Tibetanci in Romi

Vidi kdo kakšno podobnost? Podobnost med tem, kako Kitajci ravnajo do Tibetancev in kako smo mi ravnali do Romov?

Kaj pa govoriš, porečete. Kitajci pobijajo in nasilno ravnajo s Tibetanci, s tem da so nasilo zasedli njihovo deželo, mi smo pa do Romov dosti bolj spoštljivi. Sploh pa so se Romi naselili na naše ozemlje (ali kako je že bilo) in delajo veliko preglavic prebivalcem.

Vendarle gre za v jedru enak princip, enako disfunkcijo uma, enako norost, le da je ena opravičljiva, druga pa ni. Nič koliko je primerov iz zgodovine, ko so tedanje oblasti to dopuščali in opravičevale; križarske vojne, kolonizacija Amerike, inkvizicija, prva in druga svetovna vojna, komunizem,… Danes pa je to imperializacija Združenih Narodov z ZDA na čelu in na Kitajskem zasedba Tibeta.

Daleč največ nasilja, ki so si ga ljudje prizadejali drug drugemu, ni delo kriminalcev ali umsko motenih ljudi, ampak delo normalnih, uglednih državljanov v službi kolektivnega ega.
Eckhart Tolle

Taka dejanja v končni fazi nikoli niso opravičljiva, je pa nekaj takega v človeku (ter družbi in sistemu), kar mu zamegli zdravo pamet, prevzame ga norost in sposoben je grozodejstev. Zametki so vidni že v majhnih, vsakodnevnih rečeh.

9 thoughts on “Tibetanci in Romi

 1. X0A

  Mah, moje mnenje… Glede na to, da so Romi (osredotočimo se na Strojanove) posilili 13-letnico, kradli in ropali… Glede na to, da so polni keša, pa se niti umiti ne znajo…
  No, jaz bi jih pustila, če bi jaz odločala namest Drnovška, ki se mu je zadnje leto totalno zmešalo v glavi (no, bil je BOLAN, logika), bi blo vprašanje, kaj bi z Strojanovimi bilo. Najbrž bi vse zločince poslala v zapor. Kaj me briga njihova vera, da so lahk nespoštljivi do žensk in posiljujejo 13-letnice? in glede na to, da so polni dnarja, ki so ga nakradli poštenim ljudem, ki se leta v službah mučijo za si kupit kruh, bi lahk šli kamorkoli drugam… Če bi nadaljevali z svojo nemoralnostjo in zločini v Sloveniji pa bi jih izgnali iz države. Preprosto kot pasulj.
  In TO, kar sem jaz povedala, bi ZDRAVA pamet naredila.
  In prosim, ne mi začet besedičit o nevemkakšni ljubezni in podobnih traparijah kt so sočutje do UMSKO ZAOSTALIH debilov. Sploh pa ne o strpnosti.
  Da gre 5000€ davkoplačevalskega dnarja na dan k Strojanovim? WTF? Nekateri Slovenci pa so BREZ STREHE NAD GLAVO?
  Ja, res… Naša država pa je v takem kurcu, da ne mora poskrbet za lastne ljudi, a pomaga pa izmečkom.
  Sramota za slovenijo… nekak se čudim, da je prišla v Evropo.

 2. Simio

  XOA:
  Sodiš pa kar ostro in to vsem po vrsti. Misli tudi na tak primer: si dete, rojeno romski družini, že od malega si navajena na neupoštevanje, ustrahovanje, verbalno, psihično in fizično nasilje, slabe življenske navade so nekaj običajnega, v šoli si drugorazredni človek in se ti že zaradi tega upira, doma pa je na dnevnem redu nasilje, takšno ali drugačno – Drnovšek bi rekel, da živiš v okolju z nizko stopnjo zavedanja… v kakšnega človeka bi se lahko razvila? Ali bi lahko ušla takšnemu okolju? In kako?
  Glede njihovih kaznivih dejanj – imamo zakonodajo (kakršnokoli že pač imamo-ni popolna); o Drnovšku in temu da se mu je zmešalo, ne bi sodil; je pa napisal knjige v katerih spodbuja k boljšemu – in tudi trudil se je delovati tako – v tem je že mnogo boljši človek kot jaz npr. Se pa strinjam s tabo, da če se podpira Rome v iskanju bivališč in urejenih razmer, naj isto velja za vse … Zakaj je pa Slovenija prišla v Evropo, je pa že čisto druga zgodba, in nima zveze z ravnanjem s posameznimi etničnimi skupinami (niti ne z lastnimi ljudmi, kot zadnje čase opažam)…
  …Lemurian- kje si pa hodil zadnje dni? 😉

 3. Lučka

  Ko nanese na take vrste pogovorov ali kar direktno pride do življenskih situacij, ko se srečujemo npr. z Romi oz. nasploh nam drugačninimi ljudmi, je reakcija nanje dober pokazatelj strpnosti.
  Živim na območju, kjer sem se predvsem v osnovni šoli vsakodnevno srečevala z Romi. Iz lastnih izkušenj govorim; vsakokrat ko sem prišla v stik s kakšnim od njih, se mi je zdelo da res velja tisto, na saj veste: ˝Strpnost rodi strpnost.˝ Rekla bi da je bila v začetki zagotovo vzgoja tista ki mi je dala določene poglede na drugačnost ljudi, in navsezadnje tudi sprejemanje le-te. Od tega kakšen je naš pogled in ravnanje do drugačnih je zelo odvisno kaj bomo dobili kot povratno sporočilo.
  Simio, res je, prepogosto pozabljamo da so nemalokrat razmere, v katerih romski otroci odraščajo ključne za njihov razvoj in posledično pogled nanje v naši družbi. Ob tem je smiselno se postaviti v njihov položaj. Če smo sposobni kanček empatije, je odziv nanje verjetno tudi drugačen kot neodobravanje, agresija, jeza.
  Zanimivo je, da predstavlja Drnovšek asociacijo ko teče pogovor o Romih. Osebno menim, da je bila njegova reakcija predvsem človeška, daleč od vseh političnih reakcij sicer. Veliko je bilo negodovanja, začudenja, kritiziranja na to potezo, kar je bilo sicer za pričakovati, sama pa menim da je bila plemenita.

 4. Simio

  Ja, Drnovškova poteza je tudi zame plemenita. Je pa težko pretrgat tok jeze, agresije in strahu pred izkoriščanjem tvoje strpnosti oz. možnosti, da te ima nekdo lahko pač za norca. In če te že ima, bi s tem dokazali le svojo “nizkotnost”, ampak takih to ponavadi ne gane. Tako da je tudi Xoo za razumet – in tu se dobimo pri pravičnosti. Oziroma občutku, da je dosežena pravičnost za obe strani.
  Je pa težko prekinjat take gordijske vozle, ki so, kot je že zgoraj napisano, povezane tudi s sistemom in družbo – ekonomijo, ki temelji na dobičku in kdo bo koga. Dokler se tu ne spremenijo zadeve, ne bo sprememb.

 5. Lučka

  Simio, razumem kaj hočeš povedat. Obrambni mehanizem v določenih situacijah pač odigra svojo vlogo, pa če se ga zavedamo ali ne. Verjetno je povezava med strahom, predsodki ki jih nosimo v sebi in reagiranjem smiselna – večji strah (preko obrambne reakcije) prinaša posledično burnejši odziv. In potem smo spet pri strahu – od kod prihaja?
  Sicer pa živa bitja delujemo po načelu obrambnih mehanizmov, tako na področju psihe kot fizičnega, zato so zdrave meje obrambe več kot potrebne. Kljub vsemu menim, da daje strpnost svetle rezultate, če ta prihaja z obeh strani.
  Res je, da je celotna stran povezana z družbo in sistemom, vendar bi popolno sprejetje zgornje trditve pomenilo v neki meri vdati se v usodo, kar pa si ne želimo. Mogoče je čas da vsak pri sebi začne razmišljati v smeri: Kaj lahko jaz storim za boljše odnose z drugačnimi?

 6. Simio

  Imaš prav. Vplivamo lahko le na sebe … je pa težko se izvit iz sebičnega načina mišljenja (no, vsaj meni se tako zdi)… delam na tem 😉

 7. Lučka

  Res je, ni tako enostavno se izvit iz sebičnosti/omejenosti/ujetosti, v kateri smo. Ker če bi bilo, potem zakaj se človeštvo še vedno obnaša sebično, saj vidi kam ta pelje?
  Super je že ko rečeš da delaš na tem, kar pomeni da se zavedaš potrebe po spremembi. Vrstni red: začnem pri sebi. Spreminjam lahko le sebe, drugih niti to ne, kaj šele obsojam.
  Simio, veliko volje in vztrajnosti potrebuješ. Želim ti veliko lastnih nesebičnih satisfakcij, ki te bojo ohranjala v veri na tej poti.

 8. Mojca K

  X0A,

  najprej tole, kar je zbodlo “No, jaz bi jih pustila, če bi jaz odločala namest Drnovška, ki se mu je zadnje leto totalno zmešalo v glavi” …o pokojnem nebi tako, vsaj nekaj spoštovanja ne glede na pogled, ki ga kdorkoli goji. Mislim pa, če bi mnogi ozrli njegove besede malo globje (ki konec koncev niso na novo odkrite, ampak se rolajo in širijo prek celega sveta in letijo mimo umov, ki si želijo prebiti omejenost,..) bi svet ali Slovenija postala kanček lepša in udobnejša za življenje..

  Zanimivo se zdi, kako se vsi sučete o tem KDO, KAJ, ZAKAJ=KRIV, JE BEDEN, JE ZLOČINEC, NI NORMALEN,…

  Sploh ni poanta v Romih, Tibetancih, Muslimanih, Bosancih, homoseksualcih, črncih, belcih. Vse to so le oznake, ki smo jih ljudje nadeli drugim in jih vsebinsko(beri: miselno) napolnili in tudi izkrivili. V smislu ta je takšen in takšen, zato je takšen in takšen. Kar vidim je slepo sledenje družbenim normam, zahtevam, trenutnim trendom če želite. BITVO JE, DA GRE ZA LJUDI, ne glede na to, KAKŠNO OZNAČNO (BREI: ETIKETO) MU DAMO, saj ta je obarvana, kot sem že povedala z malce drugačnimi besedami, s črednim sledenjem in verovanjem, da tako je in drugače ne more biti. V bitu pa gre za OMEJENOST mišljenja, zaznavanja če želite in DUALISTIČNO GLEDANJE NA SVET IN ŽIVLJENJE TER LJUDI. Ta pa kot vemo deli na VAŠE IN NAŠE, DOBRE IN SLABE. Pa zopet pridemo do OMEJENOSTI, zidov, sterotipov, predsodkov, ki jih gojimo kot “edino pravilne”.

  Ampak tako ne bomo prišli nikamor. Sploh, ker svet stoji na mladih in mi smo tisti, ki bomo lahko “spreminjali”. Zato je nujno, da se takšno razmišljanje in dojemanje sveta premaga, saj imamo prav vsi odgovornost do družbe in življenja, ki ga ustvarjamo, posledično življenja v svetu. Zavestno se moramo truditi delati na tem, da takšno razmišljanje in predsodke premagamo v sebi. Potreben bo čas, da bo takšno razmišljanje postalo prevladujoče, vendar vsi smo zato tu, da enkrat pričnemo prevzemati odgovornost za dejanja, ki jih počnemo, misli, ki jih gojimo in BESEDE, KI JIH PIŠEMO!

  PREMAGATI MORAMO DUALISTIČNO GLEDANJE NA SVET IN LJUDI, JAZ SEM DOBER TI SI SLAB-TO JE ZABLODA IN ILUZIJA!!!!!!!!

 9. Mustang

  Kaj je pa z ostalimi Cigani razen Romov? A o njih pa nič? A mogoče ne zaslužijo pisanja? Tudi oni imajo probleme, ne samo Romi….

Comments are closed.