Skrivnost (The Secret) – Pozitivne misli

Še vedno so to misli, nič več, nič manj. Ali imajo pozitivne misli moč spreminjanja realnost, lahko s pozitivnimi mislimi kaj privlečemo v svoje življenje? Seveda, dokazov za to je več kot dovolj. Vendar morajo biti izpolnjeni določeni pogoji.

Ni dovolj samo površinska miselnost, pač pa je potrebno to začutiti. V Skrivnosti pravijo, da si je potrebno v živo predstavljati (vizualizirati) in občutiti kot da sem nekaj že dobil. Tako se sposobnost udejanjenja neke želje močno poveča, še vedno ni pa zagotovo, da bomo to tudi dobili. Nič ne bo padlo z neba, trik tukaj pa je v tem, da potem začnemo razmišljati v tej smeri, pridejo ideje, ki pa jih je potrebno udejaniti. Če se z neko pozitivno energijo lotimo določenega projekta, ni vrag, da ne bo uspelo. Akcija je potrebna, to so v Skrivnost premalo poudarili, so pa zato nadoknadili v mastersofthesecret.

Enako je z afirmacijami, če je to zgolj površinsko, ne naredi veliko dobrega. Mogoče nam za krajši čas res uspe odriniti in potlačiti neko negativno misel, ampak večno ne bo potlačena in dalj časa ko jo tiščimo v sebi, močnejša postaja. Torej potlačitev, delati se, da negativne misli ni, je na daljši rok zelo slab način. Če pa so te afirmacije globlje, da se takrat ko izrečem afirmacijo zavem kdo sem jaz, od kje pridejo misli, kako deluje življenje… potem je to nekaj drugega – misli ne potlačim, ampak te odidejo/odpadejo.

Opustiti negativno razmišljanje

Pomembno je vprašanje, čemu meni želja, da bi spreminjal realnost? Čemu meni želja, da nujno rabim tisti novi avto, kaj menim da mi bo prinesel, trenutni ni v redu? Je res moja, se je vredno za to željo “truditi”? Ta doktrina deluje nekako v tej smeri, “življenje/bog mi ni ničesar priskrbel, zato moram sam zase poskrbeti, sam se moram naučiti kako uporabljati svoje možgane/um, sicer bom še naprej živel v agoniji.

A po drugi strani zvito podtakne hvaležnost. Hvaležen moram biti za to kar imam, če hočem dobiti nekaj novega/boljšega/večjega. Če gledam na ta način, potem je pa to globoko spodaj pogojna/zlagana hvaležnost, hvaležnost zgolj za dosego cilja.

Sam sebi si največja ovira, dvigni se nad samim seboj.
Hafiz

Ali je to res, da me življenje/bog ne podpira, je res toliko zlobno? Imam hrano, obleko, stanovanje, svež zrak, Sonce,..? Če malo razmislim, je veliko stvari, ki me v življenju podpirajo, same od sebe. Ampak jaz bi rad ohranil stare načine dojemanja sveta/prepričanj ter pričakujem, da mi bo vse prineseno pod noge. In ravno stari način dojemanja sveta me omejuje, ravno to je potrebno preseči, ne zahteva truda, le zavreči je potrebno staro. Življenje hoče da zavržem stari način razmišljanja/um, ta pa pravi, da je življenje zlobno, kajti od njega zahteva nemogoče – da se spremeni. Raje se ohrani v takem stanju kot je ter išče nove načine – vizualizacija, pozitivno razmišljanje.

Po drugi strani je sicer res, da bi mogoče lahko živel boljše in če sem dovolj iskren do samega sebe, potem uvidim, da me je do tega pripeljalo moje negativno razmišljanje. Vrata se neprestano odpirajo, a ker sem slep za to, ker hočem trpeti, ker na nek način v tem uživam – postane moja identiteta, moj občutek jaza – se tega načina razmišljanja še naprej oklepam.

Iz zgoraj povedanega sledi, da vse kar rabim za spremembo je to, da opustim negativno razmišljanje in uvidim odprta vrata. To je vse kar rabim narediti, z drugimi besedami povedano, vse kar rabim narediti je to, da se obrnem in zaplavam s tokom reke. Življenje me podpira, sam sebe pa tudi ne oviram z negativnim razmišljanjem in rinjenjem skozi zaprta vrata, torej ni razloga za “boljše” življenje.

Zato v resnici pozitivno razmišljanje ni potrebno, ni se potrebno veliko truditi, le spustiti se je potrebno. To je vsa znanost. Lahko sicer uporabim pozitivno razmišljanje in vizualizacijo, vendar zgolj z namenom, da obdržim smer toka, da me stare navade, ki so na začetku še dokaj močne, ne obrnejo nazaj v staro smer.

Pogumnejši je tisti, ki premaga svoja poželenja in ne tisti, ki premaga svoje sovražnike; kajti najtežja zmaga je zmaga nad samim seboj.
Aristotel

Problem pa nastane, če si jaz želim direktorskega mesta, slave, materialnega in družbenega uspeha, kar je v končni fazi vsiljeno od zunaj, to pa ni na moji poti, ni v mojem toku. Torej s tem plavam proti toku in vsa vizualizacija in pozitivno razmišljanje, ki ga uporabim, je namenjeno temu. To pa zna biti precej nevarna zadeva. Kot prvo porabim dosti več energije kot bi jo sicer, in kot drugo ali je mogoče to že magija? In če je magija, pomeni da bom moral za to nekaj žrtvovati oziroma mi bo nekaj vzeto? Zdravje recimo? Kajti kar nekaj primerov je, ko so ti “uspešni” ljudje hudo zboleli – je to mogoče povezano s tem, z napačno uporabo pozitivnega razmišljanja in vizualizacije?

Prava duhovnost in pozitivne misli

Duhovnost konec koncev ni to, kako bom bolj uspešen, kako bom imel več/boljše/močneje pač pa da uvidim lepoto okoli sebe, ki že je, ki vseskozi je, ampak ker sem bil toliko zaslepljen z vsem tem denarjem/uspehom/slavo tega nisem videl. Lahko sicer dobim več/boljše/močneje, ampak to sploh ni bistveno, niti od tega ne bo odvisno moje počutje, moj občutek pomembnosti, moje samozavedanje, moja sreča/mir/ljubezen. Zelo enostavno postane, ko naš način bivanja primerjamo z ostalimi prebivalci na planetu; z naravo, rastlinami, živali, majhnimi otroci. Oni živijo duhovno življenje, mi se moramo pa zaradi znorelega uma tega še naučiti.

In ko sem srečen, ko sem v toku/coni, kar še posebej poznajo športniki, glasbeniki, pisatelji, slikarji,.. ko plešem in ure minejo kot sekunde. Ali v takih trenutkih razmišljam pozitivno ali takrat vizualiziram? NE! Takrat se vse razmišljanje ustavi, takrat mene tako rekoč ni, takrat sem svoboden pred svetom, pred preteklostjo in prihodnostjo, takrat sem v nebesih, takrat sem popolnoma v edinem času in prostoru, ki obstaja – tukaj in zdaj. In to je vir največje sreče, miru, ljubezni, tu ni nobenega razmišljanja, vse se dogaja samo od sebe.

Je torej pozitivno razmišljanje potrebno? Po mojih izkušnjah niti ne, oziroma zgolj zato, da te obdrži v toku. Predvsem je potrebno to, da se umirim, kakšna meditacija/sprehod, in takrat mi ideje same od sebe švigajo po glavi. Omejiti vir negativnih misli, resnično razumeti/dojeti princip negativnih misli, življenja samega, svojega obstoja (kdo sem jaz), notranji DA vsemu dogajanju (sprejemanje) – to je bistveno in ko živim v skladu s tem, se stvari dogajajo skoraj da same od sebe, prav rako pozitivno mišljenje. Ni torej potrebno urjenje v vizualizaciji in pozitivnem razmišljanju ali paziti na razmišljanje, kot velja splošno znano zmotno prepričanje. Poleg tega pa sreča pride v odsotnosti razmišljanja, od znotraj, sama od sebe – ko ji to dopustimo.

2 thoughts on “Skrivnost (The Secret) – Pozitivne misli

  1. Lemurian

    Ojla Dajana! Ima določene stvari zelo dobro povedane, sploh tisto z reko, ampak za moje pojme preveč poudarja to vizualizacijo in pozitivne misli ter uresničevanje želja. Po drugi strani je pa fajn, da so tudi taki ljudje, kajti ljudje očitno to hočejo slišati, ker večina modrecev je dosti manj branih. Očitno je to nek vmesni korak, nič narobe konec koncev.. Upam pa le, da ljudje od začetnem navdušenju ne obupajo ko to ne deluje, in da ne zapustijo v celoti tega duhovnega področja.

Comments are closed.