Umetnost učenja ali kako se učinkovito učiti?

umetnost ucenja colin rose luise gollVaša preteklost niso vaši potenciali.
M.Ferguson

V današnjih časih je tako, da se precej stvari smatra za samoumevne, in tudi če ne funkcionirajo, se jih ne raziskuje, ne išče rešitev (pri večini), pač tako je, potrebno je potrpeti. Sem spada tudi učenje.

Ampak če to berete, potem je velika verjetnost, da ste spoznali, da je stara “modrost” potrpeti močno nesmiselna. Verjetno ste prišli do vprašanja, ali se sploh znam učiti? Je šola zame pravi kraj? Je to vse kar je in sem v brezizhodnem položaju ali se da še kaj narediti? In še kako prav imate, da se da še veliko narediti. Kako se torej učiti?

Na to vprašanje dobimo odgovor v nedvomno najboljši knjigi na tem področju: Umetnost učenja (Accelerated Learning -1991) od Colin Rose-a in Luise Goll-a. Hkrati je tudi izjemno enostavna in privlačno napisana in strukturirana. Avtorja ne komplicirata s pretiranim pisanjem, hkrati je pa veliko slikic, grafov, tabel, miselnih vzorcev, poučnih primerov in vprašanj za bralca.

Knjiga temelji na predpostavki, da smo vis izredni učenci. Od rojstva smo se mnogo stvari že naučili; hoditi, teči, plezati, skakati, voziti s kolesom, risati, pisati, govoriti razumljiv jezik, šteti, uporabljati računalnik in televizijo, kuhati, pospravljati, žogati,…. Ravno tako ima vsak človek izjemne možgane s 100 miljardami možganskimi celicami ali nevroni, medtem ko jih ima čebela le 7000. Smo torej rojeni učenci.

Vendar učenje do šole je bilo aktivno, zabavno in sproščeno, veliko pogovarjanja in spraševanja,.. v šoli se pa pravila spremenijo. Aktivnost učenca se močno zmanjša in s tem tudi zanimanje za učenje. Ravno tako je učenje s knjig dosti zahtevnejše, kot učenje od staršev. Ali povedano drugače, za formalno učenje se je potrebno USPOSOBITI. A kot rečeno, za to imamo vse sposobnosti, med drugim tudi (vsaj) 7 različnih vrst inteligenc (Howard Gardner): (1) jezikovno, (2) matematično/logično, (3) vidno/prostorsko, (4) glasbeno, (5) medosebno, (6) avtorefleksivno, (7) telesno/gibalno. V letu 1999 pa je Howard dodal še (8) Naturalistično inteligenco.

V knjigi najdemo veliko število nasvetov, kako se lažje in bolj sproščeno in aktivno učiti. Najbolj pomembna je priprava na učenje, kajti pod stresom se naučimo veliko manj kot v sproščenem stanju. Pri preučevanju in poglabljanju s pomočjo vsemi 7 inteligencami, pa je pomembna stopnja aktivnosti. To se da povečati z; pisalom in markerji, zapisovanjem vprašanj, živo predstavo (vizualizacijo), glasnim branjem težjih predelov, kljukanjem, krajšim sprehodom po sobi, miselnimi vzorci, igranjem vlog,.. Ob vsem tem pa ne gre pozabiti na redne odmore (na 45minut če ne manj).

Faza učenja naj bi potekala nekako po tem vrstnem redu:

 1. priprava, sproščanje
 2. dejstva prilagoditi svojim sposobnostim; pregled in ustvarjanje okvirja
 3. preučevanje in poglabljanje
 4. zapomniti si ključna dejstva
 5. ponovitev; pokazati kaj sem se naučil
 6. refleksija; presoditi, koliko sem se naučil

Mogoče še to, kolega, ki mi je priporočal to knjigo, je delal prvi letnik faksa 3 leta, potem pa končal s precej visokim povprečjem in s pohvalo dekana – tudi naprej mu gre zelo dobro. Meni je ta knjiga tudi veliko pomagala, vendar sem spoznal, da me veliko bolj zanimajo druge stvari, kot tiste na meni neustreznem faksu.

Napisano je povzeto po knjigi Umetnost učenja od Colin Rose-a in Luise Goll-a. Nekaj o tej knjigi oz. tem sistemu lahko najdemo tudi na svarog-u in celo v cosmopolitan-u.

P.S. Preletel sem tudi ostale knjige, vendar je tam notri premalo spodbujanja ter preveč teorije in klobasanja. Te knjige so: Skrivnosti hitrega in uspešnega učenja (Dominie O’Brien), Kako uspešno opravimo vsak izpit (Brian Duncalf), Krog odličnosti (Diana Beaver) in Učim se učiti (Dušica Kunaver).

4 thoughts on “Umetnost učenja ali kako se učinkovito učiti?

 1. Ivo

  V današjih cajtih je blo potreba kako pozabiti naučeno:) ,odklopit
  razum in se prepustiti vesoljni iteligenci da preprosto deluje
  skozi nas.In tako so nam na voljo vsa znanja. Potrebno si je samo zbrati področje,ki nas zanima.Ker vsi smo eno in vsi vemo vse.

  Božansko lep dan še naprej!

 2. Lemurian

  Odlično si dopolnil Ivo – res je po eni strani, da je potrebno vse pozabiti. Da je potrebno več meditirati, biti bolj v stiku s samim seboj in z naravo in z vsem življenjem. In potem kar pride iz tega je sveto in ima moč in pozitiven dolgoročen učinek.

  Iz tega pa lahko pride tudi kaj v smislu, da se je potrebno kakšno stvar naučiti in jo potem predstaviti (gradnja eko-hiš recimo). Tedaj pa take knjige prav pridejo.

  Sploh pa za tiste, ki še študirajo in si ne morejo privoščiti, da se ne bi učili. Tudi za tiste, to zelo koristi, kajti tako porabijo manj časa, so bolj učinkoviti in ostane več časa za druge stvari.

  Je pa seveda res, da je to mišljeno zgolj kot PODPORA, da je primarno stik s samim seboj in s tem s celim Vesoljem. Hvala.

 3. Lemurian

  Hehe Boris. Naj te opomnim, da je to blog in da je vse tu moje mnenje. Res pa je, da bi lahko napisal “od videnih knjig je to nedvomno najboljša knjiga po mojem okusu.”

  Pa ti povedej, katera je PO TVOJEM MNENJU boljša od zgoraj omenjene – jez, kot že rečeno, boljše nisem našel.

Comments are closed.