Hlapčevsko sprejemanje

Na splošno se v duhovnosti veliko govori o sprejemanju, o sprejemanju ljudi in situacij takšne kot so. Marsikdo bi si mislil, da je to ravno tisto, kar počne.

Hodim v službo, ki jo ne maram, ampak jo očitno sprejemam, saj bi jo drugače že zdavnaj zapustil. Doma gledam partnerja, ki mi pije živce, a nikoli nič ne rečem in vse požrem. Gledam naše politike kako se razdajajo, a naj bo, mogoče pa bo na koncu le kaj dobrega ratalo iz tega dreka.. Ja, veliko stvari sprejemam, nisem pa vedel, dokler nisem bral zbudise.net, da je to ena izmed najvišjih duhovnih vrlin.

Tipično sprejemanje hlapca. Na zunaj sprejema, znotraj ga pa trga. Čudežno je, kako se človek hitro navadi na to kar mu je ponujeno, kako hitro nič ne naredi, čeprav ve, da nekaj ni v redu, čeprav ga v notranjosti trga.

Še malo višji davki, še malenkost dražje cene, še malenkost več birokracije, še malenkost več zastrupljene hrane, še malenkost več,.. “Ah, saj to ni tako veliko, saj se je le malenkostno poslabšalo, lahko bi bilo še hujše. Sicer pa, kaj pa jaz morem, saj nič ne pomenim v Sloveniji, še manj v Evropi.” Ampak ta malenkost se dogaja že vsaj 15 let.. Pa so mi rekli, da je človek inteligenten, da ima nekaj, čemur se reče spomin in zdrava pamet.

Da je mogoče žabo skuhati na takšen način mi je jasno, ampak od človeka bi pričakoval več praktične uporabe spomina in razuma. “Saj se bo že kaj zgodilo, da bo vse v redu. Bog bo zamahal s čudežno palčko in bo vse pošlihtano, čemu bi si jaz mazal roke. Malo še potrpim, potem bo pa zagotovo boljše. Saj sem vendar dober kristjan.

Nič se ne bo zgodilo, dokler boš ti sam stal križem rok. “Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal.” Ne bo pa ničesar naredil namesto tebe.. Sicer pa koga postavljaš na prvo mesto, drugega ali sebe? Boš drugim ugajal zgolj zato, da boš imel mir pred njimi? Kaj pa tvoja notranja resničnost, tvoj notranji glas? Ta pa nič ne šteje? Mar ni ta še bolj uničujoč, še bolj vreden poslušanja? Kako dvolično, kako hinavsko.
 

Duhovnost je rešitev ravno zaradi tega, ker prava duhovnost pomeni aktivnost, pomeni živost. Sprejemanje je vedno mišljeno notranje, notranje ne upiranje, notranji “da”. In takrat ko sprejmeš določeno situacijo, pa naj si bo kakršnakoli že, brez nekih vmešavanj potrpeti ali idej kako bi moralo biti, tedaj pride energija, ki ima veliko moč pozitivne spremembe. Energija akcije. Ta akcija pa je lahko tudi v nasprotju z dano situacijo – sprejemanje še ne pomeni, da bo tudi akcija v tej smeri.. daleč od tega.

2 thoughts on “Hlapčevsko sprejemanje

  1. nikola

    desetletje in pol ze trga ja.odkar je devetdeset procentov drzavljanov obkrozilo neodvisnost(neodvisni kapitalizem).dejmo nekaj nardit.rabimo nekoga ki se spozna na stvar.hm kdo bi bil pravi?najbols kak neuspesen politik ki si zeli oblasti

  2. Lemurian

    Ne poznam dosti. Darko Krajnc mogoče? Je pa tudi pomembno, da se ljudstvo tega zave, predvsem denarni sistem je taka lepa tema..

Comments are closed.