojavlja seveda pri neetičnih dejanjih. Tako kot recimo John Perkins opisuje v The Economic Hit Man.
 

Vsak človek seveda rabi v takem sistemu nekaj denarja za preživetje, vendar vprašanje je meje. Je res vredno zapostavljati sebe, na račun malo več denarja, je vredno truda? Mi bo dodaten denar res toliko več prinesel, kolikor bom vanj vložil? Ali pa je vredno delati v tej službi, ki mi ne leži, samo zaradi tega, ker zaslužim malo več kot če bi delal nekaj drugega? Še huje je, da se obračamo za denarjem, namesto da bi se denar obračal za nami. “To se splača delati, v tem je denar, v tem je prihodnost.” Ali mi leži ali ne ni važno, važno je to, da je v tem denar.

Z materialnimi stvarmi je pa tako kot pravi Durden v filmu Klub golih pesti (Fight Club): “Stvari, ki jih imaš, te na koncu posedujejo. (The things you own, end up owning you.)

Spodnja črta je pa ta, da mora vsak posameznik vase pogledati, kaj je takšnega, kar ga naredi odvisnega od denarja. Res je, da je to dodatno vsiljeno preko medijev, vendar nekaj vseeno mora biti v človeku takega, kar temu nasede/verjame. Bistveno je raziskovanje v tej smeri, kajti moč je v notranjosti človeka, ne v zunanjih stvareh. Zunanje stvari imajo takšno moč zgolj zaradi tega, ker jim jo mi dajemo. Pa najsi bodo zunanje stvari karkoli: denar, slava, družbeni status, okolica, partner,..

5 thoughts on “Gospodar prstanov je razkrit

 1. X0A

  Pozabil si na to, da se zaradi denarja ubija naravo.
  “Kaj bo z zelenimi gozdovi Šajerske?” [if u remember that in LOTR]
  Zelo dobra ideja o tem. Ko sem videla začetek sem iz neznanega razloga pomislila, da ceu svet daje paranoja, pol ko sem brala naprej pa sm vidla, da je u bistvu pametno. xD
  Drgač pa človek rabi denar zato, ker so ga najprej zasvojili z elektriko, toplo vodo in sedanjo hrano za potrošnike, za to pa rabi denar… Krog suženjstva. Bi mogli vse bio pridelovat, bi mogli met menjalno trgovino, ker drugače sami ne bi zmogli vsega, itak. U glavnem, shit. Kdo bi pa po svetu potoval pa tako? Kdo bi peljal, kdo bi to, kdo bi ono? Konec koncev je denar vendarle potreben… Ne moremo si sami avta naredit, ane? x)

  Drugač pa je še nekaj dejal Tolkien, in sicer: “Atlantida je bila središče mojega razmišljenja zadnjih 20 let.” to je bilo takrat, ko je pisal Gospodarja Prstanov. Da ne govorim o tem, da se je poznal z angleško kraljico Elizabeto II., kuzla ga je preživela…

  Aja… Le zakaj bi človek še potreboval denar? FOR BOOKS!!! XD And sweets… XD (dobro, sej se odvajam, ne glej me tako xP)

 2. sovražnica denarja

  lpo d ste vsaj nekateri proti denarju in mislm d je denar malik sodobnega časa.kot je bil v egiptu bog faraon tko je danes z denarjem.ljudje ga zlorablajo za različna podla dejanja,ki stanejo življenja.tisti ki so revni danes ne veljajo nič-o tem govori tudi knjiga princeska z napako od j. vidmar-moj otrok mi je povedu obnovo,mal koga vprašte.no js sm vsekakor proti denarju!ampak dons ga v vsakmu primeru rabš

 3. Lemurian

  Živjo. Potrebno je razumeti, da tudi če ne bi bilo denarja, bi pa nekaj drugega znašli za manipulacijo. Skratka, primaren problem je v vsakem posamezniku.

  Je pa res neverjetno to, na kakšen način je denarni sistem ustvarjen, da še dodatno človeka zasužnji, čeprav po tem ni načeloma nobene potrebe.

 4. xoa

  mya…en moj frend je reku, da treba pustit, da dnar zate dela, ne pa ti za dnar. sicer nevem, kak izvaja to ‘magijo’…xD

Comments are closed.