Pomen 7ih odstotkov kot kritične mase

Dosti je govora o zadostnem številu ljudi, o tako imenovani kritični masi za manifestiranje sprememb tudi v širši družbi. Nekje sem slišal številko 7% – kaj torej pomeni ta številka?

Slovencev je približno 2 milijona, 7% nanese 140 tisoč ljudi. Populacija sveta je 6 milijard, 7% od tega je 420 milijonov prebivalcev planeta Zemlje. Se še komu zdijo te številke precej velike? Na primer, video Steva Jobs-a, ki je kar lepo krožil po Sloveniji ima 70 tisoč gledanosti, torej ravno polovico kritične mase, ob tem da je potrebno upoštevati, da so nekateri gledali večkrat, nekateri verjetno niso pogledali od konca. Ključni del Zeitgeist-a, je dosegel gledanost 40 tisoč..

Pa tudi med temi ljudmi, koliko je res takšnih, ki doživeli notranjo preobrazbo, ki so prerasli ego? Ali pa sem preveč zahteven in niti ni poante v popolni preobrazbi ega pri kritični masi, temveč le v naslednji stopnički zavedanja, ki pa kljub vsemu močno ublaži sedanje posledice delovanja pod vplivom pogojenih vzorcev. Kar pomeni, da delček Zavesti le sije v ta svet.

Še druga zanimiva posledica 7 odstotkov; 7% je 7/100, kar je približno 1/14, to pa pomeni, da mora biti za dosego kritične mase med 14timi ljudmi en zaveden človek. Če si sebe predstavljam v nekem pogovoru s še 13timi ljudmi, to pomeni, da moram biti toliko v sebi, toliko zavesten, da me njihovo delovanje pod vplivom ega (negativnost, čustveno nabito argumentiranje / nasprotovanje,..) ne vrže iz tira, da tudi jaz ne zapadem pod vpliv ega (čustveno nabito obtoževanje, prepričevanje,..), da ohranim svoj Center, svoj notranji mir. To pa je precejšen izziv, prevej velika duhovna vaja. Vsi vemo, kako hitro se izgubim že v običajnem dialogu.

7 odstotkov, po eni strani velika (140 tisoč je kar precej ljudi), po drugi strani majhna (1 proti 13) številka. Sicer pa, koga sploh zanimajo odstotki, važno da sem jaz v svojem centru, kajti le sebe lahko spreminjal oziroma bolj točno rečeno, le pri sebi lahko dopustim spremembam, da se zgodijo. Šele ko bo veliko posameznikov razmišljalo na tak način (z razliko od tega, da moram najprej druge spremeniti), se bodo tudi spremembe v širši družbi manifestirale same od sebe.