Zenovske zgodbice: Truditi se zelo močno

Učenec borilne veščine pride do učitelja in ga resno vpraša: “Predan sem treniranju vaše borilne veščine. Koliko časa bo trajalo, da jo bom obvladal?”

Odgovor učitelja je bil nepričakovan: “Deset let.”

Nemudoma učenec odgovori, “ampak jaz jo hočem osvojiti hitreje. Zelo močno se bom trudil. Vsak dan bom treniral, 10 ali več ur na dan če bo potrebno. Koliko časa bom rabil tedaj?”

Učitelj za trenutek pomisli in odvrne: “20 let.”

Očitno tudi trud ni vse ali kot pravi Nisagadatta Maharaj: “Če bi ljudje vedeli, da se nič ne more zgoditi, dokler celotno vesolje ne povzroči, da se zgodi, bi dosegli veliko več z manjšo potrato energije.”

Je pa potrebno biti pazljiv, saj to ne pomeni podpiranja lenobe. Pomeni le to, da ko uživaš v svojem delu, ko si na svoji poti, v svojem toku, narediš več z manj porabljene energije – ravno tako bo potrebno iti preko ovir, vendar te ovire so večinoma družbeno pogojene. “Ne moreš, nisi sposoben, od tega ni denarja,..” Če se navežem na zgodbico, ni vse v treniranju, zelo pomembne so tudi druge komponente. Veliko od teh je prikazano v filmu Peaceful warrior.

Ko pa rineš z glavo skozi zid, ko delaš nekaj v čemer ne uživaš, ko delaš nekaj zgolj zaradi tega, ker so ti drugi to vsilili, pa se bo potrebno izjemno matrati za kakšen rezultat. Zgolj zaradi tega, ker plavaš proti svojemu toku. In še ko pride rezultat, ne bo pomenil veliko – konec koncev, pot je cilj, zato imej rad tisto kar delaš.

Odlično k temu paše tudi tale razlaga:

http://www.youtube.com/watch?v=TljAODjuyGU

3 thoughts on “Zenovske zgodbice: Truditi se zelo močno

 1. alex

  Lemurian;

  se strinjam! In največji nesmisel pri temu “trudu za vsako ceno” je ta, da se človek z vsemi štirimi “bori proti nečemu”. Več bi namreč dosegel, ko bi le aktivno težil k nečemu.

  Mati Terezija je to dejstvo strnila v krasno misel:
  “Nisem borka proti vojni. Bom pa vedno težila k miru”.

  lp 🙂

Comments are closed.