Lokalna neodvisnost -> globalna odvisnost

Zadnje čase je zelo popularen pojem neodvisnost ali samozadostnost. Čim bolj bi radi bili neodvisni od ljudi, ki so nam fizično blizu, od staršev, bratov/sester, sosedov, lokalne skupnosti, radi bi bili neodvisni od domačega vrta, domačega pridelka, letnih časov, lune, sončne svetlobe, narave, svežega zraka in vode,… Radi bi bili namreč sam svoj gospodar, da se nam ne bi bilo potrebno na nobenega zanašat, da bi lahko živeli čisto samostojno, samosvoje.

A spregledamo dejstvo, da smo po drugi strani čedalje bolj odvisni od mobitela, interneta, televizije, računalnika, namišljenih prijateljev, tehničnih igračk, mp3-player-jev, alkohola, drog, transporta izdelkov, velikih trgovskih centrov, zastrupljene hrane, ustekleničene vode,..

Opazi kdo ironijo? Hočemo biti neodvisni od lokalne skupnosti, a smo s tem čedalje bolj odvisni od globalnega sveta, od nekih storitev, ki nam jih nudijo ljudje, za katere ne vemo niti kdo so. Iz ene odvisnosti bežimo v drugo, mogoče malo nanj vidno, a zato še toliko hujšo. In zelo močno smo odvisni od sveta; od transporta, od interneta. Si predstavljate, da se sesuje internet, da se prekine dobava hrane,.. Medtem pa naši vrtovi samevajo, saj nimamo časa, ker smo zasuti z birokracijo ali pa je na sporedu oddaja/nanizanka, ki je ne smem zamuditi.

Ne gre iskati krivde niti opravičevati niti zanikati tega dejstva. Potrebno se je strezniti in se vprašati, kam vse skupaj pelje, kaj je sploh vzrok tega dogajanja – lokalne ne-odvisnosti in globalne odvisnosti? Kajti le na tak način lahko pridemo do rešitev.. Seveda je lepo, da si lahko na globalnem nivoju marsikaj izmenjamo, vendar pa ne pretiravati po nepotrebnem, ali na račun lokalne skupnosti.

Kaj meniš ti?