Eckhart Tolle – A New Earth (Nova Zemlja)

eckhart tolle a new earth nova zemljaEna od najboljših knjig, ki obstajajo na duhovnem področju. V tej knjigi najdemo vse; kdo v resnici smo, kam gremo, kakšen je naš namen bivanja na Zemlji, v kakšni povezavi smo z ostalimi bitji,… Do potankosti razloži kaj vse je EGO, odnos EGA do življenja, kakšno vlogo imajo misli, kako preko misli ubijamo svet, kakšna je vloga besed, kaj je onkraj misli in kaj onkraj besed. Veliko govori o najpomembnejši stvari – o sedanjem trenutku, o sprejemanju le tega in s tem sprejemanju življenja, kako se ego temu trenutku izogiba.. Ne manjka niti kratkih, enostavnih, a hkrati izjemno močnih vaj; kako se povezati s samim seboj, kako se osvoboditi misli, kako vstopiti v dimenzijo preko misli.

Zajame vse pomembne teme, odlično jih razloži, poleg tega je pa napisano z neko dodatno srčno energijo, ki te še bolj pritegne – niso zgolj mrtve besede in gole informacije. Zaradi tega je to tudi knjiga, ki je vredna večkratnega branja, saj vsakič odkrijemo nekaj novega, vsakič se nekaj novega v nas odpre; zadosti je le kakšen odstavek na dan in hitro nas ponese v Prisotnost in zavedanje živosti tega trenutka.

Veseli me, da je preko Oprah na svet prišlo internetno raziskovanje vsakega poglavja posebej, česar do sedaj še nismo videli nikjer, vsaj izven institucij. Tako da je tudi zaradi tega to v zadnjem času ena najbolj prodajanih knjig. V Sloveniji se lahko dobi angleško različico v nekaterih knjigarnah (Vale Novak), kdaj bomo pa videli prevod, pa ne vem.
 

Kaj je meni prinesla knjiga, kaj me je najbolj pritegnilo? Razlaga ega; kajti potem vidiš, da praktično vse temelji na egu, ne moreš verjeti koliko je tega – tudi v nekateri “duhovni” literaturi. Pokaže kaj vse povzroča ego človeku samemu in širši okolici. Hkrati pa je izjemno enostavno, kako se ega osvoboditi – vstopiti je potrebno v sedanji trenutek, ga samo opazovati.. Neverjetna svoboda pride, ko človek spozna, da mu ni potrebno verjeti vsaki misli, reagirati na vsako čustvo.., da je mnogo, mnogo več od te s preteklostjo omejene pogojenosti. Da za to svobodo ni potrebno časa tako rekoč, da je vedno na dosegu roke. Eden boljših citatov je tale: “Nikoli se ni nič zgodilo v preteklosti, kar bi ti lahko preprečilo, da bi bil v tem trenutku prisoten; in če ti preteklost ne more preprečiti, da bi bil sedaj prisoten, kakšno moč sploh ima?

Všeč mi je tudi Eckhart Tolle-jev pogled na namen človeškega življenja. On razdeli namen na notranjega in zunanjega. Notranji zadeva bivanje, sedanji trenutek in je primarni; zunanji pa zadeva početje, nek cilj in je sekundarni. Notranji je skupni vsem, to je prebuditev; zunanji je odvisen od posameznika, prav tako pa se s časoma spreminja. Namreč, veliko ljudi ne ve kaj je njihov namen – “kar počneš v tem trenutku, to je tvoj (notranji) namen” – tako enostavno je to.

Marsikdo bi rad naredil nekaj velikega, bil spoštovan, ampak nikomur se pa ne da posvečati pozornosti temu trenutku, ki je premajhen, preveč nepomemben, preveč grozen. Od tod ena temelnjih zmot, da nas bo prihodnost odrešila. Ampak “pot je cilj,” “sredstva in cilj so eno,” kakšna bo kvaliteta na cilju, kaj prinaša prihodnost je odvisno od kvaliteta tega koraka sedaj, tega trenutka.. Konec koncev je pa vsak trenutek najboljši, vsak je v tem trenutku že popoln, problem je edino v tem, da se tega ne zavedamo..

Skratka, ne bom sedaj tu delal obnove, sicer pa o teh stvareh tudi sam pišem. Da pa še malo bolj dobite vtis o čem ta knjiga govori, pa je spodaj 10 poglavij z najboljšimi podpoglavji in nekaterimi citati.

Spodaj pa lahko tudi Ti poveš kakšno je tvoje mnenje o knjigi, kaj ti je ta knjiga prinesla, kaj te je pritegnilo in tako naprej… Lepo bi bilo, če se razvijete kakšno debato o knjigi.

Eckhart Tolle – A New Earth (Nova Zemlja)

 1. Razcvet človeške zavesti; Podedovano ne-delovanje, Vstajenje nove zavesti; Duhovnost in religija; Nujnost preobrazbe; Nova Nebesa in A New Earth (Nova Zemlja)

  Zaslepljeni s pohlepom, nezavedni povezave s celoto, ljudje vztrajajo v sedanjem stanju, ki se lahko konča, če se nadaljuje neovirano, le z lastnim uničenjem.

  Dober ne postaneš s tem, da poizkušaš biti dober, ampak le z odkritjem dobrote, ki je že v tebi.

  Človek je ustvaril Boga po svoji podobi. Večno, neskončno in neopisljivo je zmanjšal v miselni idol, v katerega je potrebno verjeti in častiti kot ‘mojega boga’ ali ‘našega boga.’

  Ego ni nič drugega kot to: poistovetenje s oblikami, primarno z miselnimi oblikami. Če ima zlo kakršno koli realnost – in ta je kvečjemu relativna, ne absolutna – je to definicija: popolno poistovetenje z oblikami; fizičnimi, miselnimi in čustvenimi.

 2. Ego: trenutno stanje človeštva; Navidezni jaz; Glas v glavi; Vsebina in struktura ega; Poistovetenje s stvarmi; Iluzija lastništva; Hotenje; potreba po več; Identifikacija s telesom; Mir, ki preseže vso razumevanje

  Vse kar lahko zaznamo, izkusimo, o tem razmišljamo, je le površina realnosti, manj kot vrh ledene gore.

  Celo kamen, in še lažje cvetlica ali ptica, ti lahko pokaže pot nazaj k Bogu, k Viru, k samemu sebi.

  Sebe poizkuša najti v stvareh, ampak nikoli resnično ne uspe in se celo izgubi v njih. Taka je usoda ega.

  Življenje ti bo dalo najboljšo možno izkušnjo za razvoj tvoje zavesti. Kako vem, da rabiš to izkušnjo? Zato, ker je to izkušnja, ki jo imaš v tem trenutku.

  Kadarkoli narediš nekaj z notranjim odporom, bo ustvarilo zunanji odpor in vesolje ne bo na tvoji strani; življenje ti ne bo v pomoč. Če so rolete zaprte, sončna svetloba ne more skozi.

 3. Jedro ega; Pritoževanje in nezadovoljstvo; Reaktivnost in zamere; Jaz imam prav, ti narobe; Branjenje iluzije; Ego ni oseben; Vojna je stanje uma; Hočeš mir ali dramo; Ego-va potreba po nadrejenosti; Ego in slava

  Karkoli zameriš in na karkoli močno reagiraš v drugem, je tudi v tebi. Ampak to ni nič več kot oblika ega, in kot taka, popolnoma neosebna. Nič nima opraviti s tem, kdo ta oseba je, niti nima nič opraviti s tem, kdo ti si.

  Le Prisotnost te lahko osvobodi ega, prisoten pa si lahko le Zdaj, ne včeraj ali jutri.

  Ko spoznam sebe kot Bitje, karkoli se zgodi v mojem življenju nima več absolutne pomembnosti, ampak zgolj relativno. To stvar spoštujem, a izgubi svojo resnost, svojo težo.

 4. Igranje vlog: veliko obrazov ega; Malopridnež, žrtev, ljubimec; Definirane vloge; Starševstvo: vloga ali funkcija; Skrivnost sreče; Ego v bolezni; Kolektivni ego

  Ego ne ve, da je vir energije znotraj, zato jo išče zunaj.

  Za vsako pozitivno samopodobo je skriti strah, da ne bi bil dovolj dober. Za vsako negativno samopodobo, je skrita želja biti najboljši ali boljši kot ostali.

  Kadarkoli se čutiš komurkoli nadrejenega ali podrejenega, to je tvoj ego.

  Ego je morda prebrisan, ampak ni inteligenten. Prebrisanost sledi svojim lastnim malim ciljem. Inteligenca vidi večjo celoto v kateri so vse stvari povezane.. Prebrisanost ločuje; inteligenca vključuje.

 5. Bolečinsko jedro; Rojstvo čustev; Nošenje preteklosti; Kolektivno žensko bolečinsko jedro

  Fizični organizem, vaše telo, ima svojo lastno inteligenco, tako kot jo ima organizem vsake druge življenjske oblike.

  Nikoli se ni nič zgodilo v preteklosti, kar bi ti lahko preprečilo, da bi bil v tem trenutku prisoten; in če ti preteklost ne more preprečiti, da bi bil sedaj prisoten, kakšno moč sploh ima?

  Le en vzrok nasilja je na tem planetu: človeška nezavestnost. Spoznanje tega je pravo odpuščanje. Z odpuščanjem tvoja vloga žrtve razpade in pojavi se tvoja prava moč – moč Prisotnosti. Namesto, da obtožuješ temo, vanjo prineseš luč.

 6. Osvobajanje; Prisotnost; Vrnitev bolečinskega jedra; Bolečinsko jedro v otrocih; Nezadovoljstvo; Pretrganje poistovetenja z bolečinskim jedrom; Sprožilci; Bolečinsko jedro kot sredstvo za prebuditev; Osvobajanje od bolečinskega jedra

  Bolečinsko jedro potrebuje tvojo nezavednost, saj ne more prenesti luči Prisotnosti.

  Ko začutiš bolečinsko jedro, ne misli da je s teboj kaj narobe. Delati iz tega problem – ego to ljubi. Videnju mora slediti sprejemanje.

 7. Ugotavljanje kdo v resnici sem; Kdo misliš da si; Obilje; Poznavanje sebe in poznavanje stvari o sebi; Kaos in višji red; Dobro in slabo; Ni mi mar kaj se zgodi; Ego in sedanji trenutek; Paradoks časa; Odstranitev časa; Sanjač in sanje; Povzpeti se preko ovir; Veselje Bitja; Dovoliti zoženje ega; Kakor zunaj, tako znotraj

  Presen si zastaviš katero koli drugo vprašanje, se najprej vprašaj najbolj osnovno vprašanje: Kdo sem jaz?

  Dejstvo je: Karkoli misliš, da ti svet prikriva, ti prikrivaš svetu. Prikrivaš pa zaradi tega, ker globoko spodaj misliš, da si majhen in da nimaš česa dati.

  Mišljenje izolira situacijo ali dogodek in ga poimenuje kot dobrega ali kot slabega, kakor da ima ločen obstoj.

  Trije načini so, kako ego ravna s sedanjim trenutkom: kot sredstvo za dosego cilja, kot oviro ali kot sovražnika.

 8. Odkritje notranjega prostora; Predmetna zavest in Prostorska zavest; Padec pod misel in dvig nad njo; Televizija; Prepoznavanje notranjega prostora; Zaznavanje brez poimenovanja; Kdo izkuša; Dih; Odvisnosti; Zavedanje notranjega telesa; Notranji in zunanji prostor; Zaznavanje vrzeli; Tišina

  Svet te ne more izpolniti, narediti srečnega, dati občutka varnosti, povedati ‘kdo ti si’, in ko nimaš več teh pričakovanj, se vso samo-ustvarjeno trpljenje konča.

 9. Notranji namen; Prebujenje

  Notranji namen zadeva Bitje in je primaren. Zunanji namen zadeva početje in je drugotnega pomena.. Tvoj notranji namen je prebujenje.. Tvoj zunanji namen se tekom časa lahko spreminja.

  Veličina je mentalna abstrakcija in najljubša fantazija ega. Paradoks je v tem, da je temelj veličine spoštovanje majhnih stvari sedanjega trenutka in ne lov za idejo veličastja.

  Ne dopustite, da vam nori svet dopove, da je uspeh karkoli drugega kot uspešen sedanji trenutek.

  Sredstva in cilj so eno. In če sredstva niso pripomogla k človeški sreči, niti cilj ne bo.

  Kar te pričakuje v prihodnosti, zavisi od tvojega stanja zavesti v tem trenutku.

  Če je zate negotovost nesprejemljiva, se spremeni v strah. Če je popolnoma sprejemljiva, se spremeni v živost, budnost in ustvarjalnost.

 10. A New Earth (Nova Zemlja); Kratka zgodovina tvojega življenja; Prebujenje in krčenje; Prebujenje in širjenje; Zavest; Prebujeno delovanje; Trije načini prebujenega delovanja; Sprejemanje; Veselje; Navdušenje; A New Earth (Nova Zemlja) ni utopija

  Ni važno koliko smo aktivni, koliko truda vlagamo, naše stanje zavesti ustvarja svet, in če ni spremembe na tej notranji ravni, še tako veliko število akcij ne bo prineslo nikakršne spremembe.

  Ne kaj delaš, temveč kako delaš kar delaš določa ali izpolnjuješ svojo usodo ali ne.

  Če nisi v stanju sprejemanja, veselja ali navdušenja, poglej bolj podrobno in boš videl, da ustvarjaš trpljenje sebi in drugim.

  Če ne moreš najti veselja ali prinesti sprejemanja v to kar počneš – se ustavi. Kajti sicer ne sprejemaš odgovornosti za edino stvar, za katero si lahko resnično odgovoren, ki je hkrati najpomembnejša stvar: tvoje stanje zavesti.

  “Čakati, da začnem živeti” sindrom je ena najpogostejših iluzij nezavednega stanja.

  Nič nas ne BO osvobodilo, kajti osvobodi nas lahko le sedanji trenutek. Spoznanje tega je prebujenje.

Kaj pa ostale Eckhart-ove knjige? Ravno tako odlične, če preberete to, bodo še lažje za razumeti. Če vam ustreza bolj zvočne informacije, se da dobiti pa ravno tako veliko število teh govorov, ki so meni še boljši ali vsaj enako dobri, kot knjige.

Fajn je tudi tale kompilacija: Slika Zemlja, muzika iz Oprah in Eckhart-ovi brani odlomki iz knjige.

http://www.youtube.com/watch?v=fE1cTiE9f9A
 

Mogoče še to: če vas knjiga A New Earth (Nova Zemlja) po nekaj desetih straneh ne pritegne, nič hudega, enostavno jo odložite in ko bo pravi čas in če jo boste sploh potrebovali, jo boste začeli brati sami od sebe.

7 thoughts on “Eckhart Tolle – A New Earth (Nova Zemlja)

 1. IGOR

  TUDI JAZ SE ZAHVALJUJEM ZA TOLE OBJAVO.SEM ŽE KAR NEKAJ ČASA ČAKAL NA TO.ŽAL PA NISEM ZELO NAVDUŠEN NAD TEM PISANJEM.SE MI ZDI ZGOLJ NA POL RELEVANTNO, TUTTI-FRUTTI ….

  SKRATKA, NI VSE OK, NI PA VSE TUDI NAPAČNO…. TOPOGLEDNO PAČ IZJEMNO PRIMERNO ZA OPRAH IN NJENO SCENO …. DA PA NE BO POMOTE, SEM ŠTEJEM TUDI NAPORE NAŠEGA POKOJNEGA DRNOVŠKA IN SE ZAVEDAM, KAKO POMEMBNO JE,DA SE NEKA RESNA STVAR ZAČNE NA POL OBRAVNAVATI
  PO RAZLIČNIH TALK-SHOWIH, KI SO ŽE PO DEFINICIJI HRANA ZA ZAČETNIKE… IN KER JE NEKJE PAČ TREBA ZAČETI IN KER JE VSAK ZAČETEK TEŽAK JE TAKE STVARI VEDNO TREBA SPREJETI Z ODOBRAVANJEM IN JIH PODPRETI….. NAVSEZADNJE JE OPRAH S TEM NAREDILA VELIKO DOBREGA ZA POVPREČNEGA AMERIČANA TAKO KOT DRNOVŠEK ZA POVPREČNEGA SLOVENCA, KI SE MU O TEH STVAREH PREJ NI KAJ DOSTI SANJALO… SKRATKA,TUDI POLRESNICE IMAJO SVOJO VLOGO IN SVOJ POMEN NA TEJ POTI, SPLOH,ČE GOVORIMO O PRVIH KORAKIH IN SPOZNANJIH.

  1) EGO JE STRAH V SAMEM SVOJEM BISTVU.ŠELE POTEM SE NA TO NANESEJO POISTOVETENJA IN ILUZIJE ITD.BOLJ JE ČLOVEKA STRAH, VEČJI EGOIST JE .
  IN OBRATNO.KLJUČ JE TOREJ : KAKO SE STRAHU ZNEBITI. REŠITEV TEGA PROBLEMA PA SE SKRIVA IZKLJUČNO V VSAKODNEVNI ISKRENI MOLITVI IN
  MEDITACIJI.DRUGE POTI NI.

  2) CITIRAM:”NIKOLI SE NI NIČ ZGODILO V PRETEKLOSTI, KAR BI TI LAHKO PREPREČILO, DA BI BIL V REM TRENUTKU PRISOTEN…!”

  TO NA ŽALOST NE BO DRŽALO….. TO PA ZATO, KER SO NAMREČ DEJSTVA DRUGAČNA.

  POVPREČNA ČLOVEŠKA DUŠA ( TA HIP ŽIVI NA ZEMLJI CCA 6.700.000.000 INKARNIRANIH DUŠ V ČLOVEŠKIH TELESIH – IN VEČINA TEH DUŠ SPLOH
  NISO ČLOVEŠKE DUŠE – KAR SE LEPO VIDI, ČE SI OBRAZE LJUDI BOLJ NATANČNO POGLEDATE …. ! ? ! ) IMA ZA SEBOJ 500 DO 600 INKARNACIJ NA ZEMLJI.
  IZ TEGA NASLOVA PRIHAJATA TAKO KARMA ( USODA ) KOT TUDI DHARMA ( TISTO, KAR NAM GRE KOT REAKCIJA VESOLJA NA NAŠA DEJANJA V OKVIRU
  TEKOČE INKARNACIJE ).

  KAR SE TIČE USODE JE STVAR VEDNO DEFINIRANA TAKO NATANČNO, DA SE CELO PRESLIKA V CELOTNO DNK V VSEH CELICAH NAŠEGA FIZIČNEGA TELESA
  IN SE NA TA RAČUN VEDNO 100% TUDI IZPOLNI ………… SE MORA IZPOLNITI, SICER INKARNACIJA IZGUBI VSAK SMISEL.TOREJ:DA BI SE LAHKO NAŠA USODA
  ZRUŠILA NA NAŠA RAMENA SE NUJNO MORAMO V DOLOČENIH TRENUTKIH NEČESA NE-ZAVEDATI. SEVEDA OBSTAJA MOŽNOST, DA SE OGNEMO KAKŠNEMU
  NEIZBEŽNEMU UDARCU, LAHKO TUDI VEČIM, VENDAR SE NAZADNJE VSE SKUPAJ SAMO SEŠTEJE V EN VELIK UDAREC, KI VEDNO POKRIJE VSE ZA NAZAJ.
  ČE PA POKRIJE ŠE VSE ZA NAPREJ, POTEM SE NAM ZGODI EN LEP DRUŽBENO SPREJEMLJIV ROMPOMPOM POGREB IN S TEM SLOVO OD FIZIČNEGA TELESA.

  KARMA NAREDI ČLOVEKA SLEPEGA IN GLUHEGA ZA VSE,KAR NE SPADA V NJENO DOMENO.NEZAVEDANJE KOGARKOLI ZA KARKOLI JE POSLEDICA NJEGOVE
  LASTNE UJETOSTI V KARMO, KI NI NIČ DRUGEGA KOT ZAPORNA CELICA IZ DOBA, PRIREJENA OKUSU IN POTREBAM POSAMEZNIKA V TEKOČI INKARNACIJI.

  IN TU JE TUDI IZVOR NASILJA.V SVETU DVOJNOSTI POTEKA NENEHNA BITKA MED LUČJO ( KI DELA EPP ZA LJUBEZEN ) IN TEMO ( KI DELA EPP ZA NASILJE ).
  IN PO VEČ KOT NEKAJ DESETTISOČLETJIH IZKUŠENJ, KI JIH IMA POVPREČNA ČLOVEŠKA DUŠA Z NASILJEM, JE TO NJEN OSNOVNI MODUS VIVENDI
  LEPO ZAKODIRAN V DNK NJENEGA FIZIČNEGA TELESA IN ZATO ZANJO NAJBOLJ NARAVNA STVAR…LJUBEZEN JE ZA TAKO DUŠO VRESNICI NEKAJ,KAR JO V
  TEMELJIH LOMI IN SE JE ZAVOLJO TEGA V BISTVU BOJI…

  SVOJO USODO VEDNO IZPOLNJUJEMO S TEM KAR POČNEMO.PIKA.KAKO TO POČNEMO PA DOLOČA KOLIKO DHARME BOMO NA TO NAVEZALI DODATNO.
  Z NAČINOM SVOJEGA DELOVANJA LAHKO NEKO KARMIČNO TEŽAVO BODISI POVEČAMO ( DHARMIČNI MALUS ) ALI PA ZMANJŠAMO ( DHARMIČNI BONUS ).

  3) ZELO JE VAŽNO KAJ POČNEMO IN KAKO SE TRUDIMO. IZJEMNO. POD TO SE V TEH ČASIH ŠTEJE REDNA VSAKDANJA MOLITEV IN REDNA VSAKDANJA MEDITACIJA.VSE OSTALO PA POTEM NAREDIJO SVETI.NAMREČ, MI NISMO SPOSOBNI PONOVNO REAKTIVIRATI SVOJE DNK, KI TA HIP ITAK VEGETIRA NA
  1% SVOJE MOŽNE IZRAZNOSTI.V PRISTOJNOSTI SVETIH JE, DA POČASI ODKLAPLJAJO RETROTRANSPOZONSKO-HISTONSKO MOLEKULARNO KLETKO OKOLI
  99% T.I. “JUNK-DNA”….IN KDOR TO DOŽIVLJA NA SVOJI KOŽI DOBRO VE, DA TO NITI MALO NI PRIJETNO… DA NE OMENJAM POLEG TEGA ŠE T.I. JEHOVINE PEČATE ( J-SEALS ).

  4) SAMO BOG & Co NAS LAHKO OSVOBODIJO IZ TEH NAŠIH ZAPORNIŠKIH CELIC.SAMO ONI LAHKO TUDI SPREMENIJO (PREUREDIJO !) NAŠO KARMO. MI TEGA
  SAMI V TEM STANJU ZAVESTI NISMO SPOSOBNI. IN DA SE NAM TO ZGODI, DA LAHKO SKOČIMO NA TA VLAK,POTREBUJEMO VSTOPNICO. IN VSTOPNICA NI NIČ DRUGEGA KOT VSAKDANJA REDNA ISKRENA MOLITEV IN VSAKDANJA REDNA MEDITACIJA.

  5) SUMMA SUMMARUM: GOSPOD E. TOLLE JE TOREJ PO MOJE ZGOLJ ODLIČNO BRANJE ZA POPOLNE ZAČETNIKE, TAKO KOT UMOTVORI NAŠEGA POKOJNEGA PREDSEDNIKA.

 2. Lemurian

  Igor, vprašal bi te, če poznaš bonton internetne komunikacije? Čemu velike črke, ali to pomeni vpitje? Če ne, potem bi prosil, da pišeš z malimi.. Hvala.

  Ego ni enako egoist. Ego je bližje temu ….
  http://www.gape.org/gapes/prispevki/egooshoeng.htm (nekje obstaja slovenska zadeva)
  aha, tule je http://www.gape.org/gapes/prispevki/egooshoslo.htm

  Res je, sami (kot ego) se ne moremo osvoboditi. Rabimo Boga – ampak kako definiraš boga?
  http://www.zbudise.net/vcas/blog/2008/06/kdo-je-bog-kaj-je-bog/

  Pa si kdaj sploh bral Eckhart Tolle-ja? Mogoče je res, da nima kaj pametnega povedati na ravni idej, prepričanj, novih teorij,.. Če hočeš doumeti to pisanje, moraš brati s SRCEM – ko boš pa bral na tak način, pa boš videl, da ima ogromno povezave tudi s tem, kar ti pišeš.

 3. IGOR

  1) Res nisem vedel do danes da nekaj takega kot “bonton internetne komunikacije”obstaja.Meni osebno je ljubše in dosti lažje brati velike črke…ker pač tudi te obstajajo na tipkovnici jih uporabljam.Ker pa se v tem cyber-prostoru res začetnik tega nisem vedel, bom pa to na tvoji strani seveda upošteval…….in seveda hvala za opozorilo !

  2)Eckharta sem prebral toliko kot si ti uspel o njem zapisati ( nekaj glavnih misli ) in to mi zadostuje…….Seveda pa lahko vsak trenutek postane drugačen in bolj relevanten !

  Hočem reči, da po določeni kilometrini v svetu tovrstne literature ( in še posebej Zavestnega Iskanja Resnice !) zelo hitro lahko ugotoviš, kdo je kdo in koliko je ura. Svet dvojnosti je že sam po sebi izjemno problematičen,iskanje resnice v tem Gigantskem Civilizacijskem Morju Laži pa je podvig par excellence!To seveda ne pomeni, da je projekt nemogoč in vnaprej obsojen na uspeh… pomeni pa, da so težave, ki se pojavijo na tej poti tisti hip, ko nanjo stopimo,neverjetno gigantsko dizajnirane( če lahko uporabim ta poetski izraz)…

  3)Kaj je BOG ? Marsikdo je o tem napisal marsikaj. To navsezadnje opažaš tudi ti v svojem prispevku o njem .Problem je kljub temu en sam: in sicer, kaj je res? Ne more biti vse res, kar se ravno komu zdi pa sploh ne. JEŠUA ben JOŽEF ( Jezus sin Jožefa) je nekoč predlagal:”Iščite resnico kajti le resnica vas lahko osvobodi!”.Jaz bi samo dodal, da jo iščite iskreno in za vsako ceno, ker se samo to splača, pa čeprav bo cena, ki jo boste morali plačati za to, da jo najdete, ogromna… Cena slave je bila pač vedno določena s številom žrtev ( to je bil priljubljen izrek že upokojenega prof. statistike na psihologiji v Lj.).

  Najkrajša definicija Boga bi bila naslednja: Vedno je najprej kura in šele potem je jajce.Nikoli in nikdar ne more bii drugače s stališča vesolja !

  BOG je centralno sonce Našega Vesolja. To je Bog Oče.ON je tisti, ki je manifestiral več kot 100 milijard galaxij našega vesolja v enem samem trenutku, ki ga znanost pozna kot
  big bang.Bog Oče je BOG v manifestirani obliki.Boga Očeta pa rodi BOG v nemanifestirani obliki… to je BOGINJA MATI, Velika Praznina, Neskončno BItje Zavedanja.Ko se ONA,
  BOGINJA odloči za manifestacijo vesolja xyz, potem se sama najprej lokalizira v Veliko Osnovno Nemanifestirano Centralno Sonce, ki rodi Centralno Sonce tega vesolja in ciklus se potem preko Boga Očeta ponovi. Centralni Sonci sta torej v vsakem vesolju dve : Nemanifestirano rodi Manifestirano in slednje rodi Vesolje.Tako OČE kot MATI sta neskončna, medtem ko pa vesolje ni neskončno.(Kadar na zemlji gledamo sonce, gledamo torej Boga Očeta!) Zgodba se potem ponovi z vsako galaxijo in z vsakim sončnim sistemom. Vsaka galaxija ima dve centralni sonci, ki nista vidni z očmi.Vsak planetarni sistem pa tudi ima dvoje sonc, ki pa sta tokrat vidni z očmi tistih bitij, ki prebivajo na planetih, ki krožijo okoli obeh.Naš sončni sistem je zaradi enega samega sonca velik unikum v našem vesolju, enako tudi naša Zemlja, ki je za planet izjemno velika ( drugo sonce na Zemlji pa uspešno preigrava Luna, in sicer kot resnična metafora za Boginjo mati in kot resnični nadomestek za drugo sonce).

  TOREJ: če ni Boga, ni Vesolja ( veselja!) in če ni vesolja ni sončnih sistemov in če ni sončnih sistemov ni manifestiranih bitij, ki bi v okviru takšne ali drugačne biologije bila sposobna zaznavati sebe kot del vesolja in BOGA kot njegov in svoj izvor.Poanta kreacije je v oddaljenem pogledu na Boga in seveda v tem, da nekdo, ki je narejen po božji podobi(kar človek nedvomno je ravno zato, ker lahko ljubi !) v tretji dimenziji lahko odigra vlogo Boga tako, kot se spodobi za Božjega Otroka. Mi smo si zapomnili Jezusa, Pred njimje bil Buda,pred njim denimo Lao -Tse.Ni jih bilo ravno mnogo, toda bili so in za sabo so pustili neizbrisno sled… in po tej poti stopamo danes mi vsi, pa če to vemo ali ne.

  Kdo si je torej izmislil Boga in po čigavi podobi je hudo nerelevantno vprašanje s stališča resnice.S stališča človekovega umevanja pa je vprašanje čisto relevantno. Vendar : obstaja UMEVANJE česarkoli in obstaja RAZ-UMEVANJE česar koli. Gre za dva izraza ki opisujeta dva popolnoma različna procesa opisovanja sveta…in obadva tudi pripeljeta
  do čisto drugačnih zaključkov….včasih so stari jogiji nenehno ponavljali : ” Resnica tega sveta je vse, kar je, vendar obrnjeno na glavo ! ” Umevanje nikoli in nikdar ni sposobno takšnega preskoka v salto mortale, razumevanje pa vedno in povsem naravno počne natančno to in seveda pri tem brezobzirno potepta ves dogovorjeni socialni konsenz o vsem kar je in kar ni in se pri tem še zabava….in to ne malo…dokler seveda ne pride do revolta in se ne spravi v pogon kolesje inkvizicije … vendar so ti časi, hvala BOGU, dokončno
  mimo.

 4. IGOR

  1) Sem pogledal Oshovo umevanje ega.Osho je podobna štorija kot Eckhart….tutti – frutti !

  2)Resnico vsakdo od nas lahko spozna direktno s pomočjo in sodelovanjem treh svojih teles: Intelektualnega + Intuitivnega + Emocionalnega.Za ta projekt ni potrebna nobeno šolanje in noben socialni “gleichschaltung”.Pogoj pa je njihova celovitost(nedeformiranost) in prisotnost vsaj enega od človeških staršev.Glede tega predlagam ogled knjige Ge. Alice Miller: DRAMA JE BITI OTROK…. Vsekakor ima na zalogi več relevantnih dejstev o egu kot pa pokojni Osho.

  3)Bo držalo, ja, da vsi govorimo o isti stvari…. ampak, ves čas ostaja v zraku eno samo samcato vprašanje : kaj je res ? Namreč odgovor na to vprašanje definitivno odloča o čisto vsem, kar se tiče
  kogarkoli, kjerkoli in kadarkoli….Eden od zakonov karme se namreč glasi : “Kamorkoli že si se namenil da boš šel, tja boš zares tudi prišel”.( V originalu: wherever you go, there you are ! )

  4)Bi še pohvalil tale tvoj blog in njegovo novo podobo. Kljub temu da sem res nov v tem svetu
  se zavedam, da to ni majhna stvar in da je bistveno bolj pomembna, kot se mogoče to na prvi pogled komu morda zdi.Vsekakor pa Slovenska Demokracija nekaj takega potrebuje bistveno bolj kot Sahara vodo, če smem spregovoriti o “der stand des geistes” v Sloveniji ta hip …

Comments are closed.