Skrivnost (The Secret) – Želje

Lahko ste, imate ali počnete karkoli si zaželite.” Pravi eden začetnih stavkov v Skrivnosti. Če se osredotočim predvsem na imeti in standardne želje danes, so to: (več) denarja, (večjo) hišo, (boljši) avto, (vsaj en) vikend, moč, slavo.

Ampak mar je to res tisto, kar si želimo? Več denarja? Kaj pa mi bo prineslo več denarja? Več sreče, več ljubezni, več varnosti, več ugleda? Je denar res edina možnost? Kaj mi pravijo izkušnje tistih, ki imajo veliko denarja – mar imajo avtomatično tudi srečo, ljubezen, varnost,..? Sem pripravljen vse vložiti v pridobivanje denarja, četudi mi to ravno ne ustreza?

Joe Vitale v pogovoru z Bill Harisom v themastersofthesecret reče, da se to splača. Ampak to je ravno v navzkrižju z vsemi duhovnimi nauki, namreč če čas ne obstaja, če je pot cilj, potem je bolj bistveno s kakšno energijo si v samem procesu, kot pa kako se boš počutil na cilju. In da v procesu ne uživaš, da delaš nekaj kar ne maraš, je znak, da plavaš proti toku. Zato je vse težko, saj deluješ v nasprotju s samim seboj – deluješ pod vplivom vsajenih znorelih misli, ne pa v ravnovesju s samim seboj. Ko pa si na svoji poti, lahko narediš dosti več, z dosti manj energije, pri tem uživaš, cilj/želja pa niti ni toliko bistven. To lepo razloži Ester Hicks (hvala Nataši za prevod) in to je tudi to, kar dostikrat na tej strani omenim..

Torej se je pri željah smiselno vprašati: “Ali je ta želja res moja, je moja iskrena želja ali mi je zgolj vsiljena preko družbe, medijev?” Od kje sploh pridejo misli, želje, cilji? Če je želja denar, slava, moč, avto, razno razne odvisnosti (gledanje tv, igrice, internet,alkohol,…), se je smiselno vprašati, kaj mi bo taka želja/cilj prinesla? Varnost, priznanje, odobravanje drugih, ljubezen, mir,..? In odkrijemo, da si primarne želje/cilj niti ne želimo, da si bolj želimo tisto kar mislimo, da ta želja/cilj prinese. Mislimo, da ko bomo pa to dobili, bodo pa vsi problemi rešeni, bo življenje od tedaj naprej veselo..

Vendar izkušnje kažejo, da temu ni tako, igračka nam nikoli ne prinese dolgotrajne sreče. Ko dobimo novo igračko, je dobra le za nekaj trenutkov (ko začasno misli utihnejo), potem je pa spet potreba po nečem drugem, kajti ta igračka očitno ni bila prava. Kot že velikokrat rečeno, spodnja črta je ta, da nam zunanji svet ne more prinesti tistega kar iščemo. Lahko nam pomaga, to je pa tudi vse. Pravijo da “gre osel samo enkrat na led.” – kolikokrat gre na led človek?

Idealno življenje predstavljeno v The Secret-u

Primer idealnega življenja iz The Secret-a: “Živim v hiši vredni 4.5 mio$, imam ženo za katero bi umrl, privoščim si počitnice na vseh čudovitih koncih sveta.

Mar je res to edino merilo za idealno življenje. V Skrivnosti pokaže tudi afričana, ki živi v običajni kolibi in se predstavlja kot poslovneža, s super obleko in limuzino. Če to ni idiotizem potem pa ne vem kaj je. Tipična zahodnjaška miselnost; “da bodo ljudje srečni, jim je potrebno omogočiti to kar imamo mi – ogromno denarja, dobro obleko, veliko hišo, kupovanje preko interneta, mp3 player, televizijski sprejemnik,…

Ali pa ljudje, ki živijo na kmetijah – ti zagotovo ne morejo biti srečni, cele dneve delajo in še v tako umazani obleki. Prav tako otroci na kmetijah umirajo od dolgčasa, ne vedo kaj bi sami s seboj, čim prej hočejo v mesto in za računalnik in na internet in pred televizijo. Kako so se potem morali počutiti 50, 100 in več let nazaj – tedaj so bili po tej logiki vsi nesrečni.

Da tako razmišljajo korporacije mi je logično, ni mi pa jasno, da tako razmišljajo v filmu, ki se izdaja za duhovnega. ‘Živeti v obilju,’ res je, vendar to obilje ni bilo nikoli mišljeno materialno. Teoretično niti ni mogoče v materialnem svetu, da bi imel vsak veliko denarja, ogromno hišo, dober avto. Enostavno ne gre. Če poznate denarni sistem, potem je jasno, da če hoče nekdo, da denar dela zanj, mora nekdo močno delati za svoj vsakdanji kruh. In takih ljudi ni malo.. Obilje je bilo vedno mišljeno duhovno, nikoli materialno, kajti materialno ne prinese sreče.

»Ne nabirajte si zakladov na zemlji, kjer uničujeta molj in rja in kjer tatovi vlamljajo in kradejo; (20) nabirajte pa si zaklade v nebesih, kjer jih ne uničujeta ne molj ne rja in kjer tatovi ne vlamljajo in ne kradejo. (21) Kjer je namreč tvoj zaklad, tam bo tudi tvoje srce.« Jezus, Matej 6:19

Z željami ni nič narobe

dokler so iskrene in prihajajo iz naših globin. Kajti preko želja se nam lahko odpira vizija v prihodnost, kaj je tisto, kar mi bo prineslo izpolnitev. Kaj je tisto, kjer bom užival tako v samem procesu, kot tudi ko bom končal. Kje je moja slast/navdušenje. Joseph Campbell pravi “sledi svojemu navdušenju” (follow your bliss) in to je konec koncev edino pomembno. Res je sicer, da so to tudi zunanje stvari, vendar so to tiste, ki nam odkrivajo dimenzijo brezčasja, kjer pot postane cilj. O tem prepeva Enigma, o tem govori Steve Jobs, Joseph Campbell kot že rečeno in še veliko drugih.

Bo težko, vendar ne zaradi tega, ker nekomu ne ustreza, vendar zaradi tega, ker ponavadi to sledenje svojemu navdušenju pomeni pot v neznano, stran od družbeno začrtanih poti, ‘herojevo potovanje‘ če hočete. Bolj je človek v glavi, bolj posluša druge okoli sebe, ki živijo v ječi, težje bo. Zgledujte se po ljudeh, ki so šli preko teh omejitev.

Bolj ko je človek v povezavi s samim seboj, več ko meditira, bere duhovne knjige, gleda in posluša dobre dokumentarce, ljudi, ki so tudi sami to dali čez, (zakladnica).. po možnosti na dnevni osnovi in to tudi uporablja v praksi bolj je središčen, miren, lažje bo prepoznal svoje najgloblje želje in strasti/navdušenja. Pa četudi tega ne počnete, je verjetno, da nekako že veste kaj bi radi v življenju počeli, a si tega ne upate priznati.

4 thoughts on “Skrivnost (The Secret) – Želje

 1. Simfly Spirit

  Lemurian, zakon želje je točen, vendar je njegova interpretacija v filmih in ekonomskih krogih zmaličeno predstavljena, kot si sam ugotovil.
  Torej To kar se želimo, se bo uresničilo, vendar pri pogoju:
  1. Če je naša želja pristna in globoka ter popolnoma verjamemo vanjo.
  2. Naša želja tako postane namera in se (bomo) ob izpolnitvi resnično počutimo srečne in izpolnjene.

  To pomeni, da nekdo, ki ima že iskušnjo minljivost sreče v denarju,slavi, etc. oziroma modrost si tega ne more več iskreno zaželeti, ker v to ne verjame. Lahko si zaželi na nivoju uma, vendar takrat ta zakon ne deluje (glej 1.). To pomeni, da želja lahko deluje le za tiste, ki še nimajo dovolj modrosti in izkušenj, da bi vedeli, da jim to ne bo prineslo srečo. In to je v popolnem skladju z naravno duhovno evolucijo. Vsak izkuša tisto, kar si želi in verjame, da mu bo prineslo srečo! In vso vesolje nam pomaga pri tem! Zakaj???
  To je proces samospoznavanja, to je izkušanja kar ni resnična sreča. Tako naša duša duhovno raste in se pomika k samoizpolnitvi, to je notranji in pravi sreči.
  Zato, vse je popolno tako kot je….

 2. Lemurian

  Ja… Simfly Spirit. Pri dostih je tako, da se to ponavlja in ponavlja, pa še vedno ne vidijo vzorca. “Kolikokrat gre na led človek?”

  Ta duhovna evolucija je tudi kolektivna, tako da ni potrebno vsem iti spet čez to. Meni je recimo dosti, da to vidim pri ostalih.

  Tu se pojavlja kdo vodi življenje; jaz ali višja sila? Kdo sem jaz, spet.. In ne, ne, posamezniku se dogaja tisto, kar je najboljše za “njegovo” duhovno rast, torej ne toliko tisto, kar si sam želi oziroma misli… Tu je The Secret tudi malo tako tako. In to ne velja vedno, tako kot je že Gita v eni temi povedala…

 3. Simfly Spirit

  Lemurian, če definiram bolj točno, je naša modrost tista, ki določa kakšne izkušnje si želimo. To pomeni, da nam ni potrebno izkusiti vsega, kar še nismo izkusili, da spoznamo, da nas to ne vodi v srečo. Kot praviš, je dovolj da to vidiš pri ostalih in spoznaš, da te izkušnje ne rabiš. V bistvu nam nekdo drug dela uslugo.. 😉
  Da pa to vidiš, pa rabiš tudi modrost. Pa smo spet na začetku. Vrtimo se v spirali in se pri tem pomikamo navzgor.

  “Tu se pojavlja kdo vodi življenje; jaz ali višja sila?”
  Kakšna pa je sploh razlika? 😉

 4. Lemurian

  Seveda eno z drugim, a počasi raste. Tako kot praksa in teorija – morata iti z roko v roki, če je nečesa preveč je neravnovesje in ne koristi veliko. Malo prekse, malo teorije, pa spet praksa, pa spet teorija,..

  Hahaha 🙂 Pa sma spet pri definicijah.

Comments are closed.