Miroljubni bojevnik

Miroljubni Bojevnik (Peaceful Warrior)Film Miroljubni bojevnik (Peaceful Warrior) je eden najboljših filmov, ki dvigajo zavest in nazorno prikaže življenjske resnice. Predvsem resnici “pot je cilj” in “sedanji trenutek je vse kar obstaja.”

Priporočam ga predvsem ljudem z velikimi življenjskimi pričakovanji; vsem mladim, športnikom, uspešnim podjetnikom,.. Oziroma vsem ljudem, ki mislijo, da rabijo (le še eno) stvar/osebo/dogodek, da bodo do konca življenja srečni.

Najbolj pa me je pri tej zgodbi navdušilo to, da je Dan študent, ki ima VSE; dobro telo, veliko denarja, uspešen je v šoli, veliko prijateljev, punce ga obožujejo,.. A kljub vsemu ga nekaj globoko v sebi muči, čez dan si tega ne prizna, ponoči pa zaradi tega težko spi. V iskanju odgovorov naleti na človeka, ki mu razkrije modrosti življenja.

Pot je cilj

Smisel vsega mojega življenja je v tistih 20 sekundah pred sodniki, da mi podelijo zlato kolajno. Hočeš vedeti, kaj bi si o meni mislil moj oče, če bi se to zgodilo? Hočeš vedeti, kako bi se spremenilo moje celotno življenje? Kako bi bile vse trenutne težave nepomembne? Dobil bi vse, kar bi hotel. Bil bi srečen.

* Ko sva hodila, si bil ves čas vznemirjen in vesel.
+ Ja, ker sem mislil, da bom nekaj videl!
* Bil si kot otrok na božično jutro. Še sam si rekel tako. Zaradi tega si se vso pot dobro počutil.
+ Ker sem pretekle tri ure čakal, da bom videl to čudovito stvar.
* Kaj pa se je spremenilo?
+ Tu ni ničesar razen tega kamna!
* Verjetno bi ti moral to povedati, preden sva krenila na pot, kaj?

Potovanje je tisto, kar nam prinaša srečo, ne cilj.

Navlaka v glavi

Ljudje niso to, kar razmišljajo. Mislijo, da so, in to jim povzroča vse vrste žalosti.

Razum je samo refleksni organ. Na vse se odziva. Vsak dan ti napolni glavo z milijoni naključnih misli. Nobena od teh misli ne razkrije o tebi prav nič več kot pega na konici nosu.

Smeti so tu gori (v glavi). To je prvi del tvojega treninga, da se naučiš, kako se znebiti vsega, česar ne potrebuješ tu notri.

Skoraj vse človeštvo delijo tvoje občutke, Dan. Če ne dobiš tistega, kar hočeš, trpiš. In celo tedaj, ko dobiš točno to, kar hočeš, kljub temu trpiš, ker tega ne moreš zadržati za vedno.

Ranljivost in nadzor

Bistvo bojevnika ni v popolnosti ali zmagi ali neranljivosti. Bistvo je v popolni ranljivosti. To je edini resnični pogum.

Predaš se samo nečemu česar nisi in ne boš nikoli imel – nadzoru. Sprejmi, da ne nadzoruješ tega, kar se ti bo zgodilo.

Odgovore išči znotraj sebe

Začeti moraš zastavljati boljša vprašanja.

Vsak ti govori, kaj počni in kaj je dobro zate. Nočejo, da iščeš svoje odgovore. Radi bi, da verjameš njihovim. Jaz hočem, da nehaš zbirati informacije zunaj sebe in jih začneš zbirati iz svoje notranjosti. Ljudje se bojijo tega, kar imajo v sebi, a to je edini kraj, kjer bodo kdajkoli našli, kar potrebujejo.

Moč/življenje je v sedanjem trenutku, TUKAJ in ZDAJ

Znebi se navlake. Navlaka je vse, kar te ovira pri edini stvari, ki je pomembna, pri tem trenutku. Tukaj. Zdaj.

Nisi v sedanjosti, ne živiš.

Ta trenutek je edino kar imaš.

In ko boš resnično tukaj in zdaj, boš presenečen nad tem, kaj lahko storiš in kako dobro.

Ko postaneš bojevnik, se naučiš meditirati pri vsakem dejanju.

Kje si, Dan? Tukaj. V katerem času? Zdaj. Kaj si? Ta trenutek.

Ostale modrosti bojevnika

Bojevnik deluje. Le tepec se upira.

Življenje je izbira. Lahko izbereš da si žrtev ali vse ostalo kar želiš biti.

+ Ne vem, kaj naj zdaj storim.
* Prvo spoznanje bojevnika.
+ Kaj?
* Da NE VE.

Znanje ni isto kot modrost. Modrost je delovanje.

+ Treniram sedem dni na teden, 50 tednov na leto.
* Zakaj tako veliko?

Paradoks. Življenje je skrivnost. Ne zapravljaj časa s tem, da ga skušaš razumeti.

Sprememba. Vedi, da nič ne ostane enako.

* Si srečen?
+ Kaj ima sreča opraviti s čimerkoli?
* Vse.
+ Moj oče ima obilo cvenka, šolo delam z levo roko, same desetke dobivam. Imam krasne prijatelje, v odlični formi sem in sam spim samo takrat, ko to hočem.
* Zakaj torej ne moreš ponoči spati?

Bolj počasi jej. Mogoče boš kaj okusil.

Smrt ni žalostna. Žalostno je to, da večina ljudi sploh ne živi.

Kaj pa knjiga? Pot miroljubnega bojevnika (The Way of Peaceful Warrior), je ravno tako odlična, vsebuje vse modrosti iz filma in še mnogo mnogo več. Malo moteči so le “čarovniški/nadnaravni triki” učitelja Sokrata, kajti daje bralcu nek subtilen občutek, da bi tudi on rabil nekega takega učitelja, ki zna čira čara, da bo lahko spoznal modrosti življenja. Kakšen učitelj, ki ti stoji nenehno ob strani je zelo koristen, a niti ni toliko bistven – knjige modrecev so ravno tako odličen učitelj, zahtevajo pa več lastne angažiranosti, to pa je res.

8 thoughts on “Miroljubni bojevnik

 1. xoa

  Ok. Whatever. Pa sej to ni res. Zakaj uni starček reče: “Nič seksa.” WTF?! Pa uni tip (glavni) je tooook hud!!! In on biti brez seksa? Če bo to upošteval ga lastnoročno zadavim. Me want rape! Brez seksa ni lajfa. 😛

 2. Xoa

  mogoče malo pretiravam, ampak vseen! Pa res ni fer, da je reku, naj se od seksa vzdrži! Vsak teden najmanj 4x neki počet z genitalijami. xD Da se energija sprosti. Beleive me, I know!!! ^^ Fsm 😛

 3. sheehs

  ..pogledala. Bila navdušena. Napisala celoten prispevek na to temo.:)

  Hvala še enkrat. Tokrat na drugačen način..
  LP

 4. atlantida

  Pišem ti prvič, a že dolgo prebiram tvojo stran – skriti zaklad, za katerega sem vesela, da sem ga našla (kot mnogi:)). No, mislila sem samo predlagati še en film – film, ki me je navdahnil, se me dotaknil (upam, da dobim knjigo) – Into the wild. Po resničnih dogodkih. Kjer človek najde sebe – v naravi, Materi naravi, se umakne iz sodobnega sveta, ki ga duši… Priporočam!
  Lepo bodi:)

 5. Lemurian

  Hvala atlantida.

  Kar v redu film Into the wild, predvsem mi je bil konec všeč ;-). Je pa tako, da ni potrebno na zunaj pobegniti od tega sveta, vse kar rabimo je to, da svojo glavo spucamo – tedaj smo lahko “in the world, but not of it.”

  Lep dan še naprej.

Comments are closed.